Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Çanakkale Gezi Rehberi | Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale Gezi Rehberi | Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale gezi rehberi ile şehri keşfe çıktık. Çanakkale hakkında bilgiler edindik ve Çanakkale turu için bazı ipuçları bulduk. Yakınlarda bir Çanakkale gezisi planınız varsa Çanakkale gezi rehberi tam sizlik bir liste. Siz de araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek Çanakkale gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz? 🙂 

Çanakkale Gezi Rehberi

Kültürel ve doğal varlıkları ile ünlenmiş olan Çanakkale ilimiz hakkında araştırma mı yapıyorsunuz? Çanakkale’de görmek istediğiniz tarihi mekanlar mı var? Aradığınız çoğu bilgiye bu yazımızda ulaşabilirsiniz. Kısaca Çanakkale gezi rehberi.

Çanakkale Hakkında Genel Bilgiler

Çanakkale, Anadolu topraklarının kuzeybatısında yer almaktadır. Hareketli ve köklü bir tarihe sahip kenttir. Asya ve Avrupa kıtaları topraklarında kurulmuş olan şehirde tarihi boyunca birçok uygarlığın yerleşim yeri olarak yer almaktadır. Şehrin toprakları Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen, Türk tarihinde büyük bir öneme sahip olan Çanakkale Savaşı’nda başrol olmuştur.

Çanakkale’nin bulunduğu bölge, birçok kültürün yaşadığı bir yer olmuştur. İnsanlığın yerleşik hayata geçmesinden, tarihi çağların başladığı döneme kadar önemli uygarlıklar burada varlık göstermiştir. Tarihin hızlı akışından, yıllar boyunca farklı ellerde yoğrulmuş olan bu bölge, kültürlerin izlerini mimarisi ve yaşam kültürüyle yansıtıyor.

Çanakkale, kültürü, doğal varlıkları, kendine bağlı olan adaları ve adalardaki şarapçılık faaliyetleri ile farklı dallarda yaşam ve ilgi alanlarına hitap eden tarihi bir şehirdir.

Çanakkale Sanal Gezisi için tıklayınız.

Çanakkale’ye Ne Zaman Gidilir?

Çanakkale bulunduğu konumundan dolayı geçiş iklimi etkisi altındadır. Akdeniz ve Karadeniz iklim özelliklerinin etki ettiği şehrin genel havası ılıman olarak değerlendirilmektedir. Edremit Körfezi, Akdeniz iklimi yaşarken, Gelibolu Yarımadası ve orta kısımlarda serim bir hava durumu hakimdir. Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava şehrin iklimine etki etmekte ve rüzgar hızının artmasına sebep olmaktadır. Yıl boyunca kar yağışı az olmakla birlikte yağmur yağışı ilkbahar ve yaz mevsimlerinde yoğunlaşmaya başlar. Karın şehre hakim olduğu gün sayısı 8’i geçmemektedir. Rüzgarlı bir şehir olan Çanakkale’de aralık, ocak ve şubat ayları oldukça yağmurlu geçtiğinden, iklimin şehirde vakit geçirmeye elverişli olduğu mevsimler ilkbahar ve yazdır.

Çanakkale’de Gezilebilecek Yerler

Çanakkale, önemli bir tarihi mirasa sahip şehir olması yanında doğal güzelliklere sahip bir şehirdir. Şehir gezisi ortalama 3 – 4 gün yeterli olabilir. Şehrin birçok uygarlığın tarihinde önemli bir yeri, izi bulunmaktadır.

Çanakkale yerleşimi çok geniş bir alana yayılmış durumda değildir. Bu yüzden çok büyük bir şehir olmayan Çanakkale’yi gezmek, belli başlı yerleri görmek birkaç gün içinde gerçekleştirilebilecek bir plandır. Şehir, Türk ve dünya tarihi bakımından birçok toplumda bir iz bıraktığından insanların ilgisini çekmeye devam etmektedir.

Çanakkale Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Milli Park, Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda yer almaktadır. 33.000 hektarlık alana yayılmış olan Park, Çanakkale Boğazı’nın Avrupa Yakası’nda yer almaktadır. Park 1973 yılında kurulmuş ve Birleşmiş Milletler tarafından koruma altına alınmıştır. Park’ın içinde M.Ö. 4000 yılına tarihlenen “arkeolojik sit alanı anıtı” da mevcut.

Gelibolu Yarımadası Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

Babakale

Babakale, Asya kıtasının batısındaki en uç noktasıdır. Adını orada bulunan kaleden alan Babakale’nin Antik Çağ’da adı Lekton veya Lektos olarak geçmektedir. Ege Denizi ve Marmara Denizi’nin ayrıldığı noktada olan Babakale’den Homeros’un İlyada Destanı’nda, Amasyalı Strabos’un coğrafya kitabı Georaphika’da bahsedilmektedir.

Babakale Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.

Troya Antik Kenti

5 Haziran 1988 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kültürel kategoride alınan Troya Antik Kenti, dünya çapında ün salmış en ünlü antik kentler arasındadır. Çanakkale’de Kaz Dağı eteklerinde günümüzde Tevfikiye Köyü’nün batısında bulunan kent, Homeros’un yazdığı tahmin edilen İlyada Destanı’nda bahsedilen Truva Savaşı’nın meydana geldiği yerdir.

Truva Antik Kenti yazısı için tıklayınız.

Kazdağları (İda)

Kazdağları, dünya üzerinde muazzam öneme sahip bir ormanlık alandır. Alpler’den sonra dünya üzerinde en fazla oksijen üreten bölge olan Kazdağları’nın mitolojideki adı ida’dır. Dağların konumundan dolayı eşsiz bitki örtüsü bölgede varlık göstermektedir. Bunun sonucunda yüksek oranda oksijen üretimi sağlamaktadır.

Assos

Assos, Ayvacık ilçesinin Behramkale Köyü’ne bağlı bir antik kenttir. İnsanlık tarihi açısından şüphe götürmeyecek şekilde önemi bulunan Assos, Midilli Adası’nın karşısına denk düşmektedir. Lidya, Pers, Pergamon ve Roman Uygarlıkları’nın ellerinde şekillenmiş coğrafya, 1880 ile 1883 yılları arasında Amerikalı genç mimar Francis H. Bacon tarafından keşfedilmiştir. Volkanik bir tepenin zirvesi ve yamaçlarına kurulmuş olan yerleşim, bölgede bulunan tek liman olmasıyla zenginleşmiştir.

Assos Gezilecek Yerler için tıklayınız.

Bozcaada

Türkiye’nin üçüncü, Ege Denizi’nin ise ikinci en büyük adası olan Bozcaada, anakaraya 6 km mesafede yer almaktadır. Çanakkale Boğazı’nın girişinde yer alan ada, konumu vesilesiyle tarihte önemli bir yer edinmiştir. Bozcaada güzel kumlu plajları, berrak deniz suyu, bağcılığı ve şarap üretimi ile oldukça keyifli vakit geçirebilecek şirin bir adadır.

Bozcaada Gezi Rehberi için tıklayınız.

Gökçeada

Gökçeada, yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin sahip olduğu en büyük ada olma özelliği taşımaktadır. Saros Körfezi’nin girişinde yer alan ada,91 km’lik kıyı şeridine sahiptir. İnciburnu adı verilen adanın batısı, Türkiye topraklarının en uçtaki batı noktasıdır. Ada, Türkiye’deki sakin kentlerden birisidir. Bozulmamış doğası, zengin aktivite seçenekleri ve huzurlu atmosferi Gökçeada’yı çekici kılan özellikler arasındadır.

Gökçeada Gezi Rehberi için tıklayınız.

Çanakkale Mutfağı / Çanakkale Yemekleri

Çanakkale’nin, köklü kültürel tarihi mutfağına da yansımada bulunmuş. Yöresel lezzetlerinden bazıları; Ovmaç çorbası,Tumbi, Çırpma, Melki, Börülce köftesi, Patlıcan kapama. Sebze ağırlıklı tarifler yer almaktadır. En sevilen yemeklerinin bazıları da deniz ürünlerinden yapılanlardır. Tuzlu sardalya, Lakerda, Çiroz, Balık ezmesi, Marine hamsi ve Midye dolma.

Çanakkale’de Alışveriş

Çanakkale’de yerel lezzetler yanında, doğal şifalı bitkiler, yöreden toplanmış sebzeler ile yapılan salçalar, erişteler, ekmekler, zeytinyağlı sabunlar satın alınması gereken ürünler arasındadır.Bu bölgede yetişen otlar ve bitkilerden faydalanmak mümkündür, karabaş otu, kantaron otu ve organik kazdağı kekiği gibi.

Çanakkale’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan özel araçla çıkanlar yaklaşık 410 km’de, İzmir’den yola çıkanlar 315 km’de ve Ankara’dan yola çıkanlar ise 666 km’de Çanakkale’ye varırlar.

Şehre rahatça ulaşım sağlamak için araç kiralamak oldukça konforlu bir seçim olabilir. Ayrıca Çanakkale’den araç kiralamak için yolcu360.com üzerinden fiyat araştırması yapabilirsiniz. Çanakkale araç kiralama fiyatlarına bakabilir, fiyatları karşılaştırabilirsiniz. 

Yolcu360 Blog

Add comment