Yolcu360 Blog
seyahat-korkusu
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Seyahat Korkusu: Hodophobia’yı Yenin!

Seyahat Korkusu: Hodophobia’yı Yenin!

Seyahat korkusu, hodophobia ya da hodofobi…  Çoğu kişinin bu terimleri ilk kez duyduğuna eminiz. Bu fobi milyonlarca insanı rehin almış durumda. Fakat araştırmalara göre; çok az kişi, kendisinde bu fobinin var olduğunu biliyor. Tabi ki hayatta fobi sahibi olmak kadar doğal bir şey yok. Bazen fobiler insanları rahatsız edecek boyutlara ulaşabiliyor.  Biz de sizleri için bu fobi türü hakkında detaylı bir araştırma yaptık. Nasıl kurtulabileceğiniz hakkında tüm bilgileri detaylı bir şekilde anlattık. Bu yazımızda hodophobia’nın ne olduğu, belirtileri, nedenleri ve üstesinden nasıl gelineceği ile ilgili bilgiler verdik. Hazırsanız başlayalım!  

Seyahat Korkusu (Hodophobia) Nedir? 

Hodophobia, seyahat etme korkusuna yani seyahat ederken endişe duymaya ve tereddüt etmeye verilen tıbbi isimdir. Bu fobiye sahip kişiler yeni yerlere gitmeye tereddüt ederler. Hatta bazı kişilerde evden çıkmama durumu bile görülebilir. Bu kişilerin bazılarında yalnızca uçak ve tren gibi ulaşım türlerine karşı korku duyulurken bazılarında ise her türlü yolculuk türüne karşı korku duyulabilir. 

Seyahat etme korkusu yani hodophobia ile ilgili temel bilgileri kısaca verdik. Gelin şimdi hodophobia’nın daha da derinliklerine inelim. 

Seyahat Korkusu Nedenleri Nelerdir? 

Bu fobi türüne ait faklı nedenler olabilir. Ancak biz iki ana neden üzerinde durduk. 

Nedenlerden ilki; bu fobiye sahip kişilerin, geçmişte yapmış olduğu bir seyahatte yaşadığı bir olay olabilir. Buna örnek vermek gerekirse,  geçmişte bu olayın yaşandığı aynı ulaşım aracıyla seyahat etme düşüncesi sizde panik atak ve korku yaşatabilir. 

Şimdi ikinci ana nedenden bahsedelim. Küresel olarak meydana gelen bir olaydan da kaynaklanabilir. Örneğin; pandemi salgınları, insanlarda seyahat korkusu yaratabilir. 

En Korkunç Yerler Listesi: Gizem ve Sırlarla Dolu En Korkutucu 25 Yer yazımız için tıklayın.

 

Seyahat Korkusu Belirtileri Nelerdir? 

Hodophobia ya da seyahat korkusu, zihinsel ve fiziksel belirtiler gösterebilir. Hatta panik atak haline gelebilir. 

Bu fobi türünün fiziksel belirtileri; baş dönmesi, terleme, mide bulantısı, baş ağrısı, göğüs ağrısı, kalp atışında hızlanma şeklinde sıralanabilir. 

Seyahat etme korkusunu; Covid-19 gibi pandemiler, savaşlar, dil engelleriyle ilgili karşılaşabileceğiniz zorluklar hakkında endişe ve sosyal hareketler arttırabilir. Hodophobia hakkında fikir sahibi olacak kadar bilgi verdiğimiz göre şimdi sıra geldi bu durumu nasıl aşacağımıza.  

seyahat-korkusu-1.jpg

Seyahat Korkusu Nasıl Geçer? 

Hodophobia, yukarıda da bahsettiğimiz gibi bir tür fobidir ve dilimizde hodofobi olarak da kullanılır. Her türlü fobi ya da hastalık gibi bunda da baş etme yöntemleri çok kritiktir.  

Seyahat Korkusu İle Nasıl Başa Çıkacağız? 

Dediğim gibi; bir sorun hakkında genelde, onu nasıl ortadan kaldırabileceğimiz merak edilmiştir. Bizde sizin için aşağıda seyahat etme korkusunu nasıl aşabileceğinizden bahsettik. 

Seyahat edeceğiniz yer hakkında edinebildiğiniz kadar bilgi edinin. Gideceğiniz yerle ilgili kafanızda soru işareti kalmaması endişenizi önemli ölçüde azaltabilir. Örneğin; gideceğiniz otel hakkında araştırma yapabilirsiniz. 

Ayrıca nefes alma tekniklerini de deneyebilirsiniz. Birçok soruna iyi geldiği gibi bu konuda da iyi hissetmenizi sağlayabilir. 

Hayal etmek ve zihninizde görselleştirmek…  Gideceğiniz yer için ulaşım aracınızda sorunsuz şekilde ilerlediğinizi ve seyahat edeceğiniz noktaya vardığınızı kafanızda canlandırın. Bu sizin kendinize olan güveninizi arttıracak ve endişenizi azaltacaktır.

Bir diğer teknik ise benim en çok işe yarayacağını düşündüğüm, arkadaşınız veya bir grupla seyahat etmek. Yanınızda birinin varlığı iyi hissetmenizi sağlayabilir. Onunla edeceğiniz sohbetler, seyahat korkusunu azaltabilir ve sizi rahatlatabilir. Tabi ki sakin kalmanızı da sağlayabilir. 

Seyahat edeceğiniz zaman yorgun ve susuz kesinlikle kalmayın. Çünkü yorgun ve susuz bir vücut zorluklarla başa çıkmakta oldukça zorlanacaktır. Bu yüzden seyahat etmeden önce bol bol uyumanız ve seyahat ederken yanınızda su bulundurmanız oldukça önemli. 

Önemli bir noktaya da değinmeden geçmek olmaz. Seyahat sırasında uyumak seyahat korkusunu azaltır diye düşünüp, doktor tavsiyesi olmadan uyku hapına başvurmayın. Unutmayın doktor tavsiyesi olmadan ilaç kullanmak size zarar verebilir ve seyahat sırasında daha kötü hissetmenizi sağlayabilir. 

Bu tekniklerin tabi ki zamana ihtiyacı var. Bu yüzden sabırlı olmalısınız. Eğer bu tekniklerin birkaçını deneyip, işe yaramadığını düşünüyorsanız yani hala seyahat korkusu yaşıyorsanız psikolojik destek alabilirsiniz. 

Eğer kendiniz üstesinden gelemediyseniz bir uzmandan yardım almanız iyi olacaktır. 

Psikolojik Destek 

Doktorunuzun size hodophobia teşhisi koyabilmesi için şunları değerlendirecektir: 

  • Tıbbi geçmiş 
  • Psikiyatrik öykü 
  • Sosyal tarih 

Bunlar değerlendirildikten sonra, doktorunuz size hodophobia teşhisi koyabilir. 

İki tür tedavi yöntemi bulunmakta: 

İlki, sizi bu fobi türüne karşı duyarsızlaştırmak için fobinize maruz bırakmaktır. İkincisi ise, bu fobi ile ilgili öğrenilmiş algıları zihinde başa çıkma yöntemleriyle gidermek. Bu sayede bu korkuyla baş etmenin yollarını öğrenirsiniz. Kısa süreli ilaçlar yardımıyla da seyahat korkunuzu hafifletebilirsiniz. 

Hodophobia terimini sizde ilk defa duymuş olabilirsiniz. Hatta bu makaleden sonra kendisinde olduğunu düşünenlerde çıkacaktır. Ama milyonlarca insan bu fobi türünden etkileniyor. Hatta hepimizin çok yakından tanıdığı Kemal Sunal, deniz ve uçak taşıtlarından korkuyordu ve hayatı boyunca bunu hiç yenemedi. Öyle ki bazı festival ve ödül törenlerine kara taşıtlarıyla yetişemiyordu. Yazımızın başında da bahsettiğim gibi bu fobi türünde bütün yolculuk türlerine karşı korku duyulurken yalnızca bazı ulaşım türlerine karşıda korku duyulabilir. Eğer sizde de seyahat korkusu varsa üstesinden gelmek için mutlaka yukarıda bahsettiğimiz teknikleri deneyebilirsiniz. Eğer hayatınızı ve bazı işlerinizi aksatacak düzeydeyse kesinlikle bir uzmandan yardım alın.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle