Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Araç Ömrü Nasıl Uzatılır?

Araç Ömrü Nasıl Uzatılır?

Araç süren herkesin kendine has bir sürüş tekniği vardır. Ancak hepsi doğru  olmayabiliyor. Araç kullanırken bazı yanlış hareketler aracın ömrünü kısaltabilir,  motora zarar verebilir ve masraf çıkarabilir. Araç fiyatları artarken bakım  maaliyetleri de yükseliyor. Bunun için araçlara iyi bakmak gerekiyor.  Uygulayacağınız önlemlerle aracınızın ömrünü uzatabilir, yüklü masraflarla  bütçenizi sarsacak olası arızaların önüne geçebilirsiniz. Araç ömrü nasıl uzatılır yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için hazırlandı. Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek dilediğiniz bir aracı deneyimlemeye ne dersiniz?

Araç Ömrü Nasıl Uzatılır?

  • Kasislerden Frene Basarak Geçmemek 

Araç ömrü nasıl uzatılır? Aracın içinde belirli bir hızla ilerlerken kasise yaklaşıldığında, frene basarak  aracı yavaşlatmalısınız. Kasise girilmeden hemen önce ise ayağınızı frenden  çekmelisiniz. Bu durum gaza ve frene basmadan kasisin üzerinden geçmenizi  sağlar. Kasisten bu şekilde geçildiği zaman aracınızın ağırlığını dengelemiş  olursunuz. Aksi halde kasisten fren yaparak geçerseniz, aracınızın ağırlık  dengesi öne doğru aktarılır ve aracın ön süspansiyonları sıkışır. Bu sıkışma  sonucunda süspansiyonlar limitlerine ulaşır ve bu durum kasise girildiğinde  daha sert tepkilere neden olur. Süspansiyonlar limitlerine ulaştığı için aracın  önü yere yaklaşır. Bunun sonucunda aracın altını yere sürtebilirsiniz.  

Süspansiyonlarınız limitte olduğu için de içeriye daha çok darbe ve titreşim  aktarılacaktır. Ön takımda bulunan parçalar da frenle kasise girilmesi halinde  zarar görecektir. Bu durum hem sizin konforunuzu etkiler hem de aracınız için  zararlı bir durum haline gelir. Kasisten geçmeden önce ayağınızı frenden  çekerseniz, yumuşak süspansiyonlarınız sayesinde hem daha konforlu bir geçiş  yapmış olacak hem de ön takımda bulunan parçalara zarar vermemiş  olacaksınız. 

  • Araç Park Edildiği Sırada Önce El Frenini Çekmek 

Aracı park ederken aracı ne zaman ve nasıl vitese takmanız gerektiğine dikkat  etmelisiniz. Aracınızı park ettikten sonra, önce el frenini çekmeli daha sonra  aracı vitese takmalısınız. Vites boştayken el frenini çekmek aracın yükünü el  frenine aktarmanızı sağlamaktadır.

El frenini çektikten sonra vitese takarsanız  şanzımanın dişlilerine herhangi bir yük bindirmemiş olursunuz. Aksi halde önce  vitese takıp daha sonra el frenini çekerseniz şanzıman dişlilerine aracınızın  bütün yükü biner. Bu durum şanzımanın ömrü için tehlikelidir. Bunu  yapmamaya özen gösterirseniz vitesinizin dişlilerine zarar vermeyerek  şanzımanınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Bununla birlikte aracınız yokuş yukarı  duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takmanız gerekir. Bunun nedeni, aracınızın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin,  aracınızı tutacak olmasıdır. 

Arabanın Ömrünün Uzaması

  • Yarım Debriyajda Hareket Etmek 

Yarım kavramada hareket etmek manuel araçlar için bir sorundur. Trafikte en  çok yapılan hatalardan biri budur. Özellikle manuel araç ile trafik ışıklarında  beklerken sabırsız hareket ederek, yarım debriyajdaki aracı sürekli ileriye doğru  sürmek debriyaj için yanlış ve zararlı bir davranış olacaktır. Bunun nedeni yarım  debriyaj yapıldığında şanzımanın kavrama hızı ile motorun kavrama hızının aynı  olmamasıdır.

Bunun sonucunda şanzıman ile motor arasında ufak bir sürtünme  meydana gelecektir. Sürtünmeyle birlikte ise bir ısı açığa çıkacaktır ve motor ile  şanzımanın balatasında aşınma meydana gelecektir. Yarım debriyajda  beklemek yerine durmalı ve yeşil ışık yandığı zaman vitese takarak devam  etmeniz gerekmektedir. Bunu yaparsanız şanzıman ve motorun kavraması  birbirine yapışarak beraber hareket edecektir. Özellikle yokuşlarda dur- kalk  yaparken aracı yarım debriyajda kullanmamaya dikkat etmek son derece  önemlidir. Böylece balatanın aşınmasını minimalize etmiş olacak ve debriyajın  ömrünü oldukça uzatmış olacaksınız. 

  • Yokuş Aşağı İnerken Viteste İnmek 

Enjeksiyonlu araçlarda yokuş aşağı uygun vitesle inerken gaza basmazsanız  arabanız yakıt yakmaz. Yakıt yakmamasıyla birlikte motorun içine supaplardan  hava gireceği için, içindeki ısı da azalacak ve motorunuzun ömrünü uzatmış  olacaksınız. Yokuş aşağı inerken vitesi boşa aldığınız takdirde ise araç  rölantideki tüketimini yapacaktır. Bu yüzden tüketim açısından vitesi boşa  almak hiçbir zaman daha faydalı bir durum değildir. Yokuş aşağı inerken vitesi  boşa alırsanız araç hem yakıt yakmaya devam edecek hem de hızlanarak sizin  sürekli frene basmak zorunda kalmanıza sebep olacaktır. Bu da fren  balatalarınız için zararlı bir durumdur. Yapılması gereken, motor frenini  kullanarak viteste inmektir. Bunun motora herhangi bir zararı yok, aksine  faydası vardır. Vitesle yokuş inerken hızınız motorda oluşan kompresyondan  dolayı fazla hız oluşturmaz ve dengeli bir hızda yokuşu inmiş olursunuz.  Frenlerinizin ömrünü uzatmak için de yokuş aşağı inerken boşta değil motor  frenini kullanarak viteste inmek oldukça önemlidir. Buna dikkat edildiği  takdirde frenlerinizin ve araç motorunuzun ömrü uzayacaktır. 

  • Sinyal Vermek

Trafikte sağa ve sola dönüşlerde veya bazı durumlarda yol kenarında durmak  zorunda kaldığımızda sinyal vermek oldukça önemlidir. Umumi yerlerde diğer  sürücülerin hareketlerimizi anlamasına yardımcı olmak ve trafiği zor duruma  sokmamak için sinyal vermeliyiz. Bu bizim ve diğer sürücülerin hayatını  tehlikeye atmamak için uymamız gereken en önemli kurallardan biridir. Güvenli  bir sürüş için sinyal vermek son derece önemli bir noktadır. Bu maddelere dikkat ederek daha az masraflı bir sürüş deneyimi yaşarsınız.  Aracınızın ömrünü uzatarak güvenli bir sürüşün keyfini çıkarmış olursunuz.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle