Gelir Vergisi Kanunu’na göre binek otomobillerin sigorta, araç kiralama, amortisman, otopark ve HGS, OGS gibi arabayla ilintili bütün giderlerini kapsayan düzenlemeler mevcut. Bu düzenlemeler, şirketleri çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü şirketlerin kullandığı binek araç gider kısıtlaması bu düzenlemelere tabi durumda. Peki binek otomobil gider kısıtlaması nedir ve nasıl uygulanır?
İçindekiler
- 1 Binek Araç Nedir?
- 2 2023 Binek Otomobil Gider Kısıtlaması Nedir?
- 3 Binek Araç Giderleri Neler?
- 4 Binek Araç Gider Kısıtlamasına KDV Dâhil Mi?
- 5 2023 Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadar?
- 6 2023 Araç Gider Kısıtlaması Hakkında Bilgiler
- 7 2023 Binek Otomobil Gider Nasıl Uygulanır?
- 8 2023 Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadar?
- 9 2023 Binek Araçlarda KDV İndirim Yapılabilir mi?
- 10 Şirketler Binek Araç Giderlerini Nasıl Azaltabilir?
Yapılan düzenlemeler, şirketlerin kullandığı binek araçların gider miktarının bir kısmını gider olarak kabul ediyor. Fakat aracın bir kısım gider miktarı da kanunen gider kabul edilmeyen şeyler olarak sayılıyor.
Şirketleri yakından ilgilendiren, binek araba gider kısıtlaması konusunda bir araştırma hazırladık. Merak edilen konu hakkında, akıllara takılan sorulara cevaplar aradık ve sizler için bir derleme yaptık.
Bu yazımızda çok merak edilen binek araç nedir, binek araç giderleri ne demektir, bu giderler nelerdir, binek araç gider kısıtlaması nasıl uygulanıyor, binek araç giderlerini azaltmak için şirketler neler yapabilir gibi sorulara cevap bulmaya çalışıyoruz. Gelin binek araç gider kısıtlaması nedir, hep beraber bir bakalım.
Binek Araç Nedir?
Binek araç giderleri neler, binek araba gider kısıtlaması nasıl uygulanıyor gibi konulara değinmeden önce binek araç nedir, ondan bahsedelim. Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 tarifesindeki tüm motorlu taşıtlar binek araç olarak kabul ediliyor.
Golf aracı, kar aracı, cenaze arabası, ambulans veya üç tekerlekli atv benzeri araçlar hariç, insan taşımak için üretilen araçlara binek araç deniyor. Ayrıca bu araçlar, sürücü dahil dokuz kişi yolcu taşıyabilme kapasitesine sahip.
87.03 tarifesi dolayısıyla binek araçlarda emniyet kemeri, koltukların olması gerektiği şekilde durması için çalışan bir mekanizma, arka camlar, iç döşemeler ve çeşitli özellikler mevcut olmalı. Ayrıca binek araçlarda şoför kısmı ile yolcu kısmı arasında belirgin, sabit bir bariyer bulunmamalı.
2023 Binek Otomobil Gider Kısıtlaması Nedir?
Şirketlerin faaliyetlerini sürdürmek için özel ulaşım araçlarına ihtiyacınız duyabilirsiniz. İş amacıyla satın aldığınız araçlar şirket masrafı olarak kabul edilmektedir. Nitekim bu masraflar vergi ödemelerinde indirimlerden yararlanmak için kullanılır. Binek oto gider kısıtlaması, yapılan harcamaların belirli bir kısmının şirket masrafı olarak kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Gelir Vergisi Genel Tebliği’nde yapılan düzenlemeler kapsamında araçların gider olarak gösterilmesine belli bir sınırlama getirilmiştir. Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre, taşıt giderleri vergi matrahından indirilir. Satın alım, kiralama ve tamirat için yapılan masraflar söz konusu indirime konu olabilir.
Binek Araç Giderleri Neler?
Şirketlerin satın aldığı ya da araç kiralama firmaları ile anlaşarak kiraladığı binek otomobillerin belli giderleri var. Giderlerin belirli bir kısmı, binek otomobil gider kısıtlaması gereği kanunen gider kabul edilmiyor.
Binek araç giderleri, araçların rutin kullanımından doğan giderler olabiliyor. Ayrıca binek araçlara ait çeşitli vergiler de yine bu giderlerin içinde yer alıyor.
Şirketlerin binek arabaları satın alması durumunda ayrı kiralaması durumunda ayrı gider kalemleri ortaya çıkıyor. Satın alınan binek arabalar için çeşitli vergiler ve KDV, ÖTV masraflarından söz edebiliriz. Ayrıyeten kullanıma bağlı olarak bakım ve akaryakıt giderleri de cabası.
Kiralanan binek araçların birçok giderini aslında araç kiralama firmaları üstleniyor. Bunların başında sigorta, rutin bakım ve onarım gibi gider kalemleri geliyor. Ancak binek araç kiralayan şirketlerin de belli ölçekte giderleri oluyor.
Şirketler her ne kadar binek araç kiraladıkları takdirde bazı giderlerden muaf olsalar da birtakım giderleri ödemek durumunda kalıyor. Bu giderlerin arasında kiralama bedelini, otoyol – gişe ücretlerini, benzin ve akaryakıt masraflarını sayabiliriz.
Binek Araç Gider Kısıtlamasına KDV Dâhil Mi?
KDV, tüm araç satışlarında ödenmesi gereken bir tutardır. Bu tutar, araç fiyatının %18’i üzerinden hesaplanır. Araç satın alım bedeli, net fiyata KDV ve ÖTV eklenerek belirlenir. Binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre, ÖTV’nin yanı sıra KDV de gider olarak gösterilebilir. Bu vergilerin gider olarak belirtilmesi için belli bir üst limit olması gerekmektedir. KDV ve ÖTV toplamı, kanunda belirtilen üst limit dahilinde gider olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra banka ve sigorta şirketleri KDV’den muaftır. Bu bağlamdaki firmalar binek oto gider kısıtlaması, muhasebe kaydında sadece ÖTV gösterebilirler. Binek otomobil işletmeciliği ile uğraşan firmalar için farklı bir durum söz konusudur. Ulaşım firmaları ise sadece ÖTV kalemini vergi olarak gösterebilirler.
2023 Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadar?
2023 yılı içerisinde 950.000 TL’yi aşan fiyata sahip herhangi bir aracın şirketler açısından vergi kapsamında bir avantajı bulunmaz. 950.000 TL’lik bir araç almanız durumunda en fazla 440.000 TL’lik KDV ve ÖTV’yi gider olarak gösterebilirler. Aynı zamanda bu tutarı tek seferde gider olarak göstermeniz mümkündür. Kalan tutar ise aydan aya gider olarak dikkate alınmaktadır.
2023 Araç Gider Kısıtlaması Hakkında Bilgiler
- Binek araç kiralaması durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2023 yılı itibari ile KDV hariç 17.000 TL olarak belirtiliyor. 17.000 TL üzeri ise kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
- Binek araç satın alınması durumunda gider olarak indirime konu olabilecek ÖTV ve KDV toplam tutar 440.000 TL olarak belirtiliyor.
- Binek araç satın alınması durumunda amortisman olarak indirim konusu olabilecek tutar ise ÖTV ve KDV hariç 500.000 TL olarak belirtiliyor.
- ÖTV ve KDV’nin aracın maliyeti birlikte eklendiğinde ise kısıt rakamı 2023 yılı için 950.000 TL’dir.
- İkincil el araç alındığında ise iktisap bedeli olarak nitelendirilen rakam 2023 yılı için kısıt rakamı 950.000 TL’dir.
2023 Binek Otomobil Gider Nasıl Uygulanır?
Binek otomobil gider kısıtlaması 2023 nasıl uygulanır? Öncelikle hesaplama yaparken aracın vergisiz satış fiyatı baz alınmalıdır. Örnek üzerinden size aktaralım.
Net satış fiyatı 475.000 TL olan bir araç için 150.000 TL ÖTV ve 72.000 TL KDV ödemek gerekir. 2023 binek araç gider kısıtlaması düzenlemesine göre araç için ödenen verginin yaklaşık 329.000 TL’lik kısmı gider olarak gösterilebilir.
Kiralık araçlarda ise gider kısıtlaması 2023 yılında 17.000 TL olarak belirlenmiştir. Aylık kiralama masrafında söz konusu tutar gider olarak gösterilebilir. Kiralık araçlar için geçerli olan gider kısıtlamaları her yıl revize edilmektedir. Bu rakam, ortalama araç kiralama fiyatlarına göre belirlendiğini unutmayalım.
2023 Araç Gider Kısıtlaması Ne Kadar?
Araç gider kısıtlaması 2023’te ne kadar? 2023 yılı itibari ile araç gider kısıtlaması 950.000 TL olarak belirlenmiştir. Binek otomobillerinin giderlerinin en fazla %70’i gider olarak gösterilebilmektedir. Kalan %30’luk kısım ise kanunen kabul edilmeyen giderler kapsamındadır.
2023 Binek Araçlarda KDV İndirim Yapılabilir mi?
KDV, araç satışlarında zorunlu kılınan bir vergidir. İş amaçlı satın alma ve kiralama işlemlerinde bazı indirimler söz konusu olabilir. Binek otomobili kiralamak veya işletmek ile ilgili faaliyet gösteren şirketlerin satın aldığı araçlarda KDV indirimi söz konusu değildir. Bunun yanı sıra aşağıda listelediğimiz firmalar araç alımlarında KDV indiriminden yararlanabilir.
- Araç kiralama şirketleri
- Sürücü kursları
- Taksi işletmeleri
- Tur düzenleyen firmalar
İkinci el araç satışı yapan firmalar için özel bir durum söz konusudur. Söz konusu işletmeler, satın almada KDV indirimi olan araçları fiyata %18 oranında Katma Değer Vergisi ekleyerek satmakla mükelleftir. Böyle bir indirim olmadan alınan araçlar ise %1 KDV ile satışa sunulabilir.
Şirketler Binek Araç Giderlerini Nasıl Azaltabilir?
Şirketlerin binek otomobil giderlerinin bir kısmına, kanunlar gereğince indirim uygulanıyor. Fakat yine de binek araba giderlerini azaltmak isteyen şirketler mevcut.
Şirketler binek otomobil giderlerini azaltmak adına pek çok yola başvuruyor. Ayrıca taşıt tanıma sistemi de bunlardan bir tanesi. Bu sistem sayesinde şirketler, binek otomobillerin akaryakıt harcamalarını ve tüketim zamanını gözetim altında tutabiliyor.
Taşıt tanıma sistemi ile kontrol altına alınan akaryakıt harcamaları, şirketlere birçok bakımdan yararlı oluyor. Ayrıca şirketlerin binek otomobil giderlerini azaltmasını sağlıyor. Bu ve bunun gibi yöntemler keşfederek şirketler, binek otomobil giderlerini hafifletebiliyor.
Kiralık araç mı arıyorsunuz?
Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360, otomotiv dünyasında zengin içeriklerle size hem Türkiye’de hem de yurt dışında desteğe hazır. Ayrıca merak ettiğiniz her detay için blog’umuzda arama yapabilirsiniz. Üstelik tüm kiralık araç ihtiyaçlarınızda mobil uygulamamız üzerinden 1 dakikada işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Add comment