Yolcu360 Blog
araç kiralamada findeks notu
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Kiralık Araç Rehberi > Araç Kiralamada Findeks Notu Nedir ve Nasıl Yükseltilir?

Araç Kiralamada Findeks Notu Nedir ve Nasıl Yükseltilir?

Araç kiralamada Findeks notu konusunda merak ettikleriniz mi var? Detaylar blog yazımızda!

Araç kiralamak isteyen herkesin ortak sorularından biri de: “Findeks nedir?” sorusu. İdeal aracınızı seçiyorsunuz, tatil planınızı yapıyorsunuz ve tam aracınızı teslim alacağınız sırada karşınıza bir Findeks sorgusu çıkıyor. Bazı sürücüler notunun düşük olması sebebiyle araç kiralamaktan çekinebiliyorlar. Ancak bu not bir korkulu rüya değil. Sadece bankalara borçlanma alışkanlıklarımızı düzenlememiz gerektiğine dair bize bir veri sunuyor.

Findeks Nedir?

Araç kiralamak isteyen hemen hemen herkesin merak ettiği bir konu. Peki nedir bu findeks diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Sürücülerin bazıları, findeks notu düşük çıktığı için araç kiralarken sorun yaşayacağını düşünüyor. Fakat bu not kimsenin kabusu olmamalı. Çünkü findeks sadece bankalara borçlanma alışkanlıklarımızı dengelememiz gerektiğine dair veriler sunuyor. 

Aslında kısaca açıklayacak olursak findeks, bankaların senelerdir kredi kararı verirken değerlendirmeye aldığı bir referans notu. Bu not bankalar dışında tüm finansal kurumlar, reel sektör ve bireyler tarafından da değerlendiriliyor. Yani findeksi bir finansal karne gibi de düşünebilirsiniz. Findeks kredi notu, daha önce bankalardan kullanmış olduğunuz krediler ve kredi kartı ödeme düzeniniz gibi veriler üzerinden oluşturuluyor. Bazı kriterler, bu kredi notunu daha fazla etkiliyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bireysel kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlıkları: %30 etkiliyor.
  • Mevcut hesap ve kişinin borçlanma durumu: %25 etkiliyor.
  • Yeni kredi açılışları: %20 etkiliyor.
  • Kişinin kredi kullanım yoğunluğu: %15 etkiliyor.

Araç Kiralarken Findeks Kredi Notu Ne İşe Yarıyor?

Tam tatil planınızı yaptınız, işinizi gücünüzü ayarladınız, gezilecek yerleri not ettiniz ve geriye sadece araç kiralamak kaldı! Ama o da ne? Karşınıza, belki de daha önce hiç duymadığınız findeks diye bir kavram çıkıyor. Araç kiralamada Findeks notu nedir, ne işe yarar, araç kiralama sürecine bir etkisi olur mu gibi sorular var aklınızda. Biz de bir nebze olsun, aklınızı kurcalayan bu soru işaretlerine cevap vermek istedik. Gelin birlikte findeks nedir, araç kiralama sürecine ne gibi bir etkisi var öğrenelim. 

Araç Kiralarken Neden Findeks Notu Sorgulanıyor?

Findeks kredi notu aslında, bankacılık sisteminde kullanılan kredi ödeme alışkanlıklarına dayanarak hazırlanan bir risk raporu. Bu hazırlanan raporun detaylarına bakılarak kişinin ödeme yapma alışkanlığı hakkında bilgi ediniliyor. Söz konusu olan ödeme miktarını, kişinin taahhüt ettiği şartlar içerisinde ödeyip ödeyemeyeceği üzerine fikir yürütülmesini sağlıyor.

Yurt dışında kredi notu iyi olan kişilerin, kaza yapma oranlarının da daha düşük olduğuna yönelik çalışmalar var. Dolayısıyla araç kiralamada kredi notu, araç kiralama hizmeti sunan şirketler için de önemli bir konu haline geliyor. Çünkü bir anlamda kişinin kiraladığı aracı doğru kullanacağına, ödemesini yapacağına ve zamanında teslim edeceğine yönelik bir güvence oluşturuyor. Yani araç kiralamada findeks notu bu noktalar nedeniyle önemli. 

Araç Kiralamada Findeks Notu Süreci Nasıl Etkiliyor? 

Araç kiralama hizmeti sunan şirketler, araç tedarikçileri de sizden findeks notunuzu talep edebilir. Hatta sizin findeks notunuzu değerlendirmeye alarak, araç kiralama rezervasyonunuzu kabul edip etmeme inisiyatifine sahipler. Araç kiralamada findeks notu, kiralamak istediğiniz araç sınıfına göre değişiklik gösterebiliyor. Bununla birlikte kiralamak istediğiniz aracın maddi değeri, modeli de istenilen findeks notunu etkileyebilir. Çünkü kiralamak istediğiniz aracın maddi değeri ne kadar yüksek olursa, istenilen findeks notu da o oranda yüksek olur. Talep edilen findeks notu, standart seviye görülen araçlarda daha düşük olabilir. 

Findeks Kredi Notunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Elbette findeks notunuzu bilerek araç kiralama işlemi yapmanız, başınıza gelebilecek umulmadık kötü sürprizleri engelleyebilir. Bundan dolayı findeks notu sorgulama imkanı sunan bankaların internet sayfalarını kullanabilirsiniz. Ayrıca yine bankaların müşterileri için oluşturdukları mobil uygulamalardan da yararlanabilirsiniz. Tc kimlik numaranızı kullanarak yapacağınız basit bir işlemle, findeks notunuzu öğrenebilirsiniz. 

Findeks Kredi Notunu Nasıl Yükseltebilirsiniz?

Doğru bilinen bir yanlışı düzeltmekle başlayalım. Findeks notunu sorgulamak acaba findeks kredi notumu düşürür mü diye boşuna tedirgin olmayın. Bu işlem hiçbir şekilde findeks notuna etki etmiyor. Peki findeks kredi notumu nasıl yükseltebilirim diyorsanız hemen onu da cevaplayalım. Merak etmeyin, kredi notunuz düşükse bunu istediğiniz seviyeye çekmek aslında çok zor değil. Neler yapabileceğinizi sizin için şu şekilde sıraladık:

Ek hesap kullanmak

Faturalarınızı aksatmadan ödemek adına vadesiz mevduat hesabınıza tanımlı bir ek hesap açmayı düşünebilirsiniz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Ek hesabınızın borcunu düzenli bir şekilde ödemeniz gerekiyor. Çünkü ödemelerinizi geciktirmediğiniz takdirde ek hesap kullanmanız notunuzu yükseltiyor. 

Düzenli bir şekilde ödeme yapmak

Kredi kullandıysanız taksitlerini, kredi kartınız varsa dönem borcunuzu zamanında ödüyor olmanız gerekiyor. Borcunuzu zamanında ödeyebiliyor olmanız kredi notunu yükselten bir diğer kriter. 

Borçları gözden geçirmek ve düzenlemek

Borçlarınızı düzenli ödemek kredi notunuzu yükselteceği için kendinize bir plan oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken borçlarınızı gözden geçirerek, bütçeniz dahilinde nasıl hareket edebileceğinizin analizini yapabilirsiniz. 

Alışverişlerde kredi kartı kullanmak

Alışverişlerinizde kredi kartı kullanıyor ve ödemeniz gereken dönemleri aksatmadan borcunuzu takip ediyorsanız kredi notunuz yükselecektir. 

Kredi kullanmak

Findeks kredi notunun yüksek olması aslında tamamen ödeme alışkanlıklarınız ile alakalı. Kredi kullanıp borcunuza sadık kalarak zamanında ödeme yapan biriyseniz notunuz yükselecektir. Üstelik ilk kez kredi kullanan ya da sizden daha az kredi başvurusu yapmış birine göre de daha yüksek bir notunuz olur. 

Findeks Notu Sorgulamak Araç Kiralama Hizmeti Veren Kurumlara Ne Sağlıyor?

Araç kiralama hizmeti veren kurum ve kuruluşlar için findeks notunun önemli olduğunu söylemiştik. Çünkü aracı kiralayacak kişinin, aracı zamanında teslim edeceğine ve ücretini ödeyeceğine dair bir güvence oluşturuyor. Ayrıca güven dışında başka katkıları da var. Bu işlem, araç kiralama hizmeti sunan kuruluşların doğru ve hızlı karar almasına da yarıyor. Araç kiralama hizmeti veren kuruluşlar, birçok noktada çok sayıda personelle çalışıyor. Her lokasyonda çalışan personelin sistem prosedürlerine uyumlu kararlar vermesi çok önemli. Çünkü bu durum doğru kişiye doğru aracın sunulmasını sağlıyor. Böylece hem araç kiralama hizmeti sunan kuruluşlar hem de araç kiralama hizmeti talep eden kişiler, verilen hizmetten memnun kalıyor. 

 

Otomotiv Dünyası ile İlgili Her Konuda Yolcu360 Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz

Yorum ekle