Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kuzguncuk’ta Görmeniz Gereken 22 Yer

Kuzguncuk’ta Görmeniz Gereken 22 Yer

Kuzguncuk İstanbul’da eskiden nasıl bir mimari dokunun olduğunu hissedebileceğiniz küçük ve özel bir semt. Boğazın hemen kıyısında Üsküdar ile Beylerbeyi arasında kesinlikle uğramanız gereken bir gezi noktası. Kuzguncuk’ta görmeniz gereken yerleri birlikte inceleyelim!

İstanbul’un göbeğinde olan ama dokusu hiç bozulmamış, hala mahalle kültürünü yaşayan ve yaşatan, buram buram nostalji kokan şirin mi şirin bir mahalle Kuzguncuk. Şehrin karmaşasının yanı başında ama sakin, yoldan geçen herkesin birbiriyle selamlaştığı, özlenen komşulukların yaşandığı bir Üsküdar Mahallesi burası.

Üsküdar’da gezilecek yerler denildiğinde, birçok dizinin ve filmin çekildiği Kuzguncuk’un başı çekmemesi imkansız. Mahalleye girer girmez gözler Ekmek Teknesi’ni, Perihan Abla’yı arıyor. 🙂 İstanbul’un göbeğindeki bu şirin mahallede gezilecek yerleri ve neler yapılabileceğini sizin için kısaca anlattık.

Araç kiralama İstanbul kapsamında İstanbul araç kiralama seçeneklerini incelemek için tıklayınız.

Kuzguncuk Gezilecek Yerler

Bu güzel semte kadar gelmişken Perihan Abla Sokağı’nı görmeden gitmek olmaz. Başrolünde Perran Kutman’ın yer aldığı bir zamanların meşhur dizisi olan Perihan Abla’nın çekildiği sokak. Dizinin sıkı takipçilerinin Kuzguncuk’a gelme sebebidir burası.

Kuzguncuk Bostanı

Kuzguncuk Bostan Sokak’ta yer alan Kuzguncuk Bostanı İstanbul’un boğaz manzarasına bakan çok özel yerlerden biridir. 2014 yılında Üsküdar Belediyesi tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğünden kiralanarak faaliyete geçmiştir. Birçok sosyal faaliyet ve aktivite için uygun olan Kuzguncuk Bostanı, aslında tüm İstanbulluların dikkatini çeken ve nefes almalarını sağlayan en güzel yerlerden biridir. Bir hobi bahçesi işlevine sahip bu güzel bahçede mahalle sakinleri tarım yapabilmektedir. Fotoğraf çekmek için eşsiz manzaraya sahip Kuzguncuk Bostanında hobi bahçeleri, meyve bahçeleri, tarım alanları, mesire alanı, amfi alanı, yürüyüş yolları, çocuk oyun alanı, tıbbi, aromatik bitki alanları, basketbol sahası bulunmaktadır.

Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii

kuzguncuk

Kuzguncuk, Boğaza hakim manzarası gibi tarihi yapıları ile de ünlüdür. Çok sayıda kilise, sinagog ve camiye ev sahipliği eder. Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii, Üsküdar Kuzguncuk’ta Abdullahağa Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Caminin yaklaşık 40 günde tamamlandığı ile ilgili rivayetler bulunmaktadır. Ahşap caminin planı dikdörtgen olarak tasarlanmıştır. Minberi ve vaaz kürsüsü ahşaptır. 2013 yılında restorasyona alınmış ve 2017’de ibadete açılmıştır. 

Üryanizade Ahmet Esat Efendi Camii, minaresi ile dikkat çeker. Gövdesi bodur, şerefesi minik bir köşk şeklinde ve baklava motifi ile oldukça şirin bir görüntüye sahiptir. Caminin içinde hem sadelik hem de kalem işi süslemeler ön plandadır. Caminin yapım yılının 1860’lı yıllara dayandığını gösteren araştırmalar vardır. 

Kuzguncuk Camii

kuzguncuk-

Bu camii, 1950’li yılların İstanbul’u hakkında fikir veren önemli ve mutlaka görülmesi gereken bir yapıdır. Kuzguncuk Camiinin özelliği 1950-52 yıllarında halkın katkıları ile yapılmasıdır. Kuzguncuk Çarşı Caddesi ile Yenigün Sokak’ın kesişiminde. Mimarı Cemil Şavkay Bey olarak bilinmektedir. Tek kubbeli cami kesme taştan yapılmıştır. Kıble duvarı çini kaplıdır. Minberi ve vaaz kürsüsü ahşaptır. Mermer mihrabı niş şeklinde duvar içindedir. Tek minaresi ve tek şerefesi vardır. En son 2005 yılında restore edilmiştir.

Bet Yaakov Sinagogu

kuzguncuk-1

Bet Yaakov Sinagogu, 1878 yılında inşa edilmiş ve Ortodoks Kilisesinin yanında yer almaktadır. İcadiye Caddesi’nin başında bulunmaktadır. 1983 yılında tadilat görmüştür. Yaklaşık 260 kişi kapasitesine sahiptir. Mimari yapısına bakıldığında avluya girildiğinde sağdaki ilk kapı kadınlar mahfiline çıkar. Ana hol kristal avizelerle donatılmıştır ve sekizgen kubbeye sahiptir. Bahçesinde iki küçük midraş (küçük sinagog) var. Biri işlevini sürdürmektedir.

Bet Nissim Sinagogu

kuzguncuk-2

İcadiye Caddesi’nde bulunan diğer bir sinagog da Bet Nissim Sinagogudur. Yaklaşık 1840’larda inşa edildiği bilinmektedir. Güney ve Batı cephelerinde yüksek avlu duvarları uzanır. Bir dönem restorasyona giren sinagog en son 1997’de yenilenmiş ve açılmıştır. Bet Nissim aynı zamanda “Mucizeler Evi” anlamına gelmektedir. Bet Yaakov Sinagogu ile dönüşümlü olarak ziyaret edilmektedir.

Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi

kuzguncuk-3

Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, 1835 tarihinde ibadete açılmıştır. 1861 yılında ise yeniden inşa edilmiştir. Semtin merkezinde ve iskelenin karşısındadır. Yapısı dikdörtgendir. Kilisenin giriş bölümü kolonlarla ayrılmıştır. Burası narteks şeklinde adlandırılır. İki koro odası vardır. Kilisenin toplam beş kapısı var. Kilise daha sonra 2003-2004 yıllarında onarımdan geçirilmiştir. 1910 yılında bahçesine çeşme yapılmıştır. Yanında da Kuzguncuk Camii yer alır. 

Hagios Panteleimon Kilisesi

kuzguncuk-4

Ayios Panteleimon Rum Ortodoks Kilisesi olarak bilinen kilise Aziz Panteleimon’a adanmış bir Rum Ortodoks kilisesidir. 1831’de ibadete açılmıştır. 1872’de çıkan büyük yangın sonrası yeniden tasarlanmış olan yapı, bugün ibadete açık. Mimari yapısına bakıldığında Bizans mimarisinin Yunan haç planı dikkat çeker. Ayrıca yine bir Bizans mimarisi karakteristik özelliği olarak taş ve tuğlanın birlikte kullanımı hemen fark edilir. Bahçesindeki erguvan ağaçları da çok güzeldir. 1911 yılında Kuzguncuklu Andon Hüdaverdioğlu tarafından çan kulesi yapılmıştır. Kuzguncuk’un tarihi güzelliklerinden biri olarak gösterilir.

Nakkaştepe Millet Bahçesi

kuzguncuk-5

Nakkaştepe Millet Bahçesi, 90 bin metrekarelik boğaz manzaralı bir mesire alanı. Ailece dinlenmek, manzaranın keyfini sürmek üzere tercih edilebilir. Bahçede piknik alanlarının yanı sıra tenis kortu, çocuk oyun alanı ve keşif atölyeleri, macera parkuru gibi aktivite alanları var. Birçok bitki ve ağaç türünü inceleyebilir ve spor aktiviteleri ile keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Fitness alanları, biyolojik gölet ve şelale, uçan yol, ahşap köprü, amfi alanı Nakkaştepe Millet Bahçesinde görebileceğiniz etkinlik alanlarıdır. 

Kuzguncuk Kafeleri

Sokak sokak gezip yorulduktan sonra kendinizi birbirinden şirin kafelerle ödüllendirebilirsiniz. Hepsi birbirinden enfes olan kafeler içinde bizim tercihimiz Nail Kitabevi & Cafe olmuştu. O kadar sessiz o kadar güzeldi ki, onca kitabın içinde leziz bir kahve eşliğinde zaman nasıl geçti anlamadık. Penceresinden bakınca çok güzel bir sokak manzarası var, öneririz.

Nail Kitabevi & Cafe dışında da bir çok mekan mevcut. Bunlardan bir kaçını sıralıyoruz;  La Mekan, Botanik Bahçe, Çikolata Kahve.

Fethi Ahmet Paşa Yalısı

Fethi Ahmet Paşa Yalısı, 1840 yılında inşa edilmiş. Bu yalıyı Fethi Ahmet Paşa özenle dekore etmiş; Sultan Abdülmecit’te yalının içini çok beğenmiş. Bu nedenle de Dolmabahçe Sarayı’nın dekorasyonunu kendisine yaptırmış. 

Bu yapı, Osmanlı mimarisini baştan ayağa yansıtıyor. Ahşap bir yalı olan Fethi Ahmet Paşa Yalısı, korusuyla birlikte belediye tarafından kamulaştırılmış. Halka açık şekilde belediye işletmesi olarak hizmet veriyor. 

Marko Paşa Köşkü

kuzguncuk-2

Marko Paşa Köşkü, Kuzguncuk gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alıyor. Marko Paşa, Padişah Abzülaziz’in doktoru olarak biliniyor. ‘Anlat derdini Marko Paşa’ya!’ deyimi de buradan geliyor. 

Son derece önemli bir kişilik olan Marko Paşa, kendisine köşk inşa ettirmiş. Boğaz’ı içine alan bir noktada yer alan bu köşkte Hayat Bilgisi dizisi de çekilmiş. Burası şu anda Kuzguncuk İlkokulu olarak kullanılıyor.

Cemil Molla Köşkü

Kuzguncuk ile Beylerbeyi arasında bulunan Cemil Molla Köşkü 1885 yılında Cemil Molla tarafından yaptırılmıştır. Köşkün ilklerin yaşandığı bir yapı olduğunu söyleyebiliriz. Burası saray dışında ilk defa kalorifer tesisatının kurulduğu, elektriğin ve telefonun kullanıldığı yer olmuştur.

Yıllara meydan okuyan köşk, son olarak 2004-2005 yılları arasında gerçekleştirilen yenileme çalışmalarıyla şu anki haliyle günümüze ulaşmayı başarmıştır.

19. yüzyıldan kalma bu muhteşem köşk, Osmanlı döneminin en etkileyici örneklerinden biri olması nedeniyle, mimari yapılara meraklı kişiler tarafından Kuzguncukta mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Abdülmecid Efendi Köşkü

Bölgedeki önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Abdülmecid Efendi Konağı, Neo-Osmanlı mimarisiyle inşa edilmiştir ve oldukça etkileyici tasarımı ile göz doldurmaktadır.

Abdülmecid Efendi Köşkü, 200 dönümlük oldukça geniş bir alana yayılmıştır ve Yahudi Mezarlığı’nın hemen karşısında yer almaktadır. Köşkün tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanmaktadır ve av köşkü olarak inşa edilmiştir.

Fethipaşa Korusu

kuzguncuk-1

16 hektarlık geniş bir alana sahip Fethipaşa Korusu, muazzam Boğaz manzarası ve doğal güzelliği ile Kuzguncuk’un en güzel yeşil alanlarının başında gelmekte. Koruluk Üsküdar’da Paşalimanı civarında.

Fethipaşa Korusu, özellikle de çocuklu aileler veya flört eden çiftler için harika zaman geçirme fırsatı sunan etkileyici bir rota. İsterseniz aileniz ile birlikte piknik yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Eğer piknik yapacaksanız hafta sonlarının çok kalabalık olduğunu unutmayın!

Kuzguncuk Rum Ortodoks Mezarlığı

Osmanlı döneminin önemli isimlerinden biri olan Marko Paşa’nın mezarına da ev sahipliği yapan Kuzguncuk Rum Ortodoks Mezarlığı, Kuzguncuk’taki önemli duraklar arasında bulunmakta.

İcadiye Caddesi

Özellikle Ekmek Teknesi dizisini hatırlayanlar için İcadiye Caddesi’ni gezmek oldukça keyifli, nostaljik bir tur anlamına gelmekte. Asırlık çınar ağaçlarıyla ve muhteşem tarihi evleriyle İcadiye Caddesi, dolaşması çok keyifli yerlerden biridir. İcadiye Caddesi’nde bulunan antikacılar, kitapçılar, restoranlar ve cafeler de buraya gelen ziyaretçilerin çok keyifli zaman geçirmesine sebep oluyor. 

Meşhur Ekmek Teknesi dizisinin çekildiği yer olan İcadiye Caddesi de Kuzguncuk’un en çok ilgi gören yerleri arasında. Dizinin kameralarda en fazla görünen yerlerinden olan fırını ve kahvehanesi de bu cadde üzerinde bulunmakta. 

Perihan Abla Sokağı

Nostaljik mimarisi ile öne çıkan Perihan Abla Sokağı, Perihan Abla dizisinin çekildiği yer. Bu yönüyle de Kuzguncuk’un en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi oluyor. 

Bir döneme damgasını vuran mahalle dizilerinin en bilinenlerinden olan Perihan Abla dizisi işte bu şirin mahallede çekildi. Günümüzde dizinin çekildiği sokağın adı da Perihan Abla Sokağı. Biraz nostalji yapmak ve bu sevimli sokağın tadını çıkarmak isterseniz bu sokağı Kuzguncuk’ta görülmesi gereken yerler listenize dahil edebilir ve diziye dair anılarınızı tazeleyebilirsiniz.

Bu sokağın köşesinde yer alan Asude Kebap, Ekmek Teknesi tabelasıyla da varlığını sürdürüyor. Buraya gelmişken Asude Çay Bahçesi’nde oturup keyif yapabilirsiniz.

Ekmek Teknesi

kuzguncuk

2002 yılında yayınlanan ve o dönem bize toplumsal değerlerimizi hatırlatma gibi önemli bir görevi üstlenen Ekmek Teknesi dizisini yaşı tutanlar hatırlayacaktır. İşte dizideki fırın ve kahvehane Kuzguncuk’ta. İcadiye Caddesi üzerinde bulunan bu mekan Kuzguncuk gezisi planlarına mutlaka dahil edilmesi gerektiği nostaljik yerlerin başında gelmektedir.

Nostaljik ortamını korumayı başaran Ekmek Teknesi, günümüzde hala fırın olarak hizmet etmekte ve dileyen ziyaretçiler buraya gelerek bir şeyler yiyip içebilmektedir.

Nail Kitabevi

Şirin mi şirin beyaz binasıyla sizleri karşılayan Nail Kitabevi, hem kitapçı hem de bir kafe. Dışarıda birkaç masası bulunan bu mekan, esas güzelliğini içeride barındırıyor. 

Nail Kitabevi, kafa dinlemek, kahve içerek hayallere dalmak için eşsiz bir yer. Üst katta cumba kısmına yerleştirilen geniş koltuğu erken saatlerde giderek kapmanızı öneririz. 

Kuzguncuk Sahili

kuzguncuk

Kuzguncuk Sahili, güneşli bir havada keyifle yürüyüş yapabileceğiniz eşsiz bir yer. İstanbul’un en iyi noktalarından biri olan Kuzguncuk Sahilinde öncelikle mutlaka manzaranın keyfini çıkarmalısınız. Boğaziçi Köprüsü ve Çırağan’ın eşsiz manzarasının tadını çıkarırken isterseniz çay bahçeleri ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz.

Simitçi Tahir Sokak

Bu sokak da Kuzguncuk’un tarihi evlerini görmek ve fotoğraf çekmek isteyenler için gelinmesi gereken önemli noktalar arasında.

Çınaraltı Cafe

Çınar Cafe olarak da bilinen bu mekan, Kuzguncuk’un önemli mekanlarından biri.  Can Yücel’in sık sık buraya geldiği söylenmekte. Bu nedenle de yerel halk arasında “Can Yücel’in mekanı” olarak da adlandırılmakta.

Çınar ağaçlarının gölgesiyle 80’lerden çıkmış gelmiş bir mekan olan Çınaraltı Cafe’ye gelerek, çayınızı yudumlarken muhteşem Boğaz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Kuzguncuk ’a Nasıl Gidilir?

Üsküdar’ın dibinde yer alan Kuzguncuk’a gelmek çok ama çok kolay. İster aracınızı Üsküdar’da bırakıp mis gibi deniz havası eşliğinde Kuzguncuk’a yürüyün isterseniz de aracınızla gelin. İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek çok fazla yer var bu sebeple araç kiralayıp hafta sonuna güzel bir gezi planı yapmak en güzeli. 🙂

Yorum ekle