Konya Karatay’da ne yenir? Karatay gezisi nasıl olmalı? Konya Karatay’da gezilip görülecek yerler nereleridir? Karatay’dan araç kiralama yapılır mı? Konya Havalimanı Karatay arası ne kadar sürer?
Konya Karatay Gezi Rehberi
Karatay, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve yüzölçümü olarak ülkenin en büyük şehri olan Konya’nın üç merkez ilçesinden biri, diğer ikisi ise Selçuklu ve Meram. Karasal iklimin görüldüğü ilçenin deniz seviyesinden yüksekliği 1015 metre olduğundan, oldukça sert kışlara ve oldukça sıcak yaz aylarına rastalayabiliyoruz. Ek olarak, Mevlana müzesi ve daha pek çok tarihi nokta bu ilçede bulunduğundan dolayı, ilçe her yıl oldukça fazla turist için uğrak yeri oluyor.
Konya Havalimanı ile Karatay İlçesi Arası Ulaşım
Konya Havalimanı ile Karatay arası yaklaşık olarak 3 kilometre gibi oldukça kısa bir mesafe teşkil ettiğinden, hem yol çok uzun sürmüyor, hem de pek çok farklı seçenek ile Karatay ilçesine ulaşmanız mümkün oluyor.
Karatay’ın Nesi Meşhur?
Karatay her şeyden önce tarihi mirasıyla ünlü bir ilçe. Konya’nın merkezini oluşturan ilçelerden biri olarak, Konya ilinin, Anadolu’nun ortasında bulunan bu bölgenin en önemli noktalarından birini, Mevlana Müzesini bünyesinde barındırıyor. Burası, Topkapı Sarayı’ndan sonra, Türkiye’de yıllık olarak en çok ziyaretçi alan müze. Mevlana Müzesi, Aziziye Camii, Çatalhöyük ve diğer pek çok dönemden kalan tarihi dokusuyla Karatay, bölgede ön plana çıkıyor.
Karatay’da Ne Yenir?
Karatay, Konya mutfağının ve daha genel olarak İç Anadolu mutfağının öğelerini bünyesinde barındırıyor. Bunların en ünlüsü, elbette Etli ekmek. Pideye benzerliği dolayısıyla, yerli ve yabancı turistlerin esnafa “etli pide” diye sormasının esnafın pek de hoşuna gitmediği notunu düşelim, bu arada. Sonrasında kuşbaşı kesilen dana eti ve bamya ile hazırlana bamya çorbası, kuzu eti ve bulgur ile yapılan çebiç, yapımı oldukça zahmetli olmasına rağmen buna değen fırın kebabı, soğan, kıyma ve maydanoz dolu iç harçla hazırlanan Mevlana böreği, bayat ekmek, tereyağı, yoğurt ve kendi sosuyla hazırlanan papara bu lezzetler arasında gösterilebilir.
Karatay’da Alışveriş Merkezleri
Konya’nın merkez ilçelerinden biri olarak Karatay birkaç büyük alışveriş merkezine ve pek çok küçük alışveriş noktalarına sahip. Bunlardan en çok ön plana çıkan ise; Konya Outlet Center Alışveriş Merkezi.
Karatay’da Gezilecek Yerler
Konya’da gezilecek noktaların başında, bizce, Mevlana Müzesi geliyor. Burası, önceleri Mevlana dergahı iken 1926 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. Mevlana Türbesi olarak da biliniyor halk arasında. Bu yapının en ünlü ve ikonik yanı Yeşil Kubbe’sidir.
Sonrasında, 1671 – 1676 yılları arasında Şeyh Ahmet tarafından yaptırılan ve Avrupa Barok mimarisinin özelliklerini taşıyan cami gerçekten de görülmeye değer bir nokta. Ardından, Konya’nın yine en ünlü noktalarından birinden bahsedeceğiz. Konya’nın en büyük ve en eski camii Alaeddin Camii’nin yapımına 1. Mesut döneminde başlanmış, dört Selçuklu sultanı sonrasında, 1. Alaeddin Keykubad zamanında tamamıyla tamamlanmıştır. Camiinin avlusundaki, 2. Kılıçarslan tarafından yaptırılan kümbet pek çok Selçuklu sultanının türbesi olmuştur.
Son olarak, ilçenin yine en önemli miraslarından olan Çatalhöyük kalıntılarını da görmeyi unutmayı.
Add comment