Eğil Diyarbakır’ın saf dokusunu ve Dicle Nehri’nin tüm güzelliğini kucaklayabileceğiniz bir seyahat rotası. Lezzetleriyle ve dinginlik veren manzaralarıyla Eğil’i sizler için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı. İşte Dicle’nin sarıldığı topraklara gidecekler için çok özel bir gezi rehberi.
Ben diyorum ki bazı yerler sadece doğadan tarihten taştan ibaret olmuyor. İşte Diyarbakır’ın Eğil diyarı böyle bir yer, yaşıyor nefes alıyor, kendine aşık ediyor. Tüm topraklarımız bir yana da şu Güneydoğu bambaşka biliyor musunuz; ben Mardin’de doğdum, 2 yaşın da iken ailem maddi sebeplerden dolayı İstanbul’a göç etti. Ata topraklarıma 24 yıl sonra kendim gittim. Başka bir serüvende size Mardin’i anlatacağım fakat şimdi gönlüme taht kuran Eğil’den konuşalım. Nasıl gidilir? Neler yapılır? Neden gidilir?
Eğil ‘e nasıl gidilir?
Eğil Diyarbakır’ın 18 ilçesinden biri ama bence en özeli diyebiliriz. Görkemli Dicle nehri Eğil’i adeta bir sevgili gibi sarıyor. Eğil Diyarbakır şehir merkezine 50 kilometre mesafede yaklaşık yarım saat diyebiliriz. Günübirlik gidilebilir lakin gönlüm bir gün batımı ya da doğumu seyretmenizden yana olur.
Bu yüzden konaklamanızı ayarladıktan sonra Diyarbakır Havalimanı araç kiralama seçeneklerine Yolcu360’tan bir göz atın. Ya da şehre uçakla gelmeyecekseniz Diyarbakır araç kiralama fiyatlarını değerlendirebilirsiniz.
Medeniyetler ve Peygamberler diyarı Eğil
Bu mükemmel yerden bir çok medeniyet devlet geçmiş; Asurlular, Urartular, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, büyük Selçuklu devleti, Akkoyunlular ve Osmanlı. Bu kadar güzel medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir memleketin kötü olması mümkün olamaz zaten. Bir de Eğil’in manevi yönü var tabi peygamberler diyarı birçok peygambere yurt bark olmuş yer. Kabirleri Eğil’de bulunmakta ve birçok insan ziyarette bulunmaktadır.
Kabirlerin hemen karşı tarafında Eğil Kalesi size tüm ihtişamını sunmaktadır. Asurlular döneminden kalma kale beni oldukça etkilemişti. Kale girişinin tarafında Kral Kızı kabartması oldukça hoş bir ayrıntı olarak gözünüze takılır, ayrıca kale içerisinde su kuyuları bulunmakta bunlar sizi biraz ürkütebilir. Kalenin hemen alt kısımlarında mağaralar bulunmakta tabi onlara ulaşılmıyor Dicle Barajı’nın altında kalmış durumdalar onlar ile birlikte Kral Mezarları da sular altında kalmış yakından görmek isteyenler Dicle üzerinde düzenlenen tekne turlarına da katılabilir.
Eğil ‘de ne yenir?
Dicle’nin kıyısında restoranlar bulunmaktadır doğunun eşsiz mutfağını deneyebilirsiniz. Bu seyahati arkadaşlarım Meltem ve Kübra ile yaptık gezi sırasında ise yine çok ama çok mükemmel insanlarla tanıştık. Eğil’e 24 köy bağlı çoğu köy Zaza köyü. Üzüm bağları ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyorlar.
Bizi Eğil yolu üzerinden aracına alan Ali dedeyi ve torunları Berat, Ramazan Mustafa ve sesi ile bizi mest eden Sadık, ne kadar şanslı bir insanım ki nereye gidersem gideyim sanatın ucundan tutan insanlarla tanışıyorum.
Bize köylerinde yetişen üzümden yapılma pestil ikram ettiler nineleri Türkçe bilmiyordu evlerinin başköşesine oturttular iki cihanda da gül bahçelerinde yaşasınlar dilerim o kadar temiz ve iyi kalplilerdi ki tekrar tekrar teşekkür ederim. Yolunuzu Dicle’nin serin meltemine çevirin. Gezginkz der ki; doğa ile kalın, doğa da kalın. Hoşlukla kalın…
Harfi harfine katılıyorum çok güzel anlatmışsınız insana huzur veren bir yer bizde Adana’dan eğile geldik Peygamber efendilerimizi eşimle birlikte ziyaret ettikten sonra ilçe merkezinde alışveriş yaptık öğle yemeğini tavukçuluk yapılan bir esnafa uğradık iki kişilik fırına Tava siparişi verdik tavukçu her şeyi hazırlayıp fırına veriyor iki saat sonra alıyorsunuz ellerine sağlık çok lezzetliydi, yemeği tekne limanının üstündeki piknik yerinde yaptık kuşbakışı baraj manzarasını seyrettikten sonra tekrar Diyarbakır’a dönüyoruz