Yolcu360 Blog
Ereğli Gezi Rehberi:

Ereğli Gezi Rehberi

Ereğli’nin nesi meşhur? Konya Ereğli’de ne yenir? Ereğli’de gezilip görülecek yerler nereleri? Keyifli bir Konya Ereğli gezi rehberi yaptık.

Ereğli Gezi Rehberi

Ereğli, Türkiye’nin İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Konya şehrinin güney doğusunda bulunan ve şehir merkezinde yaklaşık 145 kilometre uzaklıkta olan ilçesi. Yerleşim tarihi binlerce yıl öncesinde uzanan bu bölge ismini bir Doğu Roma imparatoru Herakleia’dan alıyor. Karasal iklimin hakim olduğu Ereğli deniz seviyesinden 1054 metre kadar yüksekte bulunuyor. İklim özellikleri ile de birleşince bu yükseklik, yazın güçlü bir sıcaklık, kışın ise sert bir soğuğa yol açıyor. Bölge, beyaz kiraz ve siyah havuç üretimi ile dünya çapında öneme sahip.

Konya Havalimanı’ndan Ereğli’ye Nasıl Gidilir?

2000 yılında sivil havacılığa açılan, eskiden askeri bir havalimanı olan Konya Havalimanı Selçuklu ilçesinde bulunuyor. Konya Havalimanı ile Ereğli ilçesinin arası yaklaşık 135 kilometre ve karayolu ile 2 saat 30 dakika civarında sürüyor.

Ereğli gezisi için araç kiralama seçeneklerini deneyebilirsiniz. Konya Havalimanı araç kiralama seçenekleriyle Ereğli’ye yarım saatte ulaşabilirsiniz. 

Ereğli’nin Nesi Meşhur?

Konya’nın Ereğli ilçesi dünya çapında tarımcılığı ve bu tarımcılığın ünlü mahsulleri olan beyaz kiraz ve siyah havuç üretimi ile meşhur diyebiliriz. Fakat bu yanından ziyade, ününü yöre mutfağından alır. Bu lezzetlerin başında, tüm Konya’da da ünlü olan etli ekmek geliyor. Ardından, başka yerde kolay kolay bulamayacağınız nadide bir lezzet olan çebiçi sayabiliriz. Çebiç bulgur pilavı üzerine tandırda hazırlanmış kuzu eti konarak oluşturulan bir yemek. Ardından, papara, sac böreği, fırın kebabı, atabaşı çorbası ve dilber dudağı baklavası gibi pek çok lezzet sıralayabiliriz.

Ereğli’de Ne Yenir?

Ereğli, mutfak açısından oldukça zengin bir bölge. Bu haliyle Ereğli mutfağının ürünlerini burada saymakla bitiremeyiz desek yeridir. Ama en ünlülerinden birkaçını anacak olursak; etli ekmek, çebiç, papara, fırın kebabı, atabaşı çorbası, höşmerim, bamya çorbası, su böreği, sac arası, mevlana böreği ve tirit.

Ereğli’de Alışveriş Merkezleri Hangileri?

Ereğli’de iki bilindik alışveriş merkezi bulunuyor, birinin ismi Ereğli Parksite Alışveriş Merkezi iken diğerinin ismi Doğanay Alışveriş Merkezi.

Ereğli’de Gezilecek Yerler Nereler?

Anadolunun tam ortasındaki Ereğli, öncelikle kültür turizmi açısından önemli bir ilçe. Mesela, Karamanoğlu Mehmet Bey adına 1426 yılında yapılan Ulu Cami bu kültür turizmi öğelerinin bir tanesi. Bu cami1940 yılında onarılmıştır. Ardından, Kanuni Sultan Süleyman döneminde, dönemin sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Kervansarayı da bir başka durak. Bu kervansaray 1552 yılında yapılıyor ve 1990 yılında bir tadilat geçiriyor. Sonra, tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen ve Ulu Cami’nin yakınlarında bulunan Şifa Hamamı’na da uğrayabilirsiniz.

Ek olarak, Ereğli’nin en turistik yerlerinden biri olan İvriz Kaya Anıtı’ndan bahsedebiliriz. Bu anıt, ilçe merkezine yaklaşık 17 kilometre kadar uzaklıkta bulunan İvriz Köyü’nde bulunuyor ve M.Ö. 1200 ila M.Ö. 700 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor. Anıt, Anadolu’nun kadim medeniyeti Hititlerden günümüze kalmış.

Her ne kadar büyük şehirlerdeki müzelerle karşılaştırılamayacak olsa da, Ereğli müzesi yerel bir müze olarak işlevini oldukça iyi şekilde yerine getiriyor ve bölge tarihi hakkında bizleri bilgilendiriyor.

Ayrıca, Atatürk Kültür Parkı ve Kwangjin Parkı’na, ya da diğer adıyla Kore Kardeşlik Parkı’na da uğrayabilirsiniz.

 

Yorum ekle