Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Cumhuriyet Müzesi Gezisi | Cumhuriyet Müzesi Nerede?

Cumhuriyet Müzesi Gezisi | Cumhuriyet Müzesi Nerede?

Cumhuriyetimizin doğuşu ile birlikte ilk yıllarında alınan pek çok önemli karara tanıklık etmiş olan Cumhuriyet Müzesi dönemin ruhunu hissedebileceğiniz en özel yerlerden biri. Ankara gezilecek yerler listenizde mutlaka bulunması gereken Cumhuriyet Müzesi’nde geçmişe doğru unutulmaz bir tarih yolculuğuna çıkmaya hazır mısınız? Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak yola çıkmaya ne dersiniz? 🙂

Cumhuriyet Müzesi Nerede?

Ankara’nın görülmesi gereken noktalarından biri olan Cumhuriyet Müzesi, Ulus semtinde yer alıyor. İster özel aracınızla ister toplu ulaşımla kolay bir şekilde ulaşabileceğiniz Cumhuriyet Müzesi Cumhuriyet Bulvarı 22 numaralı binada ziyaretçilerini ağırlıyor.

Ankara Gezi Rehberi için tıklayınız.

Cumhuriyet Müzesi Gezisi

Cumhuriyet’in ve Atatürk devrimlerinin doğuşuna tanıklık eden Cumhuriyet Müzesi Mimar Vedat Tek tarafından 1923 yılında inşa edildi. Cumhuriyet Halk Fırkası’nın toplantı yeri olarak inşa edilen bina Atatürk’ün talimatı ile meclis binası olarak hizmet vermeye başladı. 18 Ekim 1924 yılında II. TBMM olarak açılan binada Cumhuriyet’in ilk yıllarında pek çok önemli yasa ile birlikte Atatürk ilke ve inkılapları çıkartıldı,  uluslararası anlaşmalar imzalandı, çok partili sisteme geçiş kararı verildi.

İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası 1924 yılından 1960 yılına dek Türk siyasi tarihindeki pek çok önemli olaya tanıklık etti. 1981 yılından itibaren Cumhuriyet Müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açan bina Ankara’nın görülmeye değer müzeleri arasında yer alıyor.

Cumhuriyet Müzesi’nin en dikkat çeken bölümü olan Genel Kurul Salonu tavan süslemeleri ile dikkat çekiyor. Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle bezeli süslemelerin yanı sıra “Hakimiyet Milletindir” yazısı, ahşap sıralar ve tarihi kürsü ilk bakışta göze çarpıyor. 1924-1960 yılları arasında TBMM Genel Kurul Salonu olarak kullanılan salon Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu yer olarak da öne çıkıyor. Atatürk’ün nutku okurken kullandığı mikrofon ise müzenin en değerli eserlerinden biri. Müzenin geri kalan odalarında ise Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın kişisel eşyaları ve fotoğrafları sergileniyor. Müzede 1924-1960 yılları arasında imzalanan önemli anlaşmaları ve alınan kararların metnini de görebilirsiniz.

Cumhuriyet Müzesi Sanal Tur için tıklayınız.

Cumhuriyet Müzesi Giriş Ücreti

Cumhuriyet Müzesi’ne giriş ücreti 15 TL. Eğer Müzekartınız varsa ücret ödemeden giriş yapabilirsiniz. Cumhuriyet Müzesi için aldığınız biletle ilk meclis binası olarak hizmet veren Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni de ziyaret edebileceğinizi unutmayın.

  • Cumhuriyet Müzesi Ziyaret Saatleri

1 Nisan-1 Kasım: 10.00-17.00

1 Kasım-1 Nisan: 10.00-16.00

Cumhuriyet Müzesi hafta sonu ziyarete kapalıdır.

Ankara araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Yorum ekle