Yolcu360 Blog
bursa-kurban-pazarlari
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Bursa Kurban Pazarları ve Kurbanlık Fiyatları 2023

Bursa Kurban Pazarları ve Kurbanlık Fiyatları 2023

Kurban Bayramı’na çok az bir zaman kaldığı şu günlerde çoğu kişi bu yıl kurban fiyatlarını ve kurban pazarlarının nereye kurulacağını merak ediyor. Özellikle büyük şehirlerde kurban pazarları, kurbanlık fiyatları gibi konular merak ediliyor.  İzmir kurban pazarları, İstanbul kurban pazarları, Ankara kurban pazarları gibi aramalar yapılıyor. Bursa’da kurban pazarı nereden kuruluyor ya da kurban kesmek için yer gibi konuları araştıranların sayısı da oldukça fazla. Peki, Bursa Kurban Pazarları ve Bursa kurbanlık fiyatları 2023 belli oldu mu? Bursa’da kurban pazarları ne zaman kurulacak, Bursa kurbanlık fiyatları belli oldu mu? Tüm bu soruların cevaplarını içeriğimizde bulabilirsiniz.

bursa-kurban-pazarlari

Büyükşehirlerde her yıl standart olarak uygulanan bir yönetmelik var. Kurban pazarları genellikle İstanbul’da Kurban Bayramı’ndan 15 gün önce açılıyor. İstanbul dışındaki diğer illerde ise kurban pazarları bayramdan bir ay önce hazır hale getirdi. Bu bilgilere geçmeden önce kutsal ve dini bayramlardan biri olan Kurban Bayramı hakkında kısaca bilgi verelim.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Kurban Bayramı Önemi

Kurban Bayramının önemi günümüzde her geçen gün artmaktadır. Kurban Bayramı yardımlaşmayı, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını tamamlamayı ve kardeşliği aşılar.  

Kurban Bayramı’nın önemi, sosyal ilişkilere dokunması, yardımı teşvik etmesi ve ibadet açısından büyüktür. Kurban, insana paylaşmayı aşılar. Kişiyi cimrilik ve mal sevgisinden kurtarır. Toplumdaki yardımlaşma, kardeşlik, paylaşma duygularını geliştirir. Özellikle İslam dininin müjdelendiği 600’lü yılların sosyal yaşamına bakarsak bir hayvanın kişilerin tüm mar varlığı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla kişiye tüm malını başkaları ile bölüşmesi buyuruluyor. Bu ibadetin önemi böyle daha iyi anlaşılır. Zira, o dönemde besili bir hayvan sadece besin demek değildi. 

Kurban Bayramı, insanları sevgiyle ve merhametle birbirine bağlar. Kurban kesmek için maddi durumu olup ama kesme imkânı olmayanlar kurban bağışı yaparak ibadetlerini yerine getirmiş olurlar. Bu sayede hem vazife yerine getirilmiş olup hem de yurt içi kurban bağışı ya da yurt dışı kurban bağışı yapabilirler.

Diyanet Vekalet Kurban Fiyatı Ne Kadar 2023?

bursa-kurban-pazarlari

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2023 yılı vekaletle kurban kesim bedelini açıkladı. Buna göre 2023 yılı vekaletle kurban kesim bedeli yurt içinde 5 bin 950, yurt dışında ise 2 bin 750 TL olarak belirlendi. Buna göre; Ülkemizde 2023 kurban kesim bedeli 5 bin 950 lira olarak belirlenirken, yurt dışında ise 2 bin 750 lira olarak açıklandı.

2023 Kurban Bayramı Ne Zaman?

Kurban Bayramı 2023 yılı için Diyanet’in paylaştığı takvime göre 5 gün sürecek. 2023 Kurban Bayramı tarihi 28 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında sürecek. 27 Haziran Salı günü arife olduğu için Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısında 26 Haziran Pazartesi günü de tatil edilerek Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı. 

  • Kurban Bayramı Arifesi- 27 Haziran Salı
  • Kurban Bayramı 1. Gün- 28 Haziran Çarşamba
  • Kurban Bayramı 2.Gün- 29 Haziran Perşembe
  • Kurban Bayramı 3.Gün- 30 Haziran Cuma
  • Kurban Bayramı 4. Gün- 1 Temmuz Cumartesi

Kurban Bayramı 2023

Kurban Bayramı için alınan kurbanlıklar, bayram namazından sonra kesilebilir. Kurban Bayramı; yardımlaşma, paylaşma ve birlik olma gibi değerleri aşılar. Kardeşlik duygularının pekiştirir. İhtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarını giderir. Çoğu kişi şimdiden kurbanlık almanın telaşına düşmüş durumda. Herkes kendi bütçesine uygun büyükbaş ya da küçükbaş birer kurbanlık almak istiyor. Tabii ki kurbanlık denince ilk akla gelen mekanlar, kurban pazarları oluyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen besiciler, hayvanlarını kurban pazarlarında satışa sunuyor. 2023 yılı kurbanlık küçükbaş ve büyükbaş hayvan oranını değerlendiren Türkiye Kasaplar Federasyonu hayvan sayısının yeterli düzeyde olduğunu belirtti. Türkiye genelinde 20 milyon büyükbaş, 64 milyon küçükbaş hayvan olduğunu belirtilirken küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatının 140-160 TL arasında olduğunu açıklandı.
Her yıl kurulan kurban pazarları, bu yılda kuruldu. Dilerseniz kurban pazarları hakkında bilgi vermeden önce, kurban keserken dikkat etmemiz gereken hususlara kısaca değinelim.

Kurban keserken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

bursa-kurban-pazarlari

Usulüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.
Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

2023 Büyükbaş, Küçükbaş Kurbanlık Fiyatları

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, “Şu an itibariyle genel anlamda kurbanlık vasfına haiz küçükbaş kurbanlıkların canlı baskül kilogram fiyatı 120-150 Tl bandındadır. Küçükbaş canlı hayvan fiyatlarına adet bazında baktığımızda ise 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacağını düşünüyoruz” dedi.

Bursa Kurban Pazarları ve Kurbanlık Fiyatları 2023

bursa-kurban-pazarlari-3

Geçen yılki Kurban Bayramı’nda 1 milyona yakın büyükbaş, 22 milyon civarı da küçükbaş hayvan satışı gerçekleşti. Kurbanlık hayvanların fiyatı bölgelere göre değişiklik gösteriyor. Büyükbaş hayvanın canlı kilogram fiyatı da 150-160 lira arasında değişiyor. Kurban pazarlarında bütçenize uygun her türlü büyükbaş ya da küçükbaş kurbanlık bulabilirsiniz. Kurban pazarlarını gezerek ve de bir miktar pazarlık yaparak bütçenize uygun gelen kurbanlığın fiyatını daha da aşağıya çekebilirsiniz

Herkesin merak ettiği sorularının başında 2023 kurban fiyatları geliyor. 2023 yılı kurban fiyatları şu şekilde:

  • Dana Kurbanlık Fiyatı: 75.000 TL – 100.000 TL
  • Düve Kurbanlık Fiyatı: 76.000 TL – 110.000 TL
  • Deve Kurbanlık Fiyatı: 90,000 TL – 150.000 TL
  • Koç Kurbanlık Fiyatı: 8.500 TL – 12.500 TL
  • Koyun Kurbanlık Fiyatı: 8.000 TL – 11.000 TL

Bursa’da kurbanlık fiyatları da belli oldu. Bursa kurbanlık fiyatları 2023 için küçükbaş kurbanlıklar bu yıl 8.000 TL – 12.000 TL arası satılacak. Büyükbaş hayvanlar ise 66.000 TL – 100.000 TL arası satılacak. Kızılay küçükbaş kurban bedeli 5 bin 950 TL olarak açıklandı. Mehmetçik Vakfı kurban bağış bedelini ise 5 bin 400 TL olarak belirledi. 2023 Bursa kurban pazarları ise aşağıdaki gibi olacak:

  • Semerkand Kurban Kesim Yeri
  • Adaklik Kurbanlik Satiş Yeri
  • Modern Kurban Kesim ve Pazar Yeri
  • Semerkand Çukurca Kurban Kesim
  • İsabey Kurban Pazarı
  • Değirmenlikızık Kurban Kesim Alanı
  • Çalı Çiftliği Adaklık ve Kurbanlık
  • Bursa Kurbanlık, Adaklık, Akika Satış ve Kesim- Alibaba Çiftçliği

Kurban Bayramında Bursa’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

2023 Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıktığını belirtmiştik. Bu uzun tatil ile birlikte pek çok kişi kurban pazarlarını araştırırken tatil planları da yapmaya başladı. Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

Kurban Allah’a şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla gerçekleşen bir ibadettir. İnsanlık tarihi kadar eski bir ibadet olan kurban kesmek, ilahi dinlerin en önemli ibadetlerinden biri sayılmaktadır. Fakat şüphesiz ki kurban keserken dikkat edilmesi gereken en önemli husus kurban edilecek hayvana acı çektirmemektir. Kurbanlık hayvanlar kesilirken hayvana eziyet etmemek, canını yakmamak ve hızlı hareket etmek önemlidir. Kurban Bayramı sadece kurban etmek üzere alınan hayvanın kesildiği bir bayram değil; yoksulların da düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği dini bir ibadettir. Kesilen etlerin ihtiyaç sahiplerine ulaştığı, huzurla ve sevinçle geçen bir bayram geçirmenizi dileriz.

 

Yorum ekle