Yolcu360 Blog
Araç Muayenesi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Araba Satarken Muayenesinin Yaptırmak Şart mı?

Araba Satarken Muayenesinin Yaptırmak Şart mı?

Araba satarken muayenesini yaptırmak şart mı? Muayenesi yaptırmadan arabamı satabilir miyim? Arabayı satmadan önce muayenesini yaptırmak şart mı? Muayenesi yapılmayan araç satılamaz mı? Araç muayenesi hakkında merak edilenler için okumaya devam edin…

Araba Satarken Muayenesinin Yaptırmak Şart mı?

Arabanızı satışa çıkarmadan önce yapılması gerekenler mutlaka olur. Bunlar büyürken alıcılar için de güvenilirlik artar. Bazen bu işlemler satıcının kafasında büyümektedir. Böyle durumlarda muayene yaptırmak şart mı? Verginin ödenmesi şart mı gibi sorular akla gelen ve merak edilen sorular olmaktadır? Bu yazıda muayenesi olmayan araç satılır mı konusunu ele aldık. Araç muayene sorgulama nereden nasıl yapılır, neden önemlidir gibi detayları da inceledik.

Düzenli olarak muayene yaptırmak neden önemlidir?

Araç satarken Muayene yaptırmak şart mı sorusu akla ilk gelen sorulardandır. Araba satarken muayene yaptırmak gözünüzde büyüyebilir. Ancak aracınızın muayenesini yaptırmak sizi ve sevdiklerinizi korumanın yanı sıra trafikteki diğer kişilerin de hayatını korur. Düzenli aralıklarla yapılan kontrol arabanızın yıpranmasını önler, ömrünü uzatır. Bu uzun vadede arabanızın ikinci el değerini de yükselteceğinden size gider olarak değil gelir olarak döner. Düşünüldüğünde hem sizi hem aracınızı hem de trafikteki insanları korur. 

Muayene işlemleri nasıl yaptırılır?

Araç muayene işlemleri TÜVTÜRK tarafından yapılır. Yeni yönetmeliklerle daha fazla noktayı kontrol etmeye çalışan kurum, sürüş güvenliğini, trafik güvenliğini artırmayı hedefler. Araç muayene sorgulama işlemleri de TÜVTÜRK tarafından online olarak yapılabilmektedir.

İkinci el satışı nasıl yapılır?

İkinci el satışında işlemler öncesinde mutlaka gerekli evraklar kontrol edilmelidir. Çünkü alacak kişinin gerekli belgeleri görmesi güvenmesi için önemlidir.

Aracı alacak kişi kendi güvenliği açısından MTV vergisinin ödendiğini, arabanın son muayene tarihini ve trafik cezası olup olmadığını kontrol etmelidir. Zaten vergi borcu ya da ceza borcu olduğunda araç satışı gerçekleşmez. Ama bunları kontrol etmek aracın bakımlı olup olmadığı hakkında, ne kadar yıprandığı hakkında size bilgi verir. Otomobil satın alacak kişi TÜVTÜRK araba muayene kaydını da incelemelidir. Muayenesi yapılmayan aracın devir işlemeleri yapılamamaktadır.

Noter araç satış işleminde öncelikle- araç üzerinde ceza ya da haciz vs bulunmuyorsa- satış sözleşmesi hazırlanır. Sonra satıcıya parayı alıp almadığı sorulur. Almadıysanız kesinlikle aldım dememelisiniz. Sadece ruhsat ve kimlik işlemler için yeterlidir. Bu sözleşme alıcı, satıcı ve noter tarafından imzalanır. Daha sonra devir gerçekleşir.

Satıştan önce arabaya muayene yaptırmasam olmaz mı?

Muayenesi olmayan araç satılır mı, 2019 yılında bu işlem yapılmazsa cezası vardır. Muayenesiz trafiğe çıkmanın cezası 235 TL’dir. Verilen süre dahilinde araç muayenesi yaptırmamanın cezası ise 488 TL’dir. 2019 yılı trafik cezası ödeme işlemleri vergi dairelerine ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’na online olarak yapılabilir. Özel araçlar 2 yılda bir, ticari araçlar ise yılda bir kez zorunlu olarak muayene edilmelidir. 

Notere gittiğinizde eğer aracın muayenesi çıkmazsa noter devir işlemi yapılamıyor. Noterde sorun yaşamamak için araç muayenesini mutlaka konuşun. Aracın muayenesi yoksa satıcı mutlaka muayenesini yaptırmalıdır.

 

 

 

 

 

Yorum ekle