Yolcu360 Blog
tayland-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Tayland Gezisi ve Görmeniz Gereken Yerler

Tayland Gezisi ve Görmeniz Gereken Yerler

Tayland deyince aklınıza neler geliyor? Kusursuz kumsallar, lezziz deniz ürünleri, sıcak kanlı insanlar… Açıkçası bu saydıklarımız Tayland’ı özetlemek için çok yetersiz. Krallıkla yönetilen, Tay kültürünü benimsemiş olan Tayland’da Budizmin izleri, cennet gibi sahillerde güneşin sıcaklığı ve inanılmaz derecede şaşırtıcı bir mutfağın lezzeti var. Tayland turu planlıyorsanız size rehberlik edecek temel bilgileri derledik. İşte Tayland gezisinde ihtiyacınız olacak bilgiler…

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu ve en ucuz uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 18o ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı en uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

Tayland Hakkında

Tam bir Uzak Doğu cenneti olan Tayland, krallıkla yönetiliyor. Ülkenin yönetiminde kral, geleneksel anlamda söz sahibi olsa da yetkileri sınırlıdır. Ülkede krala ve ailesine büyük saygı duyuluyor. Hatta en küçük saygısızlık suç olarak kabul ediliyor. Geleneklere, ailenin bütünlüğüne bağlılık ve saygı, Tay kültürünün temelinde yer alıyor. 

Tayland kültüründe Hindistan, Çin, Kamboçya, Laos, Burma ve gibi Güneydoğu Asya ülkelerinin etkileri yoğun şekilde görünüyor. Birçok farklı etnik kökenin de bir arada hoşgörüyle yaşadığı ülke, zengin bir kültürel mirası ile dikkat çekiyor. Tay halkı için insanları eleştirmek, azarlamak, yargılamak, kavga etmek son derece ayıp sayılıyor.

Tayland’da Theravada (Eski Öğreti) Budizm’inin etkileri yoğun olarak görülüyor. Wat adı verilen Budist tapınaklarının halkın yaşamında önemli bir yeri bulunuyor. Bu ülkede tapınak ziyaretlerinde kıyafetlere dikkat etmek gerekiyor. Şort, mini etek, kısa kollu bluz-tişört gibi kıyafetlerden kaçınmak, girişte ayakkabıları çıkarmak gerekiyor.

Tayland, tarihinde sömürge altına girmeyen tek Güneydoğu Asya ülkesidir.  Ekonomisi büyük ölçüde sanayiye dayanan ülkede, tarım ve turizm de önemli gelir kaynakları arasında.

Tayland’a Ne Zaman Gidilir?

Güneydoğu Asya’da yer alan Tayland’da tropikal iklim koşulları hüküm sürüyor. Yıl boyunca sıcaklık ortalaması 30 derece olan ülkenin havası oldukça nemlidir. 

Tayland’ın iklimini büyük ölçüde Hint Okyanusu’ndan gelen muson rüzgarları ve etrafındaki iki denizin etkisi şekillendiriyor. Andaman Denizi ve Tayland Körfezi, ülkede nem oranını yüksek tutarken sıcaklık değişimlerini de yumuşatıyor. 

Tayland seyahati için en uygun zaman, muson yağmurlarının dindiği Kasım ve Mart ayları arasındaki dönemdir. Bu dönemde, nem oranı düşük olduğu için hava nispeten kuru ve serindir. Turist akınının da yoğun olduğu bu dönemde ülke oldukça kalabalık oluyor. 

Nisan ve Haziran döneminde de hava kuru olmasına rağmen sıcaklıklar artmaya başlıyor. Yağışsız geçen bu dönemde de Tayland gezisi yapabilirsiniz. Hatta kalabalığın az olmasının avantajını yaşayabilirsiniz.  

Muson yağışlarının görüldüğü Haziran ve Ekim ayları arasında seyahat planı yapıyorsanız, rotalarınızda daha esnek olmanız gerekebilir. Muson yağmurlarının bütün gün süremediğini, ancak bu kısa süreli yağışların oldukça yoğun sağanak şeklinde olduğunu bilmelisiniz.  Yağış sürelerinizi yemek ve dinlenme sürelerine denk getirerek Tayland tatili yapabilirsiniz.

Tayland Gezilecek Yerler

Tayland bir turizm ülkesi olduğu için gezilecek Taylan’da yerler listesi de epey uzun. Tayland’ın gezilecek yerleri tapınaklar, balıkçı köyleri, turistik sahiller ve şehir merkezi şeklinde özetlenebilir. Şimdi detaylara bakalım. 

  • Chiang Mai

“Kuzeyin Gülü” olarak adlandırılan Chiang Mai, Tayland’ın en ilgi çekici yerleri arasında. Ülkenin ikinci büyük şehri olma özelliğindeki kent, tarihi zenginlikleri ile Tayland’a kültür gezisi yapmak isteyenlerin tercihi oluyor. 1296 yılında Kral Mengrai tarafından Lanna Krallığı’nın başkenti olarak kurulmuş. Ping Nehri’nin ikiye böldüğü kent, yüzlerce yıllık tapınakları, canlı gece pazarları ile dikkat çekiyor. Deniz olmayan Chiang Mai’de Doi Suthep Dağı’ndaki Wat Phra That Doi Suthep Tapınağı, ruhani ziyaret için gelenleri büyülüyor. 

Zanaat ve Halk sanatları dalında UNESCO yaratıcı şehirler ağında kabul edilen kentte, yerel kültürü keşfedebilirsiniz. Chiang Mai’ye 45 kilometre uzaklıktaki Mae Wang Ulusal Parkı’nda vahşi yaşamı keşfedebilirsiniz. Parkın içinden geçen nehirlerde trekking, rafting gibi aktiviteleri yapabilirsiniz. Dilerseniz doğal şelale havuzlarında yüzebilir, yerel hill tribe köylerini ziyaret ederek bölgenin kültürel zenginliklerini keşfedebilirsiniz. Yüzbinlerce yıllık rüzgar ve yağmur etkisiyle oluşan Pha Chor kayalıkları, bu bölgenin en muhteşem manzaralarını sunuyor. Doi Inthanon Milli Parkı da bu bölgede gezilecek yerler arasında.

  • Ayutthaya Antik Kenti

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Ayutthaya, Tayland’ın Bangkok’tan önceki başkentidir. 1767 yılında Burmalılar tarafından yıkılan kentten kalanlar, döneminin ihtişamını günümüze taşıyor. 1350 yılından yıkılana kadar geçen sürede şehir, Asya’nın en büyük ve kozmopolit şehirleri arasında yer almış. Burayı ziyaretinizde Budist Yüksek Patrikhanesi’nin merkezi olan Wat Mahathat tapınağını gezebilirsiniz. 

tayland.jpeg

Mutlaka görülmesi gerekenler arasına Wat Chai Watthanaram tapınağını da eklemenizi öneriyoruz. Chao Phraya nehri kenarında bulunan tapınak, ihtişamıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Wat Ratcha Burana,  Wat Maheyong,  Wat Phra Ram, antik kentte ziyaret edebileceğiniz önemli tapınaklar arasında yer alıyor. Tarihi boyunca birçok uluslararası ticaret yolunun kesişim noktasında yer alan kent, Bangkok’a yaklaşık 69 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Chao Phraya nehri ve yan kollarında tekneyle gezebilirsiniz. 

  • Wat Phra Kaew Tapınağı – Zümrüt Buda Tapınağı

Wat Phra Kaew Tapınağı, Tayland’ın en kutsal ve büyüleyici Budist tapınağı olarak kabul ediliyor. Eski Şehir bölgesinde, Büyük saray kompleksi içinde yer alan tapınak, 1782 yılında inşa edilmeye başlanmış. Bu saray kompleksi 94,5 hektarlık büyük bir alanı kaplıyor. Wat Phra Kaew Tapınağı, muhteşem görünüşüyle saray içinde yer alan binaların arasından dikkat çekiyor. Zümrüt Buda Heykeli, bu tapınağın en büyük özelliği olup, adını da bu heykelden alıyor. Boyu 66 cm olan heykel, Tayland’ın en kutsal ve en önemli unsurları arasında.

tayland-.jpeg

“Zümrüt Buda Heykelinin yapımında “yeşim” ve “jasper” taşları kullanılmış olup, kıyafetlerinde altın kullanılmış. Bu heykele yılda 3 defa mevsimine göre farklı kıyafetler giydiriliyor. Kıyafet değişikliğini bizzat kralın kendisi ya da kraliyet ailesinin en yaşlı üyesi yapıyor. Bölgeyi ziyaretinizde Büyük saray ve Zümrüt Tapınağını aynı gün içinde gezebilirsiniz. Tapınak içinde fotoğraf çekmek, oturmak ve Zümrüt Buda heykeline dokunmanın yasak olduğunu söylemeliyiz.

  • Tay-Burma Tren Yolu

  1. yüzyılın başlarında inşa edilen Tay-Burma Tren Yolu, İkinci Dünya Savaşı sırasında stratejik bir öneme sahipti. Japonya tarafından yaptırılan demiryolunun inşası sırasında 90000 Asyalı işçi ve 12399 savaş esiri çeşitli sebeplerden hayatını kaybetmiş. Bu nedenle “ölüm yolu” olarak bilinen hat, o dönemin siyasi ve askeri stratejilerinin bir yansımasıdır. Günümüzde Tay-Burma Tren Yolu, turistik bir cazibe merkezi olarak önemini koruyor. Tarihi mirasın bir parçası olarak görülen hat, tren yolculuğunu sevenlerin tercihi oluyor. 
  • Phanom Rung Tarihi Park

Tayland’ın İsan bölgesinde yer alan Phanom Rung Tarihi park, 10 ve 13. Yüzyıllar arasında Khmer İmparatorluğu döneminde yapılmış. Hindu tanrılarından Shiva’ya adanan bu muhteşem yapıda, kumtaşı ve laterit kullanılmış. UNESCO Geçici Dünya Mirası Listesinde yer alan tapınak, taş işçiliği ile dikkat çekiyor. Tapınak kompleksi, üç seviyeli yükselen bir merdivenle ulaşılan ana tapınağın yanı sıra çeşitli tapınaklar ve galerilerden oluşuyor. Yüksek tepe üzerinde yer alan tapınak, ziyaretçilerine muhteşem manzaralar sunuyor. Her yıl Nisan ayında bölgede Phanom Rung Festivali düzenleniyor. Seyahat takviminiz uyarsa oldukça renkli gösterilere şahit olabileceğiniz festivali kaçırmamanızı öneriyoruz. 

Tayland Mutfağı

Tayland, birçok farklı türde sokak yemeğine ev sahipliği yapıyor. Som Tam’dan (papaya salatası) ızgara etlere kadar her çeşit yemeği günün her saatinde sokaktaki tezgahlarda bulabilirsiniz. Tayland’da dışarıda yemek yeme maliyeti evde yemek pişirmeye kıyasla çok düşük olduğu için Thai’ler nadiren evde yemek yapıyorlarmış. Dolayısıyla bir Thai’nin tezgahtan ne aldığına bakarak sizde Thai yemek kültürünü deneyimleyebilirsiniz. Tayland sokak yemeklerini denemeden dönmeyin. 🙂

  • Chicken Satay

Eğer tavuk seviyorsanız, tıknaz bir fıstık sos ile servis edilen klasik ve düpedüz lezzetli bir Tay mezesi olan bu yemeğe aşık olucaksınız.

  • Tom Yum / Tom Yam

Mantarlı ve baharatlı bir Tay çorbasıdır. Sıcak servis edilir ve ekşi bir tadı var.

  • Pad Thai

Pad Thai, Tayland’da genellikle sokak yemeği olarak servis edilen kızarmış bir erişte yemeği. Tofu, yumurta, fasulye filizi ve soslarla güzelce karıştırılmış yassı eriştelerden oluşur.

  • Tayland Usulü Körili Sebzeli Tavuk


Hindistan cevizi sütünde soğan, ıhlamur yaprağı, fesleğen yaprağı ve aromatik Tay yeşil köri ezmesi ile pişirilmiş bir tavuk yemeği.

  • Som Tam / Papaya Salatası

Som Tam, ekşi, acı biber, tatlı ve tuzlu olmak üzere dört tadı birleştiren bir salata çeşidi.

Tayland Vize 2024

Turla vize almak

Tayland turu için seyahat eden Türk Vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti umuma mahsus pasaportu ile 30 gün süreyle vizesiz gezebiliyor. Ayrıca, diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahibi olan vatandaşlar da 90 gün süreyle Tayland’da kalabiliyor. Ancak bu pasaportların geçerlilik süresinin Tayland seyahatinden dönüş tarihinden itibaren altı ay olması gerekiyor. 

Tayland’a turist vizesi dışında yapılacak girişlerde ücret alınıyor. Ayrıca, ülkede yasal kalış süresini geciktiren vatandaşlar para cezası ya da hapis cezası alabilir. Bu ceza, kaldığınız gün sayısı ile günlük ceza miktarının çarpımı ile hesaplanıyor.  Bu ceza 40 güne kadar uygulanabiliyor. 40 günden fazla kalındığında hapis cezası ve ücreti size ait olmak üzere sınır dışı edilme riski bulunuyor.

Tayland Uçak Bileti ve Araç Kiralama

Tayland’a uçak bileti almak için Yolcu360 rehberliğinde online fiyat değerlendirmesi yapabilir ve en iyi fiyatla Tayland uçak biletinizi alabilirsiniz. Yolcu360, Tayland uygun uçak biletleri konusunda yapacağınız araştırmada size birden fazla havayolu firmasının güncel uçuşlarını tek yerden listeme ve satın alma kolaylığı sunar. Böylece Tayland ucuz uçak bileti için kolayca sonuç alabilirsiniz. Aynı zamanda Tayland kiralık araba ihtiyacınız için de en uygun fiyatlarla Yolcu360 yanınızda!

 

Yorum ekle