Yolcu360 Blog
parcasi-en-ucuz-araba-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Parçası En Ucuz Arabalar Hangileri?

Parçası En Ucuz Arabalar Hangileri?

Parçası en ucuz arabalar hangileri? Bu sorunun yanıtı, araç sahipleri için önemli. Aslında en çok da yeni bir araba almayı düşünenler için önemli. Bu soruya yanıt aradık ve oto parça ekseninde bir analiz yaptık. İşte detaylar…

En çok satılan araç parçalarından bahsettiğimiz yazımızı okumak için tıklayın.

Hangi Araçların Parçası Uygun?

Uygun fiyatlı araba parçası arayışında bilmeniz gereken bazı detaylar var. Oto parça fiyatlarının neye göre şekillendiğini bilmek, daha uygun fiyatlı olan ürünü tercih etme ihtimalini artırıyor. Bu konuda detaylı bir şekilde bilgilenmek üzere okumaya devam edin…

parcasi-en-ucuz-araba

Oto Parça Nedir?

Motorlu araçlar, farklı parçalardan oluşuyor. Her bir parçanın mutlaka bir işlevi var. Hiç bir parça “süs olsun” diye araca eklenmiyor. Aksesuar olarak gördüğünüz parçaların da işlevi var. Motorlu araçların parçaları; yağlar ve sıvılar, mekanik parçaları, lastik ve jantlar, elektronik parçalar şeklinde ayrılıyor. Zaten oto sanayide de bu alanlara özel atölyeler var. Yeni nesil oto bakım noktalarında her alanı kapsayan servis anlayışı da söz konusu olabiliyor. Özetle; bir motorlu aracı oluşturan çok sayıda parça var. 

Oto Parça Kullanım Ömrü Nedir?

Sıfır km bir araç satın aldığınız zaman parçalar da sıfır oluyor. Fabrikada montajlanmış ve testleri yapılmış olan parçalar ile araç galerilere veriliyor. Oradan da kullanıcı satın alıyor. Ancak her parçanın bir ömrü var. Bu ortalama kullanım ömrü, aracın üreticisi tarafından kullanım kitapçığında belirtiliyor. Oto parça kullanım ömrü bilgisi ise fabrikada yapılan testlerle anlaşılıyor. Örneğin motor yağının 15 bin km’de bir değişmesi gerektiği yazıyor. Ancak aracın parçalarının kullanım ömrüne etki eden farklı faktörler de var. 

Araç Parçalarının Kullanım Ömrüne Etki Eden Faktörler

Motorlu araçların parçalarının fabrikada yapılan testlerle belirlenmiş bir kullanım ömrü vardır. Bunun yanında farklı etkenler de kullanım ömrüne etki eder. Bunlar:

  • Kullanım şekli
  • Yapılan km
  • Yapılan hız ortalaması
  • Taşınan yük miktarı ortalaması
  • Aracın kullanıldığı zeminin özellikleri
  • Farklı parçaların durumu
  • Aracın düzenli olarak bakımdan geçip geçmemesi
  • Hava şartları
  • Kazalar

Araç Paça Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Neler?

Bir şekilde aracınızın bir parçasının değişim zamanı geldi. Doğal kullanım ömrünü tamamladı ya da hor kullanım nedeniyle çabuk eskidi…Peki, her aracın parçasının fiyatı aynı mı? Tabi ki “hayır”. Oto parça satın alırken fiyata etki eden çok sayıda faktör vardır. Bunlar neler, bakalım. 

Aracın Markası

Aracın markası, onunla uyumlu parça fiyatına etki eder. Söz gelimi Fiat marka bir aracın bujisi ile BMW marka bi aracın bujisi aynı fiyat olmaz. Benzer şekilde far lambası, çamurluk ya da jant fiyatları farklılık gösterebilir. 

Aracın Modeli

Oto parça fiyatı konusunda marka gibi model de bir belirleyicidir. Örneğin Renault markasının her modelinin ilgili parçasının fiyatı aynı değildir. Özellikle performans modellerinde parçalar farklı teknik özelliklere sahip olabilir. Bu da fiyatı değiştirir. 

Parçası En Ucuz Arabalar: İthal Oto Parça mı & Yerli Oto Parça mı?

Kullanılacak parçanın ithal ya da yerli olması da fiyatı etkiler. İthal oto parçalar, vergi ve nakliye masrafları ile daha pahalıdır. Bunlara denk yerli parçaların da olması, tercih yelpazesini genişletiyor. 

Parçası En Ucuz Arabalar: İkinci El Araba Parçası mı? & Sıfır Araba Parçası mı?

Oto parça alanında da ikinci el seçenekler var. İkinci el oto parçalar, sıfır olan muadillerine göre daha uygun fiyatlı oluyor. Dolayısıyla ikinci el oto parça fiyatı ile sıfır oto parça fiyatı aynı değil. Ancak ikinci el araba parçası alırken çok dikkatli davranmalısınız. Aksi halde parçaların araçla uyumsuz olması ya da sorunlu olması gibi durumlar yaşanabiliyor. İkinci el oto parçalar, genellikle aynı modeldeki ağır hasarlı araçlardan geliyor.  Çıkma yedek parça olarak da biliniyorlar. 

Parçası En Ucuz Arabalar: Yan sanayi Parçalar

Oto yedek parça pazarında dominant olanlar orijinal olanlardır. Bunlar, üretilirken bir dizi araştırma – geliştirme testlerinden geçerler.  Dolayısıyla testlerin maliyetleri de fiyata yansır. Bu parçaları taklit eden yan sanayi ürünlerinde bu nedenle fiyat daha düşüktür. Bazen de malzeme kalitesi nedeniyle fiyat düşük olabilir. 

En Pahalı Oto Parça Nedir?

Araçların parçalarının fiyatları, yukarıdaki etkenlere bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca aracın her bir parçası da diğerinden daha farklı bir fiyata sahip olabiliyor. Değişimi en pahalı araba parçası motor bloğudur. Bunun nedeni motor bloğunda çok sayıda farklı parça vardır. Her birinin bir biri ile uyumlu çalışması için montaj işlemi bir dizi testle yapılıyor. Değişim zahmetlidir ve parçanın kendisi de pahalıdır. Ayrıca motoru değişmiş aracın fiyatı ikinci elde düşer. Dolayısıyla en çok korkmanız gereken parça değişimi motor bloğu değişimidir. Ayrıca şanzıman kutusu ve vites kutusu da masraflı parçalardır. 

Oto parça değişimlerinde uygun fiyatlı olanı bulmanız için sağlıklı bir araştırma yapmalısınız. Aksi halde araca uygun olmayan ya da gereğinden fazla pahalı parçalar alınıyor. Bu yazımızı rehber alarak parça değişimi sağlayabilirsiniz. 

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle