Yolcu360 Blog
trafikte telefonla konuşma cezası
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Trafikte Telefonla Konuşma Cezası 2024

Trafikte Telefonla Konuşma Cezası 2024

Araç kullanırken cep telefonu kullanmak, yanlış ama yaygın bir alışkanlık. Bu anlık dikkatsizlik ise büyük kazalara sebep olabilir. Direksiyon başındayken arama yapmak, gelen çağrıya cevap vermek bir yana, pek çok kişi sosyal medya akışına ya da mesajlarına bakıyor! Peki trafikte telefonla konuşma cezası 2024 yılında ne kadar?

Aracın güvenli bir biçimde yol alması için sürücülerin dikkatini her zaman yola ve araca vermesi çok önemli. Bir araç kullanıyorsanız o araç, içindekiler ve sizinle temas edecek trafikteki diğer araç ya da canlılara karşı sorumlusunuz. Keşke herkes araç kullanırken bu biliçte olsa ve seyir halindeyken telefon ekranına hiç bakmasa. Ama maalesef trafikte “ bana bi’ şey olmazcılar” çok. Fütüristik araştırmacılar diyor ki, gelecekte öyle bir sensör olacak ki sürücü, gözünü yoldan ayırdığı anda uyarılacak. Elbette otonom sürüş gelişirse sürücüye de zaten gerek kalmayacak 🙂

2022 trafikte telefonda konuşma cezası, araçta telefonla konuşma cezası

Trafikte Telefonla Konuşma Cezası Sorgulaması 2024

Trafik cezalarına her sene belli bir miktarda zam yapılmaktadır. Bu zamların nedeni ise trafik kurallarına uymayan kişilerin hem kendileri hem de başka bireylerin ve canlıların can sağlığı konusunda tehdit yaratması. Böylece trafik cezalarının caydırıcı bir özelliği bulunmakta.

Trafikte telefonla konuşmakta bu cezalardan biri. Ayrıca araç süren kişi telefonla konuşurken dikkati dağılabilir ve kendisine ya da başka bir canlının hayatını tehlikeye atabilir. Böylece trafikte telefonla konuşmak yasaklanmıştır. Bunun yanı sıra yasak ise trafikte telefonla konuşma ceza maddesinin 73/c koduna dayanmaktadır.

Trafikte Telefonla Konuşmak Yasak mı?

Konumuza dönersek trafikte seyir halindeyken araç kullanan kişinin telefonla konuşması ceza sebebidir. Bu nedenle hareket halindeyken trafik görevlileri sizi telefonla meşgul olarak görürse ceza yazabilir. Trafikte telefonla konuşma yapmak, hem sizi hem de çevrenizdeki tehlikeye attığı için ceza almanızı sağlar. Trafikte telefonla konuşma ceza maddesi 73/c olarak bilinmektedir. 

Trafikte Telefonla Konuşma Cezası Ne Kadar 2024?

Binlerce sürücü tarafından ihlal edilen trafik kurallarından biri de sürücülerin araba kullanırken telefonla konuşmasıdır. Çok fazla dikkate alınmasa da bu hareket cezaya sebep verir. Trafikte seyir halindeyken cep telefonu ile konuşmak ya da ilgilenmek dikkat dağınıklığı yaparak kazaya neden olabilir. Seyir halindeyken telefonla konuşmak, dikkat eksikliğine ve kazalara neden olabilir. Bu kural ihlalinin cezası güncel olarak 1.506 TL olarak belirlenmiştir. Trafikte telefonla konuşma ceza puanı ise 2024 yılı için 10 puan olarak belirlenmiş. 

Trafikte Seyir Halindeyken Telefon İle Konuşmak Can Alıyor

Cep telefonları hayatımızın her noktasında kullanılıyor.  Fakat trafikte cep telefonu ile meşgul olmak sürücülere daha fazla hata yaptırıyor. Hatta sürücüler telefon ile ilgilendikleri için bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamıyor ya da önlem almakta çok geç kalıyorlar. Yapılan bir araştırmaya sonuçlarına göre sürücünün gecikme süresi bazı durumlara bağlı. Bu durumlar arasında çevresel koşullar, aracın o andaki hızı ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar değişebilmektedir. Yani bu değerlere örnek verilir ise saatte 60 km hızla giden bir aracın sürücüsünün frene basma süresinin bu kadar gecikmesi durma mesafesini 15 metre kadar artıracaktır. Bu nedenle oluşabilecek kaza ve hatalar daha fazla artacaktır. 

Benzer bir araştırmaya göre ise cep telefonuyla konuşan sürücüler çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını neredeyse hiç fark edemediği ortaya konmuştur.. Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken %20 oranında tehlikeyi fark edememesine neden olmuştur. Hatta telefonda zihni çok fazla meşgul eden bir konuşma yaparken ise %29 oranında tehlikeli bir durumu fark edemeyeceği saptanmıştır.

Cep telefonunu kullanımı yalnızca konuşurken değil telefon beklerken ya da görüşme bittikten sonraki saniyeler içerisinde kaza riskinin arttığını ortaya koymuştur. Çünkü sürücüler telefon görüşmesini sonlandırsa bile hala aklının o görüşmede kaldığı ve yola odaklanamadığı düşünülmektedir. Çeşitli araştırmada ulaşılan başka bir bulgu ise, ele alınmadan kullanılan cep telefonları ile ilgilidir. Sürücülerin uzaktan konuştukları araca bağlı telefonların kaza riski açısından hiçbir yarar göstermediği ortaya konmuştur. Çünkü, sürücü için dikkat dağıtıcı olan yönü telefonun ele alınması gibi fiziksel özellikleri değil, konuşmanın yoğunluğu olarak belirtilmiştir. Bu nedenle sürücüler için en iyi yöntem araç hareket halindeyken başka işlerle meşgul olmamaktır. Çok acil bir görüşme ise sürücülerin aracı kenara çekerek telefonla görüşme yapması daha makul bir tercihtir. 

Araştırmalara göre sıkça rastlanan bir başka bilgi ise, sürücüler araçla hareket halindeyken cep telefonu görüşmesi yaptıklarında hızlarını azalttıklarıdır. Sürücüler bir anlamda aracı kontrol etmek için hızlarını daha az bir seviyeye çekiyor. Bu sayede sürücüler olabilecek hataları telafi etmeye çalışıyorlar. Ancak bu davranış olası kazaları engellemek ya da daha aza indirmek için yeterli olan bir şey değildir. Cep telefonu kullanan sürücülerin tehlikeli bir durumda hiç tepki vermeme olasılığı gibi durumlar da göz önüne alınmalıdır. Bu tepki verememe durumu ise %12 seviyesinde bulunmaktadır. 

Sürücünün deneyimli olması ya da iyi şoför olması bu tehlikeyi göz ardı etmenizi engellemesin. Araç kullanırken tecrübe ya da telefon kullanmaya alışkın bireyler de kaza riskini azaltmıyor. Hem telefon kullanmaya alışkın hem de deneyimli sürücüler bile  iki üç kat daha fazla hata yaptıkları araştırmalarca belirlenmiştir. Araç kullanırken telefon ile konuşmak fiziksel ve zihinsel olarak sürücüyü meşgul ettiği için kaza sebebi arasında gösterilmektedir. Bu nedenden dolayı sürücüler araç kullanırken telefondan uzak kalmalıdır. Hatta en güvenli seçenek telefonu kapatmak olacaktır. 

Trafikte Telefonla Konuşma Cezası ve Sorgulaması

Trafik cezalarına her sene yeniden değerleme oranına göre güncellenmektedir. Bu zamların nedeni ise trafik kurallarına uymayan kişilerin cezalandırılıp, trafikte oluşacak hata ve kazaları en az seviyeye indirmektir. Böylece trafik cezalarının caydırıcı bir özellik sağlaması istenir.

Trafikte telefonla konuşmak cezaya sebebiyet veren durumlardan biri olarak biliniyor. Yaptırıma sebep olan telefonla konuşma cezası her yıl artarak güncelleniyor. Araç kullanan kişi telefonla konuşurken dikkati dağılabileceğinden dolayı hem kendisine hem de başka bir insanın hayatını tehlikeye atabileceğinden dolayı cezaya tabi tutulmuştur. Trafikte telefonla konuşma ceza maddesi 73/c koduna dayanmaktadır. Böylece bu kurala uymayan kişiler yakalandıklarına ceza işlemi ile karşı karşıya kalabilirler. 

Trafik cezalarını sorgulamak ve ödemek için farklı yöntemler bulunuyor. Bunlardan en çok kullanılan trafik cezası sorgulama yöntemi e devlet üzerinden yapılmaktadır. E devlet uygulamasına giriş yaparak araç plakasına yazılan ceza sekmesine giderek cezanız var mı kontrol edebilirsiniz. Ayrıca cezanız varsa GİB, PTT ya da bankaların mobil uygulamalarından trafik cezalarını ödeyebilirsiniz. Hatta ilk 15 gün içerisinde cezanızı ödemeniz durumunda %25’lik indirimden de faydalanabilirsiniz. 

Trafikte Telefonla Konuşma Cezasına İtiraz Edilebilir mi?

Eğer trafik cezası aldıysanız ve bir suçunuz olmadığını düşünüyorsanız  e-Devlet üzerinden veya Sulh Ceza Mahkemesi’ne giderek yazılan trafik cezasına itiraz edebilirsiniz. Fakat bunun için çeşitli belgeler ile başvurmanıza gerekiyor. 15 gün içerisinde aşağıdaki belgeleri toplayarak mahkemeye başvurabilirsiniz. 

  • Dava Dilekçesi
  • Ruhsat Fotokopisi
  • Kimlik ve Ehliyet Fotokopisi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının Fotokopisi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının Fotokopisi

Bu belgeler ile Sulh Ceza Mahkemesine başvurabilir ve cezaya itiraz edebilirsiniz. Eğer trafik ceza konusunda haklı bulunmanız durumunda ödediğiniz tutar size tekrar iade edilir.

Trafikte telefonla konuşma para cezası 2024 yılı için revize edildi.  

Araçta Telefonla Konuşma Cezası Sorgulama

Trafik cezası borç sorgulama için 2 farklı seçenek mevcut.

  1. e-Devlet üzerinden e-hizmetler bölümüne tıklayarak EGM menüsüne girin. Burada ’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ bağlantısına tıklayarak sorgulama yapabilirsiniz.
  2. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait internet sitesi üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.

Sürücü Telefonla Konuşma Cezası Nasıl Ödenir?

Telefonla konuşma trafik cezasını Gelir İdaresi Başkanlığı resmi adresinden veya PTT şubelerinden ödeyebilirsiniz. Ayrıca banka şubeleri üzerinden de ödemeyi yapabilirsiniz.

Yazılan Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Ceza bildirildikten sonraki 30 gün içerisinde ödenmezse her ay %5 oranında faiz eklenir.

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.

4 yorum

  • Trafik polisleri resmi araçta telefonla konuşuyor onlara kim ceza yazıyor haksızlık durdurmuyor plakaya gönderiyor eşim felç geçirdi aracımla getirirken bir yandan doktoru arıyorum polis durdurmadan arkadan ceza gönderdi hakkımı helal etmiyorum

    • Selamlar, trafik kazası esnasında, kaza yapan aracı kullanan şahıs ile aracın sahibinin aynı kişiler olmaması durumunda, aracın sahibi, “kusursuz sorumluluk ilkesi” gereğince hukuken sorumludur.

      Aracın bir başkasının kontrolündeyken kazaya karışmış olması, araç sahibinin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.

      Kaza esnasında aracı kullanan şahıs ise Türk Borçlar Kanunu’nun 49. maddesinde düzenlenen “haksız fiillerden doğan borç ilişkileri” maddesi gereğince, genel hükümlere göre sorumlu olacak ve sorumluluğu kusur oranıyla sınırlı olacaktır. Başka bir deyişle, sürücü kusurlu şekilde sebebiyet verdiği bir kazada, kendi kusur oranıyla sınırlı olmak üzere, aracın sahibi ve sigortacı ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaktır. Burada zarar görenin sorumluluğunu azaltan/kaldıran sözleşme hükümleri geçersizdir.

      Kaza sonrası tazminat ödemesini, sürücü olmayan araç sahibi karşılamış ise, sigorta şirketine ve kusuru oranında sürücüye rücu hakkı vardır.

      İLGİLİ MEVZUAT
      İşleten ve Araç İşleticisinin Bağlı Olduğu Teşebbüs Sahibinin Hukuki Sorumluluğu:
      Karayolları Trafik Kanunu – Madde 85/5
      İşleten ve araç işleticisi teşebbüsün sahibi, aracın sürücüsünün veya aracın kullanılmasına katılan yardımcı kişilerin kusurundan kendi kusuru gibi sorumludur.
      Adam Çalıştıranın Sorumluluğu
      Türk Borçlar Kanunu – Madde 66
      Adam çalıştıran, çalışanın, kendisine verilen işin yapılması sırasında başkalarına verdiği zararı gidermekle yükümlüdür.
      Adam çalıştıran, çalışanını seçerken, işiyle ilgili talimat verirken, gözetim ve denetimde bulunurken, zararın doğmasını engellemek için gerekli özeni gösterdiğini ispat ederse, sorumlu olmaz.
      Bir işletmede adam çalıştıran, işletmenin çalışma düzeninin zararın doğmasını önlemeye elverişli olduğunu ispat etmedikçe, o işletmenin faaliyetleri dolayısıyla sebep olunan zararı gidermekle yükümlüdür.
      Adam çalıştıran, ödediği tazminat için, zarar veren çalışana, ancak onun bizzat sorumlu olduğu ölçüde rücu hakkına sahiptir.

      • araç kullanırken telefon caldıysa yada birini arayacan yoldasın neyapacan mejburen cevab verecen bence saçma biseydir ben buna itiraz ederim