Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Film / Dizi > Fransız Sinemasından En İyi 5 Film Önerisi

Fransız Sinemasından En İyi 5 Film Önerisi

En iyi Fransız sineması filmleri hangileri? Fransız sineması en iyi filmleri listesinde neler var? Mutlaka izlenmesi gereken Fransız filmleri neler? Fransız Sinemasından en iyi filmler arasından 5 film önerisini oyuncu Ziya Çiçek paylaşıyor, iyi seyirler!

En İyi Fransız Sineması Filmleri

Merhaba sevgili okur. Fransız sineması bana farklı bir keyif veriyor. Sizler için en iyi Fransız filmlerini seçmeye çalıştım. Sinema tarihinin en büyük katkısını Fransızlar yaptı diyebiliriz hatta ve bu yüzden Auguste-Luise Lumiere kardeşlere teşekkür ederiz. İcat ettikleri alet ile sinema tarihinin ve Fransız sinemasının ilk filmini çekmişlerdir. ( ‘Arrival of a Train at La Ciotat’ ‘Trenin La Ciotat Garına Geliş’). Düşük bütçeli iyi işlerin atası Fransız sineması diyebiliriz. Şimdi gelelim Fransız sinemasından oluşturduğumuz listeye.

A Bout De Souffle / Serseri Aşıklar (1960)

  • SERSERİ AŞIKLAR HAKKINDA

Sinemada devrim niteliği taşıyan birkaç filmden biridir. Yeni dalga Fransız sineması ustalarından Jean-Luc Godard’ın en önemli filmlerinden biridir. Bir gazete ilanından yola çıkarak yazılan film, senaryosunu François Truffaut ile birlikte yazan Godard o güne kadar görülmemiş serbest stil çekim ile bir başyapıttır. 1960 yılında 90 bin dolar bütçeye çekilen filmin başrollerinde, Jean-Paul Belmondo ve Jean Seberg yer almaktadır. 1960 yılında Uluslararası Berlin Film Festivalinde ‘En iyi yönetmen’ ödülünü almıştır.

  • SERSERİ AŞIKLAR NE ANLATIYOR

Marsilya’da bir otomobil çalıp, bir polisi öldüren Michel Poiccard, daha önce birkaç kere zaman geçirdiği Paris’in önemli gazetesinde stajyer olarak çalışan Amerikalı Patricia’yı bulur. Michel, Romaya gideceği parayı bulmaya çalışırken bir yandan polisten kaçmaktadır. Patricia onun cazibesine karşı koyamaz ve birlikte kaçak hayatı yaşarlar ama duygusundan emin olmayan Patricia Michel’i ihbar eder ve Michel polis tarafından bir sokakta vurulur.

https://www.imdb.com/title/tt0053472/

La Haine / Protesto (1995)

  • PROTESTO FİLMİ HAKKINDA

1995 yılında çekilen Fransız filmin yönetmen koltuğunda Mathieu Kassovitz oturmaktadır. Fransa’nın arka sokaklarında üç arkadaşın yaşadıklarını yansıtan filmin başrollerinde, Vincent Cassel, Hubert Kounde, Said Taghmaoui bulunmaktadır. Siyah-Beyaz çekilen film, ırkçılığa ve sosyal yaşam farklılıklarına yaptığı göndermelerden dolayı oldukça ses getirmiştir. Cannes film festivalinde ‘En iyi yonetmen’ ödülünü almıştır.

  • PROTESTO FİLMİNİN KONUSU NE

Büyük bir isyanda başı çeken üç arkadaşın hikayesi anlatılıyor. Grup halinde dolaşan gençlerle çevreyi kuşatan polis arasında nefret dolu bakışlar eşliğinde oluşan gerilim vardır. Abdel, polis soruşturması sırasında dövüldüğü için hastanede kritik durumda yatmaktadır. Vinz, eğer Abdel ölürse intikam almaya yemin etmiştir.

https://www.imdb.com/title/tt0113247/

En İyi Gençlik Filmleri için tıklayınız.

L’annee Derniere A Marienbad / Geçen Yıl Marienbad’da (1961)
  • GEÇEN YIL MARİENBAD’DA FİLM EKİBİ

Fransa-İtalya ortak yapımı gerçeküstü deneysel bir filmdi. Fransız sinemasının yeni dalga yönetmenlerinden biri olan Alain Resnais yönetmektedir. Senaryosunu Alain Robbe-Grillet yazmıştır. Başrollerinde, Delphine Seyrig, Giorgio Albertazzi ve Sacha Pitoeff yer almaktadır. Müziklerini Francis Seyrig hazırlamıştır. Kadın oyuncuların kostümlerini ünlü modacı Coco Chanel tasarlamıştır.

  • GEÇEN YIL MARİENBAD’DA NE ANLATIYOR

Devasa büyüklükte, bahçeleri ve salonları gösterişli, gerçeküstü gizemli bir görüntüsü olan  şato, otel olarak kullanılmaktadır. Bu gösterişli şatonun içinde bulunan nazik ve şık insanlar da gizemlidir. Başlıca üç kişinin üzerinden giden filmde karakterlerin isimleri yoktur. X, A’ya yakınlaşarak geçen yıl Marienbad’da birlikte yaşadıkları anıları anlatıp hatırlatmaya çalışır. X’e göre, M kumar oynarken A’nın odasında buluşmayı sonra birlikte kaçmayı planlamışlardır ama olmayınca A’nın ricası üzerine bir yıl sonraya ertelemişlerdir. A bunların hiçbirini hatırlamaz ama kendini de X’ten uzaklaştırmaz.

https://www.imdb.com/title/tt0054632/

İngiliz Sinemasında Öne Çıkan 5 İyi Film için tıklayınız.

 Dans La Masion / Evde (2012)
  • DANS LA MAİSON HAKKINDA

Fransız sinemasında benim son dönemde çok beğendiğim gerilim türünde bir filmdir. Yönetmen koltuğunda François Ozon oturmaktadır. Başrollerinde, Fabrice Luchini, Ernst Umhauer ve Kristin Scott bulunmaktadır.

  • DANS LA MASİON KONUSU NE?

Bir Fransız öğretmen ile yazma konusunda çok yetenekli öğrencisi arasında geçen hikayeyi anlatır. Fransız öğretmen Germain’in, hafta sonu verdiği ödev ile her şey başlar. Ödev, öğrencilerin hafta sonu neler yaşadıklarını anlatan bir kompozisyondur. Öğrenciler arasından Claude matematik dersinde yardımcı olmak için gittiği Rafa’ların evinde yaşadıklarını yazmıştır. Bu yazıdan oldukça etikelenen Germain ise Claude ile daha yakın bir ilişki kurup, kompozisyon yazmaya devam etmesi için onu teşvik eder. Claude yazmaya devam ettikçe olaylar daha ilginç bir hal alır.

https://www.imdb.com/title/tt1964624/

Kemal Sunal Filmleri için tıklayınız.

La Nuit Americaine / Güneşte Gece (1973)
  • GÜNEŞTE GECE HAKKINDA

Fransız sineması’nın yeni dalga yönetmenlerinden François Truffaut’un yönetmen koltuğunda oturduğu ve Jean-Louis Richard ile birlikte yazdığı 1973 yapımı filmdir. Başrollerinde, Jacqueline Bisset, Jean-Pierre Leaud ve François Truffaut yer almaktadır. Akademi ödüllerinden ‘En iyi yabancı film’ Oscar’ını kazanmıştır.

  • GÜNEŞTE GECE NE ANLATIYOR

Yönetmenimiz, sinemanın ne kadar zor şartlarda yapıldığını göstermek için film setini evlerinize taşımız. Film bize; evli bir kadının, kocasının babası ile yaşadığı yasak aşkı anlatan ‘Pamela’yı Takdim Edebilir Miyim?’ isimli filmin setinde çalışan ekibin, yönetmenlerin ve oyuncuların özel yaşamlarını anlatıyor. Yönetmeni oynayan olarak karşımıza, yönetmenimiz François Truffaut çıkıyor.

Tıp Biliminin Önemini Gözler Önüne Seren Filmler yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle