Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası ve Sorgulaması 2024

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası ve Sorgulaması 2024

Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2024 tutarı belli oldu! Ehliyetsiz araç kullanmak cezai işlem gerektiriyor. bu nedenle kısa bir mesafe dahi olsa ehliyetiniz yanınızda olmadan araç başına geçmek hem tehlikeli hem de büyük cezalar almanıza sebep olabilir. 2023 yılına göre cezalar yeni yıl ile birlikte zamanlanmış durumda. 2024 ehliyetsiz araç kullanma cezası yeniden değerleme oranı baz alınarak yüzde 122,93 zam geldi.

ehliyetsiz araç kullanma cezası

Ehliyetsiz araç kullanmak, birçok kişi için risk oluşturuyor. Hem aracı kullanan kişi, hem de trafikte bulunan diğer yaya ve araçlar bu konuda zarar görebilir. Ehliyeti olmadan trafiğe çıkan kişi ile aracın sahibinin farklı olması durumunda iki kişiye de farklı cezalar kesilir. Hem ehliyetsiz araç kullanan kişiye hem de aracın sahibine ayrı ayrı ceza kesilir. Ehliyetsiz araç kullanma cezası birden fazla kez tekrarlanırsa para cezası giderek artar. Hatta bunun sürekli tekrarlanması durumunda ise düzenlenen yasa ve kurallara göre kişiler hapis cezası bile alabilir. Cezai işlemlere maruz kalmamak için ehliyet belgesi olmadan trafiğe çıkmamak gereklidir. Ehliyetsiz araç kullanma şekilleri farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. Bu durumlara örnek vermek gerekirse;

  • Sürücü belgesi olmayan kişiler
  • Sürücü belgesi mahkeme kararı ile elinden alınmış ya da tedbir gereği ehliyeti olmayanlar
  • Sürücü belgesi iptal edilen kişiler olarak belirtilir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Sayılan Durumlar

  • 18 yaş altında bulunan kişilerin araç kullanması
  • Ehliyeti olmayan 18 yaş üstü kişinin araç  kullanması
  • Mahkeme ya da savcılık kararı gibi farklı bir nedenden dolayı geçici ya da tedbir amaçlı ehliyetine el konulan kişilerin araç kullanması
  • Ehliyet belgesi daha önce iptal edilmiş bir kişinin araç kullanması
  • Ehliyet belgesi önceden iptal edilmiş kişiye araç kullandırılması
  • Ehliyet belgesinin süresinin dolması durumlarında ehliyetsiz araç kullanma duurmu meydana gelmiş olur. 

Bu durumların oluşması durumunda ehliyetsiz araç kullanma cezası işletilir.

2024 Yılında Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar ?

Ehliyet genel olarak ustalık, uzmanlık anlamına gelir. Halk arasında bilinen en sık tabiriyle araç kullanmak için gerekli olan belgedir. Bu belge, sürücülerin trafiğe çıktıkları her durumda yanlarında bulundurmaları gereken önemli bir belgedir. Bu belge olmadan trafiğe çıkmanın cezası vardır. 2023 yılına göre yeniden değerleme oranı ile birlikte trafik cezaları güncellenmiştir. 2024 yılı ehliyetsiz araba kullanma ceza tutarı ise 12.978 TL’dir.

  • Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası: 2023 yılında 8.190 TL olan ceza, 2024 yılında 12.978 TL’ye yükselmiştir.
    Başkasına Ehliyetsiz Araç Kullandırma Cezası: Bu ceza da 2023 yılında 8.190 TL iken, 2024 yılında 12.978 TL olarak belirlenmiştir.
    Ehliyet Sınıfına Uygun Olmayan Araç Kullanma Cezası: 2023 yılında 4.060 TL olan bu ceza, 2024 yılında 6.433 TL’ye çıkmıştır.
    Ehliyet Sınıfına Uygun Olmayan Araç Kullandırma Cezası: 2023 yılında 4.060 TL olan ceza, 2024 yılında 6.433 TL olarak güncellenmiştir.
    Ehliyeti Yanında Bulundurmama Cezası: 2023 yılında 951 TL olan ceza, 2024 yılında 1.507 TL olarak artmıştır.

Ehliyet, kontrol noktalarında ya da herhangi bir nedenle talep edildiğinde ilgili görevlilere gösterilmelidir. Ehliyet, araç kullanmak için alınan ustalık belgesi anlamına gelir. Bu nedenle ehliyetinizin yanında olması gerektiği gibi ehliyet sınıfınıza da uygun olarak araç kullanmanız gerekmektedir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz etme hakkınız vardır. Bu cezaya itiraz edebilmek için kişiye 15 gün süre hakkı verilir. Bu süre içerisinde gerekli makam ve mercilere itirazınızı iletebilirsiniz. Bunun için Sulh Ceza Hakimliğine giderek itiraz dilekçenizi sunmanız gerekir. Bu dilekçe ile ehliyetsiz araç kullanma cezanızın iptalini sağlayabilirsiniz. Bunun için dilekçenin doğru hazırlanması önemlidir. Bu nedenle dilekçenizde yazdığınız cümlelere çok dikkat etmeniz gerekir. Ehliyetsiz araç kullanma cezasına ek yaptırımlar var ise farklı süreç işliyor. Bu konuda 15 gün içerisinde iptal davası açabilirsiniz. 

Ehliyetsiz Kazaya Karışmak

Ehliyetsiz kazalardaki hata oranı, göreceğiniz maddi hasarı da etkiliyor. Bu durumda kusurun hangi tarafta olduğu oldukça önem kazanıyor. Eğer kusur karşı tarafta ise size sadece idari para cezası verilir. Ancak ehliyetsiz olmanıza ek olarak suçlu olan sizseniz cezanız daha da artar. Ayrıca kaza ölümlü bir kaza olur ise ceza miktarı daha da yükselir. Ehliyetsiz kazaya karışmak, hapis cezası almanıza bile neden olabilir. Bu yüzden ehliyetiniz olmadan araç kullanmamaya özen gösterin. Yoksa çok ciddi cezalar ya da yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Ehliyet Sınıfı Dışında Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Sahip olduğunuz ehliyet sınıfı size belirli kategorideki araçları kullanma imkanı sunar. Ehliyetiniz size hangi araçları kullanma yetkisi veriyorsa o araçları kullanmanız gerekir. Kendi ehliyet sınıfının dışında araç kullanmanın cezası 2024 yılında 6.433 TL olarak belirlenmiş durumda. Bu nedenle ehliyet seviyenizin hangi araçlara izin verdiğini öğrenerek ceza işlemlerinden korunabilirsiniz. 

Ehliyetsiz araba kullanmanın para cezası, sürücünün ehliyetini yanına almamış olmasına ya da farklı sınıf bir ehliyete sahip olmasına göre değişiyor. Hiç ehliyeti olmadığı halde araba kullananlar için ise ceza oranı oldukça yüksek. Bu cezalar, etkili para cezaları. Ancak burada trafiğe saygı duymak, trafikteki diğer insanların yaşam hakkına ve can güvenliğine önem vermek esas önemli olan konu. 

Kiralık araçlarda trafik cezalarını kim öder, cezalar kime yazılır?

Araç kiralama için trafik cezalarını kimin ödediği sıkça sorulan bir soru. Kiralık araçlarda yapılan trafik ihlallerinde cezaları sürücü öder. Kesilen cezanın günü ve saati belirlenmiştir. Bu nedenle o gün ve saatte aracı kullanmakta olan sürücüye ceza tutarı yansıtılıyor. Sürücü seyir halindeyken trafik memurlarının kestiği, sürücü kaynaklı ihlallerin cezalarını da ödemekle yükümlüdür. Araç arızasına bağlı olarak gelişebilecek durumlarda kesilen cezalar hakkında aracı teslim almadan önce, aracı teslim eden rent a car ofisinin araba kiralama formunu dikkatle okuyunuz ve bu konuda yetkili personelden bilgi alınız.

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

1 yorum