Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Mostar’da Görmeniz Gereken 5 Yer

Mostar’da Görmeniz Gereken 5 Yer

Mostar denilince sessiz, sedasız bir gezi geldi hep aklımıza.  Sessiz sakin olduğu kadar, yerine ve tarihine göre hareketli bir şehir Mostar. Özellikle geceleri müzikli kalabalık ortamların olduğu bir yer. Gelin Mostar’da görmeniz gereken 5 yer neresi birlikte inceleyelim.

Mostar Köprüsü ve Mostar’ın diğer güzelliklerini keşfetmek için Yolcu360’tan araç kiralayabilirsiniz.  Mostar kiralık araç seçeneklerini inceleyebilir, 110 ülkede olduğu gibi Bosna-Hersek’te de aracınızı Yolcu360 ile dakikalar içerisinde kiralayabilirsiniz!

Mostar’da Gezilecek yerler

Mostar Köprüsü

mostar-koprusu.jpg

Bosna Hersek’in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri’nin üzerindeki yaşlı bir yapı Mostar Köprüsü. Mostar Köprüsü 24 metre yüksekliğinde, 30 metre uzunluğunda. Köprü 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mimar Hayreddin tarafından yapılmış.

Mostar, Neretva Nehri ile ikiye ayrılan bir kent. Köprü, nehrin iki farklı yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimleri birbirine bağlıyor. Dolayısıyla bu köprü yüz yıllarca Balkanlar’ın en önemli figürleri arasında yer almıştır.

Köprü iki dünya savaşı, depremler, felaketler görmüş. Hiçbir şey olmadan 427 sene ayakta kalabilmiş  ancak ne yazık ki 1993 yılında Bosna Savaşı esnasında Hırvat topçular tarafından vurularak yıkılmış. 

2004 yılında TİKA’nın iş birliğiyle aslına uygun olarak tekrardan restorasyon çalışması ile günümüze kazandırılan köprü, 2005 yılında da Unesco’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başardı.

Her ortamda Mostar Köprüsü’nün şehre kattığı hava kendini hissettiriyor. Batısında Hırvatların, doğusunda Müslümanların hayatlarını sürdürdükleri köprü, zaman içerisinde ilginç bir geleneğin ortaya çıkmasına neden olmuş. Dolayısıyla bu gelenek doğrultusunda genç erkekler, sevdiklerine aşklarını ve cesaretlerini kanıtlamak için nehre atlıyormuş. Yüzyıllar boyunca devam eden bu cesur gösteri, kimi zaman kız babalarının isteği doğrultusunda gerçekleştiriliyormuş. Şimdiyse bu gelenek biraz şova dönüşmüş durumda. Eğer belli bir ücret öderseniz sizin için atlayanları da bulabiliyorsunuz. 

Mostar Köprüsünde dikkat etmeniz gereken çok önemli bir nokta var. Oda üstünde yürürken çok dikkatli olmanız. Ne yazık ki aşınmayla beraber çok kaygan bir hale gelen taşlar sizi o serin sulara taşıyabilir. Akşam Mostar’da kalacaksanız mutlaka suyun kenarına inip ayaklarınızı nehre sokup Mostar’ı izleyin. Kesinlikle doyumsuz bir manzara.

Mostar Köprüsü Nerede?

Mostar Bakırcılar Çarşısı

mostar-bakir.jpg

El işi ürünlerden hoşlanıyorsanız, ‌Neretva Nehri’nin sol tarafında yer alan Bakırcılar çarşısına uğramalısınız. Birçok bakırdan yapılma süs eşyaları, hediyelik eşyaların bulunduğu bu güzel ortam sadece alışveriş için değil, fotoğraf çekmek için de oldukça ideal. Küçük dar sokaklar üzerine kurulu bu dükkanlar oldukça popüler. Boşnak kahvesinin meşhur olduğu şehirde, en çok kahve cezveleri dikkatimizi çekti. Bir bölümünü Türk kökenli girişimcilerin işlettiği dükkânlarda, fiyatlar oldukça makul seviyelerde.

Mostar Eğri Köprü

mostar-egri-kopru.jpg

Köprü Neretva Nehri’nin kollarından biri olan ‌Radobolja Deresi üzerinde. Eğri Köprü, 1558 yılında inşa edilmiş. Tarihi yapı, tasarımındaki benzerliklerden dolayı ‌Mostar Köprüsü’nün küçültülmüş versiyonu gibi duruyor. Ne yazık ki savaş sırasında saldırılar nedeniyle zarar gören yapı, 2000 yılında yaşanan sel felaketinde tamamen yıkılmış. Ancak UNESCO’nun girişimleri ile kısa sürede aslına uygun olarak yenilenmiş.

Konumu nedeniyle yapı, özellikle fotoğraf çekmekten hoşlanan gezginlerin ilgisini çekiyor. Çevresinde ayrıca yerel mutfağa özgü lezzetleri deneyebileceğiniz restoranlar da mevcut. 

Mostar Karagöz Bey Camii

mostar-karagoz.jpg

Cami, 16. yüzyıldan kalma bir Osmanlı camisi. Büyük kubbesi ve yüksek minaresiyle bölgenin en büyük camisi. Özellikle kurşun çatılı ahşap verandası ve dört kubbeli medresesi, Mimar Sinan gözetiminde 1557 yılında inşa edilen camiyi ziyaret edilmeye değer bir mekan haline getiriyor. Eğer manzara izlemek isterseniz, iç kısımdan minareye çıkabilirsiniz. İndikten sonra uzun bir süre bacaklarınız ağrısa da Mostar manzarasını izlemeye değer. 

Cami, II. Dünya Savaşı’nı küçük hasarlarla atlatmış. Ne yazık ki İç savaş sırasında Karagöz Bey Camii, kentteki birçok yapı ile birlikte aynı kaderi paylaşarak tamamen kullanılamaz hale gelmiş. Ancak sonraki yıllarda bahçesindeki bölümlerle birlikte yeniden inşa edilerek şehre kazandırılmış. Yapının savaş sırasındaki halini, girişinde sergilenen fotoğrafta görebilirsiniz. Girişleri belli ücrete tabi olan cami Mostar’ın ortasında sizleri bekliyor.

Blagay Tekkesi (Alperenler Tekkesi)

mostar-blagay.jpeg

Mostar’a yaklaşık 17 km uzaklıkta olan Alperenler Tekkesi diğer bir ziyaret noktamız. Blagay Tekkesi tam bir inziva yeri. Tekke, Neretva’yı besleyen en büyük kollardan biri olan Buna Irmağı’nın kaynağı konumundaki mağaranın girişine inşa edilmiş. 

Osmanlı’nın bölgeyi ele geçirmesi ile beraber yerel halkın İslamiyet’i benimsemesinde etkin rol oynayan ‌Blagay Tekkesi, 16. yüzyılda kurulmuş. ‌Bektaşi Tekkesi olarak kurulan dini mekân, Osmanlı’nın bölgede kök salmasına katkıda bulunmuş. Ayrıca devlet içerisinde görev verilebilecek şahsiyetlerin yetişmesine imkan sağlamış. Hatta tekke, Anadolu’nun ve Rumeli’nin fethinde önemli rol oynadığına inanılan halk kahramanı Sarı Saltuk sayesinde zaman içerisinde daha da bilinir olmuş. 

Geziniz süresinde eğer acıkırsanız tekkenin girişine yakın yerlerde ki restoranlarda akarsudan yakalanan balıklar servis ediliyor. Ayrıca uygun fiyat karşılığında mağaranın içerisini de kapsayan tekne turlarına katılabilirsiniz.

Mostar denilince bizim aklımızda oldukça sıcak iklimi, yemyeşil bir doğası ve tarihini iliklerinizde hissedeceğimiz bir köprü kaldı. Bir de unutmadan “cevabi” adı verilen o güzel köfteleri…

Yolcu360 Blog

Add comment