Gezilerinde huzuru arayan tatilcilerin son dönemdeki gözde noktalarından biri de Adatepe Köyü. Çanakkale’nin bu eşsiz güzellikteki şirin yerleşim bölgesini gezgin çiftimiz Merve & Furkan sizler için gezdi, gördü ve yazdı. Adatepe’ye nasıl gidilir, ne yenir ve ne yapılır hepsinin yanıtlarını bu gezi rehberinde bulabileceksiniz. İşte bir tatlı huzur almak için yollara çıkmaya değer Adatepe Köyü…
Adatepe Köyü, seyahat severler için değeri yaz aylarında bir kat daha artan Ege Bölgesi’nde bulunan Kaz Dağları’nın son zamanlardaki en popüler noktalarından biri. Son zamanlarda diyoruz çünkü çok yakın geçmişe kadar terk edilmiş ve harabe bir haldeymiş. Burayı keşfeden bir grup doğaseverin çabalarıyla yeniden hayat bulan Adatepe Köyü, son yıllarda kentten köye göçün simgesi haline gelmiş.
Çanakkale’nin Küçükkuyu ilçesine bağlı olan Adatepe Köyü, geçmiş dönemlerde Rum halkının yoğunlukla yaşadığı eski bir Rum Köyü olma özelliğini taşıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarına kadar Rumlar ile Türkler’in barış içerisinde yaşadığı bir yerleşim yeri olan bu şirin köyün gülen yüzü mübadele yıllarıyla birlikte solmaya başlamış. Zamanla nüfusu iyice azalan köyün sonu ne yazık ki terkedilmişlik olmuş. Bu kara talihin dönüm noktası ise biraz önce de bahsettiğimiz gibi bir grup gönüllünün Adatepe Köyü’nü keşfedip el birliğiyle aslına uygun olarak restore etmeye başlamasıyla birlikte gerçekleşmiş.
Şimdilerde hayat dolu olan Adatepe Köyü’nün insana huzur veren sokaklarını adımlamak, meşhur otlu dondurmasından tatmak, Taş Mektep’te dinginleşmek ve Zeus Altarı’nda enfes Ege manzarasını izlemek isteyenler için gezi rehberimize başlıyoruz!
Adatepe Köyü’nde gezilecek yerler
Büyük şehirlerde bunalan bünyeler için bu tarz yerler birer ilaç gibidir. O yüzden insanın aklında, Adatepe Köyü gibi yerlere seyahat ettiği zamanlarda gezilecek yer kavramı aslında pek olmaz. Böyle destinasyonlardan beklenti huzur, sessizlik, hayatı yavaşlatmak ve bol bol nefes alabilmek olur.
Adatepe Köyü gezginlerin tüm bu beklentilerini fazlasıyla karşılayan olağanüstü bir doğal güzelliğe sahip. Yine de köyün taş evlerinin arasında Arnavut kaldırımlarıyla döşenmiş sokaklarında mutluluğu adımlarken görmenizi tavsiye ettiğimiz birkaç nokta var elbette. Köy meydanı bu noktalardan ilki. Burada soluklanmak, köyün ruhunu dinlemek, yapılması gerekenlerin başında geliyor.
1980’li yıllara kadar aralıksız eğitimine devam ettikten sonra öğrenci azlığı nedeniyle kapanan, sonradan köyü keşfeden insanlar tarafından çok çeşitli bir sanat atölyesi haline getirilen ve yeniden canlandırılan Taş Mektep de mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Son olarak, efsanelere konu olan, İlyada Destanı’nda adı geçen ve Edremit Körfezi manzarasını ayaklarınızın altına seren Zeus Altarı da buraya gelenlerin uğramadan dönmemesi gereken yerlerden.
Adatepe Köyü’ne nasıl gidilir?
Güzelliği ile nefes kesen Ege’ni şirin mi şirin yerleşim yeri olan Adatepe Köyü’ne ulaşabilmek için önce Çanakkale’ye gelmeniz gerekiyor. İstanbul’dan geliyorsanız eğer Osmangazi Köprüsü üzerinden ya da Gelibolu-Eceabat arabalı vapuru ile Çanakkale’ye gelip karayolu ile devam ederek ulaşabilirsiniz. Bu köy, adı gibi tepede bulunduğundan özel araçla gelmenizde fayda var. Aksi halde ulaşım biraz sıkıntılı.
Uçak ile seyahat etmek isteyenler için de yine ilk durak Çanakkale. Sonrasında karayolu ile önce Küçükkuyu’ya ardından da bu sevimli köye ulaşabilirsiniz. Bu sebeple yola çıkmadan önce Yolcu360’ın cazip kiralık araç fiyatları‘na göz atmakta fayda var. Çanakkale havalimanı araç kiralama seçeneklerini incelemeden yola çıkmayın.
İstanbul – Adatepe Köyü arası kaç saat? –》 Yaklaşık 7 saat sürüyor
Ankara – Adatepe Köyü arası kaç saat –》Yaklaşık 8 saat sürüyor
İzmir – Adatepe Köyü arası kaç saat –》 Yaklaşık 3.5 saat sürüyor
Adatepe Köyü’nde Ne Yenir?
Burası turistlerin akınına uğrasa da neticede bir köy. Burada öyle lüks restoranlar falan bekliyorsanız, pek aradığınızı bulamayacağınızı söyleyebiliriz. Tabi hemen korkmayın, aç da kalmazsınız. 🙂
Köyün içinde, tahta masalı, tahta sandalyeli çok şirin bir köy kahvesi ve bir kaç kafe var. Gözleme ve çiğbörek buraların misafirleri tarafından en çok talep edilenlerden.
Biz bunları tatmadık ama size önerebileceğimiz köyün meydanındaki dondurmacılardan otlu dondurma yemeniz. Bölgenin yöresel otlarından yapılan dondurmalar bir efsane bizden söylemesi. Biz lavantalı, limonlu, mandalinalı ve naneli olanları şiddetle öneriyoruz. Aynı zamanda buraya kadar gelmişken bölgede çok meşhur olan buz gibi karadut ve koruk sularını da içmeden dönmeyin deriz.
Yorum ekle