Yolcu360 Blog
adada-2

Adada Antik Kenti ve Tarihi

Adada Antik Kenti, Isparta’nın eşsiz doğasında sizleri karşılamak için sabırsızlanıyor. Tarihin huzur dolu kollarına kendinizi bırakmaya ne dersiniz? O halde gelin hep birlikte Adada Antik Kenti’ni yakından tanıyalım. 

Adada Antik Kenti

Doğa ile iç içe olan Adada Antik Kenti, geçmişin kapılarını sizin için aralıyor. Anadolu’nun en sağlam antik kentleri arasında yer alan Adada görkemli duruşu ile dikkatleri üzerine çekiyor. 

adada-3

Adada Antik Kenti’nin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmese de M.Ö. 2.YY’a dayandığı düşünülüyor. Bu tarihlerde Termessos ve Adada arasında yapılan anlaşma metinlerinden yola çıkarak bu sonuca ulaşıyoruz. Aynı zamanda kentte M.Ö. 1.YY’a ait sikkelerin keşfi de Adada Antik Kenti’nin geçmişini daha da aydınlatıyor. 

Antik kentin klasik Roma mimarisini örnek alınarak tasarlandığını görüyoruz. Forum, bazilika, akropol ve çeşmeler bu tarihi eserlerden bazıları. Elbette Roma mimarisinin vazgeçilmezi tiyatro da yer alıyor. Traianus Tapınağı, Zeus Megistos-Serapis Tapınağı Adada Antik Kenti’nde mutlaka görmeniz gereken eserler arasında. 

Adada Antik Kenti Nerede? 

Peki bu meşhur Adada Antik Kenti nerede yer alıyor? Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Sağrak köyü yakınlarında bulunuyor. Ardıç ve çam ağaçlarının arasında sessizce keşfetmenizi bekliyor. 

Adada Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Isparta ulaşım açısından kolay bir şehir. Antalya, Burdur ve Denizli gibi şehirlere de yakınlığı ile biliniyor. Konum itibari ile “Adada Antik Kenti’ne nasıl gidilir?” sorusu, problem olmaktan çıkıyor. 

Antalya-Isparta arası yaklaşık 2 saat mesafede. Dilerseniz Isparta’ya otobüs ile gelebilirsiniz. Ya da kendi aracınız ile seyahat etmek istiyorsanız İstanbul-Isparta arası 7 saat, Ankara-Isparta arası ise yaklaşık 5 saat mesafede bulunuyor. 

Adada Antik Kenti Tarihi

adada-1Uzun yıllardır bölgede yapılan çalışmalar birtakım bilgilere ulaşmamızı sağlıyor. Buna göre Adada Antik Kenti, Neolitik Dönem’den kalan Pisidia bölgesinin en önemli kentlerinden biri. Anadolu kültürünü, tarihini bizzat etkileyen bu bölge geniş sınırlara ulaşıyor. Hititler zamanından kalan Konya ve çevresi ile Tarhuntaşşa Bölgesi arasında kalan kısma Pitaşşa deniyormuş. Yani Pisidia’nın eski adı. İşte bu kısımdaki gerçekleştirilen kazılar bizi tarih öncesi dönemlere kadar götürüyor. 

Fakat kentin ilk kez tarih sahnesine çıkışı bir antlaşma sayesinde oluyor. M.Ö. 2.YY’da Termessos Antik Kenti ile Adada Antik Kenti arasında imzalanan dostluk antlaşması geçmişte önemli bir iz bırakıyor. Araştırmalara göre iki kent arasındaki bu dostluk antlaşması ortak düşmanları Selge’ye karşı yapıldığını ortaya koyuyor. Net bir tarih bildirmeseler de tarihçiler bu antlaşmanın M.Ö. 190 ile 194 yılları arası imzalandığını öne sürüyor. 

Adada İsmi Nereden Geliyor?

Adada isminin geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Araştırmalara göre Anadolu’da yaşamış eski yerli halk Pisid dilini kullanıyormuş. Bu bilgiden yola çıkarak “Ada” kelimesinin M.Ö. 1. bin yılından geldiği söyleniyor. 

Bunun yanı sıra “Ada” kökünün “wanda/anda” eklerinden de türediği diğer söylentiler arasında yer alıyor. 

Adada ismi ilk kez M.Ö. 1.YY’da Artemidoros tarafından verilmiştir. Ardından Ptolemaios ve Bizans tarihçisi ünlü Hierokles tarafından da “Odada” olarak kullanılmıştır. 

Adada Antik Kenti Yürüyüş Parkurları

adada

Adada Antik Kenti’nin doğa ile iç içe olduğundan bahsetmiştik. Şimdi sizlere tarihte eşsiz yolculuğa çıkaracak yürüyüş parkurlarına değinelim. 

Türkiye’nin Yürüyüş Yolları: Adım Adım Tarih yazımız için tıklayın.

  • Geçmişin İzini Takip Edin

Sağrak köyü çıkışından tabelaları takip ederseniz Roma Dönemi’nden kalan büyüleyici bir parkur sizleri karşılar. Bu yol üzerinde forum yapısı, Zeus Tapınağı, imparatorların tapınakları ve Bizans Bazilikası sizlere eşlik eder. Bu tarihi geçit aslında Kral Yolu’na hazırlık gibi düşünülebilir. Yüzyıllar geçmesine rağmen kalıcılığını koruyan Roma mimarisi arasında rüya gibi dakikalar yaşayabilirsiniz. 

  • Tarihi Kral Yolu

Kalıntıların güneydoğusuna doğru ilerleyince küçük bir patika sizleri karşılar. Bu patika sizleri tarihi Kral Yolu’na doğru götürecektir. Devlet binaları, su sarnıçları ve Bizans Dönemi bazilikası eşliğinde 350 metrelik bir parkurdan oluşuyor. Patikanın devamında dere tabanı olarak bilinen bir kısım karşınıza çıkar. Antik yol aynı zamanda Hristiyanlık’ın önemli azizlerinden olan Aziz Paul’ün geçtiği yola bağlanır. 

  • Kutsal Aziz Paul Yolu

Adada Antik Kenti yürüyüş parkurları epey uzundur. O yüzden nefesinize epey güvenmelisiniz. Bazilikayı geçince 500 metre ilerisi taş döşeli bir yol vardır. Burada büyüleyici kanyon manzarası sizleri karşılar. Aman yağışlı havalarda dikkatli olun! Yağmur yağdığı zaman Aziz Paul Yolu üzerindeki taşlar oldukça kaygan bir hal alıyor. Parkur boyunca size rehber olan tabelaları takip ederseniz bol ağaçlıklı bir yamaca ulaşırsınız. 

Isparta’da Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle