Yolcu360 Blog
istanbul-kurban-pazarlari-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İstanbul Kurban Pazarları ve Kurbanlık Fiyatları 2023

İstanbul Kurban Pazarları ve Kurbanlık Fiyatları 2023

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Kurban Bayramı yıllık takvime göre bu yıl 28 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında idrak edilecek. Kurban Bayramı arifesi 27 Haziran Salı günü olacak. Arefe (Arife), Kurban Bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür.

2023 Kurban Bayramının ilk günü bu yıl 28 Haziran Çarşamba gününe denk geliyor. 26 Haziran Pazartesi ve 27 Haziran Salı günü de hükümet tarafından tatil edildiği için bayram tatili hafta sonu tatiliyle birleşerek toplam 9 gün olacak. Bu yazımızda İstanbul kurban pazarları konusundan, Kurban Bayramının önemine ve kurban alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedeceğiz. Bu konulara değindikten sonra ise herkesin merak ettiği İstanbul kurban pazarları 2023 konusunda bilgiler vereceğiz. Ayrıca 2023 kurban fiyatları için de bir değerlendirme yaptık. 

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Kurban Bayramının Önemi

istanbul-kurban-pazarlari

Kurban, şükretmek, teşekkür etmek ve varlığın inanışını göstermek amacıyla yapılan bir ibadet türüdür. Kurban Bayramı ise bu ibadetin her yıl yapıldığı günleri kapsayan dini bir bayramdır. Kurban Bayramı her yıl belirli günlerde gerçekleşir. Kurban Bayramı’nda ibadet etmek isteyenler bu günlerde gerekli koşulları taşıyan hayvanlar inançları gereği kurban ederek Allah’a feda ederler. Kurban Bayramı aynı zamanda İslam aleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri dönemdir.

Kurban Bayramını sadece et kesilen ve et dağıtılan bir dönem olarak düşünmemek gerekir. Kurban Bayramı birlik ve beraberliğin pekiştiği, yardımlaşmanın öneminin daha da anlaşıldığı, kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı bir bayramdır. Bu süreç manevi duyguların pekiştiği bir dönemdir.

Kurbanı, fakiri doyurmak anlayışı üzerinden kesenler çevrelerinde bulunan ihtiyaç sahiplerini mutlu ederler. Kurban kesme şartlarını yerine getirenler kardeşliğin ve birliğin temsili olan Kurban Bayramı’nı yardımlaşmanın önemini bir kez daha anlayarak bitirirler.

Kurban Neden Kesilir?

İslam dini açısından önemli bir ibadet olan kurban bir nevi teslimiyeti ve imanı simgeler. Kurban kesimi aşağıdaki temel nedenlere dayanarak kesilir.

  • İbadet

Kurban kesimi, Allah’a olan ibadetlerden biridir. Bu ibadetin amacı, Allah’a manevi yakınlık hissetmek, O’na itaat etmektir. Kurbanlığın kesimi, Allah’ın emrine olan teslimiyetini ve imanı temsil eder. 

  • Paylaşma ve Dayanışma

Kurban kesiminin en önemli amacı Müslümanlar arasında dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma duygusunu güçlendirmektir. Kurban eti sadece kurban sahibiyle değil aynı zamanda ve en çok da yoksul ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmalıdır Bu, zenginlerin varlıklarını paylaşarak toplumdaki dengesizlikleri azaltmayı amaçlar. Ayrıca sadaka vermenin bir yolu olan Kurban kesimi, bireysel ve toplumsal hayır işlerine katkıda bulunmanın bir ifadesidir.

istanbul-kurban-pazarlari

Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kurban Bayramına çok az bir süre kaldı. Bu günlerde birçok kişi kurban seçerken nelere dikkat edilmeli sorusunun cevabını arıyor. Kurban edilecek hayvanlar hangi özellikleri taşımalı? İşte kurban kesilecek hayvanlarda bulunması gereken özellikler.

  • Kurbanlığın Genel Görüntüsü

İster büyükbaş ister küçükbaş olsun kurbanlık alırken hayvanın genel görüntüsüne dikkat etmek gerekir.  Özellikle hayvanın burnuna, tüylerine ve gözlerine bakılması gerekir. Eğer hayvanın burnu nemli ve parlaksa sağlıklı ve düzgün anlamına gelir. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmelidir.

  • Kulak Küpesi

Kurban alınırken dikkat edilecek noktalardan bir tanesi de hayvanların kulak küpesinin ve pasaportunun olmasıdır. Özellikle, başka illerden getirilen kurbanlıkların Veteriner Sağlık Raporunun olup olmadığına mutlaka bakılması gerekir. Ayrıca kurbanlıkların üç yaşına girmiş olması, gözünün görüyor olması, kesileceği yere kendi ayaklarıyla gitmesi ve kulaklarının yerinde olması son derece önemlidir. Son olarak ise kuyruğu ve boynuzlarının üçte birinden fazlasının yerinde olması gerektiğini söyleyebiliriz.

  • Sağlıklı Hayvan Olması

Kurban edilecek hayvanların organlarının tam ve hayvanın besili olması hem ibadet hem de sağlık açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla genel görüntüsü kötü, kötürüm, hasta, zayıf, gözleri görmeyen, boynuzları kırık, dişleri dökük ya da kesik hayvanlardan kurban olunmayacağını bilmek gerekir.

Ancak, doğuştan bazı durumlar varsa örneğin hayvanın doğuştan boynuzu yoksa, şaşı, topal ya da hafif hasta olması kurban edilmesine engel değildir. Bununla beraber kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanların da kurban olmayacağını belirtmek isteriz.  

Diyanet Vekalet Kurban Fiyatı Ne Kadar 2023?

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2023 yılı vekaletle kurban kesim bedelini açıkladı. Buna göre 2023 yılı vekaletle kurban kesim bedeli yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirlendi. Buna göre; Ülkemizde 2023 kurban kesim bedeli 5 bin 960 lira olarak belirlenirken, yurt dışında ise 2 bin 750 lira olarak açıklandı.

Büyükbaş ve Küçükbaş Kurban Fiyatları 2023

istanbul-kurban-pazarlari

2023 yılı için kurbanlık fiyatları, şehirlere ve satış yerlerine göre farklılık göstermektedir. 2023 yılında ortalama bir ton dana fiyatının 50.000 ile 100.000 TL arasında olduğu öğrenildi.

İstanbul Kurban Pazarları ve Kurbanlık Fiyatları 2023

İstanbul’a il dışından kurban getiren besicilerin açıklamalarına göre besin süresine giren bir hayvanın aylık maliyet oranı 3 bin 500- 4 bin liradır. Bu sürecin 6 aylık olduğu düşünüldüğünde hayvanın sadece yem maliyeti 18 ile 24 bin lirayı buluyor. Bakıcı veterineri dahil edildiğinde bu meblağ ise aylık 5 bin lirayı bulmaktadır. İstanbul’a sevkiyatın hayvan başına 6 bin lira maliyeti vardır. Tüm bu hesaplamalarda İstanbul’da kurban fiyatları 2023 yılı için aşağıdaki şekilde olmaktadır.

İstanbul’da Küçükbaş ve Büyükbaş Kurban Fiyatları

İstanbul’da kurbanlık fiyatları da belli oldu. Küçükbaş kurbanlıklar bu yıl 6-7 bin liradan satılacak. Büyükbaş hayvanların kilosu 175-180 liradan alıcı bulacak. Kızılay küçükbaş kurban bedeli 5 bin 950 TL olarak açıklandı. Mehmetçik Vakfı kurban bağış bedelini ise 5 bin 400 TL olarak belirledi.

İstanbul Kurban Satış ve Kesim Yerleri Nerede?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Kurban Pazarları ve Kurbanlık Fiyatları 2023 alanlarını açıkladı. Alibeyköy-Eyüp Sultan, Kestanelik-Çatalca, Ferhatpaşa- Ataşehir, Kayaşehir-Başakşehir, Kurnaköy-Pendik, Paşaköy-Sancaktepe, Yeşilkent- Avcılar, Çakmaklı-Büyükçekmece’de bulunan tesisler, toplam 255 bin metrekarelik bir alana sahip. Toplam 13 bin 746 büyükbaş ve 2 bin 700 küçükbaş hayvan kapasiteli tesislerde hem kurban satışı hem de kesim hizmeti verilecek. Kesim alanlarında ihtiyaçlar için ayrıca mescit, lavabo, tuvalet, dinlenme alanları ve kantin de bulunuyor.

Manevi değerlerimize sahip çıkmanın en güzel yollarından biri de bu değerler üzerine konuşmak ve bu değerleri yerine getirmektir. Kurban Bayramını her yıl olduğu gibi bu yıl da en güzel duygularla yaşamak ve hatırlamak için bu önemli bayramı usulüne uygun yaşamak gerekir. Özetle, kurbanlık hayvanlar kesilirken hayvana eziyet etmemek, canını yakmamak ve hızlı hareket etmek önemlidir. Kurban Bayramı sadece kurban etmek üzere alınan hayvanın kesildiği bir bayram değil; yoksulların da düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği dini bir ibadettir. Kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştığı, huzurla ve sevinçle geçen bir bayram geçirmenizi dileriz.

 

Yorum ekle