Yolcu360 Blog
ruhsatsiz-arac-kullanma-
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Faydalı bilgiler > Ruhsatsız Araç Kullanma Cezası 2024

Ruhsatsız Araç Kullanma Cezası 2024

Ruhsatsız araç kullanma cezası 2024 tutarı belli oldu. İşte detaylar:

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

Ruhsatsız Araçla Trafiğe Çıkma Cezası Ne Kadar? 2024

ruhsatsiz-arac-kullanma

Ruhsatsız araç kullanma cezası bu yıl da güncellenmiş durumda. 2024 yılında Türkiye’de, araç tescil belgesini (ruhsatı) araç içerisinde bulundurmayan sürücüler için toplam ceza 586,30 TL olarak güncellenmiştir. Eğer bu ceza erken ödenirse, yani tebliğ tarihinden itibaren belirlenen süre içerisinde ödenirse, %25 indirim uygulanarak ceza miktarı 440 TL’ye düşmektedir. Ayrıca bu ihlal için 10 ceza puanı uygulanmakta ve trafikten men süreci, araç bilgilerinin doğrulanana kadar devam etmektedir. Bu, ruhsatsız araç kullanma ile ilgili 2024 yılında güncellenmiş trafik cezası düzenlemesidir.

Araç Ruhsatı Nedir ve Neden Önemlidir? 

Araç ruhsatı nedir ve neden önemlidir sorusunun yanıtı önemli. Çünkü ruhsatla araç sahibi kimliği ya da ehliyet birbirine karıştırılıyor. Bu üç kimlik belgesinin içeriği ve önemi farklıdır. Biri, diğerinin yerine geçmez. 

Araçlarda mutlaka olması gereken belgelerin arasında araç ruhsatı bulunmaktadır. Araç ruhsatı bir aracın kimliğidir. Araç çevirmelerinde ya da kontrol noktalarında ruhsat arabada değilse başınız belaya girebilir. Polisler genellikle kontrol noktalarında ehliyet ve ruhsat sormaktadır. Eğer sorulduğu zaman ruhsatınızı göstermezseniz ceza yiyebilirsiniz. Araç ruhsatının üzerinde ad, soyad ve adres bilgileri gibi önemli bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilere ek olarak ise aracın modeli, rengi, tipi, koltuk sayısı gibi teknik bilgiler de yer alıyor. Polislerin bu belgeyi sormasındaki neden, araçların kontrol edilmesidir. Bu nedenle ilgili görevliler istediği zaman aracın kimliği olan ruhsatı göstermeniz mecburidir. 

Araç Ruhsatı Kayıp İse Ne Yapmalı?

Çeşitli sebeplerden dolayı araç ruhsatınız kaybolduğunda şu işlemi yapmalısınız. Hemen emniyete başvurmak ve ruhsatı yeniden çıkartmak. Ancak işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Ruhsatınızı kaybettiğiniz zaman ayrıca gazeteye de ilan vererek ruhsatınızın kaybolduğunu bildirmeniz gerekir. 

ruhsatsiz-arac-kullanma-1

Ruhsatsız Araç Kullanma Cezası Nereye Ödeniyor?

Eğer aracınızda ruhsat yoksa size trafik cezası yazılması çok yüksek ihtimaldir. Bu durumla karşılaştığınızda kısa süre içerisinde cezanızı ödemeniz gerekmektedir. Ceza ödeme işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden yapılabildiği gibi farklı kanallar aracılığı ile de ödenebilir.Gelir idaresi başkanlığı aracılığı ile kredi kartınızı ya da bankamatik kartlarını kullanabilirsiniz. Ayrıca Ptt şubelerine giderek ödeme yapabilir ya da bankanızın mobil uygulamasındaki ödemeler bölümüne girerek de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Trafik cezalarında taksit işlemi bulunmuyor. Fakat cezanızı ilk 15 gün içerisinde ödeyerek %25 indirim oranından faydalanabilirsiniz. Bu sayede 1000 Tl’lik bir cezayı 750 Tl olarak ödeyebilirsiniz. 

Trafik Ceza Sorgulaması Nereden Yapılır?

Ruhsatsız araç kullanma cezası aldıysanız, cezanızı farklı şekillerde görüntüleyebilirsiniz. Trafik cezalarını öğrenebilmek için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Trafik cezanızı zamanında ödemek için, düzenli aralıklarla sorgulama yapmanız gerekiyor. Cezalarınızı öğrenmek için şu yolları izleyebilirsiniz:

  • Emniyet Genel Müdürlüğü  sayfasına giriş yaparak, plakanıza yazılan trafik cezası ile ilgili sorgulama işlemi yapabilirsiniz.
  • E Devlet üzerinden plakama yazılan trafik cezası hizmetine girerek trafik cezanızı sorgulayabilirsiniz. 
  • Ayrıca trafik cezasını öğrenmek için 1189’a kısa mesaj atabilirsiniz.

Ruhsatsız Araçla Trafiğe Çıkma Cezasında Araç Trafikten Men Edilir mi?

Ruhsatsız trafiğe çıktıysanız ve ceza aldıysanız aracınızın tescili yapılana kadar arabanız trafikten men edilir. Tescil yapılmadan trafiğe çıkan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafikten men ediliyor. Ayrıca aracınızın tescili tamamlanmadan trafiğe çıkmanız durumunda ise yine cezai işlem uygulanır. 21/1 ceza maddesine göre Tescil edilen araçları tescil belgesi ve tescil plakası almadan karayoluna çıkarma cezası ise 4064 TL’dir. Yani aracınıza tescil başvurusu yaptınız, plakası için başvurdunuz fakat bunları beklemeden trafiğe çıkarsanız bu cezayı alırsınız. Bu nedenle aracınızın tescil işlemleri yapılmadan trafiğe çıkmamanız gerekiyor. Bu ceza işlemlerinden dolayı ise sürücüye 10 ceza puanı verilir. Yine araç trafikten men edilir. 

Ruhsatsız Araç Kullanma Cezasına İtiraz Edilir mi?

Tüm trafik cezalarına itiraz etmeniz mümkündür. Devlet, vatandaşa itiraz hakkı tanır. Ruhsatsız araç kullanma cezası itirazı için kolayca başvuru yapabilirsiniz. Bunun için istenilen belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının fotokopisi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının fotokopisi
  • Sulh Ceza Hakimliğine yazılan dava dilekçesi
  • Trafik cezası kesilen aracın ruhsat belgesinin fotokopisi
  • Araç sahibinin ehliyet ve kimlik kartının fotokopisi
  • Eğer ceza ödemesi yapıldıysa ödemeye dair banka dekontu

Yukarıdaki belgeler hazırlanarak ikamet adresine en yakın Sulh Ceza Hakimliğine başvurularak itiraz edilebilir. Yani eğer itirazınız olumlu olarak karşılanırsa ödediğiniz tutar geri size aktarılır. 

Ruhsat, aracın kimliğidir. Ruhsat olmadan trafiğe çıkmak, bir dizi belirsizliği beraberinde getirir. Bu nedenle her sürücü, trafiğe çıkmadan önce araç ruhsatını yanına almalıdır. Trafiğe ruhsatsız çıkmak hem tehlikeli hem de yasaktır. Araç kiralama yaptığınızda da aracın ruhsatını mutlaka yanınızda taşıyarak trafiğe çıkmalısınız. 

Batuhan

Add comment