Emniyet kemeri takmama cezası 2024 tutarı belli oldu! Emniyet kemeri trafikte her zaman hayat kurtaran bir detay. Trafik kazalarındaki ölüm ve yaralanmaların birçoğu da emniyet kemeri takmamanın sonucunda gerçekleşiyor. Bunu tespit eden ekiplerin yazdıkları cezalar ile bu değiştirilmeye çalışılıyor. Peki, emniyet kemeri cezası nedir? Emniyet kemeri bulundurmama ve kullanmama cezası ne kadar? Sorularını bu yazımızda sizler için cevapladık.
İçindekiler
- 1 2024 Emniyet Kemeri Ceza Rakamları
- 2 Emniyet Kemerinin Kullanımı
- 3 Emniyet Kemerinin Yapısı
- 4 Emniyet Kemeri Takmanın Önemi Nedir?
- 5 Emniyet Kemeri Kullanımı Hakkında Yanlış Bilinenler
- 6 Emniyet Kemeri Takmama Cezası Sorgulama 2024
- 7 Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ödeme
- 8 Emniyet Kemeri Kullanmak Zorunda Olmayan Araçlar ve Durumlar
Emniyet kemeri yalnızca sürücüler için değil araç içerisindeki bütün yolcular için hayati önem taşımaktadır. Emniyet kemeri takmamanın yasal zorunluluğu bulunmasına rağmen yolcular bunu ihmal edebiliyor. Hatta buna ek olarak emniyet kemeri takmamanın cezai yaptırımları olmasına rağmen sürücülerin birçoğu emniyet kemerini takmamak için direniyor. Emniyet kemeri takılı olmadığında yolcular çarpmanın etkisiyle zarar görebilirler. Aynı zamanda yolcular araç dışına da savrulabilir. Seyir halinde sürücünün yanında bulunan yolcular da ağır yaralanabilir. Herhangi bir kaza ya da yaralanma olmasa bile trafik kurallarına göre emniyet kemeri takılması yasalara göre zorunlu. Oysa pek çok kişinin yaşamını yitirmesine neden olan trafik kazalarında emniyet kemeri kullanmak hayat kurtarıcı bir özellik sunuyor. Emniyet kemerini takmayan yolcular ise hayatını kaybedebiliyor.
2024 Emniyet Kemeri Ceza Rakamları
Emniyet kemeri takmamanın cezası her yıl güncelleniyor. 2024 yeniden değerleme oranı doğrultusunda 2024 yılında ödenmesi gereken trafik cezaları açıklandı. 2024 emniyet kemeri cezası 691 TL belirlendi. 2024 en düşük trafik cezası rakamı da emniyet kemeri takmama cezası. Aslında kişinin kendi güvenliğini dikkate alması ile ilgili olan bu konuda ceza gibi yaptırımlar olması bireysel farkındalığın eksikliğine de işaret ediyor.
Diğer yandna 2024 emniyet kemeri cezası indirimi de yine diğer trafik cezaları gibi mümkün. Bildiğiniz üzere trafik cezalarında erken ödeme ile söz konusu tutar, indirimli hale gelebiliyor. 2024 emniyet kemeri cezası ödeme işlemini 15 gün içinde yapan kişilere ceza tutarında %25 oranında indirim uygulanıyor.
Emniyet Kemerinin Kullanımı
Emniyet kemeri takmamak, “rahatlık” ya da “cesaret” değildir. Toplumumuzda var olan böyle yanlış algılar, yaşam kalitesini düşürüyor. Kişilerin sadece kendi yaşamlarını değil onlarla birlikte seyahat eden diğer insanları ve çocukları da riske atıyor. Yaşama saygılı trafik isteğiyle Yolcu360.com olarak emniyet kemeri nedir, nasıl kullanılır ve neden önemlidir gibi sorulara yanıt vermek istedik. Önce emniyet kemerinin genel şekline bakalım.
Emniyet Kemerinin Yapısı
Emniyet kemerleri omuzdan bel hizasına gelerek kilit noktasına oturur. Emniyet kemerleri 3 noktalı olarak tasarlanmıştır. Önceki yıllarda kullanılan ve yalnızca omuzdan çapraz gelerek kilit mekanizmasına giren emniyet kemerleri yetersiz kalması sebebiyle bu mekanizma geliştirilmiştir. Emniyet kemeri kaza sırasında 2 tonun üzerinde bir darbeye karşı direnç gösterebilir. Bu sebeple kaza esnasında emniyet kemerinin takılı olması, yolcuların emniyette olduğunu işaret eder.
Emniyet Kemeri Takmanın Önemi Nedir?
Emniyet kemerinin güvenli sürüş yapmak için oldukça fazla katkısı var. Bu konuda yapılan araştırmalar sayesinde bu durum kanıtlanmış durumda. Örneğin ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8’i hiçbir zarar görmeden kazayı atlatabiliyor. Fakat emniyet kemeri kullanmayanların sadece %6,3’ü yara almadan kurtulabiliyor.Bu konuda emniyet kemerinin faydaları neler sizler için sıraladık.
- Trafik kazalarında çarpmanın etkisi ile oluşan sarsıntıları büyük ölçüde azaltır. Çarpma etkisi vücudumuzdaki birçok noktaya etki eder. Emniyet kemeri takmak bu etkiyi maksimum ölçüde azaltır.
- Emniyet kemeri takılı olan yolcular araç içerisinde kalır. Emniyet kemeri araçtan dışarı savrulmanın önüne geçer.
- Göğüs, baş, omurilik gibi vücudun kritik kısımlarının bir yere çarpmasını engeller.
- Çarpmanın neden olduğu sarsıntıları en aza indirir.
Emniyet Kemeri Kullanımı Hakkında Yanlış Bilinenler
Her yıl binlerce kaza meydana geliyor. Bu oluşan kazalarda sürücü ve diğer yolcuların emniyet kemeri takmadığı durumlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu araştırmalar ile biliniyor. Emniyet kemeri ile ilgili bilinen yanlışlar dolayısı ile sürücü ve yolcular emniyet kemeri takmadan kaçınabiliyor. İşte bu bilinen yanlışlar şöyle sıralanıyor:
- Kısa mesafelerde kullanılması gereksiz olarak biliniyor. Ölümle sonuçlanan kazaların %80’i yolculuğun ilk 30-40. km gibi kısa mesafelerinde oluşuyor. Bu nedenle araç hareket ettiği andan itibaren emniyet kemerinin takılması gerek.
- Araç hızlı değilse emniyet kemerine ihtiyaç yok: Oluşan trafik kazalarının yarıdan fazlası saatte ortalama 60 km hız ile giden araçlar tarafından yapılıyor. 50 km hız ile giden bir araçta emniyet kemeri takmanın ihmal edilmesi durumunda yaralanma riski %70 seviyelerinde bulunuyor. Bu nedenle hız ne olursa olsun emniyet kemeri takılmalı.
- Arka koltukta oturanların emniyet kemerine ihtiyacı yok: Trafik kazalarındaki ağır yaralanmalarda arka koltukta emniyet kemeri takmak oldukça önemli. Emniyet kemerinin kazalardaki yaralanma şiddetini %50 azalttığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olarak biliniyor. Buna ek olarak emniyet kemeri takma zorunluluğu, yasa ve kurallara göre her yolcular için gereklidir.
- Emniyet kemeri kaza sırasında araçta sıkışmaya sebep oluyor: Trafik kazası esnasında araç içinde kalmak önemlidir. Araç dışına fırlayan yolcuların zarar görmesi daha fazladır. Bu nedenle emniyet kemeri sizi araç içerisinde tutar ve savrulmaların önüne geçer.
- Hava yastığım var zaten emniyet kemerine ne gerek var: Araçlardaki hava yastığı, emniyet kemerinin faydasını %40 oranında artırıcı bir etki yapıyor. Ancak tek başına emniyet kemerinin sağladığı güvenliği sağlamakta yetersiz kalıyor. Bu nedenle iki koruyucu özelliğin işlevleri farklı.
Emniyet kemeri, ilk kez kullanılmaya başladığı günden beri, hayat kurtarıyor. İnsan, trafikte seyir halindeyken aslında hareket eden bir metal kutunun içinde olduğunu unutuyor. Oysa o kutu içindeyken ani hızlanma, ani hız düşüşü gibi nedenlerle bir yerden diğerine sert darbeler alarak savrulmak çok olası bir durum. Sizi, savrulmadan koruyacak önlemin adı ise emniyet kemeridir. Bu nedenle 2024 emniyet kemeri takmama ceza rakamından çok kendi can güvenliğini düşünerek sorumlu davranmak çok önemli.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası Sorgulama 2024
Emniyet kemeri takmama cezası alan sürücüler e-Devlet üzerinden kullanıcı şifreleri ile giriş yaparak sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirler. Giriş yapıldıktan sonra sistem üzerinde bulunan e-hizmetler bölümünden EGM menüsüne girerek ’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayarak trafik ceza sorgulaması yapılabilir. Bu yöntemin yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de trafik ceza sorgulama yapılabilir. Bunun için gib.gov.tr internet sitesine girerek ’Borç Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısı üzerinden ‘Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’ bağlantısına tıklayarak trafik cezası sorgulaması yapılabilir.
Emniyet Kemeri Takmama Cezası Ödeme
Emniyet kemeri bulundurmama ve kullanmama cezası alan sürücüler ödeme işlemini şu şekillerde yapabiliyor.
- Gelir İdaresi Başkanlığının online hizmeti İnternet Vergi Dairesi aracılığıyla
- Şahsen bir vergi dairesine giderek
Emniyet Kemeri Kullanmak Zorunda Olmayan Araçlar ve Durumlar
- Bir yerleşim yeri sınırları içinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüsler ile dolmuş yolcuları
- Geri gitme esnasında veya park etme yerlerinde 25 km/s hızını geçmeyen sürücüler
- Ambulanslarda hasta veya yaralılara müdahale nedeniyle özel pozisyonlarda bulunan kişiler
Kiralık Araçlarda Trafik Cezalarını Kim Öder?
Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiştir. Bu yüzden o gün ve saatte aracı teslim alıp kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılıyor.
Yorum ekle