Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Alanya Arkeoloji Müzesi: Tatili kültürle kesiştiren nokta

Alanya Arkeoloji Müzesi: Tatili kültürle kesiştiren nokta

Alanya Arkeoloji Müzesi, hem deniz tatili yapmak hem de kültürel zenginliklerimizi keşfetmek isteyenler için ideal bir konumda. Peki Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sizi neler bekliyor?

Alanya Arkeoloji Müzesi içerisinde barındırdığı sayısız özel ve değerli eserle Antalya’nın Alanya ilçesinde bulunuyor. Antalya’nın en önemli müzelerinden birisi olan bu müzenin yapımına 1967’lerde başlanmış olsa da müzedeki Anadolu kronolojisini tamamlamak için Ankara Medeniyet Müzesi’nden getirilen eserlerin tarihi Eski Tunç, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine kadar uzanıyor. Müzede 14 kapalı bir tane de  açık sergi bulunuyor. Müzenin içerisinde Helenistik, Roma ve Bizans dönemine ait bronz, mermer, pişmiş toprak, cam ve mozaik buluntularla birlikte Klasik, Helenistlik, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait sikkeler bulunuyor. Müzenin en önemli ve en eski eserlerinden biri olma özelliğine sahip Fenike dilindeki yazıt ise Alanya civarında yer alıyor.

Alanya Arkeoloji Müzesi’nde sizi bekleyen paha biçilmez eserler

Arkeoloji salonuna geçtiğinizde sizleri büyüleyici görüntüsüyle Heracles Heykeli ve Hylas Mozaiği karşılıyor. Salonun duvarlarında heykelin bulunuş hikayesi ve Herakles’in mitolojideki yeri resimli panolarla anlatılırken Hylas Mozaiğinde ise bize Heracles’in arkadaşı olan Hylas’ın su perileri tarafından kaçırılma sahnesi anlatılıyor.

Etnografya bölümünde yer alan Alanya evine ait günlük oda bölümünde dönemin ilköğretim müdürlüğünden devredilen ve Alanya çevresinden hazır edilen Türk-İslam eserleri bulunuyor. Sergilenen giysiler, işleme örnekleri, silahlar, günlük kullanım kapları, takılar, el yazmaları bizleri o bölgenin etnografik yapısını yansıtıyor. Alanya yöresine ait gelin başı takıları ise benim en çok dikkatimi çeken eserler olmuştur.

Müzenin bahçesinde bulunan Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait taş eserleri, mozaikleri incelemenizi ve Anadolu’da tarım temalı sergiyi dolaşmanızı tavsiye ediyorum.

Alanya Arkeoloji Müzesi: İki denizin sultanının hikayesi…

Gemi ve denizcilik temasıyla oluşturulan ve Antalya Müzesi’nden sonra şehirde en beğendiğim müze olan Alanya Arkeolojik Müzesi, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın Sultan-ül Bahreyn (iki denizin sultanı) unvanını alarak bir ticaret merkezi haline getirdiği Alanya’yı bu anlamda da önemli kılıyor.

Müzeyi müzekart ile ücretsiz bir şekilde veya 5 tl bir ücret ödeyerek Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Yalnızca halk günü olması nedeniyle ayın ilk pazartesisi ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilmektedir. Antalya’ya uçakla gelecekler Antalya Havalimanı araç kiralama seçeneklerini ya da Alanya araç kiralama seçeneklerini Yolcu360’tan değerlendirebilirler. Yolda olun..

Yorum ekle