Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Güzelcehisar ‘ın keşfedilmemiş hazinesi: Lav Sütunları / Bartın

Güzelcehisar ‘ın keşfedilmemiş hazinesi: Lav Sütunları / Bartın

Güzelcehisar tertemiz denizi ve lav sütunları ile Bartın‘ın keşfedilmemiş bir hazinesi. Karadeniz’in bu az bilinen güzelliğini sizin için gezgin çiftimiz Merve ve Furkan gezdi gördü ve yazdı…

Karadeniz Bölgesi’nin birçok güzelliğe sahip ili Bartın’da yer alıyor Güzelcehisar. Adını hiç duymamıştık biz buranın, ta ki Batı Karadeniz’i keşfetmeye karar verene kadar. Buralarda gezilecek görülecek noktaları araştırmaya başlayınca haberdar olduk böyle harika bir yerin varlığından. Resimlerine bakıp aşık olduk ve dedik ki; tamamdır ilk durağımız Güzelcehisar olacak.

Batı Karadeniz’in gözlerden uzak incisi

Sonrasında olaylar gelişti tabi. Batı Karadeniz turumuza başlamak üzere yola çıktık ve 5 saatlik yolculuğumuz sonrasında Güzelcehisar’a vardık. Arabayı plaja inen yokuşta bıraktık. Kafamızı sağa çevirip denize bakınca, bagaja gidip mayolarımıza ve havlularımıza sarıldık, hem de koşarak. Böyle muhteşem bir denizi, hele hele lav sütunlarının dibinde denize girme keyfini asla kaçıramazdık. 🙂

Güzelcehisar ‘ın denizi nasıl?

Milyonlarca yıl önce volkanik bir patlama sonucu oluşan Lav Sütunlarını seyrederek plajın başlangıç noktasına kadar gittik. Etrafı güzelce izledikten sonra, kendimizi tertemiz sulara bıraktık, yeşille maviyi bir de üstüne lav sütunlarını izleyerek bir güzel deniz keyfi yaptık. Eğer bir gün Bartın’a yolunuz düşerse (ki en yakın zamanda mutlaka düşmeli) burayı sizlere de şiddetle tavsiye ediyoruz.

Güzelcehisar Lav Sütunları

Dünyada sadece iki yerde (ABD ve Türkiye) bulunan lav sütunlarından birine Güzelcehisar ev sahipliği yapıyor. Evet, şaka değil, doğru duydunuz. Bu özel oluşumun, yani lav kayalarının ortaya çıkardığı enfes manzaraya rağmen hala pek fazla duyulmamış, keşfedilmemiş, el değmemiş bakir bir yer burası.

Sıklıkla Bartın’lılar tarafından hafta sonları denize girmek için tercih ediliyor. Çünkü tertemiz, ışıl ışıl, berrak bir denize sahip burası. Sanki Akdeniz’in bir köşesi, Karadeniz demeye bin şahit lazım. Siz milyonlarca yıl önce oluşmuş olan lav sütunlarının altında yüzerken balıklar da size usul usul eşlik ediyor.

Akdeniz demişken şunu da eklemeden geçmeyelim. Oraların keşmekeşinden uzak, sakin, sessiz ve huzurlu bir tatil isteyenler için biçilmiş kaftan burası. Bilindik tatil bölgelerindeki gürültülü beachler’den sıkıldıysanız ya da ailecek mütevazi bir tatil arayışındaysanız adı gibi güzel olan Güzelcehisar uygun bir alternatif olacaktır.

Uzunca bir plaja sahip olan yerde kamp alanları ve iki adet pansiyon bulunuyor. Otel ararsanız eğer bulamazsınız şimdiden söyleyelim. Çünkü gerçekten bir köyün plajı burası ve hep öyle de kalsın mümkünse.

Güzelcehisar Lav Sütunlarının Oluşumu

Kısaca lav sütunlarının oluşumundan da bahsedelim. Günümüzden 80 milyon yıl önce, Karadeniz dağ kuşağı volkanların yer aldığı bir bölgeymiş. O dönemlerde patlayan volkanlardan akan lavlar bu noktaya ulaştıklarında soğuyarak kristalleşmiş ve kaya haline dönüşmüş.

Katılaşırken büzülen kayalar çatlamaya ve çatlaklar da yıllar geçtikçe büyümeye başlamış. İşte altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimini alan bu kayalar şuandaki Güzelcehisar Lav Sütunlar’ını oluşturuyor. Denizden bir duvar gibi göğe uzanan bu doğal oluşum gerçekten görülmeye değer.

Güzelcehisar ‘a nasıl gidilir?

Güzelcehisar’a ulaşabilmek için ilk durağınız Bartın olmalı. Yolcu360 ile İstanbul araç kiralama fiyatlarına bakıp direkt İstanbul’dan yola çıkabilirsiniz. Ya da bölgeye yakın bir nokta olan Kastamonu araç kiralama seçenekleri de sizin için ideal olabilir. Bartın’a 17 km uzaklıkta bulunan köye, Amasra – Bartın – İnkumu yolunu takip edip ve Güzelcehisar yol ayrımından saparak tabelalar eşliğinde rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

 

1 yorum

  • Merhabalar. Yazınız oldukça güzel emeklerinize sağlık. Yalnız lav sütunlarının sadece ABD ve ülkemizde olduğu bilgisini yeniden gözden geçirmenizi rica edeceğim. Bizzat kendimin ziyaret ettiği İzlanda, İskoçya, Kuzey İrlanda, Norveç ve Japonya olmak üzere birkaç ülkede daha olduğu bilinmektedir. Saygılarımla