Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Türkiye’nin En Güzel Sahilleri / Kastamonu – Cide – Kytoros (Gideros)

Türkiye’nin En Güzel Sahilleri / Kastamonu – Cide – Kytoros (Gideros)

Türkiye’nin En Güzel Sahillerini yazmaya devam dedik ve rotamızda Kastamonu var. Kastamonu’da denize giriliyor mu/ Elbette! Gideros koyu muhteşem bir manzara ve deniz keyfi sunuyor.

Türkiye’nin En Güzel Sahilleri / Kastamonu – Cide – Kytoros (Gideros)

Kastamonu’da plaj var mı? Kastamonu’da nereden denize girebilirim? Kastamonu Cide sahili nasıl? Gideros nasıl bir yer? Türkiye’nin en güzel sahillerini listelerken son durağımız Kastamonu Cide’deki Gideros koyu oldu.

Kytoros (Gideros) Hakkında Bilgiler

Kytoros, Kytoron ya da Kitoros şeklinde yazılan antik kent yerleşim günümüzde Kastamonu – Cide’ye bağlı olan Kalafat mahallesinin sınırları içinde. Antik kent, Gideros koyu adı verilen cennet gibi bir alanda bulunuyor. Antik kentin geçmişinin M.Ö. 15 yüzyıla tarihlenmesi önemli. Bu, neredeyse Anadoluda gördüğümüz en eski antik kent demek.

Homeros’un İlyadasında M.Ö. 12. yüzyılda yaşanan bir savaşı anlatırken bu kentten söz edilir. Amasyalı coğrafyacı Strabon ise buradan Sinope halkının ticaret yeri diye bahseder.

Amasya Hakkında Çok Gizemli Şeyler makalesine de bakın!

Bölge, yemyeşil bir orman dokusuyla çevrelenmiş halde bulunuyor. Bu orman dokusu içinde birkaç müstakil ev var. Ormanda koya bakınca muhteşem bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Üstelik taa M.Ö. 13 yüzyılda yaşamış insanlarla aynı manzaraya bakmak çok etkileyici bir şey.

Gideros Koyu, manzaradan bakınca bir göle benziyor. Ancak dar bir boğazdan denize açılıyor. Vaktiyle Karadeniz’in azgın dalgalarından kaçan gemiciler buraya sığınmış.

Kastamonu’nun Cide ilçesi sınırlarındaki Gideros Koyu bugün, tekneyle durup dinlenmek, yüzmek, balık tutmak, doğa tatili yapmak ve kamp kurmak için tercih ediliyor.

Yorum ekle