Trafik akışı sırasında bazı özel durumlar ortaya çıkabilir. Bu özel durumlardan biri de trafikte geçiş üstünlüğü meselesi. Böyle anlarda ne yapılması gerektiğini bilmek ise oldukça büyük önem taşıyor. Tüm araç kullanıcılarının trafik kurallarını bilmesi gerekiyor. Kurallara tamamıyla hâkim olmak ise trafiğe çıkıldığında bilinenleri pratiğe dökmede önemli rol oynuyor. Aniden ortaya çıkan bir aracın siren sesleri, seyir halindeki sürücünün panik yaşamasına neden olabiliyor. Yazımızda merak edilen trafikte geçiş üstünlüğü sırası konusunu ele aldık.
İçindekiler
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Nedir?
Trafikte geçiş üstünlüğü, sadece bir görev için trafikte bulunan belirli araçların sürücülerine tanınmış bir hak olarak ifade edilebilir. Bu araçlar, diğer araçlardaki insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde trafik kısıtlama ve yasaklarından muaf tutuluyor. Geçiş üstünlüğü ile geçiş hakkı, özellikle de yeni ehliyet alacak kişilerce sıklıkla karıştırılabiliyor. Oysa güvenli bir sürüş için tüm bu kuralların doğru şekilde öğrenilmesi önemli.
Trafikte Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Neler?
Araçların geçiş üstünlüğü günümüzde en sık merak edilen ve araştırılan konuların başında geliyor. Trafiğe çıkan sürücülerin büyük bir kısmı ne yazık ki geçiş üstünlüğü konusunda pek fazla bilgiye sahip değil. Trafik kurallarına uyarak hem mal hem can güvenliği sağlanıyor. bunun yanında, trafiktekilerin canını korumak da yalnızca trafik kurallarına uyularak yapılabiliyor. Araçların geçiş üstünlüğü son dönemde değişiklik gösteriyor. Geçiş üstünlüğü trafiğin sorunsuz bir şekilde akmasına yardımcı oluyor. Ancak bunun için vatandaşların konuya hâkim olması ve sahip olduğu bilgileri trafikte hayata geçirmesi oldukça önemli.
Trafikte geçiş üstünlüğü, belirli araçlara o an görevde olmaları şartıyla verilen bir hak. Bu araçların, acil bir durum olduğunu belirtecek şekilde ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini kullanması ise bu haktan yararlanmada zorunlu tutuluyor. Ancak bu şekilde uyarı işaretlerini fark eden diğer sürücüler işaret veren araçlara yol verebiliyor. Peki, trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar neler? Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olan araçların birbirleriyle karşılaşmaları halinde kendi içlerinde öncelik sıralaması yapması gerek. Bu öncelik sıralaması ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 71. maddesinde, göre belirleniyor.
- Cankurtaran araçları, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar, ambulans ve hasta taşıyan özel araçlar ilk sırayı alıyor.
- İtfaiye araçları bu sıralamada ikinci olarak görülüyor.
- Hükümlü veya sanığı takip eden araçlar da trafikte geçiş üstünlüğüne sahip. Bunun yanı sıra, emniyet ve asayişi korumak için hızlı şekilde olay yerine giden resmi görev araçları da geçiş üstünlüğünden yararlanabiliyor.
- Alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görev yapan araçlar,
- Koruma ile görevli araçlar veya korunan araçlar da trafikte geçiş üstünlüğüne sahip.
Kavşaklarda Araçların Geçiş Üstünlüğü
Trafikte olduğu gibi kavşaklarda da araçların geçiş üstünlüğü var. Kavşağa doğru gelen araçlar, çevresini kontrol ederek hareket etmeli. Aynı zamanda trafikte ani ve hızlı hareketler yapmaktan kaçınmalıdır. Kavşaklar, trafik bakımından oldukça hareketli olan yerler olarak gösterilebilir. Bu nedenle trafik kurallarına kavşaklarda daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Trafik lambası ve trafik levhalarına dikkat ederek sürüş yapmak olası kazaların önüne geçilmesini sağlıyor. Burada geçiş üstünlüğünün verilmesi gereken bazı araçlar mevcut. Kavşaklarda geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar aşağıdaki gibi listelenebilir;
- Direkt geçen tramvayların geçiş kavşakta üstünlüğü bulunmaktadır.
- Bölünmüş yoldan gelen araçların kavşakta geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
- Geçiş yolundan, karayoluna çıkan araçların kavşakta geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
- Motorlu araçların kavşakta sağdan gelen araçlara karşı geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
- Motorsuz araçlar, kavşaklardan geçerken motorlu araçlara geçiş üstünlüğünü vermek zorundadır.
- Tali yoldan gelen araçların kavşakta geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, trafik kurallarına kavşaklarda daha çok dikkat edilmesi önem taşıyor. Bu kurallara dikkat etmeyen sürücüler kendilerinin veya başkalarının yaralanmasına neden olabiliyor. Kavşaktan kavşağa geçen sürücüler, bu kurallara uyduğu sürece herhangi bir sorun ortaya çıkmıyor. Sürücülerin, özellikle kavşaklarda durması, yavaş ya da hızlı hareket etmesi kesinlikle yasak. Çünkü yapılan bu yanlış hareketler trafiğin akışını etkilemenin yanında, istenmeyen kazaların olmasına da neden olabiliyor.
Geçiş Üstünlüğü Nasıl Kullanılır?
Geçiş üstünlüğü bulunan pek çok araç ve görev alanı mevcut. Siz de bu gruplar içerisinde yer alıyorsanız geçiş üstünlüğüne sahipsiniz demektir. Fakat trafikte nasıl geçiş üstünlüğü yapılacağı merak konusu. Sizin için geçiş üstünlüğünün nasıl kullanılacağını derinlemesine inceledik.
- Araçlar yan yana gelmeyecek şekilde yola dikkat ederek, araç hızınızı artırın. Geçiş üstünlüğü olan aracın rahatça hareket edebileceği ve yoluna devam edebileceği şekilde ona yer açın.
- Çok şeritli yollarda geçiş üstünlüğü vermeniz gereken durumlarda, sağ şeridi tercih edin. Sürücüler genellikle bu noktada sağ şeridi kullanırlar. Ardından sol şeride sinyal vererek yavaş hareketlerle geçebilirsiniz. Böylelikle geçiş üstünlüğü olan aracın sağ şeride geçmesine izin verebilirsiniz.
- Şeritte boşluk yoksa sola doğru yaklaşarak trafikte geçiş üstünlüğü olan araca kontrollü bir şekilde yol verebilirsiniz.
Trafikte araçlara geçiş üstünlüğü verirken, karşı şeride geçmemek gerekiyor. Karşı şeride geçerseniz, vermeye çalıştığınız yolda istenmeyen kazaların olmasına istemeden de olsa neden olabilirsiniz.
Kiralık Araç Mı Arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.
Add comment