Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Ege’de kesinlikle görmeniz gereken antik kentler

Ege’de kesinlikle görmeniz gereken antik kentler

Ege bölgesi antik Anadolu uygarlıkları, Yunan ve Roma medeniyetlerinin yanı sıra pek çok kültürden miras kalan antik kentler üzerinde üstünde yükseliyor. Peki yolu Ege’den geçenler için kesinlikle gidilip görülmesi gereken antik kentler hangileri?

Ülkemiz tarih boyunca konumu itibariyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve haliyle bu medeniyetlerden de günümüze kadar birçok tarihi izler ulaşmayı başarmıştır. Kahverengi tabelalarla ülkemizin her noktasında var olan Antik kentlere en çok Ege ve Akdeniz bölgesinde rastlıyoruz. Özellikle yaz ve bahar dönemlerinde daha çok ziyaretçi akınına uğrayan antik kentleri artık müzekart sayesinde ücretsiz dolaşabiliyorsunuz. Sizler için gezip gördüğüm ve hala keşfetmeye devam ettiğim Ege’deki görülecek antik kentleri sıraladım, sizlerin de keşfetmeniz dileğiyle..

Bergama Antik Kenti:

Zamanında Pergoman Krallığı’na başkentlik yapmış, Akropol ve Asklepion diye ikiye ayrılmış bu antik kent İzmir’e 2 saat uzaklıktaki Bergama ilçesinin merkezinde bulunuyor. Bölgede rahatça keşfederek gezmek isteyenler için İzmir Bergama araç kiralama iyi bir seçenek olacaktır.

Leodikya Antik Kenti:

Kazıları tamamlandığında ülkemizdeki en büyük antik kent olacak Leodikya Antik kenti Denizli kent merkezine yaklaşık 20 dakika uzaklıktadır. Tarihin en büyük ticaret merkezi olan bu şehri muhakkak görmelisiniz.  Dünyadaki antik kentler arasında belki de değeri zamanla daha çok anlaşılacak bu muhteşem seyahat noktasına uğramadan Denizli’den geçmeyin.

Efes Antik Kenti:

Ülkemizin en önemli değerlerin başında gelen ve Unesco Dünya Mirası listesinde bulunan Efes Harabeleri her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyor. İzmir şehir merkezinden 1 saatlik bir yolculuk sonrası varabileceğiniz bu kenti görmenizi öneririm.

Milet Antik Kenti:

Birçok filozofun yetiştiği, dört ayrı limanıyla aynı zamanda İon’un en önemli on iki şehrinden biriymiş. Didim’in Balat köyü yakınlarında bulunan bu kente geldiğinizde 30 metre yüksekliğindeki antik tiyatrosu görülmeyi unutmayın.

Hierapolis Antik Kenti:

Dolaşmaktan çok keyif aldığım ve Pamukkale ile iç içe olan antik kent Denizli kent merkezinden sadece 15 dakika uzaklıktaki Karahayıt semtinde bulunuyor. Antik tiyatrosu ve kral yoluyla ziyaretçilerin ilgisini çeken antik kenti ziyaret etmenizi öneririm.

Sardes Antik Kenti:

Manisa’nın Salihli ilçesi Sırt beldesinde yer alan Sardes Antik Kenti ülkemizin özel tarihi alanlarından birisidir. Lidya’nın başkenti olarak bilinen kent Anadolu’ya açılan kapı görevi görmüş. Lidya tümülüs mezarlık alanı ve buradaki tümülüs mezarları dünyanın en büyük tümülüs alanı olarak gösterilmekte. Mutlaka ziyaret etmenizi önereceğim antik kentler arasında.

Didyma Antik Kenti:

Zeus’un oğlu Apollon için tapınak haline getirilmiş ve dönemin ticari liman kentlerinden biri olmuş Didyma Antik Kenti Didim ilçe merkezinde bulunuyor. Burada ki Medusa başı ve Apollon tapınağı mermer kabartmaları görülmeye değer. Antik kentler arasında konumu bakımından İzmir-Bodrum-Kuşadası çevresinde gezecekler için ziyaret edilmeden geçilmemesi gereken bir nokta. Bu güzergahta Aydın Didim araç kiralama mantıklı bir tercih olabilir. Yolcu360’da cazip fiyatlar bulunmakta.

Knidos Antik Kenti:

Bir liman kenti Knidos’tan çıkan tüm değerli eserler kazıyı yapan İngiliz Charles tarafından İngiltere’ye götürmüş. Bu eserler bugün British Museum’da sergilenmektedir. Antik kentte ayakta kalan en önemli yapı ise antik tiyatro. Bu antik kent ise Muğla’nın Datça ilçesinde bulunuyor.

Aizonai Antik Kenti:

Kütahya’dan 1 saat uzaklıktaki Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik kent, dünyada korunarak bu zamana kadar gelmeyi başaran en iyi Zeus tapınaklarından birine ev sahipliği yapıyor sahiptir. Aizonai Antik Kenti en büyük özelliklerinden birisi de dünyada ilk ticaret borsasının kurulduğu yer olmasıyla antik kentler arasında ayrı bir önemi vardır.

Afrodisias Antik Kenti:

Kısa bir süre önce Unesco Dünya Mirası listesine giren Aydın’ın Karacasu ilçesine 12 kilometre uzaklığında olan Afrodisias Antik Kentinde zamanında aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite adına kutsal törenler düzenleniyormuş.  Babadağ’ın eteklerine kurulu antik kent Ara Güler tarafından keşfedilmiştir. Cazibesi en yüksek antik kentler arasındadır.

Bir sonraki tatil rotasında buluşmak üzere…

Yorum ekle