İzmir Alaş Kımız Çiftliği hakkında bilgiler: İzmir’de at binmek için çok keyifli bir yer. İzmir Kemalpaşa Kımız Çiftliği. Bu çiftliğin hikayesi de kendisi de çok etkileyici. Üstelik giriş ücretsiz…
İzmir Alaş Kımız Çiftliği Hakkında Bilgiler
Alaş Kımız Çiftliği, Şirzat Doğru tarafından kurulmuştur. Kendisi Kazak Türklerindendir. 1954 yılında Anadolu’ya geldiğinde kımızın ve Türk Boylarının doğup büyüdükleri yer olan Otağ’ın unutulmuş olduğunu görür. Bu iki eski Türk kültürünün unutulmasını istemediği için çalışmalara başlar. Amacı, kaybedilen değerleri geri kazandırmaktır. Bunun için kendisine İzmir – Kemalpaşa’da etrafı ormanla çevrili bir vadi seçer. Aslına uygun bir Otağ inşa eder. Otağ, Türk kültüründe kullanılmış gösterişli çadırlardır. Türk Boylarının mutfakta ve yemekte birlikteliklerini sağlamak amacıyla onları aynı çatıda buluşturur. Her hafta bir Türk Boyunun yemekleri ziyaretçilere sunulur. Eski kültürümüzü yaşatmaya çalışan ve doğanın ortasında kurulan bu çiftlik, bir hayli fazla faydası olan kımızın içilebileceği en doğru adres. Hafta sonları yeşil ile iç içe olmak, muhteşem tatları denemek, ata binmek isteyenler burada keyifli zaman geçirebilirler.
Alaş Kımız Çiftliği Nerede?
Alaş Kımız Çiftliği İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Çiniliköy’dedir. İzmir Merkez’e uzaklığı 37 km, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na 55 km’dir. İzmir Otogar’dan araç kiralama ile çiftliğe ulaşabilirsiniz. Araç kiralamak istiyorsanız İzmir garajı kiralık araç fiyatlarına yolcu360.com üzerinden bakabilirsiniz.
Alaş Kımız Çiftliği’nde Ne Yenir?
Çiftlik, Türk kültürünü yaşatmaya çalıştığından dolayı ziyaretçilerine eski kültüre ait en güzel yiyecek çeşitlerini sunuyor. Kımız lokantasının menüsünde pek bilinmeyen eski tatları bulmak mümkün. Tadına bakılması gerekenlerde ilk sırayı tabi ki kımız alıyor. Kımız, kısrak sütünün fermente edilmesiyle elde dilen geleneksel bir tür içecektir. Ekşi ayrana benzer bir kokusu vardır. Çalkalanınca köpürür. Sayılamayacak kadar faydası vardır. Kanserle mücadelede önemli rol oynar. Çiftliğin sunduğu diğer geleneksel tatlar arasında buharda bohça mantısı, kespe köje, özbek pilavı, tatar böreği gibi seçenekler yer alıyor.
Alaş Kımız Çiftliği’nde Neler Yapılır?
Düğün, diploma törenleri, toplantılar, törenler gibi çeşitli aktiviteleriniz için çiftliği kullanabilirsiniz. Grup olarak ziyaret edip, yemeklerden grup indirimi sağlayabilirsiniz. Kımız satın alabilirsiniz. Ata binip geziye çıkabilirsiniz. Nevruz bayramını çiftlikte kutlayabilirsiniz. Alaş Kımız Çiftliği’nin kurucusu olan Şirzat Doğru’nun yazmış olduğu “Türkistan’a Doğru” adlı kitabı satın alabilirsiniz (kitap öğrencilere %25 indirimli). Türk Dünyası ile ilgili çeşitli hediyelik eşyayı da burada bulabilirsiniz. Sadece huzurlu bir hafta sonu geçirip, doğa ile iç içe, şehirden uzak kalmak istiyorsanız Alaş Kımız Çiftliği sizin için öneriler arasında sayılabilir.
Yorum ekle