Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Osmaniye Gezilecek Yerler / Osmaniye Gezi Rehberi

Osmaniye Gezilecek Yerler / Osmaniye Gezi Rehberi

Türkiye‘nin Kaleler şehri olarak bilinen OsmaniyeGüney Akdeniz‘in incisi konumunda. Kültür turizminin doğa turizmi ile birleştiği şehir de o kadar çok kale var ki gez gez bitmiyor 🙂 Sınırları içerisinde toplam 26 kale mevcut. Osmaniye kaleleri insanlara adeta tarihi tekrardan yaşatır. Gaziantep, Hatay, Adana ve Kahramanmaraş illeri ile komşu olan şehir, büyüleyici güzelliklere sahip. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Osmaniye gezilecek yerler için Osmaniye gezi rehberi, Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı.

Osmaniye’de Gezilecek 10 Yer

Hazırsanız Osmaniye için yolculuk planınızı birlikte yapalım 🙂

  • Kırmıtlı Kuş Cenneti

Ceyhan Nehri çevresinde oluşan Kastabala Vadisi, önemli kuş alanı statüsü kapsamında bulunmakta. Kastabala Vadisi ise önemli kuş alanı statüsü kazandıran türler arasında Gece Balıkçılı, Alaca Yalıçapkını ve İzmir Yalıçapkını bulunmakta.

Özellikle, Yalıçapkınlar türünün üç türünün bir arada bulunduğu ender alanlar içerisinde Kırmıtlı Kuş Cenneti yer almakta. Kırmıtlı Kuş Cenneti alanında tespit edilmiş 250 kuş türü bulunmaktadır. Kırmıtlı Kuş Cenneti Osmaniye merkeze 15 kilometre mesafede.

  • Karaçay Şelalesi

Karaçay Şelalesi muntazam güzelliği ve bakir bir doğa eseri olması ile doğa severler için harika bir gezilecek yer. Karaçay Şelalesi’ne yakın bir noktaya kadar aracınızla gittikten sonra patika yolla ulaşılabilirsiniz.

Karaçay Şelalesi nerede / Karaçay Şelalesi’ne nasıl gidilir : Osmaniye şehir merkezine 7.5 kilometre uzaklıkta.

  • Kastabala Antik Kenti

Kastabala Antik Kenti tarihi için bilgi vermek gerekirse,  buluntuları M.Ö. 2. bin ile Roma İmparatorluk-geç Roma dönemleri arasında farklı dönemleri işaret etmekte. Kentin sınırlarının Ceyhan Nehri, Karatepe, Kırmıtlı Kuş Cenneti arasını kapsadığı düşünülmekte. Kent surlarla çevrelenmiş. Kent planı, ızgara planlı olmakla beraber merkezi yapılaşma ile kamu yapıları arazinin ortasına yerleştirilmiştir. Kent içerisinde tiyatro, dükkanlar,  hamam ve kiliseler bulunmakta.

Kastabala Antik Kenti nerede: Osmaniye’nin Kesmeburun, Kazmaca ve Bahçe köylerinin ortasında.

Osmaniye’ de Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

  • Toprakkale Kalesi

Toprakkale’nin M.Ö. 2000 yıllarında Çukurova’yı Suriye’ye bağlayan yolu kontrol etmek için yapıldığı düşünülmekte. Kalenin planı dikdörtgen şekilli olup, dış avlu surlarına sahip. Toprakkale, Osmanlılar tarafından Kınık Kalesi olarak bilinirmiş.

Torakkale Kalesi nerede: Toprakkale ilçesi’nde Osmaniye-Adana ve İskenderun yollarının kavşak orta noktasında. Gaziantep araç kiralama fiyatlarını inceleyerek, Kaleler şehri ziyaretiniz için rahat bir ulaşım seçeneğini tercih edebilirsiniz.

  • Savranda Kalesi

Roma döneminden kalan kalenin içerisinde çam ağaçları bulunmakta. Kale de su sarnıçları ve bina kalıntıları mevcut. Kale’nin surları 7-10 metre yükseklikte olup, kale 12 burç kulesine sahip.

  • Mitisin Kalesi

Osmaniye’nin tarihi kaleleri arasında yer alan Mitisin Kalesi’ne ulaşmak hiç de kolay değil. Nur dağlarının içerlerinde yer alan kale, aslında bir gözetleme kulesi. Yapım tekniği açısından Grekler döneminde yapıldığı, daha sonra Orta Çağ’da da kullanıldığı düşünülmekte.

Mitisin Kalesi nerede / Mitisin Kalesi’ne nasıl gidilir : Osmaniye’nin Zorkun yaylası yolundan gidilir. Mitisin Kalesi, Zorkun’dan 3 kilometre uzaklıkta bulunan Mitisin Yaylasında yer almakta. Hatay Havalimanı araç kiralama olanaklarına bakarak, Osmaniye yakın illeride keşfedebilirsiniz.

Osmaniye gezi yerleri

  • Kürek Kalesi

Kale ve yerleşim yerine ait buluntulardan Bizans dönemine ait olduğu düşünülmekte. Antik Kente ait bir kale olduğu tahmin ediliyor. Çünkü kale çevresinde kilise, duvar kalıntıları, su kaynağı ve mimari kalıntılar mevcut.

Kürek Kalesi nerede / Kürek Kalesi’ne nasıl gidilir : Kürek kalesi’ne Osmaniye’nin Lale Gölü köyü yolunun dışına yapılmış olan otoban kenarından ulaşabilirsiniz. Otoban kenarı ve kale arasındaki mesafe 800 metre.

  • Kastabala Kalesi/ Bodrum Kalesi

Bodrum Kalesi olarak da bilinen Kastabala Kalesi, Kastabala Antik Kenti‘nin yanında yer almakta. Kale ise Orta Çağ’da yapılmış. Görkemi ile insanı büyüleyen yapı Osmaniye turu için kesinlikle gezi listenizde yer almalı. Gaziantep Oğuzeli Havalimanı araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Osmaniye’yi kolaylıkla gezebilirsiniz.

Osmaniye gezi
  • Karatepe Kalesi

M.Ö. 8. yüzyılda Hititler, Karatepe – Aslantaş yöresinde bir Hitit Krallığı kurmuşlar. Karatepe Kalesi’nin en ilginç kalıntıları ise harabeleri, kuzey-güney kapıları ile kapı aslanları. Bulunan kalıntılar sayesinde burada bir açık hava müzesi açılmış. Karatepe kalesinin ve çevresinin en önemli özelliklerinden biri ise üzerinde Fenike alfabesi olan yazıt. Yazıt sayesinde Hitit niyeoglif yazısının çözümlenmiş. Nisan ve Kasım aylarında açık hava müzesini gezebilirsiniz.

Karatepe Kalesi nerede: Osmaniye merkeze 33 kilometre, Kadirli ilçesine ise 22 kilometre mesafede Ceyhan ırmağının kenarında yer alır. Karatepe kalesine Adana-Osmaniye ya da Adana- Kadirli kara yolu ile ulaşmak mümkün.

  • Karafenk Kalesi

Kalenin tarihi hakkında günümüze ulaşan pek bir bilgi yok. Ancak kalenin batı yönünde bir mezarlık bulunmakta ve mezarlıkların üzerinde insan motifini andıran mezar taşları mevcut. Hatay araç kiralama imkanlarına bakarak, Hatay turu üzerinden Osmaniye’ye rahat bir şekilde geçebilirsiniz.

  • Heçkeren Kalesi

Orta Çağ’a ait olan Heçkeren Kalesi, ada şekline benzeyen bir kaya üzerine yapılmış. Kale için tek bir giriş var.

Heçkeren Kalesi nerede: Kadirli ilçesinden 12  kilometre uzaklıkta bulunmakta.

Osmaniye piknik yerleri / Osmaniye mesire yerleri

Hem Osmaniye merkezde gezilecek yerler arasında olan hem de piknik yapabileceğiniz en güzel yerleri sizler için listeledik.

  • Çiftmazı Tabiat Parkı

Çiftmazı Tabiat Parkı nerede: Karacalar/Osmaniye Merkez/Osmaniye

  • Karaçay Aile Piknik Alanı

Karaçay Aile Piknik Alanı nerede: Karacalar/Osmaniye Merkez/Osmaniye

  • Karatepe Aslantaş Milli Parkı
Karatepe Aslantaş Milli Parkı nerede: Site, Karatepe, Kadirli/Osmaniye

Karatepe Aslantaş Milli Parkı giriş ücreti: 2019 yılı için kişi başı 5 TL, indirimli kişi 2.5 TL, bisiklet 5 TL, motorsiklet ve ATV 7.5 TL,  otomobil-kamyonet- pickup ise 15 TL. Adana’dan Osmaniye’ye gelecek olan seyahat severler, Adana araç kiralama fiyatlarını inceleyerek konforlu bir yolculuğa çıkabilirler.

Osmaniye nerede ne yenir / Osmaniye nerede yemek yenir

Osmaniye’nin yöresel yemekleri arasında Etli Kömbe, BazlamaOsmaniye Simidi, Tutmaç Çorbası, Lahana Sarması, Bayram Kömbesi, İçli Köfte ve Mahluta Çorbası yer almakta.

Osmaniye’nin en iyi restoranları:

Kardelen Lokantası

Çiğköfte Evi Osmaniye Fakıuşagi

Aydin Usta Bahce Et Ve Sulu Yemek Lokantasi

Fakıuşağı cadde döner

Osmaniye Biber Kebap 

Sultan Sofrası

Güney restaurant

Yorum ekle