Yolcu360 Blog
hitit-yolu-1
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Hitit Yolu Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

Hitit Yolu Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

Gezmeyi, keşfetmeyi ve tarihi sevenleri harika bir macera bekliyor. Çünkü bu yazımızda Türkiye’nin yürüyüş yolları arasında önemli bir yere sahip olan Hitit Yolu’ nu derinlemesine inceliyoruz. Eğer uzun uzun yürümeyi seviyorsanız listenize bu tarih kokan mekanı da almayı unutmayın. Asırlar öncesine damga vuran medeniyetlere ev sahipliği yapan Hitit Yolu, Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki tarihi güzergâhlar kullanılarak oluşturuldu. Yoldaki 17 yürüyüş parkuru ise şimdilerde keşif meraklılarını bekliyor. ‘Peki nerede bu yol?’ dediğinizi duyar gibiyim. Merak etmeyin, bu soruya ve daha aklınızdaki pek çok soruya uzun uzun cevap verdik. Hazırsanız başlayalım…  

Türkiye’nin Yürüyüş Yolları: Adım Adım Tarih yazımız için tıklayın.

 

Hitit Tarihçesi ve Hitit Yolu Hakkında  

Şu an Anadolu uygarlık tarihinin ilk büyük devleti ve medeniyetlerinden biri olan Hititler’in sınırları içine giriyoruz. M.Ö. 1600-1200 yılları arasında var olan bu devletin başkenti Hattuşaş yani şimdiki Boğazköy ören yeri civarıdır. Bu köklü medeniyet yaşadıkları bölgede pek çok kalıcı iz bırakarak varlıklarını hissettirmişlerdir.  

Hitit Devleti’nin yanı sıra Urartu, Frigya, Likya, Karya, Lidya, Helenistik dönem krallıkları, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetleri başta olmak üzere pek çok kültüre de ev sahipliği yapan bölgede çok sayıda tarihi miras mevcut.  

Gezginler ve araştırmacılar, kadim Anadolu coğrafyasında kurulmuş medeniyetlerin izlerini takip ederek gezi güzergâhlarının hazırlanmasına öncülük etmiştir.  

Daha önce turizm bölgesi olan Likya (Fethiye), Karya (Muğla) antik dönem şehirlerinden yürüyüş yollarına alışkın olanlar vardır. Ama Hitit Yolu konumu itibarıyla diğerlerinden biraz farklı.  Yaklaşık 236 kilometre boyunca işaretlenen güzergahta 17 yürüyüş parkuru, 6 dağ bisikleti rotası var.  

hitit-yolu

Hitit Yolu Tapınaklarıyla Öne Çıkıyor  

Türkiye’nin yürüyüş yolları arasında keşfedilmeyi bekleyen yol, medeniyetin baş şehri Hattuşa’dan başlıyor. Çorum il sınırları içerisinde olan şehrin en önemli özelliği surlar üzerinde bulunan kapılar ve tapınaklardır. Hitit Yolu, Hattuşa’dan sonra Yazılıkaya’ya doğru sürüyor. Yazılıkaya, Hitit devletinin kraliyet açık hava tapınağıdır. 4. Muvattali tarafından inşa edilen tapınakta, Hitit tanrıları kaya üzerine resmedilmiştir. Burada resmedilenler arasında baştanrı Teşup, eşi Hapatu ve oğulları Şarruma yer alıyor.  

Hitit Yolu Hakkında Genel Bilgiler 

İnsanlık tarihine damgasını vurmuş kültürel mozaiğin bir sentezi olan bölge, dönemin ‘süper gücü’ kabul edilen Hititler’e ev sahipliği yapmıştır. Dünyanın ilk yazılı anayasasından, ileri ceza yasasına kadar pek çok ilkler bu bölgede yaşanmıştır. Hattuşa antik kenti, Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası listesine giren on üç kritik yerden biridir.  

Hitit Yolu Rotası 

Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ve Alacahöyük kalıntılarını kapsayan 2634 hektarlık alan, 1988 yılında milli park ilan edildi. Burası Hitit Yolu’nun temel noktasıdır. Hitit yolu, Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva üçgenindeki tarihi güzergahlar kullanılarak oluşturuldu. Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları çalışması, Çorum Valiliği tarafından 2010 yılı Ekim ayında tamamlandı. Eski kervan ve göç yollarından geçen 236 kilometre boyunca işaretlenen 17 yürüyüş parkuru, alternatif güzergahlarla birlikte toplam 385 kilometreye ulaşıyor. Altı dağ bisikleti rotasının toplam uzunluğu ise 406 kilometredir.  

hitit-yolu-3

Hitit Yolu Konaklama 

Çorum şehir merkezi ile Alacahöyük ve Boğazkale beldelerinde konaklama imkanları var. Ayrıca İncesu köyünde bungalov tesisi de mevcut. Bazı bölgelerde aile pansiyonları da mevcut. Çatak, Soğucak, Evci ve Kızılhamza göletleri kamp için uygun mekanlar arasındadır.   

Hitit Yolu Ulaşım 

Çorum, İstanbul iline 614 kilometre, Ankara’ya 244 kilometredir. Merzifon Havalimanı’na ise 63 kilometredir. Çorum-İstanbul ulaşımı Sungurlu-Kırıkkale-Ankara-Gerede-Bolu-Düzce-İzmit karayolu üzerinden sağlanıyor.  

Ayrıca Çorum il merkezi, Alaca’ya 52 kilometre, Boğazkale’ye 87 kilometre ve Ortaköy ilçesine 57 kilometredir.  

Hitit Yolu En İyi Parkurlar 

Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Yazılıkaya gibi arkeolojik alanlardan geçen tüm rotalar parkurun tarihi alanlarını oluşturuyor. Ayrıca İncesu Kanyonu, Alaca Vadisi ile Evci, Çatak, Soğucak, Kızılhamza ve Kalecikkaya göletleri ise rotanın doğal güzelliklerle bezeli güzergahlarıdır.  

Hitit Yolu Yürüyüş Önerileri 

Birinci gün: Hattuşa-Yazılıkaya-Büyükhırka Büyükhırka’da köy evinde konaklama veya kamp (14 km) 

İkinci gün: Büyükhırka- Evci (Alaca) Baraj Göleti gölet kenarında kamp (15 km) 

Üçüncü gün: Evci (Alaca) Baraj Göleti-Alaca Alaca’da otelde konaklama (7 km) 

Dördüncü gün: Ünalan Köyü’ne transfer (dolmuş 6 km) Ünalan-Kızıllı-Çatak Göleti gölet kenarında kamp (14 km) 

Beşinci gün: Çatak Göleti-Kızılhamza Göleti gölet kenarında kamp (16 km) 

Altıncı gün: Kızılhamza Göleti-Şapinuva  Şapinuva’da kamp (14 km) 

Yedinci gün: Şapinuva-İncesu Kanyonu İncesu’da konaklama (13 km) 

Hitit Yolu Güzergahları 

Hitit Yolu’nda 17 parkur bulunduğunu ifade etmiştik. İşte enfes bir yürüyüş için güzergahlar…  

Boğazkale 

Kırmızı-beyaz işaretlerle belirlenmiş patikalara yerleştirilen tabelalar ve GPS koordinatlarıyla yol, hemen herkesin bisikletle ya da yürüyerek tamamlayabileceği parkurlara sahiptir.  

Hattuşa 

UNESCO’nun Dünya Belleği listesinde yer alan Hattuşa da yolun önemli parçalarındandır. Saray kompleksi, tapınaklar, tabletler, anıtsal kapılar, tahıl ambarları, sfenksler ve sur duvarlarını gezdikten sonra 23 kilometrelik Hattuş-Boğazkale Göleti-Yazır Köyü-Hattuşa rotasını yürüyebilirsiniz.  

 Yazılıkaya 

Dileyenler bir başka Hitit Yolu güzergâhı olan Hattuşa’ya iki kilometre uzaklıktaki Yazılıkaya parkurunu adımlayabilirler.  

Alacahöyük 

Türkiye’nin en uzun nehri unvanına sahip Kızılırmak’ın kollarından Budaközü Çayı kenarındaki Alacahöyük-Karakaya parkurunun uzunluğu dokuz kilometredir.   

İncesu Kanyonu   

Ortaköy ilçesindeki kanyonda Anadolu’nun en büyük Kybele kabartması var. Ayrıca yörede kale denilen mağaraya, işaretlenmiş dört kilometrelik parkurla ulaşılıyor.   

Göletler 

Evci, Çatak, Kızılhamza, Soğucak, Kalecikkaya, Gölpınar ve Boğazkale göletlerinin kıyıları yürüyüş yapanlara hem kamp imkânı sağlıyor hem de serin bir ortam sunuyor.  

Alaca Vadisi 

Hitit Yolu ile turizme açılan 27 kilometrelik vadi, Alaca ilçesi yakınlarında. Geven Köyü’nden başlayan vadi Değirmenönü, Dereyazıcı ve Şanlıosman köylerini geçerek Cemilbey’e erişiyor. Tarihi mekânlardan geçen vadide, keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz.

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz? 

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Batuhan

Add comment