Antalya’da güneş doğarken ardından tepelerin bir başka gülümser. Hele ki sessiz ve huzurlu bir yer bulmuşsanız gün doğumunun tadı bir başkadır. Gelin, sizi Antalya Aspendos Antik Kenti ‘nde güneşi gülümseyerek selamlayabileceğiniz bir geziye çıkaralım.
Aspendos Antik Kenti
Aspendos’un en önemli yapısı hiç şüphesiz görkemli tiyatrosudur. Roma Dönemi’nden günümüze sapasağlam gelebilmeyi başarmış. Nitekim hala çeşitli etkinlikler ve konserler düzenlenebiliyor. Özellikle yaz aylarında her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Antalya’nın en bilindik tarihi güzelliklerinden olan Aspendos Tiyatrosu, M.S. 2.YY’da inşa edilmiştir. Tanrılara ve imparatorun ailesine sunulan tiyatronun mimarı Zenon’dur. Aspendos’a dışarıdan bakınca doğayı kucaklıyormuş hissi uyandırıyor. İçiniz bu sıcacık yapan antik kentin ruhuyla dolup taşıyor adeta. Doğanın yeşili ve güneşin gülümsemesiyle bütünleşmiş kusursuz bir eser.
Antalya Aspendos, muazzam akustiği ve güçlü mimarisiyle Roma Dönemi eserleri arasında parmakla gösteriliyor desek abartmış olmayız.
Fısıltının Gücü: Aspendos’un Hikayesi
Aspendos, kocaman ovanın ortasında kurulmuş bir antik kent. Yeşilin kalbinde tüm görkemiyle sizleri selamlayan bir tiyatro. İlk bakışta “Burası müthiş bir hikayeye sahiptir.” dedirtiyor. “Sorsak acaba anlatır mı bizlere?” dediğinizi duyuyoruz. Merak etmeyin biz biliyoruz. Dünyanın en güzel antik tiyatrolarından biri olan Aspendos’un hikayesine gelin kulak verin.
Bundan yüzyıllar önce Aspendos kentinin bir kralı varmış. Kralın güzelliğiyle büyüleyen bir kızı varmış. Kızını akıllı, çevik, çalışkan bir gençle evlendirmeye karar vermiş. Fakat kızıyla evlenmek isteyen hiçbir genci beğenmiyormuş. Sonunda bir ferman yayınlamış: “Ey halkım! Herkes işitsin ki kızımı Aspendos için en yararlı işi yapanla evlendireceğim.” deyip, ülkede yarışma düzenlemeye karar vermiş.
Tüm ülkenin genç erkekleri kralı etkileyebilmek için gece gündüz çalışmış. Şiirler yazmışlar, besteler hazırlamışlar, heykeller yapmışlar. Nihayet yarışma sonucunu açıklamaya gelmiş.
Yarışmanın en güçlü rakiplerinden biri ikiz kardeşlermiş. İkisi de Aspendos’a muazzam büyüklükte eserler vermiş. Birisi kente uzak mesafelerden su getirmeye yarayan su kemeri yapmış. Diğer kardeş ise akustiğiyle hayran bırakan; metal para sesini üst sıraların bile işittiği tiyatro yapmış.
Kral su kemerlerini görür görmez etkilenmiş. Tam “Kızım senindir delikanlı!” diyecekken tiyatronun mimarı diğer kardeş durdurmuş. Krala bir oyun oynamaya karar vermiş. Mimar Zenon, küçük bir fısıltıyla: “Kral kızını bana vermeli.” demiş. O sırada tiyatronun en üst sırasında duran kral bu fısıltıyı işitmiş. Tiyatronun akustiğiyle adeta kendinden geçmiş. Eline kılıcını alan kral, güzeller güzeli biricik kızını ortadan ikiye ayırmış. Bir yarısını mimar Zenon’a, diğer yarısını diğer kardeşe vermiş.
Hikayenin sonu masallardaki gibi mutlu bitmese de bize Aspendos Tiyatrosu gibi unutulmaz bir miras bırakmışlar.
Büyüleyici Görünüşüyle Aspendos
Roma Dönemi’nin hayranlık uyandıran mimari yapılarından olan tiyatroya aşinayız. Elbette Aspendos Antik Kenti, tiyatrosuyla ön plana çıkıyor. Fakat Aspendos gezisi sırasında fark edeceksiniz, bir o kadar önemli ve heybetli mimari yapı var. Su kemerleri.
İkiz kardeşlerin iz bırakan eserlerinden biri. Aspendos’un tarihe meydan okuyan hikayesinde de bahsettiğimiz gibi. Zenon’un kardeşi Tiberius Claudius tarafından tasarlanan mühendislik harikası su kemerleri.
Antalya’nın kuzeydeki dağlarından Aspendos’a kadar kilometrelerce yol kat eden sular düşünün. Muazzam uzunlukta öyle değil mi? İşte Tiberius, kralın kızını alabilmek için zekasını nasıl da kullanmış. Suyun kaynağından 15 metre yüksekliğindeki kemerlerin üzerine oyduğu kanallar vasıtasıyla suyu Aspendos Antik Kenti’ne kadar getirmiş. Ardından kemerlerin bittiği noktanın her iki tarafındaki kulelerde bu suları biriktirip, şehre dağıtmış.
Su kemerleri, M.S. 2.YY’dan günümüze dimdik gelmeyi başarıyor. Kusursuz mimarisiyle günümüz örneklerine taş çıkaran su kemerleri, tarihi geçmişiyle de bizleri büyülüyor.
Aspendos Antik Kenti Nerede?
Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden Aspendos, yaz aylarının en önemli tatil rotalarından Antalya’da. Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Belkıs Köyü’nde bulunan Aspendos Antik Kenti sizi yeşillikler içerisinde karşılıyor.
Aspendos Antik Kenti Nasıl Gidilir?
Antalya merkez ile Aspendos arası sadece 40 dakika mesafede. Serik ilçesine ulaşıp ardından 8 km daha giderseniz Aspendos Tiyatrosu’nun sizi karşıladığını göreceksiniz.
Eğer uçakla seyahat etmeyi düşünüyorsanız Aspendos’a daha da çabuk ulaşabilirsiniz. Antalya Havalimanı’ndan direkt ulaşım sağladığınız takdirde mesafeniz yaklaşık 15 dakika daha azalacaktır.
Otobüsle seyahat etmeyi seviyorsanız sizin için de alternatifimiz mevcut. Antalya’da belirli lokasyonlardan, belirli saatlerde hareket eden Serik otobüsleri ile Aspendos Antik Kenti’ne rahatlıkla gidebilirsiniz.
“Ben aracım olmadan yapamam.” diyenlerdenseniz şanslısınız. Antalya’nın yemyeşil orman manzarası Aspendos’a kadar size eşlik edecektir.
Henüz Antalya’ya gelmediyseniz tam sırası! Yaz sıcakları bastırmadan, bahar esintisiyle püfür püfür bir Aspendos gezisi fırsatını aman kaçırmayın.
Antalya’da Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment