Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Sultanahmet Camii Tarihi ve Görmeniz Gereken 15 Yer

Sultanahmet Camii Tarihi ve Görmeniz Gereken 15 Yer

Hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çeken İstanbul’un tarihi yarımadası, her yıl birçok misafiri ağırlıyor. Sultanahmet Camii gibi tarihi yarımada üzerindeki oryantalist ve tarihi yapılar oldukça dikkat çekici. Siz de araç kiralama fırsatlarına bakarak, güzel bir İstanbul tarihi yarımada turu yapmaya ne dersiniz? Biz de İstanbul’da gezilecek yerler kapsamında bu yarımada üzerinde bulunan Sultanahmet’i gezdik. Keyifli okumalar!

Sultanahmet Camii Nerede?

Sultanahmet Camii adres: Sultan Ahmet, Atmeydanı Cd. No:7, 34122 Fatih. Fatih’te caminin kendi adını verdiği Sultanahmet Meydanı üzerinde yer alıyor. Özellikle Anadolu yakasından geliyorsanız kiralık araba seçeneklerinden faydalanarak, buraya kolay ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sultanahmet Camii Tarihi

Sultanahmet cami sultan 14. Osmanlı padişahı olan 1. Ahmet tarafından yaptırılmış. 1603-1616 yılları arasında hüküm süren Sultan Ahmet, Sultanahmet Camiisi’ni dönemin baş mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırmış. Caminin inşa süreci 1609 yılında başlayıp 1617 yılında da tamamlanmış. Caminin yapılışında ilk gün Sultan Ahmet, bizzat kendisi kazma kürekle çalışmış ve taş taşımış. 17. yüzyılda bu camiyi diğer yapılardan ayıran en büyük özelliklerden biri devlet hazinesinden ayrılan ödenekle inşa edilmiş olması. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin 6 minareli ilk camisi olma özelliğine sahip olan ibadethane, ayrıca İstanbul’da ki en büyük yapı komplekslerinden biri.

Sultanahmet Camii Özellikleri

17. yüzyılda Mimar Mehmet Ağa, Sultanahmet Camii ile birlikte yeni bir ekol oluşturmuş. Boyutta büyüklük, heybet ve ihtişam anlayışı ile camiyi tasarlamış. Camii, çok ama çok geniş bir avluya sahip. Camii de zaten dış avlu zemininden yükseltilerek inşa edilmiş. Cami merkezi planlı tasarlanmış ve geleneksel Osmanlı mimarisinden izleri taşımakta. Sultanahmet Camii, 6 minaresi ile döneminden çok farklı bir yapı olma özelliğini göstermiş. Sultanahmet Camii içerisindeki dört büyük fil ayağı büyük kubbeyi taşıma görevini üstlenmiş. Bu fil ayaklarının genişliği 5 metre. Merkezi kubbenin ise yerden yüksekliği 43 metre ve 23,5 metre genişlikte. Merkezi kubbe, 4 yarım kubbe ile çevrelenerek yanlara doğru daha da genişlik kazanmış.

Sultanahmet Camii içerisinde bu yarım kubbelerin yanına 3’er yarım kubbe daha eklenerek, Mimar Sinan’ın Şehzadeler Camisinden daha geniş bir alana sahip olması sağlanmış. Kubbe içleri mavi renkli kalem işlemelerle reklendirildiğinden Mavi Camii / Blue Mosque olarak da biliniyor. Ayasofya’nın 20. yüzyılda müzeye dönüştürülmesi ile birlikte Sultanahmet Camii, İstanbul’un ana camisi olma özelliği kazanmış. Sultanahmet Camii külliyesi de caminin kendisi kadar dikkat çekiyor. Külliye içerisinde bir cami, çeşme, medrese, hünkar kasrı, türbeler, dükkanlar, hamam ve sebiller yer alıyor.

Yapının en dikkat çekici mimari ve sanatsal yanlarından birisi ise 20 bin İznik Çinisi ile süslendirilmesi. Bu çinilerde sarı ve mavi renkli geleneksel bitki motifleri yer alıyor. Bu çiniler, caminin sanatsal yönünü kuvvetlendirmiş. Aynı zamanda, cami içerisinde de 200 tane renkli cam bulunuyor. Yine yapı içerisinde hat yazılarına da yer verilmiş.

Sultanahmet Gezilecek Yerler

Sultanahmet meydanında klasik bir gezinti ve yürüyüş yaparak tarihi dokuyu ve atmosferi hissetmek, çevredeki camileri, müzeleri, çeşmeleri ve tarihi eserleri gezip görmek, Sultanahmet’te yapılacak en güzel aktivitelerden. Turistik bir bölge olan Sultanahmet’te ayrıca sayısız kafe ve restoran mevcut. Buralarda da dinlenerek keyif çayınızı yudumlayabilir, birbirinden lezzetli Türk ve Dünya mutfağının lezzetlerini tadabilirsiniz. Sultanahmet’in tarihi meydanında gezilecek yerlerin listesini sizler için oluşturduk.

Sultanahmet Meydanı

Hipodrom ve At Meydanı olarak da bilinen Sultanahmet Meydanı, İstanbul’un en çok turist çeken ve yerli yabancı herkesin en çok ziyaret ettiği bir meydan. Sultanahmet gezilecek yerler denildiğinde ilk sırada geliyor. Meydan içindeki piramit ve sütunlar, meydanı çevreleyen Sultanahmet Camii, Ayasofya Camii, Hürrem Sultan Hamamı ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile Sultanahmet meydanı her daim canlı ve hareketli.

Ayasofya Camii

Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen Ayasofya Camii, İstanbul’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi konumunda. 325 yılında kilise olarak yaptırılan Ayasofya, 537 yılında yeniden inşa edilmiş ve İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiş. 1935 yılından bu yana müze olarak hizmet veren Ayasofya, 10 Temmuz 2020 tarihinde Danıştay’ın 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmesinin ardından yeniden cami olarak hizmet vermeye başladı.

Topkapı Sarayı Müzesi

Dünyanın en zengin müzelerinden birisi olarak kabul edilen Topkapı Sarayı, yanı başındaki komşusu Ayasofya Camii ile birlikte, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından İstanbul’da en çok ziyaret edilen mekanlar arasında ilk sırada geliyor. İstanbul Boğazı ve Haliç‘e nazır bir manzaraya konumlanmış muhteşem bir saray olan Topkapı Sarayı, aynı zamanda dünyanın en büyük mimari eserlerinden birisi.

Aya İrini Müzesi

Topkapı Sarayı’nın içerisinde bulunan Aya İrini, Ayasofya’dan sonra gelen en büyük kilise. Kilisenin adı Hagia Eirene yani “Kutsal Barış”anlamına geliyor. Bizans döneminde 330 yılında yapılan bu kilise turistlerin en çok ziyaret ettiği yapılardan biri.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türk ve İslam eserlerini birleştiren etkileyici bir müze. Sultanahmet meydanında Sultanahmet Camii‘nin karşısında, 16’ncı yüzyıla ait Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından birisi olan İbrahim Paşa Sarayı’nda yer alıyor. Müzede halı, el yazması, ahşap, cam-metal-seramik ve etnografya bölümlerinde el yazması Kuran-ı Kerim’ler, minyatürler, antik halılar gibi 40.000 parçanın üzerinde eşsiz Türk ve İslam eserleri sergileniyor.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri dünyanın en zengin arkeoloji müzelerinden birisi. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk olarak üç ayrı müzeyi aynı lokasyonda barındırıyor. Müze, dünya tarihine derin etkileri olmuş Asur, Hitit, Mısır, Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetleri gibi çeşitli medeniyetlere ait yaklaşık bir milyondan fazla esere ev sahipliği yapıyor. Müze, İstanbul’a geldiğinizde mutlaka gezmeniz tavsiye edilen yerlerin başında yer alıyor.

Yerebatan Sarnıcı

Tramvay yolunun hemen yanı başında Ayasofya Camii’nin karşısında bulunan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’a geldiğinizde mutlaka görmeniz tavsiye edilen ve İstanbul’un en çok turist çeken yerlerinden birisi. Sarnıç 336 sütun ve 2 Medusa Heykeli’nden oluşuyor. Yerli ve yabancı milyonlarca turistin ziyaret ettiği sarnıç aslında bir su depolama alanı olarak inşa edilmiş. Bizans döneminden kalan en nadide eserlerden biri olan Yerebatan Sarnıcı 100 bin ton su depolanacak şekilde tasarlanmış.

Arasta Çarşısı

Sultanahmet Camii’nin arka tarafında bulunan turistik Arasta Çarşısı, Sultanahmet’te gezip görmeniz gereken güzel mekanlardan birisi. Çarşı içerisinde çeşitli halı, kilim, deri, el sanatları ve hediyelik eşya dükkanları bulunuyor.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

İstanbul Mozaik Müzesi olarak da bilinen Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultanahmet Camii kompleksi içindeki Arasta Pazarı alanında yer alan son derece etkileyici bir müze. Müze, M.S. 610’dan 641’e kadarki Doğu Roma İmparatorluğu dönemindeki eski Bizans saraylarının dünyada en iyi korunmuş durumdaki sayısız mozaiğine ev sahipliği yapıyor.

Hürrem Sultan Hamamı

Ayasofya Müzesi ile Sultanahmet Camii’nin arasında yer alan tarihi Hürrem Sultan Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman’ın zevcesi Hürrem Sultan’ın isteği üzerine Mimar Sinan tarafından yapılmış. Kadın ve erkek bölümleri olan hamamda şimdilerde isterseniz masaj terapileri alabilirsiniz. Aynı zamanda hamamın bahçesinde güzel bir kafe ve restoran bulunuyor. Burayı da Sultanahmet gezinizde dinleme ve yeme içme durağı olarak kullanabilirsiniz.

Sultan III. Ahmet Çeşmesi

Topkapı Sarayı’nın giriş kapısının hemen önünde bulunan Sultan III. Ahmet Çeşmesi, barok tarzı büyüleyici mimarisiyle bölgenin önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın tavsiyesi ile III. Ahmet tarafından 17. yüzyılda yaptırılan çeşme, Osmanlı Mimarisinde Batılılaşmanın etkilerini gören ilk eser olması bakımından da önemli.

Alman Çeşmesi

Alman Çeşmesi, İmparator Kaiser II. William’ın Sultan II.Abdülhamit için yaptırdığı çeşme olarak karşımıza çıkıyor. Çeşmenin parçalarının Almanya’da yapılıp İstanbul’da birleştirildiği iddia ediliyor. 

Theodosius Dikilitaşı

Antik Mısır (M.Ö.1500) döneminden kalan Firavun III.Thutmosis tarafından yaptırıldığı düşünülen dikilitaş Sultanahmet Meydanı’ndaki en güzel eserlerden biri. Yaklaşık 25-30 metre yüksekliğindeki dikilitaşın bir diğer adı da Theodosius Dikilitaşı’dır. 

Yılanlı Sütun

Meydanda bulunan etkileyici eserlerden biri de Yılanlı Sütun. Bir sütun etrafına birbirine geçmiş yılanlardan oluşan eser Doğu Roma döneminden kalmış.

Soğukçeşme Sokağı

İstanbul’un cennet köşelerinden biri olan ve adını 1800 tarihli bir Türk çeşmesinden alan Soğukçeşme Sokağı, İstanbul’un tarihinde önemli bir yere sahiptir. Eski Türk filmlerinin çoğu burada çekilmiştir. Halı ve Kilim Müzesinin yanında bulunan sokak, rengarenk evleri, İstanbul’u anlatan kütüphanesi, ünlü Sarnıç Restoranı ve cumbalı evleriyle eski İstanbul’u biraz yaşamak isteyenlerin uğrak yeri.

Trafiğe kapalı olan bu cadde üzerinde saatlerinizi geçirebilirsiniz.

Yolcu360 Blog

Add comment