Yolcu360 Blog
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Dadaşlar diyarı: Erzurum / Erzurum gezi rehberi

Dadaşlar diyarı: Erzurum / Erzurum gezi rehberi

Gezi rotamızın bu sefer durağı Dadaşlar diyarı olarak bilinen doğunun incisi Erzurum. Meşhur soğuğunun yanı sıra göz kamaştıran tarihiyle Erzurum’u sizler için Instagram’ın fenomen seyyahı Gezgininayakizleri hesabının yazarı Cüneyt Durhan kaleme aldı. İşte tüm güzellikleriyle Erzurum gezi rehberi

Türkiye videosu çekimleri sırasında yolumun düştüğü Erzurum, nam-ı diğer Dadaşlar diyarı, Kuzey Anadolu’nun en büyük ve en güzel şehirlerinden. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, rotanızı Erzurum’a çevirmeye ne dersiniz?

Erzurum gezi rehberi

İlk defa geldiğim ve Anadolu Selçuklu’luları zamanından eserlerin çokça bulunduğu şehiri çok sevdim. Sivas’a göre tarihi eserler, özellikle de daha iyi korunmuş durumda. 3 gün kaldığım şehrin misafirperver insanları, tarihi yapıları, insana huzur veren doğal güzellikleri ve tabi ki lezzetleri beni benden aldı. Şehrin tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında Oltu Taşı ve Cirit Sporu’nu da unutmak gerek. Cirit sporu için şehirde bir çok spor kulübü faaliyet gösteriyor. Seyahatinizi her sene düzenlenen festivallere denk getirirseniz güzel zaman geçireceğinizi düşünüyorum. Bunun için de yola çıkmadan önce Yolcu360’ın araç kiralama fiyatlarına göz atmakta fayda var. Erzurum araç kiralama fiyatları arasında en uygun fiyatları böylece bulabilirsiniz.

Erzurum’da tarihi alanların ve ziyaret edilecek yerlerin birbirine yakınlığı ulaşım kolaylığı sağlıyor. Bu durum size şehri yürüyerek keşfetmek için de bolca vakit bırakıyor. Şimdi gelelim şehirdeki gezilecek yerleri tanımaya.

Erzurum’da gezilecek yerler

Yakutiye Medresesi: Selçuklu dönemi geleneksel mimari tarzını yansıtan medrese Cumuriyet Caddesi’nde bulunuyor. Medrese dışındaki motifler ve sembolik tasvirler daha yaklaşırken ilginizi çekecek. 1994 yılından beri Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren müze, şehrin önemli tarihi eserleri arasında.

Ulucami: Selçuklu dönemi mimari özelliklerini taşıyan ve şehrin en büyük ibaret yeri olan Ulucami, 1179 yılında inşa edilmiş. Aynı anda 6 bin kişinin ibadet yapabildiği cami görkemli mimarisiyle beni kendine hayran bıraktı. Kent merkezine oldukça yakın olan cami çokça ziyaretçi çekmekte.

Çifte Minareli Medrese:  Diğer adıyla Hatuniye Medresesi, Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubat’ın kızı Hüdavent Hatun tarafından yaptırılmış önemli bir eser. Sivas’takine göre çok daha iyi korunmuş olan medrese merkezde Ulucami’nin hemen karşısında.

Üç Kümbetler: Anadolu Selçuklu dönemi eserlerinden olan kümbetlerin en büyüğü emir Saltuk’a ait. Diğer iki kümbetin ise kim tarafından yaptırıldığı ya da kime ait olduğu bilinmiyor. Çifte Minarelii Medrese’nin hemen arkasındaki Üç Kümbetleri mutlaka görmelisiniz. 

Tabyalar: Osmanlı-Rus Savaşı sırasında  Erzurum’un savunması için yapılan askeri yapılardan şehri kuşbakışı izleyebilirsiniz. Aziziy eve Mecidiye Tabyaları en görkemlilerinden.

Atatürk Evi Müzesi: Atatürk’ün 1919 temmuzunda şehre geldiğinde kullandığı ve ikinci gelişinde Erzurumlu’lara hediye ettiği ev şu anda müze olarak hizmet veriyor. Müzede Atatürk’ün eşyalarını ve fotoğraflarını görebilirsiniz.

Erzurum Evleri: Yaşlarının 100-130 yıl arasında olduğu söylenen evler mimarisi ile beni çok etkiledi. Varlıklı ailelerin yaşadığı evler dışında halkın da yaşadığı içiçe geçen yapılar ilgi çekiciydi. Şu anda bu evler hem müze hem de yöresel lezzetleri deneyelimlemek için ziyaretçilerini bekliyor. Erzurum ziyaret edilecek yerler listenize mutlaka eklemenizi öneririm.

Taşhan: Osmanlı dönemi eseri olan bu han Yakutiye Medresesi’ne yakın bir konumda yer alıyor. Oltu taşı, tesbih ve hediyelik eşyaların satıldığı handa, Oltu İlçesi’nden çıkarılan ham oltu taşı işlenip satışa sunuluyor. Hesiyelik alışverişinizi buradan yapabilirsiniz.

Erzurum Kalesi: Anadolu-Türk mimarlığının ilk örneklerinden olan kale, şehre yakın konumu ile ziyaretçileri kendisine çekiyor. Yaklaşık 2bin metre yüklekliğindeki kaleden şehri kuşbakışı görebilirsiniz. Mescid ve saat kulesi kalenin en çok dikkat çeken eserlerinden.

Erzurum’un Kapadokyası!

Narman Peri Bacaları: Doğal olaylar sonucu oluşan peri bacaları şehre 7km uzaklıkta. Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’ne giren Narman Peri Bacaları şehre şehrin en önemli gezilecek yerlerinden.

Öşvank Kilisesi: Görkemli yapısıyla dikkat çeken Öşvank Kilisesi, 961 yılında yapılmış. Hristiyan Gürcüler’in sıklıkla ziyaret ettiği kilise, Uzundere İlçesi’ne bağlı Çamlıyamaç Köyü sınırı içinde yer alıyor. Her ne kadar ulaşımı biraz meşakatli de olsa ziyaret etmenizi öneririm.

Tortum Şelaleleri: Tartışmasız Türkiye’nin en görkemli şelalesi. 50 metreden çağlaya çağlaya dökülürken yarattığı gökkuşağını izlemek mükemmel. Şelale etrafındaki dinlenme yerlerinde güzel vakit geçrebilirsiniz.

Yedigöller: Erzurum’un İspir İlçesi’nden yaklaşık 40km uzaklıktaki bu doğa harikası gördüğüm en güzel yerlerden, resmen büyülendim. Yolu biraz meşakatli olsa da manzarayı gördüğünüzde değer diyeceksiniz. Ayrıca belirtmeliyim ki buraya sadece 4×4 arazi araçlarıyla gidilebiliyor.

Tortum Gölü: Şehir dışında ziyaret edilecek yerlerden olan Tortum Gölü, Uzundere’den yaklaşık 15 dakika uzaklıkta. Nefis manzarasıyla keşfinizi bekliyor. 

Erzurum’da ne yenir?

Bu kadar gezdik karnımız acıktı dediğinizi duyar gibiyim 🙂 Erzurum’un iki tane meşhur lezzeti var. İlki tabi ki Cağ Kebabı, diğeri ise ünü herkes tarafından bilinen Kadayıf Dolması. Cağ kebabı için önereceğim mekanlar, Koç, Gel Gör ve Muammer Usta. Kadayıf dolması içinse yine Muammer Usta bu işin piri. Ben her iki lezzeti de Muammer Usta’da denedim, ilgisi ve titizliği benden tam not almayı başardı. Erzurum’a gelirseniz uğramadan geçmeyin.

Tarihi ve yaşattığı değerleriyle beni kendine hayran bırakan Erzurum, bir günde gezilebilecek bir şehir değil. Tarihi yapıların korunması ve eserlerin içiçe olması da ayrıca güzel. Yine yolumun düşeceği şehirlerden oldu Erzurum J

Erzurum’da Yyapmadan dönmemeniz gereken 5 şey;

  • Yakutiye ve Çifte Minareli Medrese’yi görmeden,
  • Gördüğüm en güzel ibadet yerlerinden olan Ulucami’yi gezmeden,
  • Muhteşem Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü’nü görmeden,
  • Cağ kebabı ve kadayıf dolmasının tadına bakmadan,
  • Vaktiniz olursa zorlu yoluyla bile insanı mutlu eden Yedigölleri keşfetmeden şehirden ayrılmayın derim..

 

 

Yorum ekle