Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Araçta Arıza Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Araçta Arıza Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Araçta arıza olduğu nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarından biri, aracın sesini dinlemek olabilir. Araçtan gelecek seslere bağlı olarak aracın bazı problemleri önceden anlaşılabilir. Arıza sesleri doğru ayırt edilirse olası bir arıza hakkında kullanıcıyı önceden uyarabilir. Peki, araçtan gelen arıza sesleri nelerdir? Araçtan gelen hangi ses hangi arızaya işaret eder?

Araçta Arıza Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Otomobiller, oldukça karmaşık mühendislik ürünleridir.  Doğru şekilde bakımları yapılmazsa ve kullanım hatalarından kaçınılmazsa çok sayıda problem de çıkartabilirler. Otomobillerin bakımını otomobil üreticisi tarafından belirtilen aralıklarla yetkili ve güvenilir bir servise yaptırarak bu arızaların önüne geçilebilir. Otomobilin çıkarabileceği çoğu problemin önüne geçmek mümkün olsa da bazen kullanıcının kontrolü dışında bazı arızalar meydana gelebilir.

Özellikle yaşı ilerlemiş ve ikinci el satın alınan otomobillerin geçmişlerini tam olarak bilmek mümkün olmadığı için önceden yaşanmış arızalar bilinemez ve farklı problemler ortaya çıkabilir. Bu noktada aracın kullanıcısı bu problemleri beklemiyor olduğundan arızayı fark etmeyebilir ve arıza ilerleyerek araca kalıcı zarar verebilir. Peki araçta arıza olduğu nasıl anlaşılır? Otomobilden çok sayıda ses çıksa da bazı sesler pek hayırlı haberler getirmezler. Bu sesleri inceleyerek ne tür problemlere işaret ediyor olabileceklerini inceleyelim. Yani arabadan gelen sesleri anlamaya çalışalım…

Arabadan gelen Sesleri Anlama Kılavuzu Var mı?

Arabadan gelen sesleri anlamak için bir kılavuz arıyorsanız; böyle bir şey yok. Ama otomobil mühendislerinin araç arıza işareti olarak belirlediği bazı seslerden yola çıkmak mümkün. Bunlardan bazılarını paylaşalım…

Tork Mu Önemli Beygir Mi? yazısı için tıklayınız.

Fren Yaparken Sürtünme/Gıcırdama Sesi Gelmesi

Otomobilin ön önemli sistemlerinden biri olan frenleme sistemi, yapısı gereği zamanla aşınabilen ve dikkatli bakılmazsa araca zarar verebilecek bir sistemdir. Eğer kullanıcı fren yaparken ses duyuluyorsa o halde fren balatalarında bir problem olabilir. Fren yaparken gıcırtı korkulacak bir problem değildir ve fren balatalarının değişimi ile kolaylıkla çözülebilir. Yinede unutulmamalıdır ki bu sesi duymaya başladıktan sonra kısa zamanda balatalar değiştirilmez ise kullanıcıya tehlike yaratacak bir durum söz konusu olabilir. Frenlerin aşınması durumunda aracın durma yeteneği azalacağından olası bir acil fren durumunda gerekli mesafede durulamayabilir. Bunun yanı sıra herhangi bir tehlikeli durum olmasa bile aşınmış balatalar zamanla fren diskine zarar verebilir ve zarar görmüş fren disklerini değiştirmek gerekebilir, bu da kullanıcıyı büyük masrafa sokar.

Kış Sürüşünde Yapılan Hatalar yazısı için tıklayınız.

Araç Motorundan Vurma Sesi Gelmesi

Motor bloğu birden fazla silindirin sürekli olarak hareket etmesi ile çalışan bir parçadır. Bu noktada bu silindirlerden düzenli olarak bir patlama sesi gelmesi gerekir. Eğer bu patlama sesleri düzenli değil ve aralıklı ise o halde motor ritminde bir problem vardır ve bu oldukça ciddi bir probleme işaret ediyor olabilir. Araç motor ritmi bozulması durumunun yanı sıra eğer aracın silindirlerinden bir vuruntu sesi geliyor ise o halde yine motor elemanlarında ciddi bir sorun olabilir. Bu problemin çözümü için acilen yetkili bir servise gidilmeli ve problemin giderilmesi istenmelidir. Oldukça maliyetli olabilecek olan bu sorun eğer hemen çözülmez ise aracı kullanılamaz hale getirebilir.

Araç Kabini İçinde Uğultu Duymak

Günümüz otomobillerinin kabinleri dışarıdan minimum ses alacak şekilde tasarlanıyor. Araçların hem dış tasarımları kabine en az rüzgarı iletecek şekilde yapılıyor hem de kabin yapısı iyi bir şekilde izole ediliyor. Eski model otomobillerde kabin içerisinde gürültü duymak normal olsa da eğer normalin üzerinde bir ses varsa bu bir soruna işaret ediyor olabilir. Benzer şekilde eğer yeni model bir araçta normalin üstünde bir ses mevcut ise o kabinde de bir problem olabilir.

Kabinin içinde uğultu sesi genellikle camlardan veya havalandırma kısmında meydana gelebilecek bir kaçak sonucu oluşur. Bu gelen ses otomobilin camları hafif aralandığında gelen sese benzetilebilir. Kulağa küçük bir problem gibi gelse de özellikle uzun yolculukları oldukça çekilmez yapabilir. Arabada rüzgar sesi problemini çözmek için cam ve kapılardaki lastik izolasyon parçaları kontrol edilebilir ve eğer bir kaçak saptanırsa oradaki lastik parçalar değiştirilerek yerlerine yenileri takılabilir. Eğer bu değişim sorunu çözmez ise havalandırma kısmına baktırmak için yetkili bir servise gidilebilir.

Araçta Tıkırtı Sesi Duymak

Belki de en sık duyulan seslerden olan tıkırtı sesi birçok farklı şeyin habercisi olabilir. Eğer bir şeyler çarpışıyor gibi bir mekanik tıkırtı sesi geliyor ise o halde ilk olarak aracı iyi bir şekilde dinlemek gerekiyor. Eğer bozuk bir yolda giderken araç bu şekilde bir ses çıkarıyorsa o halde bu ses yoldan sıçrayan çakıl, kum yada taş gibi parçaların sesi olabilir.

Fakat araç her yol yüzeyinde bu sesi çıkarıyorsa arabada tıkırtı sesi ne anlama gelir sorusunun bir diğer cevabı ise aracın egzoz sisteminde bir problem olabilir. Bu noktada kullanıcı aracın yakıt tüketimini ve egzoz sesi ile egzoz gazlarını kontrol etmelidir. Eğer sürücü oturduğu yerden, normalden daha fazla, yakıt ve egzoz kokusu alıyor ise o halde egzoz yollarında bir kaçak olmuş olabilir. Bu durum oldukça tehlikeli olup egzoz gazlarının kokpite dolmasına sebep olabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise o halde kullanıcı acilen bir yetkili servise başvurarak aracını tamir ettirmelidir. 

Araçta Gıcırdama Sesi Duymak

Özellikle eski araçlarda rastlanabilecek bu gıcırdama sesi aslında alışılmış bir sestir. Bu sesi duyan kullanıcılar genellikle çok umursamaz fakat bu ses daha büyük bir problemin habercisi de olabilir. Genelde kaportada oluşan çürüklerden veya kokpit içerisinde gevşeyen basit parçalardan çıkabilecek olan bu ses çoğunlukla önemsizdir.

Fakat arabada gıcırtı sesi ne anlama gelir sorusunun daha kötümser yanıtları da bulunuyor. Araçtaki gıcırtı kayışların dişliler üzerinde kayması sonucunda da oluşuyor olabilir. Eğer güçte bir kayıp veya gaz verildiği durumda bir anormallik hissediliyor ise o ayarların karışması sonucu bir problem oluşmuş olabilir. Bu noktada kullanıcı çok beklemeden yetkili bir teknik servise gitmeli ve problemin özüne inmelidir.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

 

Yorum ekle