Samsun milli mücadelemizin başladığı, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk‘ün 19 Mayıs 1919‘da ayak bastığı manevi değeri yüksek bir şehrimiz. Ancak bunun yanı sıra Karadeniz’in incisi diyebileceğimiz güzellikleri de içinde barındırıyor.
Samsun, hepimizin bildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında büyük öneme sahip bir şehrimiz. Tarihi öneminin yanında doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Tüm Karadeniz’de olduğu gibi yeşille mavinin yan yana gelip görsel şölen sunduğu bu şehir biz seyahat severlere de birçok keşif noktası sunuyor.
Orta Karadeniz’de bulunan ve aynı zamanda bölgenin en büyük şehirlerinden olan Samsun için hazırladığımız gezi rehberinde, gezilecek tüm doğal ve kültürel güzellikleri sizlerle paylaşacağız. Karadeniz turuna çıktıysanız veya bir şekilde yolunuz düşmüşse ya da direk Samsun’a gitmeyi düşünüyorsanız hiç beklemeyin, siz hazırlanadurun biz anlatmaya başlıyoruz. 🙂
Samsun’da gezilecek yerler
Bu şehre gelip de ilk olarak Bandırma Vapuru’na uğramazsanız hatrımız kalır. Mustafa Kemal Atatürk’ü ve arkadaşlarını Samsun’a getiren, Kurtuluş Savaşı için ilk adımı atmalarını sağlayan Bandırma Vapuru günümüzde müze olarak ziyarete açık. Ancak maalesef bu vapurun aslı değil ama birebir orijinal boyutlarında yeniden yapılmış bir replikası.
Bandırma Vapuru’nun içinde Atatürk ve kurmaylarının balmumu heykelleri, Atatürk’ün vapur içindeki yatak odasının aslına uygun eşyaları ve son olarak Ata’nın geçmişten günümüze ulaşmış kıyafetleriyle o döneme ait birçok fotoğraf sergileniyor.
Samsun’da gezilecek yerler arasında bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Kent Müzesi ve Gazi Müzesi de hem tarih severlerin hem de dönemin havasını solumak isteyenlerin ilgisini çekebilecek noktalardan.
Şehrin size en ilginç gelecek olan keşif noktalarından bir diğeri ise Amisos Tepesi. İlk yaşamın izlerine M.Ö. 3. Yüzyılda rastlanan bu alan Karadeniz Bölgesi’nin ve ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biri. Amisos Tepesi’nden şehri ve denizi kuşbakışı izleyebilir oradan da teleferik ile aşağıda bulunan Amazon Köyü’ne inebilirsiniz.
Amazon Köyü, 19 Mayıs Üniversitesi ve Samsun Belediyesi’nin iş birliği ile oldukça büyük alana kurulmuş bir kompleks. Geçmiş zamanlarda Terme ilçesinde yaşadığı düşünülen Amazon Kadınları’nın yaşamlarından kesitler aktarmak için balmumu heykeller ve kullandıkları düşünülen eşyaların kopyaları sergileniyor.
Şehirde gezilecek yerler arasında bulunan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu, gezi rehberimizin en can alıcı noktalarından biri desek yanılmış olmayız. Buralara kadar gelip bir doğa harikası olan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’nu görmeden dönerseniz eğer sonradan çok üzülebilirsiniz. Şehir merkezinden biraz uzakta olsa da seyahatinizde buraya mutlaka zaman ayırmanızı öneririz. Sağlı sollu yüksek kayalar arasından akan Altınkaya Baraj’nın yemyeşil suları sizi adeta güzelliğe boğacak. Bu nefes kesen kanyonun nasıl olup da daha yeni yeni meşhur olmaya başladığına şaşıp kalacaksınız.
Tüm bu yerler dışında Tekkeköy Mağaraları, Ladik Gölü ve Kabaceviz Şelaleleri de doğa severleri kendine çekebilecek olan diğer noktalar.
Samsun’a ulaşım
İstanbul’dan karayolu ile gelmeyi tercih edenler İstanbul araç kiralama seçeneklerine Yolcu360’tan bakabilirler. Kiralık aracınıza navigasyonu kurup Karadeniz otobanını kullanarak ulaşım sağlayabilirler. Açıkçası sahil araba sürmek ve Karadeniz’in güzelliklerine şahit olmak gezinin keyfine keyif katıyor bizce.
Havayolu ile ulaşım sağlamak isteyenler için ise en mantıklı tercih Samsun Çarşamba Havalimanı araç kiralama olarak gözüküyor. Sonrasında kara yolu ile merkeze ulaşabilirsiniz.
Samsun’un
İstanbul ile arası yaklaşık olarak 8 saat
Trabzon ile arası yaklaşık olarak 4.5 saat
Ordu ile arası yaklaşık olarak 2 saat
Sinop ile arası yaklaşık olarak 2.5 saat
Amasya ile arası yaklaşık olarak 1 saat 40 dakika
Samsun’da ne yenir?
Bu da sorumu şimdi? 🙂 Samsun’da yenmesi gereken başlıca yiyecek Samsun pidesidir.
Öyle İstanbul’da Ankara’da orada burada yediklerinize benzemez, enfestir.
Benim favorim kuşbaşı-kaşar, Furkan’ın ise kıymalı ama bize göre hepsi harika. Bir de Samsun’a gidince ‘nokul’u tatmadan dönmeyin deriz. Gevrek, tatlımsı, üzümlü-cevizli, tam çayın yanında yenecek türden bir yiyecek. Yemeden hatta bir paket de yanınıza almadan dönmeyin.
Yorum ekle