Yolcu360 Blog
sinoplu-unluler-0

Sinoplu Ünlüler Kimler?

Ünlü isimlere dair en çok merak edilen konuların başında nereli oldukları geliyor.  Sinoplu ünlülerin kimler olduğunu merak edenler için detaylı bir içerik hazırladık. Televizyon, tiyatro, spor, siyaset dünyasından Sinop doğumlu ünlü isimleri merak ediyorsanız bu listeye mutlaka bakın.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Sinoplu Ünlü İsimler

Kaşık çıkartması (mamalika), zılbıt böreği, hasuda Sinop denilince akla gelen lezzetler. Boyabat ilçesinde yiyebileceğiniz sırık kebabı, taktak helvası da önemli. Ayrıca ezmesi ile meşhur olan Sinop, sadece yemeği ve tatlısı ile ön planda değil. Aynı zamanda pek çok ünlü ismin de doğduğu şehir. İşte Sinoplu ünlüler listesi

  • Osman Pamukoğlu

sinoplu-unluler

Osman Pamukoğlu aslen Sinop Gerzelidir. 1947 yılında Gerze’de dünyaya gelmiştir. Selimiye Askeri Ortaokulu, Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okulu, Piyade Okulu, Kara Harp Akademisi, Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Milli Güvenlik Akademisi’nden mezun olmuştur. 10 sene Piyade Subaylığı yapmış, 16 yıl da kurmay subay olarak kıta komutanlığı ve karargâh subaylığı görevlerini üstlenmiştir. 1993 yılında Tuğgeneral olan Osman Pamukoğlu 1997 yılında ise Tümgeneral olmuş, 2002 yılında Tümgeneral rütbesi ile emekli olmuştur. Pamukoğlu, Emel Pamukoğlu ile evlidir ve bu evliliğinden Ebru Üner isminde bir kızı vardır.

2008 yılında ise siyasete atılan Osman Pamukoğlu aynı yıl Hak ve Eşitlik Partisi’ni kurmuştur. 2015 genel seçimlerinde İstanbul 3. bölgeden bağımsız adaylığını koymuş ancak mecliste yer alamamıştır. Sonrasında ise partiyi gençlere bırakıyorum diyerek genel başkanlık görevinden istifa etmiştir.

Osman Pamukoğlu kitapları;

Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok, Ey Vatan, Kara Tohum, Ayandon, Yolcu, İnsan ve Devlet, Angut, Korkunun Çocukları, Akıllı Ol, Siyasetin Sefaleti, Cehennemdere Kanyonu, Savaş Sanatı, Önder: Çağların Özlemi, Kafes: Beyaz Çığlıklar, Strateji, Başka Bir Hikaye ve Baş Döndürenler isimli kitapları bulunmaktadır.

  • Necmettin Erbakan

sinoplu-unluler-

Necmettin Erbakan 29 Ekim 1926’ta Sinop’ta dünyaya gelmiştir. Türk mühendis, akademisyen ve Millî Görüş ideolojisinin kurucusudur. Başbakan yardımcılığı ve başbakanlık görevlerinde bulunmuştur. 28 Haziran 1996 ile 30 Haziran 1997 tarihleri arasında Başbakanlık yapmıştır. 28 Şubat sürecinden sonra istifası istenmiş ve buna zorlanmıştır. Kendisine 5 yıl süreliğine siyaset yasağı getirilmiştir. Kayıp Trilyon Davası’nda 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. 27 Şubat 2011’de Ankara’da vefat etmiştir.

  • Ercan Yazgan

sinoplu-unluler-1

Usta oyuncu Ercan Yazgan 1946 Sinop doğumludur. Özellikle Perihan Abla dizisi ve Bizimkiler dizisinde canlandırmış olduğu Kapıcı Cafer karakteri ile tanınmıştır. Uzun süre tiyatroda görev almış birçok usta oyuncu ile hem tiyatro hem de dizilerde rol almıştır. En son Vatanım Sensin dizisinde yer almış ve Hristo karakterini canlandırmıştır.

Verem hastalığı ile bir dönem mücadele eden Ercan Yazgan hastalığı yenmeyi başarmıştır. Ancak 3 Mart 2018 tarihinde hipotansiyon, böbrek ve karaciğer yetmezliği ve bunların sonucunda oluşan çoklu organ yetmezliği nedeni ile kaldırıldığı hastanede 8 Mart 2018’de yaşamını yitirmiştir.

Geçmişten günümüze, Susuz Yaz, Hüdaverdi Pırtık, Sarmaş Tolaş, Tatlı Kaçık, Sen Aşk Nedir Bilirmisin, Ölüm Görevi, Dokunmayın, Arkadaşım, Üç İstanbul, Perihan Abla, Şaka Maka, Kabadayı, 2002, Kaygısızlar, Yazlıkçılar, Bir Milyara Bir Çocuk, Sevda Kondu, Duruşma, Balalayka, Aşk Meydan Savaşı, Sırlar Dnüyası, Büyük Buluşma, ALtın Kafes, TAtil Aşkları, Ahh İstanbul, Yalancı Yarim, Adanalı, Nekrüt, Talih Kuşu, Hanımın Çiftliği, Kardelen, İffet ve Bana Masal Anlatma gibi bir çok sinema ve dizide rol almıştır.

  • Engin Altay

sinoplu-unluler-2

CHP Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Engin Altay 1963 yılında Sinop’un Erfelek İlçesinde dünyaya gelmiştir. İlk ve ortaokul eğitimini memleketi Erfelek’te tamamlamıştır.

Altay, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Yüksek Okulu mezunudur. Mezuniyetin ardından Sinop ve Sivas İllerinde öğretmenlik ve eğitim yöneticiliği yapmıştır.

Erfelek İlçesi Belediye Başkan Yardımcılığı da yapan Engin Altay 22. 23. ve 24. Dönem Sinop 25. Dönem ise İstanbul Milletvekili olarak Meclis’te yer almıştır.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyelikleri, 22. Dönem Türkiye Moğolistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu başkanlığı, 2004 ve 2008 yılları arasında CHP MYK Üyeliği yapmıştır.

2010 ve 2012 yılları arasında CHP Genel Başkan Yardımcılığı, Cumhuriyet Halk Partisi 18. Olağanüstü Kurultayında Kurultay başkanlığı yapan Altay orta derecede İngilizce bilmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

  • Serhat Özcan

sinoplu-unluler-3

Bir Demet Tiyatro’da Tirbüşon karakterine hayat veren Serhat Özcan Gemlik Lisesi mezunudur. Aslen Sinop Boyabatlı olan Özcan’ın ilk oyunculuk deneyimi Davacı filmi ile olmuştur. Oyunculuk hayatının öncesinde Karagümrük’te futbol oynamış, muavinlik ve garsonluk gibi işlerde çalışmıştır.

  • Şirin Ünal

sinoplu-unluler-4

Şirin Ünal 1954 yılında Sinop’un Ayancık ilçesinde dünyaya gelmiştir. Hava Harp Okulu mezunu olan Şirin Ünal, Harp Akademileri Komutanlığı, Hava Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi’ni bitirmiştir. 1977 senesinde Jet Pilot’u olmuş, 1978 yılında ise Harbe Hazırlığı Eğitimlerini bitirmiştir.

1992 yılında Filo Komutanlığı, 1993 yılında NATO Karargâh Subayı AFSOUTH Napoli, 1996 yılında 5. Ana Jet Üs Harekât Komutanlığı, 1998 yılında ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı Subay Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Ünal, 2000 yılında Tuğgeneral, 2004 yılında ise Tuğgeneralliğe yükselmiştir.

  • Vahdet Erdoğan

sinoplu-unluler-5.jpg

Hem iş hem spor, hem de sinema dünyasının yakından tanıdığı bir isim olan Vahdet Erdoğan iş insanı, sinema yapımcısı ve Boyabat 1868 Spor Kulübü Başkanı olarak tanınmaktadır. 1979 yılında Sinop Boyabat doğumludur. İlköğretim eğitimini doğup büyüdüğü köy okulunda okumuştur. Ortaokul ve lise tahsilini İstanbul Üsküdar’da tamamlamıştır. Üniversite eğitimini Halkla ilişkiler üzerine tamamlayıp mezun olmuştur.

Üniversite eğitiminin ardından kurumsal ve stratejik yönetim, sosyal sorumluluk, reklamcılık, organizasyon ve siyasal iletişim alanlarında eğitimler almıştır. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, sosyal sorumluluk projelerinde görevler almış ve yöneticilikler üstlenmiştir.

Mesleği ile ilgili birçok alanda faaliyet gösteren farklı kuruluşlarda çalıştıktan sonra 2003 yılında kendi şirketi Greenart Group’u kurmuştur. Grup bünyesinde ajans, organizasyon, outdoor reklam, prodüksiyon, araştırma ve yayıncılık hizmetlerinde faaliyet gösteren şirket ve markalar yer almaktadır. Mevcut çalışmalarını sürdürürken Greenart Prodüksiyon bünyesinde film yapımcılığına başlayan Vahdet Erdoğan, ilk sinema filmi Nasipse Olur’u 2020 senesinde beyaz perde ve seyirci ile buluşturmuştur.

  • Serap Önder

sinoplu-unluler-6

Serap Önder 1958 doğumlu olup doğum yeri Sinop Boyabat’tır. Canan, Aşkın Bedeli ve Hayat Şarkısı dizilerinde rol almıştır. Önder’in dahil olduğu diğer projeler ise Pazar – Bir Ticaret Masalı sinema filmi, Kurbanlık sinema filmi, Papatyam dizisi, Ramazan Güzeldir dizi, Aşk Tesadüfleri Sever sinema filmi, Fatmagül’ün Suçu Ne, Çalgı Çengi, Babam İçin, İşler Güçler, Aşk-ı Suzan, Cinnia: İfritin Diyeti’dir.

  • Nil Gülcan

sinoplu-unluler-7

Nil Gülcan 1982 Sinop doğumludur. Şarkıcı, söz yazarı ve bestecidir. Erken yaşta çalışma hayatına atılmış, kendi atölyesini işini kurmuştur. Sonraki dönemlerde müziğe olan ilgisi ile tamamen müziğe yönelmiş, tam bağımsız sanat yoluna başlamıştır. İlk şarkısı sıfır kompleks söz müzik ve yapımı kendisine ait eserini bir müzik şirketinden çıkarmıştır. Şirket ile yaşadığı problemlerden dolayı bir daha kendi eserlerini kimsenin şirketinde çıkarmamaya karar vermiştir. Gülcan hem Aranje hem klip yönetiminden dolayı da kliplerini kendi yönetip kendi çekmekte ve yoluna bu şekilde devam etmektedir.

Nil Gülcan’ın gerek müzik gerekse televizyon çalışmalarının yapımı ve prodüksiyonu kendine aittir. Ayrıca söz yazarı, besteci, televizyon yapımcısı ve klip yönetmenliği ile de yapan Nil Gülcan 88 yıllarında ailesi ile İstanbul’a yerleşmiştir.

  • Beste Kökdemir

sinoplu-unluler-8

1993 Sinop doğumlu güzel oyuncu Beste Kökdemir, Haliç Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü mezunudur. İlk oyunculuğunu Çıplak Gerçekler adlı dizide gerçekleştiren Beste Kökdemir bu dizide Hazal karakterini canlandırmıştır. Daha sonra Behzat Ç adlı dizide rol almış, Not Defteri adlı dizide de Selin karakterine hayat vermiştir.

Sinema, spor, tiyatro gibi birçok alanla adını duyurmuş Sinop doğumlu ünlü isimlere yer vermeye çalıştık. Tarihi ve turizmi ile ülkemizin güzel illerinden biri olan Sinop ilimizde doğmuş ünlü isimleri okurken keyif almanızı dileriz.

 

1 yorum