Anadolu toprakları Yunan mitolojisinin izlerini taşıyan eşsiz hazineler barındırıyor. Athena Tapınağı da o paha biçilmez kültürel miraslarımızdan biri. Gezgin çiftimiz Merve & Furkan sizler için bu muhteşem tarihi kalıntıyı gezdi gördü ve yazdı. İşte tüm ihtişamıyla Athena tapınağı…
Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesinin bir köyü olan Behramkale içinde bulunan Assos Antik Kenti, oldukça büyük bir alanda sayısız tarihi eser barındırıyor. Ayrıca bölgenin en yüksek noktalarından birinde bulunan bu alan, eşsiz bir manzaraya da sahip. Açıkçası böyle bir ortam görünce insanın arkeolog olup orada çalışası geliyor. 🙂
Zeus’un kızından arta kalan: Athena Tapınağı
İşte tam da orada yani Assos Antik Kenti’nin zirvesinde, kıpkızıl gün batımının en güzel izlendiği yerde, deniz ve güneşle komşu, gerçekten tapılası güzellikte olan bir yapı var; Athena Tapınağı. Yapılış tarihinin M.Ö 6. yy’a kadar dayandığı düşünülen bu tapınak, antik kent içerisinde bulunan en özel tarihi eserlerden biri.
Assos Athena Tapınağı’nın surları bugüne kadar sapasağlam ayakta kalmayı başarabilmiş. Kent sönmüş bir volkanik tepe üzerine denizden 236 metre yükseğe inşa edilmiş. Dolayısı ile her yere hakim olan bir noktaya kurulmuş olan Athena tapınağı, adından da anlaşılacağı üzere Antik Yunan Tanrısı Zeus’un kızı Athena’ya ithaf edilmiş. Tapınağın bulunduğu yer öyle güzel ki, baktığınız her yer deniz, her yer eşsiz.
Assos Ören Yeri’ne gidecekler dikkat!
Bizim buradaki antik kenti ilk fark edişimiz geçen yıl yaptığımız Assos gezimizde olmuştu. Ancak biz Athena Tapınağı’nın olduğu alanı değil, limana inerken hemen solda kalan alanı karış karış gezmişiz. Assos’a bir iki saat uğradığımız için ve köyün içerisine tam anlamıyla giremediğimizden tapınak tarafını atlamışız. Bu yıl yaptığımız gezide ise buraların hakkını tam anlamıyla verdik diyebiliriz ve zaten çok hoşlandığımız Assos’a bu sefer tam anlamıyla aşık olduk.
Şimdi bu bilgileri neden verdiniz demeyin. Çünkü siz de bizim gibi şaşırmayın istiyoruz. 🙂 Assos Ören Yeri’ne giriş için 2 kapı bulunuyor. 1. kapı az önce bahsettiğim limana inerken göreceğiniz, giderken solda dönerken sağda kalan batı giriş kapısı. Buradan girerseniz tüm antik kenti dolaşabilirsiniz. 2.kapı ise köyün içinden geçip ulaşabileceğiniz ve sizi direk tepedeki Athena Tapınağı’na götüren yer. Assos Antik Kenti sabah 08.00 akşam 19.30 arası geziye açık ve müze kart burada geçerli.
Athena Tapınağı’nda Ne Yapılır
Athena Tapınağı’na geldiğinizde yapmadan dönememeniz gereken en önemli şey enfes gün batımı manzarasını izlemeden dönmemek. Gerçi 2010 yılında gün batımı izleyen birkaç grubun alkolün verdiği gazla taşkınlık yapması üzerine bu noktada gün batımı izlemek devlet tarafından yasaklanmış ancak bazen ziyaretçilerin izlemesine ses edilmiyormuş. Eğer şanslı iseniz o anlardan birine denk gelebilirsiniz. En azından gün batımına yakın bir zamanda tapınağa çıkın ve o eşsiz kızıllığı mutlaka görün deriz, biz öyle yapmıştık.
Tabi o anları resmedip anılarınızın arasına eklememek de olmaz. Günün o anında fotoğraflarınız harika çıkacak ve bakmaya doyamayacaksınız. Tapınak 19.30 a kadar açık, son dakikasına kadar kullanın ve o güzelliğin etinden sütünden sonuna kadar faydalanın. 🙂
Athena Tapınağı’na Ulaşım
Baştan söyleyelim, aracınız yok ise buraya ulaşım biraz zor. Yolcu360’tan araç kiralama seçeneklerini değerlendirmenizi öneriyoruz. Assos’a ulaşabilmek için öncelikle Çanakkale ‘ye ulaşmanız gerekiyor. İstanbul’dan gelecek olanların 3 seçeneği var, arabalı vapur kullanmak, Osmangazi Köprüsü’nü kullanmak ya da körfezi dolaşmak. Çanakkale’ye ulaştıktan sonra Ayvacık üzerinden Assos’a ulaşabilirsiniz. İstanbul araç kiralama seçeneklerine bir göz atmanızda fayda var.
Ankara tarafından gelecek olanlar ise Bursa üzerinden yolculuklarını devam ettirip Assos’a gelebilirler. Ankara araç kiralama seçeneklerine bakmadan yola çıkmayın.
İstanbul – Assos kaç saat? Yaklaşık 6 saat
Ankara- Assos kaç saat? Yaklaşık olarak 8.5 saat
İzmir- Assos kaç saat? Yaklaşık 3.5 saat
Yorum ekle