Seferihisar, huzurlu, sessiz ve sakin yaşamın ilk adresi. İzmir’in bu güzel ilçesi, 2009 yılında Cittaslow ünvanını almasıyla biliniyor. Tarihi ve kültürel zenginliklerini korumayı başaran Seferihisar, misafirlerine geleneksel Ege hayatının en saf halini sunuyor. Burayı gezerken Ege mimarisinin özelliklerini taşıyan evlerin süslediği dar sokaklarda geçmiş medeniyetlerin izlerini görebilirsiniz. Doğal güzellikleri, organik pazarları ve yerel lezzetleriyle Seferihisar, Ege’nin saklı zenginlikleri arasında. Ayrıca, Teos Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan ilçe, arkeoloji ve tarih tutkunlarının ilgisini çekiyor. İzmir il merkezine 45 kilometre mesafede yer alan Seferihisar, gezilecek yerler açısından birçok seçeneği bir arada sunuyor. Konumu nedeniyle İzmir’de gezilecek yerler arasında önemli yer tutan kent, dört mevsim huzur ve dinginlik arayanların rotasında yer alıyor. Otantik bir atmosferde keyifli ve sakin tatil yapmak isteyenler için Seferihisar gezi rehberi hazırladık. Ege’nin bu sakin köşesinde unutulmaz bir tatil için hazırsanız başlıyoruz.
İçindekiler
Sakin Şehir Seferihisar
Ege’nin en şirin yerlerinden Seferihisar, tarihi ve doğal mirasını korumasıyla Türkiye’nin ilk “Cittaslow” yani “sakin şehir” unvanını kazandı. İlçe bu prestijli unvanı sakin yaşam tarzı ve yerel değerlerine bağlılığı ile almıştır. 1999 yılında İtalya’da başlayan bu hareket, şehirlerin geleneksel kimlikleri korunurken, kaliteli ve çevreye duyarlı yaşam tarzını benimsemelerinde etkili oluyor. Bir yerleşimin “Cittaslow” ağına dahil olması için altyapı sorunlarının çözülmesi, yöresel mimarinin ve geleneklerin korunması gibi kriterler aranıyor. Bölge, organik tarım, yöresel mimari ve çevre dostu uygulamalarıyla bu şartları fazlasıyla karşılıyor. Güneş enerjili sokak aydınlatmaları, yerel pazarları ve karakteristik dar sokaklarıyla ilçe, ziyaretçilerine Ege’nin otantik atmosferini en güzel şekilde yansıtıyor.
Seferihisar Nerede? Seferihisar’a Nasıl Gidilir?
İzmir merkezine yaklaşık 45 dakika mesafedeki Seferihisar’a hem karayolu hem de hava yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Ulaşımı oldukça kolay olan ilçeye, yaz aylarında birçok şehirden otobüs seferleri düzenleniyor. İzmir’e otobüsle geldiyseniz, birçok otobüs firmasının terminalden Seferihisar’a servis aracı bulunduğunu belirtmeliyiz. İlçeye İzmir üzerinden gitmek isterseniz İzmir’e otobüsle geldiyseniz, birçok otobüs firmasının terminalden buraya servisleri bulunuyor.
İzmir’den Seferihisar’a nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, en kolay ve konforlu yol araç kiralamak diyebiliriz. yolcu360’ın birbirinden avantajlı ve ucuz Seferihisar kiralık araç seçeneklerinden dilediğinizi kiralayabilirsiniz. Ayrıca toplu taşıma seçenekleri oldukça çeşitli. İzmir’den toplu taşıma ile ilçeye gidebilmek için Fahrettin Altay aktarma merkezinden 675 nolu otobüsle çevre yolu üzerinden doğrudan ulaşabilirsiniz. Ayrıca yine Fahrettin Altay aktarma merkezinden 975 numaralı otobüsü tercih ederek, Narlıdere ve 9 Eylül Hastanesi güzergahı üzerinden de ilçeye kolayca ulaşabilirsiniz.
Uçakla ilçeye gitmek için İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nı tercih etmelisiniz. Buraya Türkiye’nin ve dünyanın pek çok yerinden aktarmalı-aktarmasız uçuşlar bulunuyor. Havalimanından transfer servisleri, taksi ve kiralık araç seçeneklerini kullanarak 40 dakikada Seferihisar’a ulaşabilirsiniz. İzmir ucuz uçak bileti için Yolcu360’dan faydalanabilirsiniz. Farklı havayollarının uçuş seferlerini saniyeler içinde listeleyen Yolcu360, bütçenize en uygun İzmir uçak bileti rezervasyonunu hızlı şekilde yapmanızı sağlar. Ayrıca, Yolcu360 web sitesi üzerinden araç kiralama işlemlerinizi de kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Seferihisar’da Gezilecek Yerler
Tarihi ve doğal güzellikleri ile Seferihisar, Ege bölgesinin en samimi ve huzurlu kasabaları arasında bulunuyor. Sakin şehir felsefesini tam olarak benimsemiş olan ilçe, mütevazi ve otantik atmosferiyle şehrin karmaşasından uzaklaşmak isteyenlerin tercihi oluyor. Hep yerleşilmek istenen Ege kasabalarının karakteristik özelliklerini taşıyan Güzel belde, tertemiz denizi, huzur dolu sahillerinin yanında gezilecek yerleriyle de dikkat çekiyor.
Sığacık Kalesi
Sığacık Mahallesi’nde yer alan kale, körfezin güneydoğu ucunda konumlanmıştır. Sığacık yerleşimini beş köşeli kale duvarlarıyla çevreleyen bu yapıda, üç adet çokgen kenarlı kuleyle desteklenen üçgen planlı bir uç kale bulunuyor. Günümüzde bu uç kale içinde organik ürünlerin satıldığı yerel pazar kuruluyor. Üç adet kemerli kapıdan girilebilen Sığacık Kalesi, 1521-1522 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. İnşasında Teos Antik Kenti harabelerinden taşların kullanıldığı kale, Seferihisar’ın önemli anıt ve tarihi eserleri arasında yer alıyor. Kalenin burçlarına çıkarak harika deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Kale içinde yer alan dar sokakları ve sevimli dükkanları keşfederken, Sığacık’ın otantik atmosferine hayran kalabilirsiniz.
Sığacık Pazarı
“Cittaslow” kriterleri arasında yerel ürünlerini korumak, mutfak geleneğine ve lezzetlerine sahip çıkmak büyük önem taşıyor. Seferihisar, bu kriterleri tam anlamıyla yerine getiren pazarlarıyla tanınıyor. Köylü pazarı ya da organik pazarlardan çok farklı yapıya sahip olan Sığacık Pazarı, Türkiye’nin en gözde pazarları arasında bulunuyor. El emeğinin başrolde olduğu Sığacık üretici pazarı, hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Halden ürün sokulmayan pazarda kadın üreticilerin el emeği ürünleri bulabilirsiniz. Pazarda sarma çeşitlerinden böreklere, mercimekli köfteden patates salatalarına birçok lezzeti tepsi tepsi bulabilirsiniz. Baklava, kalburabastı gibi şerbetli tatlılardan sütlü tatlılara aklınıza gelebilecek birçok lezzeti bir arada bulabilirsiniz. Tadarken doyacağınız lezzetlerin yanında mevsimine göre kaktüs suyu, zencefil suyu, karadut suyu burada tadabileceğiniz içecekler arasında.
Bu pazarda 200’den fazla kadın üretici ve 100’den fazla çiftçinin ürünlerini bulabilirsiniz. Satın alma baskısı olmadan tadım yapabileceğiniz pazarda, kağıt veya doğada çözülebilen plastik kullanılabiliyor. Sığacık organik pazarı hangi gün kuruluyor diye merak edenler için bu Pazar, her Pazar günü Sığacık’ın tarihi sokaklarında kuruluyor.
Teos Antik Kenti
Seferihisar’ın Sığacık Mahallesi’nde yer alan antik liman kenti Teos, 3000 yıl önce İon Birliği’ne üye şehirlerden biridir. Antik kaynaklarda Dionysos’un oğlu Athames tarafından kurulduğu belirtilen kent, kronolojik olarak Pers, Lidya, Pers yönetimi altında kalmıştır. İonlarla bağımsızlığını kazanan kent, deniz ticaretinin önemli merkezlerinden biri olmuştur. Özellikle şarap ticaretiyle bilinen kentte, Dionysos Tapınağı, antik tiyatro, agora, odeon ve surlar gibi yapılar günümüze kadar ulaşmıştır. Ziyaretçilerini tarihle buluşturan antik kent, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Müze Kart ile ücretsiz şekilde girilebiliyor.
Teos Marina
Sığacık Körfezi’nde yer alan Teos Marina, yerli ve yabancı yatçıların popüler durakları arasında bulunuyor. 2010 yılında açılan marina, modern altyapısı, çevre dostu uygulamaları ile yat sahiplerinin ve denizcilerin ihtiyacını karşılıyor. Düzenli olarak sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapan marinayı Seferihisar gezi rotasına almanızı öneriyoruz. Ücret karşılığında tenis kortlarını ve yüzme havuzunu kullanabileceğiniz marinada, balık avlama etkinliklerine katılabilirsiniz. Burada bulunan restoranlarda gün batımı manzarası eşliğinde akşam yemeği planlayabilirsiniz.
Teos Marina içinde feribot iskelesi ve bilet satış noktaları da bulunuyor. “Seferihisar’dan hangi Yunan adasına gidilir?” sorusunu yeri gelmişken cevaplayalım. Buradan Yunanistan’ın Samos adasına geçebilir, gezinizi uluslararası boyuta taşıyabilirsiniz.
Kazım Çelebi Medresesi Düzce Köyü
“Camii ahır yapıldı” tartışmalarının odağındaki Kazım Çelebi Medresesi, Seferihisar’ın Düzce köyünde yer alıyor. Osmanlı Dönemi eseri olan medrese, 15. Yüzyılda Kazım Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan medrese, bir avlu ve “L” şeklinde yan yana odalardan oluşuyor. Avlunun güney kısmında da ibadete açık Kazım Çelebi Camii yer alıyor. Camii ve medrese yaklaşık olarak 2500 metrekarelik bir alana oturuyor.
Kazım Çelebi Medresesi, bölgeyi ziyaretinizde gezmenizi önerdiğimiz lokasyonlar arasında bulunuyor. Burada bölgenin tarihi geçmişini bir arada görebilirsiniz. Örneğin, medrese avlusunun sınırları Selçuklu ve erken Osmanlı döneminin izlerini taşıyor. Tek minareli kare planlı caminin minarenin sekizgen kaidesi orjinaldir. Antik Heraklia kentinin kalıntılarından yararlanılarak yapılan caminin duvarında sütun başlarını görebilirsiniz. Medrese bölümünden daha aşağıda tarihi Düzce Hamamı yer alıyor. Heraklia Antik kenti üzerine kurulu olan Düzce köyünün hemen her noktası ilçenin zengin tarihin izlerini taşıyor.
Kent Belleği Anı Evi Seferihisar
Beldenin girişinde, Şehitler Çeşmesi’nin yanında bulunan Kent Belleği Anı Evi, 1929 yılında Öğretmen Hamza efendi tarafından konut olarak inşa ettirilmiştir. Bir süre sonra iki kısma ayrılan yapının bir bölümü Tekel olarak kullanılmıştır. 1986 yılında Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescillenen yapı Seferihisar Belediyesi tarafından restore edilerek 2013 yılında halka açılmıştır. Günümüzde bu yapının giriş katı, Seferihisar’ın geçmişini anlatan fotoğraf, belge ve eşyalarla müze olarak hizmet etmektedir. Bahçesi ve terası ise Seferihisarlı kadınlar tarafından yapılan yöresel lezzetlerin sunulduğu restoran olarak kullanılıyor. Kent Belleği Anı Evi’nin otantik atmosferinde zamanda yolculuğa çıkabilir, anılarınızda kalan eşyalardan belki birkaçını görme şansını bulabilirsiniz. Yorgunluğunuzu atmak için evin arkasındaki mandalina bahçesinde böreklerden kurabiyelere, geleneksel yemeklere kadar pek çok lezzeti tadabilirsiniz.
Seferihisar’da Denize Girilecek Yerler
Ege’nin tertemiz kıyılarıyla ünlü olan Seferihisar, denize girmek için tercih edilen önemli destinasyonlar arasında. Seferihisar’da deniz temiz mi diye soracak olursanız, ilçenin bozulmamış ve mavi bayraklı plajları bu sorunun cevabını net olarak veriyor. İlçe merkezi deniz kenarında olmadığından Seferihisar plajları ilçe merkezine yaklaşık 5-10 kilometre mesafede yer alıyor. Akarca Plajı, Akkum Plajı, Gemi Suyu Mevkii Halk plajı, Ürkmez Sağlık Ocağı Plajı, Ömür Beldesi Halk Plajı, Teos Ormancı Tatil Köyü Plajı Seferihisar’da denize girilecek yerler arasında bulunuyor. Ayrıca, Ekmeksiz Tabiat Parkı’nda yer alan Ekmeksiz Plajı, Maden Koyu bölgenin muhteşem denizi olan bölgeleridir. Teos Marina’nın yer aldığı Sığacık’ta denize girilebilecek herhangi bir alan bulunmadığını belirtmeliyiz. Ancak, yakınlardaki Akkum Plajı, turkuaz rengi denizi ince kumlu.
Seferihisar’da Ne Yapılır?
Seferihisar geze geze bitiremeyeceğiniz, tarihi dokusuyla, dar sokaklarıyla, doğal güzellikleriyle, sahilleri, plajları ve koylarıyla şehir hayatının tam zıttı niteliğinde bir huzur, ferahlık vaad ediyor. Bu yüzden, öncelikle söyleyebiliriz ki Seferihisar’da en çok yapılması gereken gezmek, bol bol gezmektir.
Bunun haricinde Seferihisar pek çok Ege ve Akdeniz yerleşkesi gibi balıkçılık ve su ürünleri için uygun bir yer. Bu sebeple sevdiğiniz deniz mahsullerini bir de burada tatmanızı tavsiye ederiz. Bunun yanında yine yörenin ünlü öğelerinden olan zeytinyağlı yemekler ve şarabı tatmayı unutmayınız.
Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!
Add comment