Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Elektrikli Otomobillere Özel Tüketim Vergisi Zammı

Elektrikli Otomobillere Özel Tüketim Vergisi Zammı

Otomotiv sektörünün geleceği olan elektrikli otomobiller, hayatımıza hızlı bir şekilde girmeye devam ediyor. İçten yanmalı motorlu araçlara göre daha ekonomik ve çevreci olan bu araçların vergilendirmesinin de oldukça farklı olduğu görülüyor. 1 Şubat Resmi Gazete’de yayınlanan yeni ÖTV oranları elektrikli otomobilleri de direkt olarak etkiledi. Resmi Gazete’de yayınlanan kararda, elektrikli otomobil modellerinde yüzde 400’ü bulan ÖTV zammı göze çarpıyor. Elektrikli otomobillere özel tüketim vergisi zammı yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için yazıldı. Sizde araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek yola çıkmaya ne dersiniz?

Dünyanın En Küçük Elektrikli Arabaları Listesi’ne de bakın!

Elektrikli Otomobillere Özel Tüketim Vergisi Zammı

İçten yanmalı motora sahip araçlarda motor hacmine göre değişen ÖTV oranı, elektrikli araçlarda motor gücüne bağlı olarak değişiyor. Resmi Gazete’de yer alan yeni karara göre, sadece elektrik motorlu araçlardan alınan özel tüketim vergisi, motor gücü 85 kW’yi geçmeyenler için yüzde 3’ten yüzde 10’a, motor gücü 85 kW’yi geçen ancak 120 kW’yi geçmeyenler için yüzde 7’den yüzde 25’e, motor gücü 120 kW’yi geçenler için ise yüzde 15’ten 60’a yükseltildi. Karar, 1 Şubat’ta yürürlüğe girdi.

Diğer Ülkelerde Elektrikli Otomobiller İçin Büyük Teşvik Var!

Dünyanın belli başlı ekonomilerine ve önemli ölçüde nüfus oranlarına sahip ülkeler; petrol endüstrisine bağımlı bir durumda. Bununla birlikte de bu ülkeler, içten yanmalı motorların gezegeni tehdit etmesi sorunuyla karşı karşıya geliyor. Bu gibi nedenlerden dolayı da dünyadaki çoğu ülke elektrikli araç kullanımına hızlı bir şekilde geçiş yapıyor. Özellikle Avrupa’da birçok ülkede, kentlerdeki hava kirliliğini azaltmak amacıyla sıfır emisyon üreten elektrikli otomobillere çeşitli teşvikler veriliyor. 

Norveç Elektrikli Araba Vergileri

Avrupa’da elektrikli otomobillerin en yoğun kullanıldığı ülkelerden biri olan Norveç’te, elektrikli araçlara yüzde 25 oranındaki KDV uygulanmıyor. Bu sayede ülkedeki elektrikli otomobiller, içten yanmalı modeller ile benzer fiyatlara alıcı bulabiliyor. 

Almanya Elektrikli Araba Vergileri

Avrupa’nın en büyük ekonomik ve endüstriyel gücü olan Almanya’da ise 2021 yılı sonuna kadar geçerli olmak üzere elektrikli otomobiller için sıkı bir teşvik paketi hazırlandı. Bu teşvik paketi; tam elektrikli, hidrojen yakıt hücreli ve kablo ile dışarıdan şarj edilebilir hibrit motorlu araçları kapsıyor. Fiyatı 40 bin euro ve altında olan araçlardan tam elektrikli ve yakıt hücreliler için 9 bin euro, kablo ile şarj edilen hibritler için 6 bin 750 euro teşvik sunuluyor. Fiyatı 40 bin euronun üzerinde olan araçlar içinse 7 bin 500 euro tam elektrikli ve yakıt hücreliler için teşvik olarak sunulurken, kablo ile şarj edilebilen hibrit motorlu araçlarda 5 bin 625 euro teşvik sağlanıyor. 

Çin’de Elektrikli Araba Vergileri

Dünyanın en büyük otomobil ve elektrikli otomobil pazarı Çin’de ise elektrikli araçlara 2 bin 400 ile 3 bin 300 avro arasında değişen tutarlarda indirim uygulanıyor. ABD’de de elektrikli araç alıcıları 7 bin 500 dolarlık vergi indirimi alıyor. Bu gibi örneklerle dünyanın pek çok yerinde insanların elektrikli araçları tercih etmesi için çeşitli teşvikler sunulduğu görülüyor. 

ÖTV Zammı Yerli Elektrikli Otomobil TOGG’u Nasıl Etkiliyor?

Yapılan ÖTV değişikliği sadece ithal elektrikli otomobilleri etkilemiş gibi gözükebilir. Fakat, Türkiye’nin yerli otomobili TOGG da yüzde yüz elektrikle çalışan bir otomobil. Geliştirme çalışmaları devam eden ve 2022 yılı sonunda yollara çıkması beklenen Türkiye Otomobil Girişim Grubu’nun (TOGG) üreteceği yerli otomobil, ilk etapta SUV karoser ile Gemlik’teki fabrikanın bantlarından geçecek. Yapılan açıklamalara göre, TOGG’un geliştirdiği yüzde yüz elektrikli SUV’un tüm tekerleklerden çekiş (AWD) sunan modelinin 400 beygir gücünde, arkadan itişli (RWD) modelinin ise 200 beygir gücünde olacağı görülüyor. Beygir gücünü kW’a çevirdiğimizde ise dört tekerlekten çekişli daha güçlü versiyonun 298 kW, arkadan itişli versiyonun ise 149 kW gücünde olduğu görülüyor. Yerli otomobilin bu haliyle tüm modellerinin yüzde 60 ÖTV dilimine gireceği söylenebilir.

Neden Tüm Dünya Elektrikli Araçlara Geçiş Yapıyor?

Tüm dünyada çevre duyarlılığının artması ve gelecek nesillerin tehlikeye atılmak istenmemesi sonucu elektrikli araçların oldukça gündemde olduğu biliniyor. Çevresel faktörlerin artması, aşırı fazla hava kirliliği ve petrol kaynaklarının tükenmeye başlaması bilim adamlarını farklı bir ulaşım aracı aramaya itmiş ve elektrikli araçların önünü açmış görünüyor.

Her ne kadar dünyada elektrikli araçlar istenilen düzeyde yaygınlaşmamış olsa da dünya çapında isim yapmış önemli otomobil markalarının çoğu elektrikli araç üretiyor ve bu sektör bu sayede oldukça yaygınlaşmaya devam ediyor. Elektrikli araçların en güzel özelliği çevreci olması. Elektrikli araçlarda enerji, tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarından üretiliyor ve klasik araçlardaki fosil yakıt tüketimine alternatif olarak elektrikle çalışıyor. Elektrik enerjisi nükleer enerjiden, solar güneş enerjisinden, gel-git enerjisinden ve rüzgâr enerjisinden üretilebiliyor. Bununla birlikte elektrikli araçlar, elektrik kablosu üzerinden veya kablosuz indüksiyon ile enerji transferi yaparak tamamen yenilenebilir enerji ile şarj edilebiliyor. Bu yüzden çevre bilinci olan büyük şirketler araçlarını elektrikli araçlarla değiştiriyor. Bunun sonucunda da tüm dünya elektrikli araçlara yöneliyor.

Elektrikli Otomobil Kiralama Fiyatları Nasıl? 

Elektrikli otomobil kiralama fiyatları nasıl ya da kiralık elektrikli araba nereden bulunur; soruları giderek daha popüler oluyor. Otomobillerin elektrikli versiyonları için rent a car firmalarının filolarında da birer ikişer yer açıldığını görüyoruz. Ülkemizde elektrikli otomobil kiralama seçenekleri çok yaygın değil. Elektrikli kiralık otomobil fiyatları da bu nedenle geniş bir araştırma hacmi sunamıyor. Ama popüler rent a car firmalarında az sayıda da olsa kiralık elektrikli SUV ya da sedan, HB seçenekleri yer alıyor. Bu konuda fiyat araştırması yapmak üzere yolcu360.com üzerinden ilerleyebilirsiniz. 

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yolcu360 Blog

Add comment