Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Hasankeyf | Hasankeyf Nerede? | Batman Gezilecek Yerler

Hasankeyf | Hasankeyf Nerede? | Batman Gezilecek Yerler

Hasankeyf her ne kadar günden güne sulara gömülerek o muhteşem manzarasını kaybetse de Türkiye’de turizmin sembol noktalarından biri olmaya devam ediyor. Bölgede bulunan çoğu tarihi yapı farklı noktalara büyük emeklerle taşınmakta. Bu sebeple ne kadar erken gidip görürseniz o kadar iyi. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, buraya rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

Hasankeyf uzun zamandır görmek istediğim yerlerin başında geliyordu. 2016 yılında Türkiye tanıtım videomu hazırlarken listemde olan ama daha sonra bölgesel sorunlardan dolayı burayı göremeyişim beni üzmüştü. Neyse ki birkaç zaman önce tamamen sular altında kalmadan görebilmek mümkün oldu. Evet oldu ama oradayken yapılan çalışmalar hiç ama hoşuma gitmedi. Kepçe operatörünün binlerce yıllık mağaralara kepçeyi bilinçsizce sokması yapılan işin ne kadar denetimsiz olduğunu canlı canlı görmemi sağladı. Üzüldüm, kurtarma projesi olarak lanse edilen bir tarihin batışını izlemek, bir rant uğruna böyle bir tarihin yok olmasına çok üzüldüm.

Batman Hasankeyf

Medeniyetlerin ilk ortaya çıktığı Mezopotamya’da Hasankeyf’in ilk sahipleri maalesef ki bilinmiyor. Farklı toplulukların farklı isimlerle bildikleri yere Osmanlılar Hasankeyf, Süryanice de Hesna Kepha ve Arapça’da His’n Kafya deniyor. Bu güzel şehir zamanında Emevi, Abbasi, Hamdani, Mervani, Artuklu, Eyyubilerin ve son olarak Osmanlıların hakimiyetine girmiş. Doğal yollarla oluşmuş 5.000’den fazla mağara, üzerinde yer alan muhteşem kalesi dikkat çekmektedir.

Ayrıca kale içerisinde yer alan Eyyübilere ait Ulucami, Büyük Saray ve Küçük Saray bulunuyor. Aynı zamanda Asurlular zamanından kaldığı tahmin edilen Taş köprü, Eyyübi Sultan tarafından yaptırılan El – Rızk cami, Sultan Süleyman cami Eyyübilere ait Koç cami ve Hasankeyf’in sembollerinden birisi olan Akkoyunlulara ait Zeynel Bey türbesi buradaki en büyük eserlerdir.

Bu eserlerin içerisin de taş köprü taşınmış yerinde sadece beton blokları kalmış.  Hasankeyf Hristiyanlık ve İslamiyet arasında önemli bir yere sahip olmuş. Tarihinde Mezopotamya’da yapılan ilk camiler ve başpiskoposluk burada olmuş.

Tarihin boğulduğu yer: Hasankeyf

Yaklaşık 12 bin yıllık bir tarihe sahip Hasankeyf’i sözde bölge istikrarı ve baraj bahanesiyle yok etmek tarihe yapılan en büyük saygısızlık olsa gerek. Öyle ki zamanında Mezopotamya’ya hakim konumu, içerisinden Dicle nehrinin geçmesi, yukarı kale bölümünün uçurumlar ile çevrilmesi fiziki gücün hakim olduğu çağlarda burayı paylaşılamaz bir yer haline getirmiş. Öyle ki bugün sular altında kalacak onlarca höyükte Kalkolitik çağa, Tunç çağına ve en önemlisi Neolitik çağa ait bir çok bulguyu görebilmek mümkün. İnsan türünün kökenlerini, tarımın başlangıcı ve çok sayıda medeniyetin ayak izlerinin silinecek olması utanç verici.

Her zaman restorasyon konusunda beceremediğimizi gözlerimle görmüş ben, böyle bir tarihinde yok oluşuna şaşırmadım. Her zaman derim, dışarıya merakı olan millet kendi varlığını koruyamazsa şaşkın avare gibi dolaşır. Gidin görün, elinizi çabuk tutun, ucundan da olsa tarihin izlerini görün. Yolda olun..

Hasankeyf nerede?

Başka şehirlerden Hasankeyf gezisi için Batman Havalimanı araç kiralama en doğru seçenek olacaktır. Yolcu360’ın sunduğu cazip fiyatlar sayesinde havalimanından kiraladığınız araçla rahatça Hasankeyf’e ulaşabilir. Suya gömülen tarihe dilediğinizce yakından bakabilirsiniz.

Batman otelleri

Hasankeyf’i gezmek için şehre geldiyseniz, Batman konaklama konusunda her bütçeye uygun kalacak yer bulabilirsiniz. Batman otelleri:

  • Real Konak Hotel Batman
  • Batman Mesa Otel
  • Atlıhan Otel Batman
  • Bozooğulları Hotel Batman

 

Batman’a nasıl gidilir? / Batman ulaşım

İstanbul Batman kaç km? İki şehir arası mesafe 1.539,7 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4 üzerinden 17 saat 20 dakikada Hasankeyf için Batman’a varılabilir.

Ankara Batman kaç km? Ankara ve Batman arasındaki mesafe 1.095,4 kilometre. Ankara’dan Batman gezilecek yerler için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D750/E90 ve E90 üzerinden 11 saat 53 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Diyarbakır Batman kaç km? Araç ile Diyarbakır’dan Hasankeyf için Batman’a doğru yola çıkmak isteyenler, Diyarbakır Batman Yolu/D370 ve D370 üzerinden 1 saat 22 dakika içerisinde 97,4 kilometrelik yolu tamamlayabilirler.

Mardin Batman kaç km? Mardin ve Batman arası yaklaşık 2 saat 11 dakika sürmekte. Mardin araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, D950 ve D370 üzerinden 141 kilometrelik yolu konforlu bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Yorum ekle