Yolcu360 Blog
araç sıvıları nelerdir? motor yağı
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Araç Sıvıları Nelerdir ve Bakımları Nasıl Yapılır?

Araç Sıvıları Nelerdir ve Bakımları Nasıl Yapılır?

Araç sıvıları hakkında detaylı bilgi bakınıyorsanız, tüm detayları sizin için inceledik. Periyodik bakım konusunun olmazsa olmazı, araç sıvılarının bakımıdır. Düzenli olarak kontrol edilmesi, aracın ömrünün uzamasına yardımcı olur. Aynı zamanda güvenli bir sürüş deneyimi için araç sıvılarınızın işlevsel olması gerekir.  

Araç Sıvıları Nelerdir?

5 tane önemli araç sıvısı var. Bunlar: 

  • Motor yağı
  • Şanzıman yağı
  • Direksiyon hidroliği
  • Fren hidroliği
  • Antifiriz
  • Adblue (Dizel egzoz sıvısı)

Araç bakımı konusunda bu sıvıların önemi büyük. Kullanım kılavuzlarına bakarsanız, araçlarda sıvı değişimin periyodik olarak yapılması gerektiğini görürsünüz. 

Bir otomobilde motor yağı, şanzıman yağı, adblue, fren hidroliği ve antifiriz gibi çok sayıda önemli araç sıvısı var. Motor yağı nedir? ya da şanzıman yağı nedir? gibi sorular da kullanıcılar tarafından merak ediliyor. En önemli araç sıvıları arasındaki bu sıvılar uygun aralıklarda değiştirilmelidir.

araç sıvıları nelerdir, araç sıvı bakımı nasıl yapılır, kaput içini kontrol eden oto tamircisiAraç Sıvı Bakımları Nasıl Yapılır? 

Otomobil araç sıvıları düzgün ve verimli çalışan bir otomobil için hayati önem taşır. Bir otomobil içerisinde birçok mekanik aksam var. Bu mekanik sistemler içerisinde birbirine sürtünmekte olan çok sayıda parça görüyoruz. Bu noktada araç parçalarının daha verimli çalışabilmesi için sıvı bakımına önem vermemiz gerekiyor. Birbirlerini aşındırmaları önlenerek daha uzun yıllar boyunca işlevsel kalmalarını sağlamak için çok sayıda farklı yağ ve sıvı kullanıyoruz. 

Motor yağı ve benzeri yağların amacı bu parçaların aralarında oluşan sürtünmeyi, otomobile optimum yara sağlayacak seviyelerde tutmak ve aracın ömrünü uzatmaktır. Bu sıvılar otomobile eklenen ekstra bileşenler olarak görülmek yerine, otomobilin mekanik sistemlerini tamamlayan hayati bileşenler olarak görülmelidir. Yani herhangi bir otomobil sıvısı azalır ya da eksilir ise hemen tamamlanmalı ve otomobile verilecek olan olası bir zararın önüne geçilmelidir. 

Peki, otomobil sıvıları nelerdir? Aracın düzgün çalışması için hangi sıvılar araca eklenmelidir ve eksildikçe yenilenmelidir? İşte araç için önemli sıvılar listesi…

araç sıvıları nelerdir, motor yağı nedirMotor Yağı Nedir ve Nasıl Değiştirilir? 

Her içten yanmalı motorlu araç motor yağına ihtiyaç duyar. Otomobil kullanıyorsanız,  motor yağını birçok kez duymuşsunuzdur. Otomobilin kalbi olarak kabul edilen motor bloğunun çalışması için kritik bir sıvıdır. Motor bloğunun yanma odasından ortaya çıkan enerjiyi hareket enerjisine dönüştürür. Motor bloğundaki enerji birçok farklı parça yardımı ile tekerleklere aktarılır. Bu noktada çok sayıda şanzıman parçası ve dişlinin yanı sıra motor bloğunun içerisinde hareket eden ve sürtünmeye maruz kalan; silindir, piston ve biyel kolu gibi parçalar da unutulmamalıdır. 

Yani aracınızın hareket etmesi için gerekli gücü sağlayan motor bloğunun içerisinde çok sayıda hareketli parça var. Peki motor yağı nedir? Bu hareketli parçaların daha iyi çalışması için kullanılan yağa da motor yağı denir. Eğer otomobilinizdeki motor yağı seviyesi azalmış ise o noktada otomobilin tekerleklerine daha az güç iletilir ve aracın verimliliği azalır. Bu sebeple araca motor yağı azaldığı anda eklenmezse otomobil daha fazla yakıt tüketmesine rağmen daha zor hızlanır.

Motor Yağı Değişimi Hakkında Video

Arabanın Yağ Suyu Ne Zaman Kontrol Edilir? 

Motor yağı azaldığında aracınıza ciddi zararlar verebilir. Ayrıca yağ çubuğu bakımı da önemli bir detay. Yağ değişim yapılmadan önce motorun soğuması gerekir. Motor yağı, kaputun altındadır. Yağ çubuğunu çıkarın ve temizleyin. Sonrasında yağ seviyesini kontrol edin. Eğer seviyesi düşükse mutlaka yetkili servise başvurun. 

yolcu360 blog arama bannerŞimdi Araç Kiralayın, Bakıma Ayırdığınız Zamandan ve Masraftan Tasarruf Edin

Araç kiralama ihtiyaçlarınız için Yolcu360’a şimdi göz atın. Size özel kampanyalarla en iyi fiyatları karşılaştırın, dilediğiniz aracı 1 dakikadan kısa sürede kiralayın!

Yolcu360 mobil uygulamasını telefonunuza indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Şanzıman Yağı Nedir? Araç Sıvıları

Otomobilin güç aktarım sisteminin büyük bir kısmını oluşturan şanzıman sisteminin de çok sayıda hareketli parçası bulunmaktadır. Bu noktada gücün doğrudan iletildiği şanzıman sisteminin de verimli bir şekilde gücü iletebilmesi ve tekerleklere en az kayıpla güç ulaştırılması için şanzıman yağı büyük önem taşıyor. 

Şanzıman yağı nedir? Sorusunun cevabına gelirsek; şanzıman yağı şanzıman parçaları arasına girerek şanzımanın daha verimli ve net çalışmasını sağlayan bir yağdır. Şanzıman yağını ne zaman değiştirirsiniz? Diye merak eden kullanıcılar ise otomobillerinin kitapçığına ya da servisine danışarak net bir şekilde bu bilgiye ulaşabilirler fakat ortalama bir otomobilin şanzıman yağı değişim aralığı 40.000-60.000 kilometredir.

araç sıvıları nelerdir, fren hidroliğiFren Hidroliği Nedir? 

Otomobillerde frenleme sistemi de en az güç ve güç aktarma sistemleri kadar önemlidir. Bir otomobilin gidebileceği hızı belirleyen başlıca faktörlerden biri o otomobilin ne kadar kısa sürede durabileceğidir. Bu noktada otomobilin fren sisteminin düzgün çalışması için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekiyor. 

Fren hidroliği nedir sorusunun cevabı için, öncelikle frene bastığımızda ne olduğunu bilmemiz gerekiyor. Frenleme sistemi bir hidrolik sistem yardımı ile çalışır. Aracın fren disklerinin üzerine baskı yapacak olan fren pabuçlarını harekete geçirmek için sürücünün ayağı ile fren pedalını itmesi ve o kuvveti oluşturması gerekiyor. 

Bu frenleme kuvveti doğrudan sürücünün ayağına bağlı olduğundan, sürücünün kuvvetini artıracak bir hidrolik kaldıraç sistemi de fren sisteminin içerisindedir. Fren hidroliği düşük seviyedeyse, aracın fren sisteminde sorunlar yaşayabilirsiniz.

Antifriz Nedir? Araç Sıvıları

Soğuk havalarda araçların sağlıklı çalışabilmesi için gereken antifriz sıvıları aracın ömrünü uzatma açısından büyük önem taşır. Antifriz nedir? Sorusu da özellikle soğuk yerlerde yaşayan kullanıcılar tarafından merak ediliyor. Antifriz oldukça önemli bir göreve ve işleve sahip olsa da aslında çalışma prensibi oldukça basittir. 

Bir otomobilin içerisinde bulunan suyun donma sıcaklığını düşürerek soğuk havalarda aracın içerisindeki sıvıların buz tutmasını ve aracın çalışmasını engellemesinin önüne geçer. Yani antifriz isminin hakkını veren donma karşıtı bir sıvıdır.

adblue nedirAdblue Nedir? 

Dizel araç sahiplerinin iyi bildiği bir sıvı olan Adblue dizel egzoz sıvısı, dizel araçlar için büyük önem taşıyor. Modern emisyon normlarıyla dizel otomobillerin egzozlarından yapılan zararlı gaz salınımı da aynı benzinli otomobiller gibi denetim altında. Bu noktada Adblue nedir? Sorusu büyük önem kazanıyor.

Dizel otomobiller de aynı benzinli otomobiller gibi atmosfere zararlı çok sayıda gaz emisyonu yapıyor. Bu noktada Adblue markasının öne çıkardığı bir egzoz sıvısının kullanılması gerekiyor. Adblue egzoz sıvısı ile otomobilin egzozundan doğaya bırakılan zararlı gazlar bir kimyasal tepkimeye giriyor. Bu sayede de atmosfere daha az zararlı gazlar bırakılıyor. Adblue sıvısı, Euro 6 normlarının uygulandığı günümüz otomotiv dünyasında önemli bir role sahip.

Yorum ekle