Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Konya Sille Köyü Gezi Rehberi – Konya

Konya Sille Köyü Gezi Rehberi – Konya

Sille Köyü yolu Konya‘dan geçen herkesin mutlaka gidip görmesi gereken muhteşem bir ziyaret noktası. Anadolu’nun dokusunu bu küçücük köyde bütünüyle hissetmek mümkün. Tarihi kilisesi, camisi, özgün mimarisini koruyan evleriyle adeta herkesin kendi memleketinden bir parça bulabileceği bu muhteşem gezi rotasını yazdık.

5000 Yıllık Tarihi ile Sille Köyü

Şimdiye kadar gittiğimiz, gördüğümüz, gezdiğimiz yerler içinde bizi en çok şaşırtan yerdi Konya. Nedendir bilinmez, beklentiyi çok aşağılarda tutarak gittiğimiz bu şehir, bizi hem doğal hem de tarihi güzellikleriyle resmen dumur etti. ☺ Konya bize; siz beni sadece Mevlana’dan ibaret zannettiniz ama ben sandığınızdan çok daha fazlasıyım, diyerek çok net bir ders vermiş oldu.

Biz de döndüğümüzde Sezar’ın hakkını Sezar’a verelim dedik ve Konya’nın her türlü güzelliğini anlatmaya karar verdik. Gerçekten de her yanına ayrı ayrı hayran kaldığımız Konya’nın bugün bahsedeceğimiz güzelliği geçmişi yaklaşık 5000 yıl öncesine dayanan tarihi Sille Köyü.

Sille Köyü Nerede Nasıl Gidilir?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Sille Köyü, Konya şehir merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta. merkez ilçelerinden olan Selçuklu’ya bağlı bir yerleşim yeri olan Sille Köyü’ne Yolcu360‘tan bir araç kiralayıp tabelaları takip ederek ya da navigasyon yardımı ile hiç zorlanmadan ulaşabilirsiniz. Konya araç kiralama ya da Konya Havalimanı araç kiralama en mantıklı seçenekler. 

Sille Köyü ’nün Tarihi

Bizce Sille Köyü, Konya’ya giden bir gezginin gezilecek yerler listesine yazması gereken ilk yer. Çünkü burası hem geçmişi hem de bu geçmişin getirdiği güzellikleri ile özel bir destinasyon. Yüzlerce yıl önce yaşamın başladığı bu bereketli Anadolu toprakları, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olmasının getirdiği sayısız zenginliğe sahip.

Frigler, Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve daha nice kültürün izlerini taşıyan Sille Köyü’nde (değerleri biraz sonradan anlaşılmış olsa da) günümüze dek ulaşmayı başarmış tarihi eserler var. Kiliseler, camiler, şapeller, çeşmeler, hamamlar… Kısacası her köşe başında farklı kültürlere ait yapılara rastlıyorsunuz Sille Köyü’nde.

Sille Köyü’nde Gezilecek Yerler – Sille Köyü gezi rehberi

Konya merkeze 8 kilometre uzaklıkta bulunan Sille Köyü’nde gezilecek yerler arasında en dikkat çeken yapı Aya Eleni Kilisesi. Burası sadece tarihi değeri olan bir yapı olması nedeniyle değil, Hristiyan alemi için önemli bir kilise olması sebebiyle de ön plana çıkıyor. Costantin’in annesi Heleni tarafından 327 yılında inşa ettirilen Aya Eleni Kilisesi, günümüze kadar pek çok kez onarılmış. Burası Sille Köyü’nde mutlaka görülmesi gereken yapılardan biri.  

Aya Eleni Kilisesi dışında bizim en çok dikkatimizi çeken 2. nokta ise geçmişte burada yaşayan insanların savaşlardan ve doğal afetlerden korunma amaçlı yaptıkları düşünülen Sille Mağaraları. Yakın geçmişe kadar pek değeri bilinemese de bundan 12- 13 yıl kadar önce 40’a yakın mağaranın bulunduğu bu tarihi bölgenin ahır olarak kullanıldığına dair haberlerin çıkması ile Sille Mağaraları hak ettiği değere nihayet kavuşmuş ve turizme kazandırılmış.

Zaman Müzesi (Sille Şapeli), Sille Müzesi, Çay Camii ve Sille Barajı bu tarihi köyde gezilecek diğer noktalar. Özellikle Sille Köyü’nün biraz daha üst tarafında bulunan Sille Baraj Parkı dudak uçuklatacak kadar büyük bir yer. Park 1 milyon 895 bin metrekareye kurulu, içerisinde spor alanları, İzci kamp merkezi, piknik alanları ve çocuklar için oyun alanları bulunan enfes bir kompleks. Ayrıca, parka adını veren baraj da güzelliğiyle size göz kırpıyor. Buraya kadar gelip bu parka uğramadan geri dönmemenizi tavsiye ederiz.

 

Son olarak, Sille Köyü’nün üst taraflarında dar sokaklar, 2 ya da 3 katlı evler ve hala devam bir mahalle kültürü var. Çocuklar sokakta ip atlıyor, top oynayabiliyorlar. Nedendir bilinmez bunu gördüğümüzde içten içe mutlu olmuştuk biz. Eğer siz de farklı duygular tatmak isterseniz Sille Köyü’nün sokaklarında kısa bir tur yapmayı da gezinize dahil etmenizi tavsiye ederiz.

Yolcu360 Blog

Add comment