Yolcu360 Blog
Kars Gravyer Peyniri Sunumu
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Dünyanın En İyi Peynirleri Arasına Girdi: Kars Gravyeri

Dünyanın En İyi Peynirleri Arasına Girdi: Kars Gravyeri

Kars gravyeri nedir? Kars gravyeri nereden alınır? Gerçek Kars kaşarı ya da Kars peyniri hakkında keyifli bir araştırma yaptık. Gezerken yemeyi sevenlere…

Dünyanın En İyi Peynirleri Arasına Girdi: Kars Gravyeri

Gastronomi, bugün dünyanın bir trend haline takip ettiği akımın adı. Gastronominin ana kaynaklarından biri de yerel lezzetleri gerçek üretim teknikleriyle kullanmak. Eskiden denizi güzel yerlere, eğlencesi bol yerlere tatil planları yapılırken şimdi, lezzet peşinde tatil planları yapılıyor. İtalya turları, İspanya turları, Uzakdoğu turları, Fransa turları bu nedenle tutuluyor. Ancak bakınız, Türkiye’de çok değerli yerel ürünler var. Gaziantep, kendi mutfağını başarıyla tanıttı ve dünya gastronomi listesine adını yazdırdı. hatta biz de Gaziantep’te Ne Yenir başlıklı bir seri hazırladık. Dünya gastronomi listesinde adından söz ettiren bir ürünümüz de Kars’ta yıllardır üretilen sert kaşar peyniri olan gravyer. Bakalım Kars gravyeri nasıl bir ürün?

Kars Gravyeri ve Kars Peynirleri

Uzun yıllardır üretilen, bölgenin adıyla anılan Kars gravyer peyniri hakkında bilgi edinmek isteyenler buraya… Bu yazıda söz konusu özel peynir hakkında bilgi edinirken aynı zamanda kars gravyeri fiyatı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Dahası kars gravyeri nasıl yenir, kars gravyeri tarihi nasıl gelişmiştir öğrenebilirsiniz. Kars kaşarı hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kars Gravyeri özellikleri

Kars Gravyer Peyniri
Dilimlenmiş Kars Gravyer Peyniri

Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir. Bu sebeple eski denir. Şekil itibariyle genelde yuvarlaktır. Teker şeklinde yapılır. Üzeri sert bir kabukla kaplıdır. Peynirin kendisi de serttir ama kabuğu kadar sert değildir içi için yarı sert diyebiliriz. İçinden bir kesit alındığında delikler bulunması gereklidir. Rengi parlak olmalıdır. Olgunlaşma süresinden dolayı güçlü aromatik bir tadı vardır. Kendine özgü tadı Kars bölgesinin çok çeşitli bitki örtüsüyle beslenen ineklerin sütünden geldiği gibi üretiminden de kaynaklanır. Üretiminde sadece süt, şirden maya ve tuz kullanıldığı için doğal bir fermente üründür. Sağlığa oldukça faydalı olduğu söylenmektedir. 

Kars Gravyeri nasıl yenir diye bakarsak bu aromatik peynirin çok çeşitli kullanımlarını görürüz. Eriyebilen özelliği ile tostlarınızda, peynir eritmek istediğiniz yemeklerde kullanılabilir. Tavaya yalnızca peyniri koyup kızartarak tüketebileceğiniz gibi, çiğ de tüketebilirsiniz. Omletlerinize de güzel tad katacağını söylemeliyiz. 

Tarihsel süreci 

Kars Gravyer Peyniri
Kars gravyerinin dokusu

Kars Gravyeri tarihi oldukça eskiye dayanır. 93 Harbi sonrası Osmanlı Devleti’nden Rus Çarlığı’na geçen Kars Bölgesi’ne farklı kültürel gruplar yerleşti. Bunlardan Molokanlar Rusça konuşan bir halktı. Tarım ve hayvancılık konusunda bölgeye yenilikler getirdiler. Çevre köyleri yayla olarak kullanan Molokanlar bitkisel örtünün çeşitliliğini ve ot yaylaların verimliliğini göz önünde bulundurarak bölgede süt ve ürünlerinin üretiminin uygun olacağını düşündüler.

Uzun yıllar da mandıralar kurarak faaliyet gösterdiler. 1850’den sonra Kafkas’larda, 1880’den sonra ise Kars’ta İsviçreli peynir imalatçılarının girişimiyle gravyer peynir imalathaneleri kuruldu. 1880’lerde bölge peynircilik anlamında çok gelişti. Hatta bölgeye Rusça’da fabrika anlamına gelen Zavot kelimesiyle hitap ediliyordu. 1917 Ekim Devrimi sonrası Molokanlar köyleri terk etmeye başladı. Bu köylerde yaşayan Türkmen, Terekeme/Karapak, Kürt, Gürcü gruplar da İsviçreli ustalardan peyniri öğrenmişti.  Bu ustalar peynir üretmeye devam ettiler. Hatta bazıları ustalık belgesi almıştır. 1920’lerin başında Zavot’a yeni yerleşen köylüler kooperatif kurup Rus döneminden kalan mandıralarda peynir üretmeye devam ettiler. Köyün adı 1930lu yıllarda Boğatepe olarak değişti. Zavot kelimesi ise Türkçe’ye peynir yapılan ve iyi cins hayvan yetiştirilen yer olarak geçmiştir.

Kars Gravyer Peyniri
Kars gravyerinin yapılışı

Kars Bölgesi için peynir yapımı kuşaktan kuşağa aktarılmış bir gelenek olarak sürdürülmüştür. Adına şu sıralar çoğunlukla Kars kaşarı denmektedir. Kars kaşarı adı ile de anılan ünlü peynirimiz aslında bir çeşit İsviçre gravyer peyniridir. 

Kars Gravyeri pahalı mı?

Kars gravyeri orijinal tadı ve kalitesiyle dikkat çeken bir peynirdir. 90 kiloluk peynir için yaklaşık 400 kilogram süt kullanılır. Şu sıralar Kars gravyeri fiyatı kilogramı 100 TL civarı olarak satılmaktadır. Bu fiyat peynirin kalitesine göre çeşitlilik gösterebilir. İyi bir gravyer peyniri için aşağıdaki özellikleri kontrol edebilirsiniz;

  1. Kabuk ince olmalıdır.
  2. Kabuk hemen dağılmamalı ve dayanıklı olmalıdır.
  3. Kesildiği zaman rengi sarı, içindeki delikler ise homojen yayılmış olmalıdır. 

Kars’a Yolculuk Planlayın!

Kars Gezi Rehberine de bakın!

Kars’a hiç gittiniz mi? Gitmediyseniz, bir hafta sonu ya da bir kaç günlük izninizi de buna ayırmanızı öneriyoruz. Deniz tatili, dinlenmek güzel ama bunlar, genellikle inanılmaz anılar sunamıyor. Doğu Ekspresi ile Kars’a gitmek şahane bir fikir ama isterseniz uçakla Karsa gitmek ya da çevre illere ulaşıp buradan Kar’a geçmek gibi planlar da yapabilirsiniz. Kars’ta Türkiye’nin genelinde göremeyeceğiniz çok farklı bir şehir mimarisi ile karşılaşacaksınız. Ayrıca köylerde sizi çok şaşırtacak çok değerli lezzetler keşfedebilir ve “elin Hollanda köyleri, Fransız köyleri niye bu kadar geziliyor esas değerler burada” diye düşünmeden edemeyeceksiniz. Ama önce biz, keşfetmeliliyiz, öyle değil mi?

 

Yorum ekle