Gürül gürül akan sularıyla şehrin karmaşasından uzaklaşıp doğanın kalbinde vakit geçirebileceğiniz bu şelaleler aynı zamanda ülkemizin en güzel doğal zenginlikleri arasında. Doğada vakit geçirmenin değerini daha çok anladığımız bu zamanlarda seyahat planlarınız arasına bu şelaleleri mutlaka ekleyin. Karşınızda Türkiye’nin en güzel şelaleleri:
İçindekiler
- 1 Düden Şelalesi, Antalya
- 2 Manavgat Şelalesi, Antalya
- 3 Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri
- 4 Muradiye Şelalesi, Van
- 5 Bulut Şelalesi, Rize
- 6 Delikli Kaya Şelalesi, Artvin
- 7 Erfelek Şelaleleri, Sinop
- 8 Gelin Tülü Şelalesi, Rize
- 9 Girlevik Şelalesi, Erzincan
- 10 Güzeldere Şelalesi, Düzce
- 11 Kurşunlu Şelalesi, Antalya
- 12 Maral Şelalesi, Artvin
- 13 Mençuna Şelalesi, Artvin
- 14 Palovit Şelalesi, Rize
- 15 Sızır Şelalesi, Sivas
- 16 Sudüşen Şelalesi, Yalova
- 17 Suuçtu Şelalesi, Bursa
- 18 Tomara Şelalesi, Gümüşhane
- 19 Tortum Şelalesi, Erzurum
- 20 Yerköprü Şelalesi, Konya
Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!
Türkiye’nin En Güzel Şelaleleri
-
Düden Şelalesi, Antalya
Antalya denince akla ilk deniz, kum, güneş gelse de şehirde keşfedilmeye değer pek çok doğal güzellik bulunuyor. Kepez ilçesinde yer alan Düden Şelalesi bunlardan biri. Büyük İskender’in atlarını sulattığı alan olarak bilinen Düden bu nedenle İskender Şelalesi ismiyle de anılıyor. Doğa tutkunlarının keyifle vakit geçirdiği Düden Şelalesi aynı zamanda bir mesire alanı olduğu için piknik yapılabiliyor. Yaz aylarında Antalya sıcağından kaçmak isteyenler için ideal rotalardan biri olan Düden Şelalesi’ne giriş ücreti tam 5 TL, öğrenci 3 TL. Özel araç ile gelecek olanlar için otopark imkanı da mevcut.
Yukarı Düden Şelalesi yazısı için tıklayınız.
Türkiye’nin en güzel şelalelerinden bir diğeri de Antalya’nın Manavgat ilçesinde yer alıyor. Şehir merkezine yaklaşık 75 kilometre mesafede bulunan Manavgat Şelalesi yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği yerlerden biri. 93 kilometre uzunluğundaki Manavgat Nehri’nin oluşturduğu şelale 5 metre yüksekten dökülerek adeta bir görsel şölen sunuyor. Dilerseniz kahvenizi yudumlayarak şelale kenarında keyifle vakit geçirebilir, seyir terasından renkli fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Adrenalin tutkunlarına özel rafting ve kano etkinliklerinin de yer aldığı Manavgat Şelalesi’ne giriş ücreti 6 TL.
Manavgat Şelalesi Gezi Rehberi için tıklayınız.
-
Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri
Şehir hayatının kalabalığından ve stresinden tamamen soyutlanabileceğiniz bir adres var listemizde. Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde, Aladağ Milli Parkı sınırlarında yer alan Kapuzbaşı Şelaleleri doğal bir terapi imkanı sunuyor. Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise ikinci en yüksek şelalesi olarak bilinen Kapuzbaşı aynı zamanda Aladağlar yürüyüş parkurunun da en çok tercih edilen rotalarından biri. Yaz aylarında burada kamp kurarak doğanın kucağında özgürce vakit geçirebilir, birkaç gün de olsa hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirebilirsiniz.
-
Muradiye Şelalesi, Van
İsmini IV. Murat’tan alan Muradiye Şelalesi Van’a yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta. Bend-i Mahi Çayı üzerinde yer alan Muradiye Şelalesi 50 metre yükseklikten dökülüyor. Ziyaretçilerine dört mevsim görsel şölen sunan Muradiye Şelalesi kış aylarında donmaya başlıyor. Baharın gelmesiyle debisi yükselmeye başlayan Muradiye yaz aylarında serinlik isteyenlerin akınına uğruyor. Dilerseniz şelale etrafında piknik yapabilir, semaverde demlenen çay eşliğinde huzur dolu bir gün geçirebilirsiniz.
Muradiye Şelalesi yazısı için tıklayınız.
-
Bulut Şelalesi, Rize
Karadeniz’in eşsiz tabiatına bir kez daha hayranlık duyacağınız bir adres var sırada: Bulut Şelalesi. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Bulut Şelalesi yaklaşık 250 metre yükseklikten döküldüğü için tepesini görebilmek neredeyse imkansız. Başlangıç noktası bulutlara yakın olduğu için Bulut Şelalesi olarak adlandırılan doğa harikası Ayder Yaylası’na da oldukça yakın konumda. Rize gezi planı yapmayı düşünüyorsanız Bulut Şelalesi’ni listenize mutlaka ekleyin.
-
Delikli Kaya Şelalesi, Artvin
Delikli Kaya Şelalesi Artvin sınırları içinde yer alıyor. Küçük bir şelale olsa da farklı yapısı ile dikkat çeken şelale Artvin’de gezilecek yerler arasında sayılıyor. Tortul kayaç üzerine dökülen su zamanla bu kayayı oymuş ve yaklaşık 4 m çapında bir alanı halka şeklinde aşındırmış. Şelale bu halkanın içinden akıyor ve ortaya harika bir görüntü ortaya çıkıyor. Şekli dolayısıyla ormanın yüzüğü olarak görülen Delikli Kaya Şelalesi oldukça fotojenik. Burada bol bol fotoğraf çekebilir ,dilerseniz çevrede yer alan çardaklarda piknik yapabilirsiniz.
-
Erfelek Şelaleleri, Sinop
Tatlıca Takım Şelaleleri olarak da bilinen Erfelek Şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesine bağlı olan Tatlıca Köyü’nde yer alıyor. Bu alanda büyüklü küçüklü 28 ayrı şelale bulunuyor ve bu birliktelik ortaya eşsiz bir doğa harikası çıkarıyor. Sinop’ta gezilecek yerlerin başında gelen Erfelek Tatlıca Şelalelerinin bulunduğu alan 2011 senesinde tabiat parkı ilan edildi. Hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çeken tabiat parkında yürüyüş parkurları da yer alıyor. Doğa ile iç içe olacağınız huzur dolu bir gün geçirmek istiyorsanız doğru yerdesiniz!
-
Gelin Tülü Şelalesi, Rize
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan ve Kaçkar Dağları Milli Parkı sınırlarına dahil olan Gelin Tülü Şelalesi, Rize’nin meşhur yaylası Ayder Yaylası yakınında bulunuyor. Suyun düşerken oluşturduğu görüntü bir gelinin duvağını andırdığı için bu ismi almış olan şelale, yemyeşil orman dokusunun arasında tüm zarifliği ile akıyor. Sonbahar aylarında da doğanın renk değiştirmesi ile görülmeye değer manzaralar sunan şelaleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
-
Girlevik Şelalesi, Erzincan
Doğal güzelliği ile görenleri kendine hayran bırakan Girlevik Şelalesi, Erzincan’ın Çağlayan mevkiinde yer alıyor. Her yıl Girlevik (Çağlayan) Şelalesi’ni görmek için çok sayıda turist Erzincan’a gidiyor. Şelalenin serin havası eşliğinde vakit geçirmek isteyenler buradaki mesire alanında piknik yapabilir. Erzincan’da gezilecek yerler arasında dikkat çeken şelale, yılın her döneminde bambaşka güzellikler ile misafirlerini ağırlıyor. Yaz aylarında coşkuyla akan suyu izleyebilir, kış aylarında ise donan şelalenin güzelliğine hayran olabilirsiniz.
-
Güzeldere Şelalesi, Düzce
Düzce’nin Gölyaka ilçesine bağlı Güzeldere Köyü sınırları içinde yer alan Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, muhteşem doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Bu güzelliklerin başında ise 130 metreden dökülen Güzeldere Şelalesi geliyor. Doğa ile iç içe güzel bir yürüyüşün ardından şelaleye yaklaştığınızda önce akan suyun ihtişamlı sesini duyacaksınız. Ardından eşsiz bir manzara sizi karşılayacak ve buradaki renk cümbüşü başınızı döndürecek. Bu anları ölümsüzleştirmek istiyorsanız yanınızda mutlaka fotoğraf makinanız bulunmalı.
-
Kurşunlu Şelalesi, Antalya
Antalya’da gezilecek yerlerden biri de Kurşunlu Şelalesi. 2 km boyunca uzanan bir kanyonun içinde yer alan şelale 18 m yükseklikten dökülüyor. Kurşunlu’da oluşan küçük şelalecikler ile 7 küçük gölet birbirine bağlanıyor ve gerçekten güzel bir tablo ortaya çıkıyor. Antalya’nın saklı cenneti olarak görülen Kurşunlu Şelalesi’ne ulaşmak için yemyeşil ağaçlarla kaplı yollardan güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz.
-
Maral Şelalesi, Artvin
Karadeniz’in doğa harikaları arasında bulunan Maral Şelalesi, Artvin’e bağlı Borçka ilçesinde yer alıyor. Şelalenin UNESCO tarafından 2005 senesinde “İnsan ve Biyoküre Programı” kapsamında Türkiye’nin ilk biyosfer rezervi ilan edilmesi bu bölgenin ne denli önemli olduğunu gösteriyor.
*Biyosfer Rezervi: Uluslararası öneme sahip ve UNESCO’nun İnsan ve Biyosfer Programı içerisinde yer alan karasal veya kıyı ekosistemlerine sahip yerlerdir.
-
Mençuna Şelalesi, Artvin
Artvin’e bağlı Arhavi ilçesi sınırları içinde yer alan Mençuna Şelalesi, Artvin’de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunuyor. Kamilet Vadisi içindeki bu şelale hem yerli hem yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. 80 m ve 10 m olarak iki aşamalı dökülen şelalenin toplam yüksekliği 90 m. Şelalenin oluşturduğu gölette yüzmek mümkün.
-
Palovit Şelalesi, Rize
Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan sayısız doğal güzellikten biri olan Palovit Şelalesi, Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde bulunuyor. Kaynağını Palovit Deresi’nden alan şelale, 15 m yükseklikten akıyor. Gür bir orman içinde yer alan bu güzel şelaleyi isterseniz karşısındaki terastan çay içerek izleyebilirsiniz. Ya da asma köprüyü geçip şelalenin alt tarafına inebilir ve burada muhteşem fotoğraflar çektirebilirsiniz.
-
Sızır Şelalesi, Sivas
Sivas’a bağlı Gemerek ilçesinde yer alan Sızır Şelalesi, doğa ile iç içe olma imkanı sunuyor. Kızılırmak’ın kollarından biri olan Göksu Çayı üzerinden akan şelale, Göksu Şelalesi olarak da anılıyor. Manzara eşliğinde güzel zaman geçirmek için şelale yakınındaki restoran ve çay evlerinde oturabilirsiniz.
-
Sudüşen Şelalesi, Yalova
Doğa tutkunlarına muhteşem manzaralar sunan şelalelerden biri de Sudüşen Şelalesi. Yalova’nın Termal ilçesine bağlı Üvezpınar Köyü sınırları içinde yer alan şelaleye keyifli bir doğa yürüyüşü yaparak ulaşabilirsiniz. Sudüşen Şelalesi, yaklaşık 30 m yükseklikteki kayalık bir alandan düşüyor ve gerçekten seyirlik muhteşem bir manzara sunuyor. Şelale çevresinde piknik yapmak için güzel alanlar bulmak da mümkün.
-
Suuçtu Şelalesi, Bursa
Karadere üzerinde yer alan fay hattının çökmesi sonucu oluşmuş olan Suuçtu Şelalesi, Bursa’ya bağlı Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km mesafede bulunuyor. Şelale yaklaşık olarak 38 m yükseklikten dökülüyor. Şelalenin suyu bölgenin tatlı su kaynaklarından biri. Bursa’da gezilecek yerlerden biri olan şelaleye geldiğiniz zaman buradaki manzarayı hemen bırakıp gitmek istemeyeceksiniz.
-
Tomara Şelalesi, Gümüşhane
Ülkemizin, görkemli manzaraları ve muhteşem doğaları ile oldukça etkileyici olan şelalelerinden biri de Gümüşhane’ye bağlı Şiran ilçesi sınırları içinde yer alan Tomara Şelalesi. Burada bir yandan manzarayı izlemek ve diğer yandan da suyun rahatlatıcı sesini dinlemek öyle güzel ki! Gümüşhane’de gezilecek yerler arasında bulunan Tomara Şelalesi, 40 ayrı kaynağın birleşmesi ile oluşuyor ve yaklaşık 25 m yükseklikten dökülüyor.
-
Tortum Şelalesi, Erzurum
Erzurum’un Uzundere ilçesinde yer alan Tortum Şelalesi, Türkiye’nin en büyük şelalesi olarak biliniyor. 21 m genişliğinde bir alana yayılan şelalenin 48 m yükseklikten dökülüşünü izlemek tam bir görsel şölen. Erzurum’da gezilecek yerler arasında önemli bir yere sahip olan şelaleyi her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turist ziyaret ediyor. Taş merdivenler ile şelalenin altı tarafına inilebiliyor. Şelalenin ön tarafındaki seyir terasından manzara izlemek istiyorsanız biraz da ıslanma macerasını göze almanız gerekiyor.
-
Yerköprü Şelalesi, Konya
Konya’nın doğal güzelliklerinden biri olan ve Konya’da gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunan Yerköprü Şelalesi, şehrin merkezine 110 km mesafede bulunuyor. Ülkemizin ünlü şelalelerinden biri olan Yerköprü, Konya’nın Hadım ilçesinde Göksu Nehri yatağı üzerinde yer alıyor. Burada tertemiz bir hava ve etkileyici bir manzara seni cezbetmek için bekliyor.
Add comment