Araç ömrünü uzatacak öneriler listemizle karşınızdayız. Bu noktada periyodik bakım yapmanız, en önemli detay. Ayrıca araç bakım önerileri benzinli motor ve dizel motorlara göre değişiyor.
Her araç sahibinin isteği, aracını verimli ve uzun ömürlü kullanmak. Aracınızı kullanırken yapacağınız bazı dikkatsizlikler sonucunda aracınızın ömrü kısalabilir. Bununla birlikte aracınız size oldukça yüklü bir masraf çıkarabilir. Bu tarz durumların yaşanmaması için kullanıcıların, araçlarına iyi bakması gerekiyor.
Yaşanacak olumsuz olayları engelleyebilmek için ise birkaç püf noktaya dikkat etmeniz önemli bir detay. Peki, araç ömrü nasıl uzatılır? Araç sahipleri bu konuda hangi noktalara dikkat etmelidir?
Sizler için oto haberimizde bu soruları cevaplandıracak maddeleri sıraladık. İşte aracınızın ömrünü uzatacak 5 tavsiye…
1 -Egzoz Sistemine Dikkat: Araç Ömrünü Uzatacak Öneriler
Egzoz, içten yanmalı motorlarda yanan gazın boşaltılmasına yarar. Motorda oluşan atık gaz, bu düzenekle dışarı atılır. Aracınızın egzoz sisteminden alışılmışın dışında sesler gelmesi ise araçta bir sorun olduğunu gösterecektir. Aracınızın ömrü daha uzun olsun istiyorsanız, egzozu her zaman dinleyin.
Egzozdan farklı sesler gelmesi durumunda, mutlaka aracınızı bir servise göstermelisiniz. İhmal edilmemelidir çünkü egzoz sistemi, otomobilin hayati konularından bir tanesidir.
Sistem aynı zamanda motorun egzoz manifoldundan son çıkışa kadar çeşitli susturucularla gürültüyü en aza indirerek sessiz bir gaz boşaltımı sağlar. Bundan dolayı egzoz susturucuları çürüyebilir veya susturucuların iç kısımları dağılmış olabilir. Bu gibi durumlar egzoz sistemini tıkayarak motordaki gaz boşaltımını engelleyecektir. Bu gaz boşaltımı engellendiğinde ise motorun performansı düşer ve bu durum, ileriki zamanlarda büyük bir soruna neden olabilir.
Aynı zamanda katalitik konvertörler de egzoz sisteminin birer elemanıdır. Katalitik konvertörlerin tıkanması veya bozulması, motorda önemli arızaların oluşumuna neden olacaktır. Bu yüzden egzoz sisteminizde bir ses değişikliği olduğunda mutlaka bir servise danışmanızı öneriyoruz.
Otomobille Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar yazımıza şimdi göz atın.
2 – Fren Sistemi Bakımı: Araç Ömrünü Uzatacak Öneriler
Fren sistemi, araçların yavaşlamasını ve durmasını sağlayan düzenektir. Sistem, taşıttaki kinetik enerjiyi sürtünme yoluyla ısı enerjisine çevirerek taşıtın durmasını veya yavaşlamasını sağlamaktadır. İşte bu yüzden fren sistemi, araç kullanırken sürücü ve yolcuların güvenliğini sağlayan en önemli unsurdur.
Genellikle sürücüler, yoğun trafikte ilerlerken ayağını sürekli fren pedalında tutmaktadır. Sürüş esnasında fren pedalına sürekli basıp bırakılması halinde fren balatasının ömrü oldukça kısalacaktır.
‘‘Fren balata ömrü nasıl uzatılır?’’ sorusunun cevabı ise yoğun trafikte takip mesafesini korumak olacaktır. Bu kullanım şeklinde fren pedalına sürekli basmak zorunda kalmayacak, fren sisteminin ömrünü uzatmış olacaksınız.
Aynı şekilde yokuş aşağı inerken de fren pedalına sürekli basılırsa, fren sistemi gereğinden fazla ısınacaktır. Sistemdeki bu ısınma, hidrolik sıvısını da ısıtacaktır ve frenlerin zamanla tutmamasına neden olacaktır. Bu yüzden aracınızı yokuş aşağı kullanırken sadece frenle değil vites ve motor gücü yardımıyla fren sistemine destek olursanız, frenler ısınmamış olacak ve fren sisteminin ömrünü uzatmış olacaksınız.
3 – Debriyaj Sistemi Kontrolü
Debriyaj, motorla vites kutusu arasındaki irtibatı keserek vites değiştirmeye olanak sağlayan aktarma organıdır. Bundan dolayı debriyaj da, egzoz sistemi gibi otomobilin hayati sistemlerinden bir tanesidir. Birçok araç kullanıcısı, aracını kullanırken sol ayağını sürekli debriyajın üzerinde tutmaktadır. Bu kullanım, oldukça hatalıdır ve debriyaj sistemi arızasına, debriyaj bilyasının sorun çıkarmasına, sistemin ömrünün de kısalmasına neden olacaktır.
Peki, sürüş sırasında, sürekli debriyaj pedalına basılırsa ne olur? Sürüş esnasında sürekli debriyaj pedalına basılması, debriyaj rulmanının sürekli dönmesine neden olur. Bununla birlikte debriyaj teli de sürekli gergin olacaktır. Bu durumlar da sisteme oldukça büyük hasarlar verecektir.
Debriyaj sistemi ile ilgili bir diğer konu ise, aracın ilk kalkışı gerçekleştirilirken ayağın debriyaj pedalından kaldırıldığı sırada gaz pedalına olması gerektiğinden daha fazla yüklenilmesi. Böyle kullanırsanız, debriyaj sistemine daha fazla yük biner ve sistemin ömrü kısalır. Bu yüzden debriyaj ve gaz koordinasyonu, mümkün olduğunca yumuşak bir şekilde yapılmalıdır.
4 – Lastikler / Lastik Hava Basıncı: Araç Ömrünü Uzatacak Öneriler
Tıpkı fren sisteminde olduğu gibi aracın lastikleri de sürücü ve yolcular için hayati önem taşımaktadır. Peki, lastik ömrünü nasıl uzatırız? Öncelikle lastik hava basıncı belirli periyotlarla mutlaka kontrol edilmelidir. Yani araç lastiklerinin hava basınçları olması gerektiğinden az ya da çok olmamalıdır.
Lastik hava basıncının olması gerektiğinden az olması, lastiklerin gereğinden fazla aşınmasına ve lastiğin patlama riskini arttırmasına, doğal olarak da kaza riskinin ciddi bir noktaya taşınmasına neden olacaktır.
Lastik hava basıncının fazla olması ise lastik taban bölümünün kısa sürede aşınmasına neden olacaktır. Bununla birlikte lastiğin yere temas alanı azalarak kaza riskini arttıracaktır. Bu yüzden lastik hava basınçlarının normal seviyelerde olmasına dikkat edilmelidir.
5 – Benzin / Benzinli Otomobiller
Benzinli araçlarda; benzin ışığı sürekli yanık bir şekilde araç kullanılırsa -yani depodaki benzin sürekli en düşük seviyede kullanılırsa- bu durum, hem yakıt sistemine hem de benzin pompasına zarar vererek ömrünü kısaltacaktır. Depodaki benzin pompaları, elektrikli pompalardır ve sürekli çalışırlar. Sürekli çalışmaları sonucu ise ısınırlar.
Benzin pompalarının soğuması ise benzin sayesinde olur. Yani pompalar, sürekli benzinin içinde olmalıdır. Benzin pompalarının benzinin içinde kalması, benzin ışığının yanmaması anlamına gelir.
Depoda sürekli az benzin bulundurmak ise deponun dibindeki ince tortu ve partiküllerin enjeksiyon sisteminin içine sızmasına neden olur. Bu durum da enjeksiyon sistemi arızasına neden olacaktır. Bu sebeplerden dolayı depodaki benzin seviyesi, en düşük seviyede kullanılmamalıdır.
Özetle içeriğimizde; arabanın ömrü nasıl uzatılır, lastik ömrü nasıl uzatılır, fren balata ömrü nasıl uzatılır ve sürekli debriyaj pedalına basılırsa ne olur gibi soruları cevaplandırdık. Bununla birlikte sizler için; egzozdan farklı seslerden gelmesi, lastik hava basıncı fazla olması, debriyaj sistemi arızası ve enjeksiyon sistemi arızası konularına değindik.
Listemizde verilen bu 5 maddeye dikkat ettiğiniz takdirde, aracınızın ömrünün uzatarak güvenli bir sürüşün keyfini çıkarmış olursunuz. Aynı zamanda daha az masraflı bir sürüş deneyimi yaşarsınız.
Bir aracın ömrü kaç km? Motorlu taşıtların ömrü ne kadar?
Doğru kullanımlarda benzinli araçlar 500-600 bin kilometre yol yapabiliyor. Bazı araçlarda bu rakamın 1 milyona kadar çıkabildiği söyleniyor.
Dizel araçların ömrü ise ortalama 400-500 bin kilometre kadar oluyor. Marka modele göre bu sayı 2 milyon kilometreye kadar çıkabiliyor.
Araç kullanmak konusunda heyecanlı mısınız? Öncelikle söylemek isteriz ki aracın mekaniğini bilmeniz de önemli. Araç ömrü nasıl uzatılır diye merak ediyorsanız, buradaki yazımızdan devam edebilirsiniz.
Add comment