Yolcu360 Blog
bodrum-gumusluk-tekne.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bodrum Gümüşlük Gezilecek Yerler

Bodrum Gümüşlük Gezilecek Yerler

Bodrum Gümüşlük gezilecek yerler listesiyle karşınızdayız! Bodrum’un saklı cennetlerinden biri olan Gümüşlük, hem tarih hem de doğa severler için eşsiz bir destinasyondur. Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı olan bu huzurlu mahalle, Myndos Antik Kenti’nin kalıntıları üzerinde kurulmuştur. Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bu bölge, sit alanı olması nedeniyle doğal yapısı en az bozulan yerler arasındadır. Koruma altında olmasıyla kentleşmenin minimumda kaldığı bu cennet köşe, uzun yıllar küçük ve sakin bir balıkçı kasabası olarak kalmış. Myndos Antik Kenti kalıntıları ile iç içe yaşayan belde, dört mevsim ziyaretçilerini büyülüyor.  Günümüzde Bodrum’da gezilecek yerler arasında öne çıkan Gümüşlük, sakin ve huzurlu tatil arayanların ideal adresidir. Bölgenin en güzel koylarına sahip olan bu şirin kasaba, tarihi boyunca sürekli yerleşim altında kalmıştır. 

Gümüşlük’ün, sahili boyunca uzanan plajları, restoranları, el sanatlarını sergileyen satıcıları ile kendine özgü bir atmosferi bulunuyor. Burada, bölgenin tarihini ve doğal güzelliklerini keşfederken, harika manzaralar eşliğinde denizin ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. El Sanatları çarşısını gezebilir, el yapımı lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Dilerseniz sahildeki balık restoranlarında samimi bir ortamda tatilinizi unutulmaz kılabilirsiniz. “Hazırladığımız Gümüşlük gezi rehberi içinde yeme-içme mekanlarından denize girilecek yerlere kadar merak ettiğiniz tüm konuları bulabilirsiniz.

bodrum-gumusluk-villa.jpg

Gümüşlük Nerede?

Gümüşlük doğal güzellikleri ve otantik atmosferiyle dünya çapında tanınan destinasyonlar arasında yer alıyor. Bu cennetten köşenin adını duyan ancak yerini tam olarak bilmeyenler, genellikle “Gümüşlük hangi ile bağlı?” sorusunun cevabını arıyor. Gümüşlük, Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir mahalledir. Bodrum yarımadasının batısında yer alan mahalle, ilçe merkezine 22 kilometre mesafededir. Turgutreis, Yalıkavak ve Ortakent’in ortasında kalan şirin mahallenin Ege Denizi’nde kıyısı olan bir cennettir.  

Gümüşlük’e Nasıl Gidilir?

Bodrum ilçe merkezine 20 dakikalık mesafede olan Gümüşlük’e hem karayolu hem de havayolu seçeneklerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Gümüşlük, Bodrum-Milas Havalimanı’na 56 kilometre mesafededir. Bu havalimanına Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasından direkt uçak seferleri düzenleniyor. En ucuz Bodrum Milas Havalimanı uçak biletleri için Yolcu360’tan arama ve bilet satın alma işlemi yapabilirsiniz.  Yolcu360, tüm hava yolu şirketlerinin seferlerini listeleyerek, misafirlerinin en uygun fiyatlı uçak biletlerini almalarına yardımcı oluyor.

 

Bodrum-Milas havalimanından Gümüşlük’e toplu taşıma seçeneği bulunmuyor. Doğrudan ulaşım için Bodrum kiralık araç seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.  Dilerseniz HAVAŞ servisleriyle Bodrum Otogarı’na gidebilir, sonrasında dolmuşları kullanabilirsiniz. Ayrıca, Bodrum Otogarı’ndan araç kiralama, taksi ve özel transfer aracı gibi alternatif ulaşım araçlarını seçebilirsiniz. Yolculuğunuzu planlarken Yolcu360 üzerinden kullanımınıza uyun kiralık araç rezervasyonu yapabilirsiniz. Böylece dilediğiniz her yeri daha esnek ve rahat şekilde keşfedebilirsiniz.  

Gümüşlük Tarihi Veya Myndos Tarihi

bodrum-gumusluk-panoramik.jpg

Gümüşlük’teki ilk yerleşim Ege Bölgesinin en eski halkı olan Leleg’lere dayanıyor. Deniz ticareti yapan savaşçı ulus Lelegler,  yapılarında harç ve kireç gibi bağlayıcı kullanmaması ile dikkat çekiyor. Bozdağ üzerinde kurulu olan Myndos Antik Kenti, M.Ö 4. yüzyılda Mausollos döneminde Karya bölgesinin üç önemli kenti arasında bulunuyordu. İskender’in bir yıl boyunca kuşatması altında kalan kent, M.Ö 197 yılında Rodos’un koruması altına girerek ilk sikkelerini basmıştır. M.Ö 133’de Roma hakimiyetini tanıyan Myndos, sahip olduğu doğal korunaklı limanları ile her dönem önemli bir yerleşim olmuştur. Roma Dönemi’nde uzun süre savaşlardan uzak, sükunet yaşayan kent, 14. Yüzyılda Menteşeoğulları Beyliği’ne ev sahipliği yapmıştır. 

Gümüşlük Koyu’na 150 metre mesafedeki Tavşan Adası üzerinde Myndos Antik Kenti’ne ait kilise, kilise deposu, sarnıç gibi yapıların kalıntıları bulunuyor. Günümüzde ziyarete kapalı olan adaya, antik kent kalıntıları üzerinden yürüyerek geçilebilir. Roma imparatorluğunun izlerini de taşıyan bölge, 1975 yılında arkeolojik sit alanı ilan edilmiştir. Tarihi ve kültürel zenginlikleri korunarak günümüze ulaşan bu güzel belde, muhteşem güzellikleri ile Türkiye’nin popüler tatil yerleri arasında. 

Gümüşlük Gezilecek Yerler

Antik kalıntıları ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Gümüşlük, hem tarih hem de doğa tutkunlarının rotasında yer alıyor. Her türden tatil ihtiyacına hitap eden bu şirin mahallede, denizin içinden yürüyerek Tavşan Adası’na ulaşabilirsiniz. Birçok açık hava etkinliği yapabileceğiniz bölgede, tarihin derinliklerine doğru yolculuk yapabilirsiniz. Bodrum’un korunmuş olan bu bölgesinde keşfedebileceğiniz birçok yer bulunuyor. 

bodrum-gumusluk-koy.jpg

  • Kral Yolu

Kral Yolu, sahilden Tavşan Adası’na (Asar Adası)  yürüyerek ulaşmayı sağlayan antik kalıntılara verilen isimdir. Deniz çekildiği zaman görünür hale gelen bu yol, Myndos Antik Kenti’nin Tavşan Adası’na olan uzanan kısmıdır. Tarihçiler, Kral Yolu’nun aslında antik çağlarda inşa edilmiş ve depremler sonucunda sular altında kalan bir dalgakıran olduğunu düşünüyor. 2,50 metre genişliğinde 150 metre uzunluğundaki bu yolu yürürken, eski limanın sular altındaki kalıntılarını görebilirsiniz. Gümüşlük’te yapılması gerekenler arasında mutlaka denizin üzerinde yürüyormuşsunuz görüntüsü veren Kral Yolu’ndan geçmenizi öneriyoruz. Yürüyüşünüz sırasında Gümüşlük’ün manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz. 

  • Karakaya Köyü

Bölgeyi ve çevresini neredeyse kuşbakışı görebileceğiniz Karakaya Köyü, denizden 450 metre yüksekliktedir. 800 yıl önce korsan saldırılarından korunmak için sarp kayalar arasında kurulan bu köy, taş evleri ve araba girmeyen daracık sokakları ile dikkat çekiyor. Bodrum Karakaya Köyü içinde toplamda 60 taş ev bulunuyor. Bunlardan 35 tanesi aslına uygun olarak restore edilmiş. Bölge sit alanı olarak koruma altına alınınca diğer evlerde hiçbir çalışma yapılmamış. Eski bodrum mimarisinin zarif örneklerini görebileceğiniz köyde, muhteşem günbatımı manzaralarına tanık olabilirsiniz. 

  • Gümüşlük Eklisia Kilisesi

Dikdörtgen planlı, iki apsisli Eklisia Kilisesi, Gümüşlük’ün tarihi mirasları arasında yer alıyor.400 yaşında olan bu yapı ilk önce kilise olarak inşa edilmiştir. 1989 yılından itibaren statüsü değişerek sanat merkezi olarak hizmet vermeye başlayan bina, Rum mimarisinin özelliklerini gösteriyor. Ufak ve sade görünümlü Eklisia Kilisesi, mutlaka gezmenizi önerdiğimiz yerler arasında bulunuyor. 

bodrum-gumusluk-kafe.jpg

  • Yel Değirmenleri

Gümüşlük’ün simgeleri arasında yer alan yel değirmenleri, 1800’lü yıllarda inşa edilmiştir. 1970’li yıllara kadar un öğütmek için kullanılan değirmenler, özel mülk statüsündedir. Tarihi dokusu ve eşsiz manzaraları ile dikkat çeken taş yapılar, fotoğraf tutkunlarının rotasında yer alıyor. Muhteşem manzaraları yakalayabileceğiniz bölgeyi, özellikle akşam saatlerinde ziyaret etmenizi öneriyoruz. 

  • Gümüşlük El Sanatları Çarşısı

Sahilde yer alan El Sanatları Çarşısı, sanatçı ve zanaatkarların kendi yaptıkları ürünleri sergilediği stantlardan oluşuyor. Sahile inen cadde üzerinde sağlı sollu kurulan çarşı, modern görünüşü ile dikkat çekiyor. Çarşı içinde sanatkarların elleri ile şekillendirdiği cam, ahşap, kumaş, toprak, deri, kabak objeleri bulabilirsiniz. Hatta çarşı çıkışına doğru konumlanan atölyelerde şekillenen camları ve çamurları izleyebilirsiniz. Tatilinizi hatırlatacak hediyelik eşyalarınızı bu çarşıdan alabilirsiniz. 

Bodrum Gümüşlük Denizi Nasıl? Gümüşlük’te Nerede Denize Girilir?

bodrum-gumusluk-deniz.jpg

Ege Denizi’ne kıyısı olan Gümüşlük, Mavi Bayraklı plajları, kristal berraklığında sularıyla dikkat çekiyor. İnce kumlu plajları olan bu şirin mahalle, korunaklı koylarıyla misafirlerini dalgasız denizle karşılıyor. Gümüşlük plajları, hem çocuklu ailelerin hem de huzurlu bir deniz keyfi arayanların tercihi oluyor. Deniz kenarında güneşlenip, denizin keyfini çıkarabileceğiniz popüler plajlarla karşınızdayız. 

  • Gümüşlük Halk Plajı

Sahili ve denizi kum ile kaplı olan Halk Plajı, 120 metre uzunluğa ve 10 metre genişliğindedir. Duş ve soyunma kabinleri gibi olanaklara sahip plajda, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir de büfe bulunuyor. Ücretsiz girebileceğiniz halk plajı, bölgenin en popüler plajları arasında yer alıyor. 

  • Peksimet Plajı

Peksimet Halk Plajı, sapsarı ve ince kumları ve turkuaz renkli denizi ile ziyaretçilerinin deniz tatili beklentilerini karşılıyor. Deniz suyu 6-7 ay ılık olan plajda, deniz 5-6 metreden sonra derinleşiyor. Açıklarında biraz yosun olan plaj, Gümüşlük’ün doğal görünümünü koruyan yerleri arasında bulunuyor. Girişi ücretsiz olan Peksimet Plajı, sakinliği ile çocuklu ailelerin tercihi oluyor. 

  • Günbatımı Plajı

Gümüşlük’e 15 dakika mesafedeki Günbatımı Plajı, Bodrum Yarımadasının en güzel plajlarından biridir. Muhteşem manzaralar sunan plaj, Ege Denizi ile Akdeniz’in birleştiği noktada yer alıyor. 150 metre uzunluğundaki Günbatımı Plajı, muhteşem günbatımı manzaraları ile yerli ve yabancı turistlerin favori destinasyonlarındandır.

  • Şampanya Koyu

Deniz suyunun kıyıdaki taşlara vurup köpürmesi ile bu adı alan koy, bakir yapısı, muhteşem manzaraları ile tercih ediliyor. Çakıl taşlı sahile sahip olan Şampanya Koyu’nda denizin dibi de kayalıktır. Berrak ve temiz denize sahip koyda yüzerken antik kalıntıları görebilirsiniz. Koyun çevresinde yeşilliklerle kaplı tepeler bulunuyor. Havlunuzu buralara sererek manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Huzurlu bir atmosfere sahip olan Şampanya koyu ve çevresinde fotoğraf çekebilir, su sporları yapabilirsiniz.   

Gümüşlük’te Ne Yenir?

bodrum-gumusluk-kayik.jpg

Gümüşlük’te yapılması gereken şeyler arasında balık restoranlarında öğlen ya da akşam yemeği yemek önemli bir yer tutuyor. Gümüşlük sahil şeridinde yer alan restoranların hepsinde taze deniz ürünleri ve Akdeniz mutfağının muhteşem mezelerinin yanında güler yüzlü hizmet bulacaksınız. Gümüşlük, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında yemekleriyle de dikkat çeken bir mahalledir. Hatta buraya sadece gastronomik keşifler için gelen pek çok ziyaretçi bulunuyor. Gümüşlük’te, harika deniz manzarası eşliğinde, Ege’nin serin sularında günlük olarak tutulan deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz. Bunun yanında Ege mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden olan ot kavurması, Köpoğlu salatası, bergamot reçeli, kabak çiçeği dolması gibi lezzetleri bir de Gümüşlük’te denemelisiniz.  

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali

Gümüşlük’te 2004 yılından beri düzenlenen Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Bodrum’un en önemli festivalleri arasında bulunuyor. Piyanist Eren Levendoğlu ve Gülsin Onay önderliğinde hayata geçirilen festival, Gümüşlük’ün tanıtımına ve turizme önemli bir katkı sağlıyor. Her yıl yaz aylarında düzenlenen festival, yerli ve yabancı birçok sanatçının performansını sergilediği zengin bir program sunuyor. Bugüne kadar toplamda 36 ülkeden 1022 sanatçıyı ağırlayan etkinlikte, konserler genellikle Eklisia Kilisesi ve Antik Taş Ocağında düzenleniyor. Klasik müziğin büyüsünü yaşamak ve bu eşsiz atmosferi solumak için Gümüşlük keşfinize festival programını da ekleyebilirsiniz.  

Yolcu360 yola çıkacak herkesin yanında! Türkiye’nin güvenilir ve saygın araç kiralama platformu ve uçak biletinin güvenilir adresi Yolcu360 ile dünyanın dört bir yanına ucuz uçak bileti alabilir, 180 ülkede binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı  uygun fiyatlarla kiralayabilirsiniz!

Bilsen İyim

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi MYO İnşaat Bölümü mezunuyum. 28 yıllık çalışma hayatım boyunca farklı şehirlerde birçok projeye imza attım. 2020 yılından sonra farklı markalar ve ürünlerin tanıtımı için içerik yazıları ürettim. Gezmek, yeni yerleri keşfetmek, farklı kültürlerle etkileşimde bulunmak ve arkeoloji tutkusu ile ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerini tanımaya çalışıyorum. Profesyonel deneyimlerim ve kişisel ilgi alanlarımın bana kazandırdığı geniş perspektifi içeriklerime yansıtarak okurlara rehber olmaya çalışıyorum.

Add comment