Teknolojinin hızla gelişmesi ile pazarda rekabet ortamı ve enflasyon sürekli artma eğiliminde. Bu durum yatırımların finansman modeli seçiminde önemli. Günümüzde finansal kaynakların yetersiz olması var olan kaynakların elverişli kullanılmasını zorunlu hale getirdi. Ne var ki eldeki kaynakların elverişli kullanılmasının da yetişemediği durumlar oluyor. Bu sebeple yatırımcılar yeni finansman yöntemleri arayışına giriyor. Arayışların sonucunda yeni bir yöntem olan leasing hayatımızda yer alıyor. Araç kiralamada leasing nedir, sorusuna yanıt bulacağınız bu yazıda leasing nasıl kullanılır sorusunu da cevapladık. Oto kiralarken leasing şartları nelerdir? gibi sorulara da yer verdik.
İçindekiler
Leasing Nedir?
Finansal araç kiralama olarak da bilinen leasing, mülkiyetinin kiralayan şirkette kaldığı, yatırım amacıyla kullandığımız ürünün belirlenen bedel karşılığında, ekonomik ömrünün tamamı ya da bir kısmı belirlenen süre için kullanım hakkının kiracıya verildiği finansman tekniği. Yatırımların finansmanında yaygın olarak kullanılan yöntem, enflasyonist ekonomilerde, işletmelerin sermaye ihtiyaçlarını karşılamada diğer finansman yöntemlerine göre büyük avantajlar sağlar. O halde leasing nasıl alınır? Kimler leasing yapabilir, bakalım.
Leasing Nasıl Alınır?
Eğer bir banka ile sözleşme yapılacaksa öncelikle, yatırım yapılacak ürün belirlenip bankaya başvurulur. Banka size uygun bir ödeme planı belirler. Gerekli evrakların temini yapılır ve sözleşme imzalanır. Yatırım yapılacak ürünün satın alma işlemi banka tarafından yapılır. Sözleşme boyunca kira ödemeleri bulunur.
Kimler Leasing Yapabilir?
İşletmelerin faaliyetleri için gerekli olan yatırım mallarının, kiralama yöntemiyle karşılanması anlamına gelen leasingi kimler yapabilir sıraladık;
- Anonim Şirketler
- Limited Şirketler
- Şahıs Şirketleri
- Kooperatifler
- Vakıflar
- Çiftçiler ve Ortak Girişimler
Leasing Kullanım Şartları Nelerdir?
Leasing ülkemizde ‘Finansal Kiralama Kanunu’ olarak 1985 yılında yürürlüğe girdi. Bir takım unsurları bulunan bu yönteme bakacak olursak; kiralanan malın kullanım hakkı kiracıya, sözleşme boyunca mülkiyet hakkı kiralayanındır. Söz konusu malın bakımı onarımı kiracıya ait. Kiralanan malın mülkiyeti, kiracıya, sözleşmedeki ödeme süresinin bitmesi ile devredilebiliyor. Malın sigortalanması zorunlu ve masrafları kiracı karşılanıyor. İkinci el her türlü makina, araç, ekipman kiralanabiliyor. Tek sözleşme ile birden fazla mal kiralanabiliyor. Leasing vergi, resim, harç gibi vergilerden muaf. Günümüzde kullanımı yaygınlaşan bu yöntemin bazı avantajları vardır. Bakacak olursak,
Leasing Avantajları
Öncelikle leasing ve kiralama farkı nedir konularından bahsedersek; kiralama, ekonomik bir değeri olan varlığın kullanım hakkının sahibi tarafından, ödemeler karşılığında, kullanıcıya devredilmesi demek. Leasing ise mülkiyet hakkının içerdiği yetkilerden sadece yararlanma yetkisinin ekonomik bir değer taşıdığını düşünen anlayışı hakimdir. Böyle bir yöntemin elbette ki avantajları saymakla bitmez.
- Leasing sayesinde işletmeler, yatırım araçlarına uygun koşullarda sahip olabiliyor.
- İşletmeler, uzun vadeli ve para akışlarına uygun geri ödeme planı belirliyor.
- Satın alma sırasındaki masraflarla birlikte para desteği imkanı mevut.
- Satın alma işlemleri uzman kadrolar tarafından yapılıyor.
Araç Kiralamada Leasing Nasıl Kullanılıyor?
Araç kiralama yöntemlerinden biri de leasingdir. İşletmelerin çokça tercih ettiği bu yöntem, yatırım malı olarak kullanılan aracın, sözleşme boyunca belirlenen kiralama ücreti karşılığında, kullanım hakkı aracı kiralayanın elde ettiği bir yöntem. Pek çok avantaja sahip bu yöntem araç kiralamada da aynı doğrultuda işler. Firma, araçları satın alır ve ücret karşılığında kullanım hakkını verir. Dolayısıyla bu yöntemi kullanan firmalar, maddi giderlerini azaltır ve araç ihtiyacını karşılar. İster kişisel ister kurum olarak araç kiralamak istendiğinde birçok yöntemle karşılaşmak mümkün. Leasing oto kiralama bu yöntemler arasında en avantajlısı.
Araç Kiralama ve Leasing
Uzun dönemde araç kiralama, firmalara vergi anlamında avantajlar sağladı. Bu sebeple firmalar daha çok araç almaya, model seçeneklerini artırmaya başladı. Hal böyle olunca bazı sektörlere talep arttı. En büyük etkiyi otomotiv sektöründe görüyoruz. Firmaların araç kiralama ile yakaladığı avantajlar sayesinde geçmişe oranla daha çok araç almaya ve kısa zamanda modellerini yenilemeye başladılar. Bu durum sektörel bazda talep edilen araç sayısının artması anlamına geliyor. Ek olarak araç kiralama, firmalara asıl faaliyetlerine odaklanma avantajı sunarken maddi avantajlar da sağlıyor. Dolayısıyla bu sektör, otomotiv, turizm, finans, sigorta sektörlerini de olumlu yönde etkilerken, ülke ekonomisine de katkılar sağlıyor.
Türkiye’de Leasing Uygulamaları
Leasingin önemi ülkemizde son yıllarda arttı. Bunun nedeni, yatırımların tasarrufları karşılayamaması ve işletmeler için gerekli olan fonun, finans sistemince yeteri kadar besleyecek güçte olmaması. Ayrıca fonların karşılanamaması yanında faiz oranlarının yüksekliği de yatırımları olumsuz yönde etkiliyor. Şartlar böyleyken bu yöntem sayesinde ekonomi canlılık göstermeye başladı. Bu sektörün önünde bazı engeller de vardır. Bunlardan biri, Türkiye’deki firmaların mülkiyet sahipliği konusundaki tutumları ve finansal okuryazarlık seviyesinin düşük olması. Aile şirketlerinde ve küçük işletmelerde mal mülkiyeti konusunda olumsuz bir algı var ve sağladığı yararlar hakkında işletmelerin yeterince bilgi sahibi olmasının önüne geçiyor. Dolayısıyla yöntemin vergilendirilmesi şirketlerin leasing talebi konusunda önemli belirleyicilerinden biri. Özellikle Katma Değer Vergisi oranındaki değişiklik yöntem üzerinde önemli bir katkı gösterdi. Vergi kolaylıkları ve teşvikler sayesinde şirketler daha düşük maliyetle yatırım malları temin edebiliyor. Böylece ekonomiye olumlu katkı sağlıyor.
Ülkemizde araba kiralama leasing seçeneği, en fazla tercih edilen yöntemlerden. Dolayısıyla avantajları sayesinde büyük olanaklar sunan bu yöntem, firmaların verimliliği ve kar oranları konusunda da oldukça önemli. Bu yazımızda leasing konusunda merak edilen sorulara yanıt bulabilirsiniz.
Kiralık araç mı arıyorsunuz?
Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz.
Add comment