Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Ahlat Gezilecek Yerler | Bitlis Ahlat

Ahlat Gezilecek Yerler | Bitlis Ahlat

Doğu Anadolu Bölgesinde Van Gölü‘nün batısında yer alan Bitlis, tarihsel yapıların yer aldığı bir vadi içerisinde bulunmakta. Van Gölü’nün, bir kısmı da Bitlis ili kapsamında. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bitlis’te birçok kale, köprü, cami, medrese ve kervansaray mevcut. Siirt, Muş, Ağrı ve Van ile komşu olan Bitlis, minareler şehri olarak da bilinmekte. Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki ve Tatvan ilçelerinden oluşan şehri gezip görmek için yola çıkmaya ne dersiniz? Araç kiralama olanaklarından yararlanarak hem Bitlis’in Ahlat gibi birbirinden eşsiz ilçelerini gezebilir hem de Bitlis yöresel yemekleri tadabilirsiniz. Eğer rotanızı Bitlis’e doğru çevirdiyseniz, ilk durağınız mutlaka Emir Bayındır Kümbeti, Çifte Kümbet veya Selçuklu Mezarlığı gibi tarihi yerleri olan Ahlat olmalı. Biz de Ahlat gezi rehberi için Ahlat gezilecek yerler yazısını hem Doğu Anadolu turu için yola çıkanlara hem de Bitlis gezilecek yerleri keşfetmek isteyenlere yardımcı olmak adına Yolcu360 ekibi olarak hazırladık.

Bitlis Ahlat

  • Selçuklu Mezarlığı
Selçuklu mezarlığı hakkında bilgi olarak birçok bilgi günümüze ulaşmış durumda. Dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı olan Selçuklu mezarlığı tarihi, 12. yüzyıla dayanmakta. Ayrıca Selçuklu mezarlığı, geleneksel Türk mezar özelliklerini yansıtması açısından da önem taşımakta. Mezar taşlarının boyutları 3.5 metreye yakın ve mezar taşları üzerinde süslemeler mevcut. Göktürk abidelerinden sonra en önemli yazıtlar arasında yer alan mezarlık, adeta bir açık hava müzesi. 8 bin 169 mezar taşı olan bu tarihi yer, UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine dahil edilmiş.

Selçuklu mezarlığı nerede? İki Kubbe, Ağrı Bitlis Yolu. Ağrı araç kiralama olanaklarına bakarak, seyahatinizi keyifli hale getirebilirsiniz.

  • Emir Bayındır Kümbeti

Emir Bayındır kümbeti hakkında bilgi vermemiz gerekirse, halk arasında Parmaklıklı Kümbet olarak da bilinir. Çevresindeki kısa sütunlardan dolayı öyle anıldığı düşünülmekte. Emir Bayındır kümbeti tarihi ise 1481. Kümbet, Bayındır Bey’in ölümünden sonra eşi Şah Selime Hatun tarafından yaptırılmış.

Emir Bayındır kümbeti nerede? İki Kubbe, Orta Sk. No:10. İlçeye Van üzerinden gidecekseniz, Van Havalimanı araç kiralama fiyatlarına göz atabilirsiniz. Van araç kiralama opsiyonları için Yolcu360.com.

Ahlat

  • Çifte Kümbet

13. yüzyılda inşa edilen kümbetler, mimarisi ile birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmekte. Büyük kümbet Akkoyunlu Buğatay Aka ile Şirin Hatun için, küçük olan ise Esen Tekin Hatun için yapılmış. Kümbetler, kare planlı ve motiflerle donatılmış. Bitlis’in İki Kubbe mahallesi içerisinde bulunmakta.

  • Emir Bayındır Köprüsü

Köprü, Tahtısüleyman deresi olarak da bilinen Kaşdere akarsuyunun üzerinde yer almakta. Köprünün Akkoyunlu Türkmen beylerinden Emîr Bayındır tarafından 13. yüzyılda inşa ettirildiği düşünülmekte.

Ahlat gezilecek yerler

  • Usta Şagirt Kümbeti

Tarihi Ahlat ilçesi içerisindeki kümbetler arasında en büyüğü olduğu için Ulu Kümbet olarak da bilinmekte. Yapılış tarihi ve kime ait olduğu bilinmemekle beraber mimarisi açısından Ahlat gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. Van üzerinden geze geze Bitlis’e ulaşmak isteyen gezginler, Van araç kiralama imkanlarına bakarak İki Kubbe mahallesinde bulunan kümbeti ziyaret edebilirler.

  • Ahlat Müzesi

Ahlat Müzesi, 1970 yılında hizmete açılmış. Müze; Zaviye, Çifte Hamam ve Ulu Cami’de çıkarılan eserlere ev sahipliği yapmakta. Müze Selçuklu Dönemine ait seramikleri ve Yuvadamı nekropol alanından çıkarılan Erken Demir Çağı’na ait mezar buluntuları sergilemekte. Bitlis Ahlat Müzesi giriş ücreti 2019 yılı için 7 TL. Ahlat Müzesi nerede? İlçe merkezi içerisinde İki Kubbe mahallesinde yer almakta.

Bitlis gezilecek yerler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Bitlis’in yöresel yemekleri / Bitlis’in en iyi restoranlar

Siirt’te ne yenir?

Bitlis yöresel yemekleri arasında Turşu Aşı ÇorbasıSu BöreğiŞeker HelvasıÇorti AşıKeledoşTutmanç AşıHalise YemeğiBüryanCiğer Taplaması yer almakta. Bitlis en iyi restoranlar listesini sizin için araştırdık ve hazırladık. 🙂

  • Azmi Ustanın Yeri
  • Meltem Büryan Salonu
  • Paşahan Kahvaltı 
  • Muhittin Usta’nın Yeri
  • Mavi Beyaz Restaurant
  • Büryancı Vahit Usta
  • Pınar Büryan Salonu

Ahlat’ta yemek yenecek yerler:

  • Vangölü Restoran
  • Kemer Group Cafe Restaurant 
Ahlat ulaşım / Ahlat’a nasıl gidilir?

İstanbul Ahlat arası kaç kmİstanbul en ucuz araç kiralama seçeneklerini sunan Yolcu360 üzerinden İstanbul araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, 1.512,3 kilometrelik yolu E80 üzerinden 17 saat 52 dakika gibi bir sürede tamamlayabilir ve hatta seyahatinizi Doğu Anadolu turuna çevirebilirsiniz.

Ankara Ahlat arası kaç km? İki yer arası 1.118,8 kilometre olup, D300 üzerinden 13 saat 26 dakika içerisinde ilçeye ulaşılabilir. Ankara ucuz araç kiralama imkanları için Yolcu360 üzerinden Ankara araç kiralama olanaklarına göz atarak, Ahlat turu için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirsiniz.

Van Ahlat arası kaç km? D300 üzerinden 2 saat 23 dakikalık kısa bir süre zarfında 177,4 kilometrelik mesafeyi tamamlayarak ilçeye ulaşabilirsiniz.

Malazgirt Ahlat arası kaç km? Malazgirt ve ilçe arasındaki mesafe 55 kilometre olup, Muş üzerinden gelecek olan seyahat severler, Muş araç kiralama olanaklarına göz atarak kısa sürede ilçeye varabilirler.

Yorum ekle