Giresun, doğal güzellikleri ve tarihi mirasıyla Türkiye’nin en etkileyici şehirleri arasında. Karadeniz’e 122 kilometrelik kıyı şeridi olan bu cennet köşe, dağlarla denizin arasında kalan düzlükte konumlanmıştır. Oldukça engebeli bir coğrafyaya sahip olan Giresun, zengin bitki örtüsü, eşsiz manzaraları, mavi bayraklı plajları ile dikkat çekiyor. Antik çağların kalıntılarını taşıyan adası, dağların tepelerinde kurulu kaleleri, köprüleri ve daha birçok tarihi yapısıyla Giresun, tarih ve doğa tutkunlarının rotasında yer alıyor. Coğrafi yapısı sayesinde kıyı kesiminde ılıman, iç kesimlerde ise karasal iklimin hüküm sürdüğü kent, doğal güzellikleri ile büyüleyici pek çok yere ev sahipliği yapıyor.
Batısında Ordu, doğusunda Trabzon, güneyinde Sivas ve Erzincan illeriyle çevrili olan Giresun’un 16 ilçesi bulunuyor. Karadeniz sahili boyunca uzanan 8 ilçesiyle her yıl binlerce turist ağırlayan kent, sessiz ve sakinliği ile ön plana çıkıyor. Ekonomisinde tarımın büyük payı olan şehir, kirazın anavatanı olarak bilinse de fındıklarıyla dünya çapında tanınıyor. Giresun, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında bereketli toprakları, zengin mutfağı ve sıcakkanlı insanları ile ünlüdür. Giresun, yıl boyunca yapılan kültürel etkinlikleri, şenlikleri ve festivalleriyle de dikkat çekiyor. Her mevsim ayrı bir güzellik sunan şehir, Karadeniz’in incisi olarak anılmayı hak ediyor. Kentin sakin atmosferinde tarihle iç içe geçmiş doğal güzellikleri keşfetmek isteyenler için hazırladığımız Giresun gezi rehberi, size şehrin tüm zenginliklerini tanıtmayı amaçlıyor. Burada “Giresun’da nereleri gezebiliriz” sorusundan yapılacak aktivitelere, ulaşımından neler yiyebileceğinize kadar pek çok sorunun cevabını bulabilirsiniz.
İçindekiler
Giresun’a Nasıl Gidilir?
Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Giresun’a ulaşım için hem karayolunu hem de havayolunu kullanabilirsiniz. Karadeniz Sahil Otoyolu güzergahında yer alan bölgeye karayolunu kullanarak rahatlıkla ulaşılabiliyor. Şehirlerarası otobüs firmaları, Türkiye’nin birçok ilinden Otobüs Terminali’ne seferler düzenliyor.
Giresun’a uçakla ulaşım için il merkezine 60 kilometre mesafedeki Ordu-Giresun Havalimanı’nı kullanmanız gerekiyor. Ankara ve İstanbul’dan direkt uçak seferleri bulunan kente başka illerden gelmek isterseniz aktarmalı seferleri değerlendirmeniz gerekiyor. Ucuz Giresun uçak bileti arayışlarında Yolcu360’ı kullanabilirsiniz. Binlerce uçuşu kolaylıkla listeleyen Yolcu360 ile bütçenize ve seyahatinize en uygun uçuşları kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca, kent gezinizde maksimum konfor için Yolcu360’ın birbirinden avantajlı Ordu-Giresun Havalimanı araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Karadeniz’in doğal güzelliklerine ulaşım için 4×4 kiralık araç modellerinden seçebilirsiniz.
Giresun’da Gezilecek Yerler
Giresun, doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve kültürel zenginlikleri ile Türkiye’nin önemli destinasyonları arasında yer alıyor. Bu güzel Karadeniz şehri, yemyeşil yaylalarından tarihi kalelerine, benzersiz kıyı şeridinden şirin köylerine kadar pek çok ilgi çekici noktaya ev sahipliği yapıyor. “Giresun’da gezilecek doğal yerler” dışında 792 adet taşınmaz kültür varlığı ile de dikkat çekiyor. Burada geçireceğiniz zaman içinde hem doğanın tadını çıkarabilir hem de tarihin izlerini sürebilirsiniz.
-
Karagöl Dağları
Giresun’un en yüksek ikinci dağı olan Karagöl Dağları, şehir merkezine 90 km mesafede yer alıyor. Ordu il sınırına yakın bölgede bulunan dağlar, bölgenin birçok doğal güzelliğine ev sahipliği yapıyor. Yüksek oksijen seviyesi ile kendinizi yenilenmiş hissedeceğiniz Karagöl dağlarında birbirinden farklı özellikte yedi adet göl bulunuyor. Bölgenin en büyük ve popüler gölü, dağlarla aynı isimde olan Karagöl’dür. Dört mevsim muhteşem manzaralara tanık olacağınız bölgede, Aygır gölü, Bağırsak Gölü, Aksu Gölü, Camlı Göl, Sağrak Göl ve Kazan Gölü de yer alıyor.
İnsan etkileşiminde fazla kalmamış olan Karagöl Dağları, bakir doğası ile özellikle fotoğraf tutkunlarının rotasında yer alıyor. Kışın gezilecek yerler arasında önemli yer tutan bölgede farklı zamanlarda trekking ve dağcı grupları etkinlik düzenliyor. Etkileyici manzaralara tanık olabileceğiniz Karagöl Dağları, birçok endemik bitkiyi görebilirsiniz. Karadeniz’in bu eşsiz doğa harikası, hem doğa tutkunları hem de macera arayanlar için vazgeçilmez bir destinasyondur.
-
Karagöl Yaylası
Karagöl yaylası inanılmaz bir manzara ile size kapılarını açmakta. 3107 metre yükseklikte bulunmakta olan Karagöl yaylası, endemik bitki türlerine ev sahipliği yapmakta.
-
Giresun Kalesi
Şehrin merkezine hakim noktada, volkanik kayalar üzerinde konumlanan Giresun Kalesi’nin tarihi M.Ö 2. Yüzyıla kadar uzanıyor. Pontus Kralı 1. Pharnakes tarafından yapıldığı düşünülen kale, Romalılar ve Bizanslılar döneminde savunma amaçlı kullanılmıştır. İç kısmında bir saray kalıntısı olan yapı, iç kale ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Döneminde kale şehir olarak inşa edilen yapıda, sığınak olarak kullanıldığı düşünülen mağaralar da bulunuyor. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı’nda büyük yararlılıklar gösteren Milli Mücadele Kahramanı Topal Osman Ağa’nın mezarı da kalede yer alıyor. Günümüzde çevresinde birçok etkinliğin düzenlendiği kale, denizden 100 metre yüksekliktedir. Karadeniz’in muhteşem manzaralarına tanık olabileceğiniz, Giresun Kalesi’ni ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
-
Kümbet Yaylası
Giresun’un Dereli ilçesinde yer alan Kümbet Yaylası, şehir merkezine 49 kilometre mesafede yer alıyor. Karadeniz’in büyüleyici doğasını gözler önüne seren yaylada, ormanlık alanları, şelaleleri, dereleri ve yeşil vadileri bir arada görebilirsiniz. 1640 metre yüksekliği ile ziyaretçilerine serin ve bol oksijenli hava sunan yayla, doğa tutkunlarının ve fotoğrafçıların vazgeçilmez rotaları arasında bulunuyor. Yaz aylarında büyük ilgi gören yayla, her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Özellikle Temmuz ayı ortalarında düzenlenen Uluslararası Dereli Kümbet Kültür ve Sanat Festivali, bölgeye ayrı bir canlılık katıyor. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, kamp kurarak doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
-
Kuzalan Şelalesi Ve Kuzalan Tabiat Parkı
Giresun’un yüzlerce doğal güzelliğinden sadece bir tanesi olan Kuzalan Şelalesi ve çevresi, 2013 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Şelalenin bulunduğu Kuzalan Tabiat Parkı, kalkerli suların oluşturduğu yaklaşık 800 metrelik vadisi ile dünya çapında tanınıyor. Türkiye’nin Pamukkale’den sonra ikinci traverten oluşumlarına sahip olan park, Kuzalan Şelalesi başta olmak üzere beş adet şelaleye ev sahipliği yapıyor. 4820 dönümlük geniş bir alanı kaplayan tabiat parkında farklı özelliklerde suların çıktığı gözeler bulunuyor. Zengin faunası, endemik bitki türleri, berrak ve farklı lezzette suları ile tam bir doğa harikası olan bölgeyi mutlaka görmenizi öneriyoruz. Burada başta Kuzalan Şelalesi olmak üzere, mağaralar, anıt ağaçlar, tarihi değirmenler gibi güzellikleri görebilirsiniz.
Park içinde yer alan Kuzalan Şelalesi, çevresinde yapılan düzenlemeler ve karşısındaki seyir terası, ziyaretçilerin harika manzaralara tanık olmasını sağlıyor. Özellikle mayıs ayında su miktarının artmasıyla şelale daha görkemli bir hale geliyor. Yeşilin her tonunu ve mavinin uyumunu görebileceğiniz bu cennet köşeyi dört mevsim ziyaret edebilirsiniz. Burada doğa yürüyüşleri yapabilir, muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Bisiklet safari, ATV, kaya tırmanışı, olta balıkçılığı, kuş gözlemciliği yapabileceğiniz parkın girişi ücretlidir.
-
Giresun Adası
Giresun Adası, Doğu Karadeniz içerisinde Antik çağ ve Orta Çağ’a dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmış tek ada. Ada içinde Orta Çağ’a ait surlar, kilise, şapel, sarnıç, pithoslar ve mezarlar bulunmakta. Giresun Adası mitoloji hikayelerinde de yer almakta. Giresun Adası efsanesine göre, kralın güzeller kızı bir çobana aşık olmuş. Başka birine aşık olan kız, bütün adaylarına hayır cevabı vermiş. Bunu öğrenen kral ise çok sinirlenmiş. Kral, kızını Giresun adasına sürmüş ve ada içindeki manastıra kızını kapatmış. Çobanı ise manastırın karşısındaki yaşlı çınarın dallarına astırmış. Ertesi gün genç kız da manastırın içerisinde kendisini asmış. Bölgedeki gezilecek yerler arasında olan adanın, güzelliği ile sizi cezbedeceğine eminiz.
Giresun Adası giriş ücreti: Ücretsiz
-
Giresun Müzesi/ Gogora Kilisesi
Bu müzenin 18. yüzyıldan kalma bir kilise olduğunu belirtelim. 1923 yılına kadar Ortodoks kilisesi olarak kullanılan yapı, 1948-1967 arasında cezaevi işlevi görmüş. 1988 yılında müze olarak kullanıma açılmış. Müzedeki eserler arasında Helenistik, Hitit, Roma, Selçuklu, Eski Tunç Çağı, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait antik eserler, taş kabartmalar ve paralar bulunmakta. Giresun müzesi giriş ücreti: ücretsiz.
-
Mavi Göl/ Sodalı Göl
Mavi göl, turkuaz rengi ile yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi çekmekte. Sodalı göl olarak da bilinen göl, Karadeniz içerisinde sodalı suyun dere halinde aktığı tek yer. Mavi Göl özelliklerine bakıldığında suyun içerisindeki kireç taşları ve sodanın birleşimi ile turkuaz renge bürünüyor. Giresun Mavi Göl kamp alanı açısından da oldukça uygun bir yer. Buraya kamp kurarak, sabahları eşsiz bir manzara ile güne başlayabilirsiniz.
-
Sis Dağı Yaylası
Güzelliği ile dünya çapında tanınan Sis Dağı Yaylası, Ali Meydan (Sis) Dağı üzerindeki düzlük bölgede yer alıyor. 2182 metre yüksekliğinde yer alan yayla, temmuz ayında erimeyen karları ile tanınıyor. Trabzon ve Giresun il sınırında yer alan dağ, adını sık sık sisli olmasından alıyor. Yaz aylarında serin ve ferah bir iklime sahip olan yaylada, Karadeniz’in muhteşem manzaralarına tanık olabilirsiniz.
2011 yılında turizm merkezi olarak ilan edilen Sis Dağı, her yıl Temmuz ayında düzenlenen şenliklerle daha bir renkleniyor. Giresun’un keşfedilmeye değer bu yaylasını, dört mevsim ziyaret edebilirsiniz. Sis denizi üzerinde yürüyor gibi hissettiren yaylada, doğa yürüyüşleri yapabilir, kamp kurabilir ve muhteşem doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
-
Dokuzgöz Milli Parkı
Dokuzgöz Milli Parkı, ismini bölge içerisindeki dokuz tane olan su kaynağından almakta. Orman Bakanlığı’na ait tesislerin de içerisinde yer aldığı milli park, çadır ve kamp yapmak için de uygun. Yemyeşil doğası ile sizi bekleyen milli park, mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında.
Giresun Kaç Günde Gezilir?
Tarihi Antik Çağ’a dayanan Giresun, 1397 yılında Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilerek Türk egemenliği altına girmiştir. Yerleşik halkın çoğunluğunu, Oğuz Türklerinin Üçok koluna bağlı boylardan Çepniler oluşturuyor. Şehir, tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olup, zengin kültürel mirası ve doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Bölgede 792 adet taşınmaz kültür varlığı olduğunu söylemiştik. Bu varlıklara doğa ve vahşi yaşam bölgelerini, plajları, su oluşumlarını ve doğa gezisi parkurlarını eklediğimizde Giresun’un gezilecek yerlerinin zenginliği ortaya çıkıyor. Peki, Giresun kaç günde gezilir? Bu güzel şehri gezmek için kaç gün ayırmalısınız? Bu sorunun cevabı, seyahat rotanıza ve yapmak istediğiniz aktivitelere bağlı olarak değişebilir. Ancak şehrin önemli noktalarını gezebilmeniz için 4-5 gün ayırmanız yeterli olacaktır.
Giresun Festivalleri
Giresun, tarihi ve doğal zenginliklerinin yanında renkli ve dinamik festivalleriyle de dikkat çekiyor. Bölgenin kültürel mirasını, geleneklerini yansıtan bu şenlikler, kentin tanıtımını yaparken yerel halkın ve ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmesi sağlıyor. Yıl boyunca şehirde çok çeşitli festivaller düzenleniyor. İl merkezinde düzenlenen Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, her yıl 20 Mayısı içine alacak şekilde 3 – 4 gün sürüyor. Aksu Çayı’nın denize döküldüğü yerde düzenlenen festivalde yöre halkının geleneksel dansları, müzikleri ve el sanatları ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor.
Uluslararası Kümbet Kültür ve Sanat Festivali, Kümbet Yaylası’nda düzenlenen önemli bir etkinliktir. Bölgenin kültürel ve sanatsal zenginliklerini tanıtan bu festival, konserler ve sergilerle zengin bir program içeriyor. Temmuz ayının ikinci haftası düzenlenen bu festivalde katılımcılar Kümbet Yaylası’nın doğal güzelliklerini de keşfetme fırsatı buluyor.
Merkez dışında ilçelerinde de birçok festival düzenleniyor. İşte festivaller:
- Bulancak Belediyesi Mürsel Gülmez Tiyatro Günleri (Mayıs Ayı)
- Dizgine Hıdrellez Kültür-Turizm ve Sanat Festivali (Mayıs Ayının 3. Haftası)
- Geleneksel Fırınlanmış Ören (Darı) Mısır Unu Helva Şenlikleri (Temmuz ayının ilk haftası)
- Geleneksel Karaovacık Yaylası Otçu Göçü Şenliği (Ağustos ayının ikinci haftası)
- Sağrakgöl Kültür, Turizm ve Sanat Festivali (Ağustos ayının ikinci haftası)
- Bektaş Yaylası Kültür, Turizm ve Sanat Festivali (Ağustos ayının son haftası)
- Karagöl Keşkek Festivali (Temmuz ayının ikinci haftası)
- Kuzu Gölü Otçu Göçü Yayla Şenliği (Temmuz ayının son haftası)
- Şebinkarahisar Kültür Sanat ve Ceviz Festivali (Ağustos ayının ikinci haftası)
- Görele Kemençe ve Horon Festivali (Temmuz ayının ikinci haftası)
- Cimide Kültür Şenliği (Temmuz ayının ikinci haftası)
- Sisdağı Erkeksu Otçu Şenlikleri (Temmuz ayında)
- Kuşdili Kültür, Turizm ve Sanat Festivali (Temmuz ayının ilk haftası)
- Çamoluk Bal Festivali (Ağustos ayının ikinci/ üçüncü haftası)
- Kuru Fasulye Festivali (Ağustos ayının ikinci haftası)
- Bedrama Kültür ve Sanat Festivali (Haziran)
- Çömlekçi Deresi Fındık Festivali (Temmuz ayının ikinci haftası)
- Yela Güreş Sporları Kültür ve Turizm Festivali (Temmuz ayının son haftası)
Uyarı: Seyahat planlarınıza festival ve şenlikleri de eklemek isterseniz, tarihlerini ve etkinlik programlarını önceden kontrol etmenizi öneriyoruz.
Giresun’a Ne Zaman Gidilir?
Giresun, kıyı kesimlerinde Karadeniz ikliminin, iç kesimlerinde de karasal iklimin etkisini gösterdiği bir şehirdir. Türkiye’nin en çok yağış alan illerinden biri olan Giresun’da, ocak ve şubat ayları yılın en soğuk dönemidir. Yağıştan kaçınmak ve doğal güzelliklerin keyfini çıkarmak için seyahat planınızı mayıs ve temmuz ayları arasına almanızı öneriyoruz. Ağustos ayı sıcak olmakla beraber yağışların başladığı zamandır. Ziyaretiniz sırasında değişen hava koşullarına hazırlıklı olmak için fazladan bir hırka ve yağmurluk almanızda faydalı olabilir.
Yorum ekle